پیروز مجتهد زاده:مصدق در جریان ملی شدن صنعت نفت «خیانت علنی» کرد

دیده بان ایران: به گزارش سایت دیده‌بان ایران؛ کودتای ۲۸ مرداد از وقایع تاریخی مهم دوره معاصر است که نقش زیادی در تغییر حوادث بعد از خود داشت. برخی تحلیل گران از جمله پیروز مجتهدزاده معتقد هستند که ۲۸ مرداد کودتا نبوده است.

دکتر پیروز مجتهد زاده از منتقدان معروف و شناخته شده دکتر محمد مصدق محسوب شده و نظرات این استاد دانشگاه تهران همیشه از سوی حامیان جبهه ملی  و هواداران دکتر مصدق به چالش کشیده شده است.


این استاد دانشگاه بر این باور است که مصدقی ها مانع شنیده شدن نظرات و آرای او درباره ملی شدن صنعت نفت هستند.

دیده بان ایران تلاش کرده تا در سالروز ۲۸ مرداد نظرات این تاریخ پروژه و استاد دانشگاه را منعکس کند.

پیروز مجتهدزاده استاد دانشگاه در بخشی از گفت‌وگوی خود با دیده‌بان ایران با اشاره به برخی رفتارهای محمد مصدق در دوران نخست‌وزیری اظهار کرد: مصدق از نظر پندار و  گفتار و کردار، آدمی بسیار پیچیده بود آنچنان که به گمان، هیچ کس نتوانسته باشد از مکنونات واقعی در ژرفای اندیشه و اهدافش سر در آورد. دوست دارانش بر این باور هستند که او پس از عبور از کشمکش های توان فرسای مربوط به ملی کردن نفت و تعطیل کردن مجلس به شخصیتی عصبانی و لج باز تبدیل شده بود، ولی نشانه های قاطعی در دست است ثابت کننده این حقیقت که ایشان از همان آغاز این کشمکش ها درگیر برنامه هایی بود که ظاهر عصبی و لجبازش می توانست برای مردم قانع کننده باشد.

وی اضافه کرد: نگاهی به متن مذاکرات مورخ ۸ تیرماه ۱۳۲۹ مجلس شورای ملی دوره شانزدهم به ریاست سردار فاخر حکمت، آن قسمت که مربوط می شود به مشاجره مصدق علیه رزم آرا و پاسخ جمال امامی، لیدر اکثریت، می تواند ما را با این روحیه ایشان آشنا سازد:"دکتر مصدق- پارچه پارچه بکنند، زیربار حکومت این جور اشخاص نمیرویم (به) وحدانیت حق خون میکنیم، خون میکنیم، میریزیم، و کشته میشویم (باعصبانیت) اگر شما نظامی هستید من از شما نظامیترم، میکشم، همین جا شما را میکشم.

جمال امامی- من از آقای مصدق تعجب می کنم! مجلس جای استدلال و بحث است نه جای منازعه و مشاجره و فحش. اگر جای فحش بود چند نفر چاله میدانی می آمدند اینجا."
مصدق در جریان ملی شدن صنعت نفت «خیانت علنی» کرد
وی در ادامه با اشاره به ماجرای ملی شدن صنعت نفت به دیده‌بان ایران گفت: در حالی که طرفداران مصدق، ملی کردن نفت به سبک و سیاقی که او به ثمر رساند را یک "شاهکار ملی" خواندند، مخالفان او همان هنگام و بعدها این گونه ملی کردن را یک "خیانت علنی" قلمداد کردند.

مجتهدزاده بیان داشت: در کار تحقیقی علمی که من در اینجا پی گیر هستم، فقط می توانم به نظر متخصصان و کارشناسان بی طرف مساله تکیه کنم و برداشت نهائیم را در پایان این نوشته تقدیم نمایم. علاوه بر پژوهشگران برجسته در مطالعات تاریخی و اجتماعی که ملی کردن نفت به صورتی که مصدق مرتکب شد، را خطا دانسته اند، کارشناسان برجسته امور نفتی تقریبا به اتفاق آرا ملی کردن نفت به سبک و سیاقی که مصدق انجام داد را یک اشتباه یا خطای اساسی قلمداد کرده اند: شادروان دکتر فواد روحانی در صفحه 380 کتاب "زندگی سیاسی مصدق در نهضت ملی ایران" رد پیشنهاد مشترک امریکا و انگلیس برای حل بحران نفت توسط مصدق را یک "تاسف" قلمداد کرد و در جلسه یاد شده در بالا "یک اشتباه بزرگ" دانست.

