کرم‌چاله‌ چیست و چگونه عمل می‌کند؟

العربیه: «کرم‌چاله» (wormhole) مفهومی در فیزیکِ نظری است، و مثل تونلی عمل می‌کند که دو نقطه بسیار دور در مکان – و حتی زمان – را به هم وصل می‌کند، که باعث می‌شود سفرهای غیرقابل تصور از لحاظ مسافتی ممکن شوند و به چند دقیقه یا ساعت کاهش پیدا کنند.

مثلا می‌توان با استفاده از کرم‌چاله، در چشم‌به‌هم‌زدنی از کهکشانی به یک کهکشان دیگر سفر کرد که می‌توانند هزاران سال نوری از هم فاصله داشته باشند. از آنجایی که کرم‌چاله‌ها میانبرهایی در فضا-زمان هستند، حتی می‌توانند مانند ماشین زمان عمل کنند. مثلا ممکن است وقتی از یک سر کرم‌چاله خارج می‌شوید، به زمانی زودتر از وقتی بروید که وارد کرم‌چاله شده‌ بودید.


کرم‌چاله کماکان یک مفهوم نظری است، و دانشمندان هیچ نمونه‌ای برای آن در دنیای واقع پیدا نکرده‌اند. اما کرم‌چاله مفهوم مهمی در معادلات فیزیک است، و برخی از مهمترین نظریه‌های فیزیک همچون نظریه‌های فضا-زمان و نسبیت عام اینشتین بسیار روی کرم‌چاله‌ها تکیه می‌کنند.

از آنجایی که نظریه انیشتین بارها و بارها مورد آزمایش قرار گرفته و هر بار صحت آن اثبات شده است، برخی از دانشمندان انتظار دارند که در نهایت نمونه‌های حقیقی برای کرم‌چاله‌ها پیدا کنند. این امیدواری از آنجایی قوت می‌گیرد که مشابه اسمی کرم‌چاله یعنی «سیاهچاله» (black hole) نیز ابتدا سر و کله‌اش در معادلات ریاضی و فیزیک و بعد در عالم واقع پیدا شد.

در مقابل، برخی دیگر از دانشمندان هم فکر می‌کنند کرم‌چاله‌ها نمی‌توانند وجود داشته باشند، چرا که بیش از حد ناپایدار هستند. کشش ثابت گرانش بر هر جسمی در جهان تأثیر می‌گذارد. بنابراین گرانش کرم‌چاله‌ها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد.

دانشمندانی که به وجود کرم‌چاله‌ها باور ندارند، می‌گویند حتی اگر چنین پدیده‌ای وجود داشته باشد، تحت گرانش خود پس از مدت کوتاهی فرو می‌ریزد. از آنجایی که کیهان چندین میلیارد سال عمر دارد، حتی اگر در آغاز جهان کرم‌چاله‌هایی وجود داشته‌اند، اکنون باید همگی فروریخته باشند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.