نتایج یک تحقیق: موشها با آهنگ لیدی گاگا ضرب میگیرند
رأی دهید
پژوهشگران دانشگاه توکیو، موسیقیهایی از موتزارت، کوئین و آهنگ «Born This Way» لیدی گاگا را برای موشها پخش کردند. این موشها به حسگرهای مینیاتوری وصل بودند تا کوچکترین حرکات آنها تشخیص داده شود.
دانشمندان دریافتند که این جوندگان دارای توانایی ذاتی برای همگامسازی حرکات خود با ضرب موسیقی هستند که قبلا تصور میشد مهارتی منحصربهفرد برای انسانهاست.
دانشیار هیروکازو تاکاهاشی که بخشی از تیمی است که این مطالعه را انجام داده گفت: «مغز موشها طوری طراحیشده است که بهخوبی به موسیقی واکنش نشان میدهد.»
او روز سهشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت: «همه ما معتقدیم که موسیقی دارای قدرت جادویی است، اما درباره ساز و کار آن چیزی نمیدانیم. ما میخواستیم بدانیم که چه نوع اتصالات صوتی بدون تاثیر هیجانی یا حافظهای برای مغز جذاب است.»
براساس این مطالعه، محققان دانشگاه توکیو برای ۱۰ موش حسگرهای حرکتی وصل کردند تا بتوانند حرکت سر آنها در زمان پخش موسیقی را اندازهگیری کنند. ۲۰ انسان داوطلب هم در این مطالعه شرکت کردند. تاکاهاشی عنوان کرد که این موشها بهصورت ذاتی این حرکات را انجام دادهاند، یعنی هیچگونه آموزش یا مواجهه قبلی با موسیقی نداشتهاند.
برای موشها، اثر «باپینگ» (bopping) [نوعی جاز] در محدوده ۱۲۰ تا ۱۴۰ بیت در دقیقه -مانند انسانها- بارزتر بود. حالا فرضیه دانشمندان این است که این امر میتواند واکنشی باشد که در گونههای مختلف سازگار است.
تاکاهاشی گفت: «موسیقی، بدن را به حرکت درمیآورد، از سیستم شنوایی فراتر میرود و بر سیستم حرکتی تاثیر میگذارد. قدرت صدا بسیاری بزرگ و عظیم است.»
این تحقیق عمدتا روی یکی از قطعات موتزارت متمرکز بود که با چهار سرعت متفاوت نواخته شده است. البته دانشمندان آهنگ « Born This Way» (اینگونه زاده شدهام) لیدی گاگا را نیز امتحان کردند و آهنگ « Another One Bites the Dust» (یکی دیگر هم به خاک سیاه نشست) گروه کوئین هم از آهنگهای انتخابشده توسط شاگردان تاکاهاشی بود. پخش آهنگ Beat It (بزن به چاک) مایکل جکسون هم از موارد انتخابی این تحقیق بوده است.
برخلاف سایر حیوانات خانگی مانند طوطیها که به دلیل تقلید عجیبوغریب خود از موسیقی و صداهای دیگر مشهور هستند، این اولین بار بود که موشهای موردمطالعه به موسیقی گوش میدادند.
تاکاهاشی گفت: «تاثیر موسیقی بر موشها ممکن است تاکنون نادیده گرفتهشده باشد، زیرا تحقیقات قبلی عمدتا با استفاده از فیلمبرداری انجامشده است، نه حسگرهای حرکتی. فیلمبرداری تشخیص حرکات ریز حیوانات را دشوارتر میکند.»
محققان عنوان کردند که این کشف، بینشهایی را در مورد ذهن حیوانات و خواستگاه موسیقی و رقص ارائه میدهد. تاکاهاشی معتقد است: «موسیقی جذابیت زیادی برای مغز دارد و تاثیرات عمیقی بر احساسات و شناخت میگذارد. برای استفاده موثر از موسیقی، ما باید مکانیسمهای عصبی را در زیربنای این واقعیت تجربی آشکار کنیم.»
نتایج این مطالعه نشان میدهد که موشها و انسانها سر خود را با ریتمی مشابه به ضرب موسیقی تکان میدهند.
این مطالعه هفته گذشته در مجله ساینس ادونسز (Science Advances) منتشر شد. تاکاهاشی گفت که در آینده میخواهد از ریتمها فراتر رفته و تاثیرات ملودی و هارمونی را در مغز کشف کند. او ادامه داد: «اگر موسیقی تاثیر احساسی و هیجانی داشته باشد، واقعا جالب خواهد بود اگر بتوانیم به نقطهای برسیم که آن را در حیوانات مشاهده کنیم.»
تاکاهاشی گفت: «من همچنین علاقهمندم که چگونه، چرا و چه مکانیسمهایی در مغز زمینه فرهنگ انسانی مانند هنرهای زیبا، موسیقی، علم و فناوری و دین و مذهب را ایجاد میکند. من معتقدم که این سوال، کلید درک نحوه عملکرد مغز و توسعه نسل بعدی هوش مصنوعی است. همچنین بهعنوان یک مهندس علاقهمند به استفاده از موسیقی برای زندگی شاد هستم.»