مجتهدزاده تأکید کرد: دکتر محمد علی موحد از پژوهشگران معتبر کشور که در این مورد مطالعات فراوانی دارد، در صفحه 672 کتاب "خواب آشفته نفت" می گوید: به نظر می رسد که موضع منفی مصدق در برابر پیشنهاد تجدید نظر شده امریکا – بریتانیا اشتباه بود . دکتر پرویز مینا از مدیران حقوقی بلند پایه نفت ایران در صفحه 342 کتاب "نگاهی به کارنامة سیاسی دکتر محمد مصدق" نوشتة دکتر جلال متینی گفته است: " به عقیده من بزرگترین خطایی که دولت مصدق کرد همین "رد پیشنهاد مشترک" بود.
مصدق تنها ادعای دموکراسی خواهی داشت
وی گفت: مصدق هرگز کسی را به خلوت سرای آن سوی ظاهر خود راه نداد و هرگز حرف و سخنی را در تشریح خواست های حقیقیش به میان نیاورد که بتواند پژوهندگان دیروز و امروز را مستقیما به سوی درک نیات او هدایت کند. آیا او می خواست سلطنت را به خود یا به خاندان قاجار برگرداند؟ آیا می خواست جمهوری مادام العمر خودش را درست کند؟ آیا هدفش فقط برچیدن سلطنت پهلوی بوده است، حال هرکس بخواهد به سلطنت یا ریاست جمهوری برسد؟ ایشان هیچ سخنی در هیچ یک از این موارد به میان نیاوده است و علیرغم مخالفت شدیدش با انتقال سلطنت از قاجار به پهلوی اول (در هماهنگی با سیاست های انگلیسی پیش بینی شده در قرارداد 1919 در حمایت از قاجار) و تلاش گسترده اش برای کودتای خزیده و اخراج پهلوی دوم (در هماهنگی با سیاست های انگلیسی تبعید پهلوی اول و مخالفت رسمی با سلطنت پهلوی دوم در حمایت از حمید میرزا قاجار)، سخنی درشت را (جز در محافل خصوصی) علیه آن پدر و پسر بر زبان جاری نساخت و حتی کلامی در پایان دادن قانونی به سلطنت آن پدر و پسر به میان نیاورد.  

این کارشناس مسائل ژئوپولیتکی تصریح کرد: این پیشوای ناسیونالیزم ایرانی که مدعی داشتن درجه دکترا در حقوق از سویس بود و در کار ملی کردن نفت نا آشنایی و یا بی اعتنایی به اصول پیش پا افتاده حقوقی مربوط به آن کار را ثابت نمود، حتی یک صفحه مطلب در معرفی علمی ناسیونالیزم خود قلمی نکرد. ولی برخی قهرمان پرستان همچنان او را سمبل ملی گرایی و پیشوای ناسیونالیزم ایرانیمی شناسند.

وی گفت: از نظر شخصیت سیاسی، به باور نگارنده، مصدق شگفت آور ترین پدیده در تاریخ سیاسی اخیر ایران بوده است که اجازه نمی داد هیچ کس، حتی نزدیک ترین کسان و یارانش از نیات و خواست های حقیقیش سر در آورد. ادعاهای دموکراسی خواهی او در زمینه "شاه باید سلطنت بکند، نه حکومت" در عمل نشان داد که فقط برای موجه ساختن مخالفت او با انتقال سلطنت از قاجار به پهلوی بود.
شاه مخالف کودتا علیه مصدق بود
مجتهدزاده در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با دیده‌بان ایران در خصوص نظر شاه درباره کودتای سال 32 گفت: اسناد دولتی ایالات متحده مکرر سخن از آن دارند که شاه از هرگونه اقدام کودتا مانند علیه مصدق و دولتش پرهیز داشت. سند شماره 303 مورخ 23 فوریه 1953 برابر با 4 اسفند 1331 از سری اسناد یاد شده برای مثال، می گوید: شاه دیروز عصر اظهار داشت که هنوز با نخست وزیری زاهدی مخالف است. یا اینکه سند شماره 329 مورخ 30 می 1953 برابر با 9 خرداد 1352،تصریح دارد که شاه برای نخست وزیری سپهبد زاهدی سه شرط تعیین کرده بود. شرط اول اینکه او باید از طریق های قانونی و پارلمانی به قدرت رسیده و دولت را تشکیل دهد.

