بو کشیدن رفاقت؛ آیا تشابه بوی بدن در شکلگیری روابط دوستانه نقش دارد؟
رأی دهید
این پژوهش که نتیجه آن در نشریه «ساینس ادونسس» (Science Advances) منتشر شده از سوی گروهی از دانشمندان در موسسه علوم وایزمن در اسرائیل انجام شده است.
به گفته آن حیوانات پستاندار دائم در حال بو کردن خودشان و یکدیگر هستند تا «دوست و دشمن» را تشخیص دهند. فرضیه محققان اسرائیلی در این تحقیق این بود که انسانها نیز بدن خودشان و دیگران را بو میکنند تا به میزان سازگاری با یکدیگر پی ببرند.
آنها در همین راستا به بررسی بوی بدن گروهی از افراد همجنس پرداختند که دوستی عادی (غیرعاشقانه) دارند و در برخورد اولیه با یکدیگر رفیق شدهاند. در جریان بررسیها مشخص شد که سطح تشابه بین بوی بدن آنها نسبت به افرادی که با یکدیگر دوست نیستند بیشتر است.
دانشمندان در این تحقیق ۲۰ مورد رفاقت دو نفره را که نیمی از آنها زن و نیمی از آنها مرد بودند بررسی کردند. سن شرکتکنندگان در این تحقیق بین ۲۲ تا ۳۹ سال بود.
محققان در ادامه تلاش کردند تا دو فرضیه احتمالی در توضیح تشابه بین بودن دوستان را رد کنند. یکی از این فرضیهها وقتگذرانی زیاد با یکدیگر و دیگری محیط زندگی و تجربه زندگی مشابه بود. آنها در همین راستا به بررسی احتمال دوست شدن افراد غریبه که بوی بدن مشابهی دارند پرداختند.
به گفته دانشمندان ۷۷ درصد کسانی که به دلیل بوی بدن مشابه پیشبینی میشد با یکدیگر دوست شوند در نهایت در برخورد اولیه به سوی یکدیگر جذب شدند. در مقابل ۶۸ درصد کسانی که به دلیل بوی بدن متفاوت پیشبینی میشد که با یکدیگر رفیق نمیشوند در نهایت در برخورد اولیه به سوی یکدیگر جذب نشدند.
پژوهشگران اسرائیلی در ادامه نتیجه گرفتهاند که میزان تشابه بین بوی افراد همجنس که رابطه دوستانه عادی دارند فراتر از این است که بتوان آن را نتیجه شانس و تصادف گذاشت.