وزارت دفاع بریتانیا: تقریبا مطمئن هستیم ایران و کره‌شمالی به روسیه سلاح می‌دهند

بی بی سی:وزارت دفاع بریتانیا می‌گوید «تقریبا مطمئن است» که روسیه از ایران و کره شمالی سلاح می‌گیرد.

فرماندهی ارتباطات استراتژیک ارتش اوکراین دیروز در حساب‌های کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی عکس‌هایی را منتشر کرد و گفت «به احتمال زیاد» بقایای یک پهپاد ساخت ایران است که در اوکراین ساقط شده است.


ارتش اوکراین همچنین گفت این اولین بار است که با پهپاد ساخت ایران در میدان نبرد با روسیه روبرو شده و آن را قبل از انجام ماموریتش در حوالی کوپیانسک سرنگون کرده است.

تهران و مسکو تاکنون در این باره اظهار نظر رسمی نکرده‌اند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس این پهپاد را «به احتمال زیاد» یکی از انواع پهپاد شاهد ساخت ایران دانسته بود.
امروز وزارت دفاع بریتانیا در گزارش روزانه خود از جنک اوکراین این پهپاد را شاهد ۱۳۶ معرفی کرد:

«روسیه به احتمال بسیار زیاد پهپادهای ایرانی را برای اولین بار در اوکراین به کار گرفته است. مقام‌های اوکراین دیروز (۱۳ سپتامبر) گزارش کردند که نیروهایشان یک پهپاد شاهد ۱۳۶ را در نزدیکی کوپیانسک، در منطقه عملیات نظامی موفق اوکراین، سرنگون کرده‌اند.»

رسانه‌های ایران به شاهد ۱۳۶ لقب «قاتل آرامکو» داده‌اند و آن را پهپادی «پرسه‌زن» و انتحاری توصیف می‌کنند که «در شعاع هدف و یا یک محدوده قابل‌تنظیم» گشت‌زنی می‌کند و «وقتی مهلک می‌شوند که به صورت انبوه و در فاصله زمانی بسیار کوتاه از یکدیگر پرتاب شوند.»

جزئیات فنی این پهپاد که شکل مثلثی‌اش آن را متمایز می‌کند رسما اعلام نشده اما برد آن را بین ۱۸۰۰ تا ۲۵۰۰ کیلومتر ذکر کرده‌اند.

پهپادهای موسوم به «انتحاری» برای رسیدن به هدف خاصی از پیش برنامه‌ریزی می‌شوند و محموله انفجاری خود را بر بالای هدف یا با اصابت به آن منفجر می‌کنند.
به گفته وزارت دفاع بریتانیا «سامانه‌های مشابه ساخت ایران احتمالا در خاورمیانه به کار گرفته شده‌اند از جمله در حمله به نفتکش ام‌تی مرسر استریت در ژوئن ۲۰۲۱.»

هفتم مرداد ۱۴۰۰ به نفتکشی به نام مرسر استریت در خلیج عمان حمله شد. این نفتکش که با پرچم لیبریا حرکت می‌کرد متعلق به یک شرکت کشتی‌رانی اسرائیلی بود و ناخدای رومانیایی و محافظ بریتانیایی‌اش کشته شدند. آمریکا این حمله را پهپادی دانست و به همراه اتحادیه اروپا و اسرائیل ایران را متهم و این اقدام را بشدت محکوم کردند. ایران دخالت خود را تکذیب کرد.

وزارت دفاع بریتانیا در گزارش امروز خود اضافه کرد که ذخایر تسلیحاتی روسیه رو به کاهش هستند و «تقریبا مطمئن است» مسکو از کشورهایی که زیر تحریم‌های شدید هستند مثل «ایران و کره شمالی» اسلحه تهیه می‌کند.

در گزارش وزارت دفاع بریتانیا آمده سرنگون شدن این پهپاد در «نزدیکی خط مقدم» این احتمال را مطرح می‌کند که ارتش روسیه از این پهپادها برای «حمله‌های تاکتیکی» استفاده می‌کند نه برای حمله به «اهداف استراتژیک در عمق خاک اوکراین.»
پهپادهای شاهد ۱۳۶دولت آمریکا بیستم تیر گفت ایران قصد دارد صدها پهپاد ساخت خود را به روسیه بدهد و نیروهای آن کشور را برای استفاده از این پهپادها آموزش می‌دهد.

تهران بر داشتن «همکاری‌های دفاعی مختلف» با روسیه تاکید می‌کند و اخیرا در سفر ولادیمیر پوتین به تهران هم توافق‌نامه‌های جدیدی را امضا کرده است.

با اینحال موضع رسمی وزارت خارجه ایران در این مورد این بود که «ما به هیچ یک از طرف‌های درگیر در این جنگ کمک نمی‌کنیم، زیرا معتقدیم که جنگ باید متوقف شود.»

اما بعد از این واکنش رسمی، حسین سلامی فرمانده کل سپاه گفت فروش پهپاد به «برخی قدرت‌های رده ‌نخست دنیا» محقق شده است.
شی جین‌پینگ و قاسم جومارت توقایف رئیس‌جمهور قزاقستاندر هفته‌های اخیر آمریکا و اتحادیه اروپا بارها گفته‌اند ذخیره تسلیحاتی روسیه رو به کاهش است و مسکو در تلاش برای تهیه سلاح است.

چین، ایران و کره‌شمالی از کشورهایی عنوان می‌شوند که به روسیه سلاح می‌دهند. در این بین چین جایگاه ویژه‌ای دارد و شاید از همین رو است که یوری اوشانوف سخنگوی سیاست خارجی کرملین دیدار شی‌چین‌پینگ با ولادیمیر پوتین را حائز «اهمیت ویژه» دانسته است.

رئیس‌جمهور چین برای اولین بار بعد از همه‌گیری کرونا به خارج سفر کرد و امروز وارد نورسلطان پایتخت قزاقستان شد. او فردا برای شرکت در اجلاس سازمان همکاری‌های شانگهای به سمرقند می‌رود و در آنجا با رئیس‌جمهور روسیه ملاقات می‌کند. موضوع این دیدار «مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی» از جمله جنگ اوکراین است.

روسیه این نشست را «بدیل» دنیای غرب خوانده است. آقای پوتین در طول دو روز نشست، با نارندرا مودی و شهباز شریف نخست‌وزیران هند و پاکستان، رجب طیب اردوغان و ابراهیم رئیسی روسای جمهور ترکیه و ایران هم ملاقات می‌کند.

سه هفته قبل از حمله روسیه به اوکراین، آقای پوتین به مناسبت افتتاحیه المپیک زمستانی به چین رفت و در پکن با شی ‌جین‌پینگ دیدار کرد. بنا بر گزارش‌ها، توافقی برای برای تحویل ده میلیارد متر مکعب گاز روسیه به چین در دستور کار بود و دو رئیس‌جمهور در پایان نشست در بیانیه‌ای مشترک، دوستی دو کشور را «نامحدود» توصیف کردند.

ایران هم در اجلاس همکاری‌های شانگهای شرکت می‌کند و امسال درخواست عضویت خود را ارائه می‌دهد.

سازمان همکاری‌های شانگهای را چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان در سال ۲۰۰۱ تاسیس کردند. هند و پاکستان دیگر اعضای این سازمان هستند.

سران حدود ده کشور دیگر از جمله افغانستان و ترکیه و چند نهاد بین‌المللی مثل سازمان ملل و آسه‌آن هم به عنوان ناظر یا شرکای گفتگو یا مهمان در نشست‌های این اجلاس شرکت می‌کنند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.