مجتهدزاده در پایان بیان داشت: و امروز توجه بی طرفانه دانشگاهی ما را با این حقیقت آشنا می سازد که بروز شکاف ملی یاد شده در نیمه دوم قرن بیستم میان ملت سازان جامعه ایرانی سبب بروز لطمات شدیدی به روند "ملت سازی" در ایران عصر مدرنیته شد: همین آشنایی می تواند برای ما آشکار سازد که چرا ملت سازی متکی بر ایرانی بودن، به جای حرکت به سوی یک هویت دموکراتیک، قانون گرایی، پایبندی به اصول شهروندی و... در مسیر کشمکش های کشور برانداز، به ورطه سقوط کشیده شد. لج بازی های خشونت آمیز، عصبانیت های دودمان برافکن، صحنه سازی های عوام فریبانه و استفاده ناجوانمردانه از توطئه ترور شخصیت همه آنهایی که با "من" مصدقی موافق نیستند، ملتویی ایران را بین دو اردوگاه متخاصم و هزاران شعبه و انشعاب در هر دو اردوگاه تقسیم کرده و به روزی نشانده است که امروز دو ایرانی حتی در خارج از کشور نمی توانند با هم وارد بحثی عادی در باره مسائل کشور و محیط خود شوند، بی آن که عدم توافق فکری منجر به دشمنی های خانمان برانداز میان آنان نشود. این خصومت ورزی های ضد فرهنگی و ضد تمدنی و انتقامجویی های قبیله ای ناشی از آن در 50 - 60 سال گذشته و اصرار خارج از منطق برخی گروه ها در ادامه بی دلیل خشم ها و خشونت های کهنه و اعتبار از دست داده، فضای فرهنگ سیاسی جامعه ما را این چنین مسموم کرده و جوانان کشور را نسبت به آینده نا امید ساخته است. 
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
Momiji0 - توکیو، ژاپن

این آقای مثلاً دکتر منتقد با اینهمه صغری کبری کردناش و اقتباس از کتابهای منتقدین دیگر در خصوص نفت و مصدق فقط و فقط قصدش ضایع کردن مصدق هست و بس ، حالا این وسط آب به آسیاب کدوم جناح میخواد بریزه !؟ تاریخ همیشه قاضی عادلی بوده و مسئولیت قضاوت در خصوص مصدق و ملی شدن نفت و کودتا و سرنگونی دولت او توسط آمریکا و انگلیس نه در حیطه اختیارات اشخاصی مثل پیرزاده ، که بدست تاریخ سپرده شده .
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۵:۵۷
۴۴
SydneyWater - سیدنی، استرالیا

جریان چیه، حکومت داره بین سن بالا ها چه پولی خرج میکنه که همگی ترجیح میدهند اخر عمری به زیر عبای ملاها و آخوند ها بروند؟!؟ از ایرج خواننده بگیر تا اردشیر زاهدی و‌علاقه اش به قاسم سلیمانی و … حکومت همه پول نفت را بین عرب ها پخش نمیکند بخشی اش را صرف خرید مزدور از بین هنرمندان و اساتید سابق دانشگاه و … میکند
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۵:۵۹
۶۲
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان

مصدق و جبهه او با طرفداران و مخالفین تندرو روبروست، یا سیاهی محض یا سفیدی تام و تمام. 😖 سوالها و شکیات غیر اصولی از دید یک توهم‌زده، یعنی که چی "آیا هدفش فقط برچیدن سلطنت پهلوی بوده"، چی تو کله او میگذشت را میتوان برای همه در نظر گرفت 🥴سوالاتی از اینگونه که به هیچ دردی نمی‌خورد! 😖 مصدق از رجل سیاسی در دوران شکوفایی پهلوی‌ها بود با خدماتش و اشتباهاتش. نقد او در هر صورت باید بدور از حب و بغض باشد!
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۶:۳۴
۶۸
sabbas - لندن، انگلستان

به نظر من اگر مصدق به جای حمایت از روحانیون با شاه فقید متحد می شد، وضعیت ایران بسیار بهتر بود. و بهای اشتباه خود را پرداخت، شاه او را برکنار کرد و روحانیون او را طرد کردند.
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۶:۳۷
۳۴
گارد جاویدان - فرانکفورت، آلمان
در این که مصدق رو بیش از حد بزرگ کردند هیچ شکی درش نیست بعد از جنگ جهانی دوم اکثر کشورهای جهان سوم آسیا و آفریقا و آمریکای لاتین استقلال گرفتند و صنایع و معادنشان ملی شد ایران هم مثل بقیه کشورها نفتش که مهمترین کالای صادراتیش بودملی شد مثل مکزیک و حالا این گذاشته شده به حساب نبوغ مصدق
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۰۹
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
1:چرا ؟ چیز جدیدی نگفت. سالها کوشش ابهام‌ها را در مصدق روشن کرد. با این تفاوت که منبع ما دیگر حزب توده و جبهه ملی‌ نیست. قابل دست رسی هم در همه جا است. سال ۵۷ نمی‌‌شد. تردید به مصدق.هوادارن دمکراسی و آزادی زنده زنده در خیابان کبابت میکردند. چرا حزب توده پرتکل‌ها داخلی‌ خود را سانسر می‌‌کند.؟ دبیر سوم حزب توده بابک امیر خسروی چه گفت که سانسر شد؟ " -بدور از تعصبات سیاسی و در ارزیابی تازه، اینک من، بیش از گذشته، واژه کودتا را برای تبیین رویداد 28 مرداد 32 ،نادرست می دانم ". ادامه نقل قول از خسروی. " -« بی‌تردید، در پیدایش و تکوین [سقوط مصدق]، تندروی‌ها و چپ‌نمائی‌های حزب توده در روزهای 25، 26 و به ویژه 27 مرداد، مؤثر بود…کارزار تبلیغاتی حزب توده در حمله و ناسزاگوئی به شاه، شعار ضدِ سلطنت و جمهوریخواهی که عصر روز 27 مرداد به اوج خود رسید، و کُلاً مجموعه اقدامات تحریک‌آمیزی که در تهران و شهرستان‌ها، چه از سوی توده‌ای‌ها و چه حکومتیان و احزاب ملی صورت گرفت، نه فقط احساسات لایه‌هائی از ارتشی‌ها و نیروهای انتظامی را جریحه‌دار نمود و به تعرض واداشت،
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۱
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
2 ادامه خسروی:لکه حتی بخشی از مردم را نیز رَماند و به صفوف مخالفان راند و یا به ناظران منفعلی مبدل ساخت.پائین کشیدنِ مجسمه‌های رضاشاه و محمد رضاشاه در تهران و شهرستان‌ها، حمله به آرامگاه رضاشاه و قصد تخریب آن، برگزاری ده‌ها و ده‌ها میتینگ موضعی به ابتکار حزب توده در خیابان‌ها و میدان‌های شهرهای مختلف علیه سلطنت؛ یورش به مغازه‌ها و ادارات برای پائین کشیدن عکس شاه و خانواده سلطنتی، توهین و ناسزاگوئی به آنان،درگیری با کَسَبه و مردم،بسیاری را آزُرد و موجب رَمیدن آن‌ها از حکومت مصدق شد. آنگاه که آن اَعمال با شعارِ برپائی جمهوری دموکراتیک به میدان‌داری توده‌ای‌ها و قدرت‌نمائی‌های آنها توأم گشت، بسیاری از مردم را به وحشت انداخت و نسبت به آینده کشور نگران ساخت.این فکر قوت گرفت که در نبودِ شاه، دکتر مصدق و سازمان‌های سیاسیِ ضعیف و هوادار او، توان مقابله با حزب توده ایران که از حمایت شوروی برخوردار بود، نداشته باشند
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۴
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
3: این نق قول از دبیر سوم حزب توده بود.اخر عزیز تردید نداری با چه نیرو کودتاه شد. در کتاب خانه ملی‌ تهران تمام پرتکل‌ها وجود دارد. بعد از برکناری مقدس. ۲۵ مرداد ۷۰۰ نفر از گارد شا هنشاهی افسران توسط مصدق و دکتر فاطمی بازداشت و به زندان افکند. خود سرهنگ نجاتی خلبان پرشور مصدقی می‌‌گوید. ۸۰ درصد ارتش پشت سر مصدق بودند. تمام تیپ‌ها مستقر در پادگان‌ها تهران در زیر نظر افسران حزب توده بود. با کدام ارتش کودتا شد.؟ هیچ واحد منظمی وجود نداشت. واحد ارتشی که به خانه مصدق حمله کردند. همان تیپ ارتشی بود. که دکتر فاطمی به خیابان فرستاد. برا سرکوب مخالفین مصدق. که دیگر حاضر نبودند ببینند. حزب توده در پشت سر مصدق آرام آرام کنترل در دست می‌‌گیرد. اون عکس معروف آن زمان دو تانک در خیابان که ۹۱ سال به خورد ما داده شد. نشان کودتا. امروز بیرون آمده تانک‌ها به دستور دکتر فاطمی بر سرکوب مخالفین مصدق بودند. کجا در دنیا با دو تانک کودتا می‌‌کنند
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۲۷
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
4:" " چرا حزب توده ۵۷ اتی هرگز سخن از مردی معروف به "مردی که هرگز دروغ نگفت" نمی‌‌کنند. خلیل ملکی که بود ؟ مصدقی دو اتشه. چه گفت ؟"اگر سیاست با اخلاق همراه نباشد به جهنم های بی بازگشت منتهی خواهد شد " این راه که شما می‌‌روید سر از جهنم در می‌‌وارد ولی پشت شما هستیم. . تا زمانی که مصدقی بود. مرد شجاع وطن پرست ایران دوست. زمانی که به خاطر مخالفت با بستن مجلس هفتم پرداخت شد جاسوس CIA و انگلستان. همراه با دکتر بقاهی به مصدق چه گفت ؟ "توجه دکتر مصدق را به سرنوشت عبرت‌آموزِ«ادوارد بنش»،رئیس جمهور چکسلواکی، جلب می‌کرد که با کمونیست‌های . وابسته به شوروی مماشات کرد و عاقبت ناچار شد قدرت سیاسی را به آن‌ها تسلیم کند. . .
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۷
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
5:شما باید حکومت کنید نه سلطنت .این را یکی‌ مصدقی دو اتشه خلیل ملکی به شاه نمی‌‌گوید، به مصدق می‌‌گوید. نسل امروز ایران نسل ۵۷ نیست. دیگر اشتباه ما را نمی‌‌کنند. مشروط بر اینکه ما ۵۷ اتی. رو در رو با تاریخ، گذشته و حال را از چنگ تفسیرهاى انحصارى یا ایدئولوژیک آزاد کنیم . اگر هنوز هم نسل جوان را با دروغ و فریب تاریخ پر کنیم. ۵۰۰ سال دیگر هم آخوند داریم. کشف شبکه‌های سازمان نظامی حزب توده و امکانات حیرت انگیزِ آن نشان داد که نگرانی‌های خلیل ملکی و دکتر مظفر بقائی از خطرِ احتمال کودتای نظامی توسط حزب توده درست و واقعی بوده است.
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۰۷
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
۶: دست آخر عزیز.حقیقت آن است که حتا دشمن هم به آن اعتراف کند. زمانی که کومنیست خسروی و مصدقی دو اتشه می‌‌گویند ۲۸ مرداد چیزی نبود.که ما گفتیم. شاهد زنده. که حزب توده و جبهه ملی‌ ما را فریب دادند. یا دست کم نیمی از حقیقت را پنهان کردند. ۵۷ چیزی نبود. بجز نتیجه سکس میان حزب توده و قجار. نفرت از رضا شاه. نیمی از سران حزب توده از اشراف قجار بودند. همسر کیانوری نوه فتعلی شاه بود. مصدق به راحتی می‌‌توانست یعنی‌ کودتاه ۲۸ مرداد را سرکوب کند.مردم نمی‌‌خواستند.به خاطر همکاری او با حزب توده. نوشته حزب توده و جبهه ملی‌ دیگر آیه قرآن نیستند. بودند تا سال ۵۷. امروز دیگر خیر. امروز منبع زیاد است. نمونه درخشان کتاب ضد کودتا از نوشته کرمیت روزولت. که بر مبنا مدارد آزاد شده .حتی نقش دکتر فاطمی را هم زیر پرسش می‌‌برد. که در کنار مصدق خودش هم زد و بند با انگلستان داشت. ما در آن زمان روشنفکر شریف مصدقی و کمونیست هم داشتیم. مانند خلیل ملکی. یکی از شریف‌ترین و شجاع‌ترین روشنفکران ایران‌،به قول ابوالفضل بیهقی:«بزرگامردا که او بود!»،مردی که«پیروزی‌اش پس ازمرگش بود. . . .
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۰
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
1: سخن شما را قبول دارم. باید بدون بغض و احترام از مصدق سخن گفت. ولی از مصدقی واقعی ماند سنجابی یا بختیار ولی باید هم توی دهان ۵۷ اتی‌ها زد بخصوص در اینجا ۵۷ اتی‌ها و چپی‌ها و قجار پان ترکیست و حزب توده. این‌ها به آرمان مصدق هم خیانت کردند و امروز بخصوص در این سایت و سایت‌ها دیگر مصدق را علم حسین کرده. شما همین سایت را در نظر بگیرد. قجر‌ها .توده‌ها .چپی‌ها پان ترکیست‌ها در کنار هم. این‌ها در زمان مصدق خون بر قدرت می‌‌ریختند. هر کسی‌ ساز خودش را می‌‌زد. هر کدام آخور آنها به جاهی دیگر وصل بود و امروز همه مصدق دوست شدند. می‌‌دانید مصدق بعد شکست به وکیل مورد اعتماد سرهنگ جلیل بزرگمهر چه گفت ؟ "بسیار خوب شد که به اینید " شما این جمله را چگونه تفسیر می‌‌کنید. زمانی که پی برد بازیچه حزب توده بود. این‌ها برا دکتر مظفر بقاهی حمام فین حزب توده درست کردند. بزرگترین اشتباه مصدق و نپزیرفتن پیشنهاد بانک جهانی‌ بر سر نفت.چنان ضربه به ما زد که تا به امروز هم با پوست و استخوان تجربه می‌‌کنیم. چرا ؟ زیر نفوذ حزب توده که از ما جمهوری سوسیالیستی ایران شوروی می‌‌خواست تبدیل کند.
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۲۱
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
جامعه ما یک جامعه عصبی است. از یک بحران به بحران دیگر. «انحلال مجلس به موجب تفسیراصل ۴۸ قانون اساسی در اختیار شاه بود، اما مصدق نمی‌خواست آن تفسیر را به رسمیت بشناسد. چوب آن را تا به امروز می‌‌خوریم. زمانی که دکتر سنجابی به مصدق گفت بایدفرمان عزل خود را قبول کنی‌.حق مسلم او طبق قانون است. می‌‌دانید پاسخ مصدق چه بود؟ " «آقا! جنابعالی امروز صبح، چَرس[ماده افیونی] کشیده‌اید!…شاه فرمان عزل مرا نمی‌تواند بدهد و بر فرض هم بدهد ما به او گوش نمی‌کنیم" . این لجن‌ها ۵۷ اتی. نان را به نرخ جگر خوردند. چون نرخ روز را نمی‌‌دانستند .من در اینجا کاشف حقیقت نیستم. خود را از دست روشنفکر عوام سال ۵۷ نجات دادم. به هر کسی‌ توصیه .انجام دهید. باز کند. خود را به یزدان قسم چپ ایران چپ نبود. وبا بودند .انقلابی‌ ۵۷ انقلابی‌ نبودند جزام بودند. تاریخ مصدق بله ولی بدون ابلیس‌ها ۵۷ عقیدتی. ما نباید نباید مرعوبِ دروغپردازی‌های سرکوب گرانِ اندیشه سال ۵۷ شویم قدرتِ حقیقت،از حقیقتِ قدرت(تبلیغات حزب توده و دیگران)نیرومندتر است . .
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۸
۴۴
Momiji0 - توکیو، ژاپن
[::zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان::]. من همیشه سطح بالای مطالعه و اطلاعات تاریخی شما در ارتباط با مسائل سیاسی و اجتماعی را تحسین کرده ام جدا از گرایشات سیاسی شما ، که خوب اونهم یک انتخاب و مسئله شخصی و مربوط به خود شماست و قابل احترام . متاسفانه حافظه تاریخی در نظامهای مختلف خصوصاً از دوره قاجار تا به امروز به روشنی نشان داده که در بافت اجتماعی ایران ،تعداد سیاسیون تحصیل‌کرده و تأثیر گذار ، چه وابسته و مزدور و چه وطنپرست و فداکار و همینطور ، رهبران مذهبی ( مُلایان ) انگشت شمار بوده اند و بدبختی اینکه مردم ما بعلت فقر سواد و تحصیل ، تنها بازیخورده های ، چشم و گوش بسته مرده باد ، زنده باد گو در دستان رهبران سیاسی و مُلایان بوده اند ! دقیقاً مثل گله گوسفندانی که همیشه پشت بُز کَل ، بع بع کنان و طبق خواسته بُز رهبر عمل میکنند ! بهمین دلیل فعل و انفعالات و تغییرات در سیستم سیاستهای مملکت بر پایه عاقل و درایت آحاد ملت نبوده و شاید در آینده هم نخواهد بود !! شورش و افتضاح پنجاه و هفت که من اونرو کودتای مخملی آمریکا بر علیه شاه و با کمک یک بُز عمامه بسر و نفوذ عمیق ، خرافی مذهب در عقل و ذهن ....
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۱۹
۶۲
آلترناتیو - فرانکفورت، آلمان
جناب زرتشت، تمام اسوه‌های سیاسی دنیا بی‌عیب نبودند، اگر هم اینچنین بود این دلیلی بر وجود خدا برای من خداناباور می‌شد! 😏 ما می‌توانیم نه یک بلکه چندین عیب و ایراد از بزرگان تاریخ سیاسی جهان بیاوریم، از گاندی، از آلنده، از سادات یا چرا راه دور بریم، از رضا شاه کبیر! نمونه خطای او در متحد خواندن ایران با نازیسم المان، بماند چرا این تصمیم غلط گرفته شد اعم از شرایط آن دوره و و و. از پیر احمدآباد (به بیان اخوان ثالث) بُت نسازیم که بعضی می‌کوشند مثلا “ابراهیم” زمان شوند و بت‌شکنی کنند! مصدق نخست‌وزیر سکولار دموکرات هیچ “مصونیت” تاریخی ندارد و باید پندار و کردار او پژوهش و نقد شوند. به این بهانه اما نباید در دام سفسطه و لفاظی گرفتار شد که به خیال خویش تابوشکن شویم و مصدق بشکنیم. 🥴 پنجاه سال پس از جنبش مشروطه اما دکتر مصدق کوشید نشان دهد ایران باید دارای سنت و فضیلت شهروندی نیز شود تا همسایگان در منطقه را الگو باشد، خاور خونی که این سال‌ها گرایش به همان نظام مطلق فرقه‌ای امیرنشینی دارد تا به جمهوری و دموکراسی. نظامی با ذهنیت و سنت اماراتی و هویت قومی اعتنایی به تعهدات شهروندی داشته باشد ...!
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۶
۴۴
Momiji0 - توکیو، ژاپن
[::zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان::]. ....در عقل و ذهن ملت و همراهی اقلیت‌های چپی و ملی مذهبی و توده ای که هر کدام تنها بفکر گرفتن سهمی از نتیجه اون شورش بودند و خیلی راحت توسط بُز عمامه بسر حذف شدند و بقولی علی موند و حوضش و حال و روز زاری که امروز بعد از چهار دهه شاهدش هستیم ! تعجب من از این هست که در این بحبوهه ، چرا بعد از چهل و سه سال ، این حضرت آقا ، استاد دانشگاه مجتهدزاده ، بفکر این افتاده که مصدق و مثلاً خیانت مصدق رو بازنگری کُنه !!؟ چه کاسه ای زیر نیم کاسه است !!؟ به صرف استاد دانشگاه بودن و منتقد مشهور و چی و چی و چی ، این شخص نمیتونه وابستگی به جریان خاص و با هدفی مشخص این بحث و تحریف تاریخی رو پیش کشیده باشه !!؟ در ضمن قابل ذکر هست که من ، هیچ وابستگی و تعلق خاطری نسبت به هیچ شخص و گروه و جناح خاص سیاسی ، و مذهبی نداشته و ندارم و همیشه آرزویم ، هم سربلندی ایران و آزادی و رفاه و آسایش مردم بوده و هست .
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۳۸
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
من نمی‌‌دانم قسط ایشون چه بود که این مطلب را نشر کرد؟ ولی می‌‌توان هم این پرسش را کرد چرا دیروز این مقاله شبان بی‌ مخ را گذاشتند ؟ هدف چه بود ؟ چون اکثریت ملت ایران امروز نظر دیگری به پهلوی دارند.؟ البته می‌‌دانم که حق مسلم این سایت است که مطلب‌ها جنجالی بدین گونه گذارد. تا با شرکت تعداد زیاد آمار مالی‌ خود را بهتر کند. چرا نه. کوشش می‌‌کنند. نتیجه مالی‌ هم باید داشته باشند. فرق در این سایت با دیگران این است. سانسر می‌‌کند. ولی هر کسی‌ نظر خود را می‌‌تواند ابراز کند. مرتب هم مورد ایراد است. که این سایت دست شاه دوستان است. شما به سایت دیگران روید. مجاهدین چیریک ها. توده ملی‌ مذهبی . می‌‌توانید یک پاسخ در مخالفت بنویسید؟ اگر قادر باشند. از میان کامپیوتر بیرون و زنده زنده به سیخ می‌‌کشند. نمی‌‌دانم چرا این مطلب ؟ شاید یک پاسخ به مقاله دیروز و شبان بی‌ مخ. تا بیطرفی نشان دهند. تبلیغ برا این سایت نمی‌‌کنم ولی تشکر هم از این که به همه این امکان را می‌‌دهد. حالا هر مرامی.
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۷
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
کلا ولی بعد از فاجعه ۵۷ ما هرگز این امکان را نداشتیم با ۲۸ مرداد بر خورد کنیم. همیشه یک طرفه بود. ما دیگر در سال ۵۷ نیستیم. پهلویچی یا شاه دوست دیگر فحش نیست سال ۵۷ اینجوری بود. عقیده دارم که تاریخ ما از زمان فتحعلی شاه "قبل از آن مهم نیست" باید روشن شود. مصدق هم استثنا نیست. ولی تا جان دارم مبارزه با لجن‌ها ۵۷ اتی.که خود را پشت مصدق پنهان می‌‌کنند. عبا هم ندارم که نق قول از یک توده‌ی. خرگوش طعنه به کرم شب تاب .با این نور کوچک در جنگل تاریک هدفت چیست. لبخندی زد و گفت دست کم یک نور کوچک است. تو خودت چه هستی ؟ صمد بهرنگ
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۹
۶۴
zarduscht1 - فرانکفورت، آلمان
هیچ کس منکر خطا رضا شاه نیست. ولی مخالف چسباندن رضا شاه به نازی‌ها هستم. رضا شاه امید داشت به کمک آلمان جبهه جدید در مقابل انگلستان ایجاد کند. چیزی جدید نبود. از زمانی که سیاست ایجاد شد .همیشه دشمن دشمن من دوست من است. مجاهدین در عراق. من هرگز از مجاهدین انتقاد نکردم چرا در عراق بودند ؟ رضا شاه نازی نبود. زورش به انگلستان نمی‌‌رسید. درست یا اشتباه آن را می‌‌توان بحث کرد.ولی کسانی رضا شاه را فاشیست می‌‌خوانند. که استالین آنها اولین کسی‌ بود.که با هیتلر قرداد صلح بست و لهستان را بین خود تقسیم کردند. مصدق سکولار نبود. بسیار شخص مذهبی و لجوج بود. بله قسمتی‌ از تاریخ ما. شاید هم حق داشت. ولی مقدس نبود. دست کم این چیزی که ۵۷ اتی‌ها مایل به ما بفروشند. اگر در اینجا زیاد می‌‌نویسم.هدف فقط افشا ۵۷ اتی این سایت است. بخصوص حزب توده. غده سرطانی تاریخ ما از زمان گروه ۵۳ نفر در ۹۱ سال پیش توسط تقی ارانی در برلن شرقی. هدف هم ندارم که از پهلوی قدیس کنم. پدر من یک مصدقی دو اتشه بود. روشن کردن تاریخ بله ولی بدون فاحش‌ها سیاسی سال ۵۷. که این مملکت را ویران کردند.
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۴۸
۴۲
Chokam - ری، ایران
انقدر تفسیر زیادشده که متن محو شد. روزولت که عامل کودتا بوده کتاب خاطراتش رو نوشته، اما مهمتر مصاحبه ای هم واشنگتن پست توی آرشیو داره موقع مرگ روزولت توی تخت بیمارستان رفته باهاش مصاحبه کرده آنهم گفته مسئله نفت بوده و بس. نه کمونیست بودن مصدق نه توده ای بودن ، اینها همه یه بهانه بوده،علت فقط مسئله نفت بوده، دعوای کمپانی بریتیش پترولیوم انگلیس با مصدق.
شنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۱۵
۶۵
بینوایان1 - دوسلدورف، آلمان
من همیشه نظریات دوستان را میخوانم حتی نظر فاطی و سروان و شهر ری را ولی بدی ما ایرانیان این است که یهویی از جاده خارج میشویم و گودرزی را ربط به شقایق میدهیم تحولات آنزمان را نباید با دیدگاه این زمان تجزیه و تحلیل کنیم
دوشنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۲:۴۰
۴۲
Chokam - ری، ایران
[::بینوایان1 - دوسلدورف، آلمان::]. حتی شهر ری! عزیزم، هیچ نگران نباش ، حرفهای من تا اخر عمرت برات گودرز به شقیقه است،تو یه فول انگلیسی بلدهم باشی مثل یه نیتیو، باز نمیتونی این مقاله واشینگتن پست از روزولت رو سرچ کنی، ، علم خاص خودش رو میخواد. شما راحت باش به خودت فشار نیار که حرفای منو بفهمی
‌سه شنبه ۰۱ شهریور ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.