خواهر پاکستانی بعد از ۷۵ سال برادران هندی اش را پیدا کرد

گورموک سینگ و بالدو سینگ پس از ۷۵ سال با خواهرشان ممتاز بی‌بی دیدار کردندبی بی سی:یک زن پاکستانی که در سال ۱۹۴۷ در جریان تقسیم هند به دو کشور مستقل هند و پاکستان از خانواده‌اش جدا شده بود، ماه گذشته توانست برای اولین بار پس از ۷۵ سال برادرانش را که در هند زندگی می‌کردند ببیند.

ممتاز بی‌بی، که در جریان بحران ناشی از تقسیم هند خانواده‌اش را که از اقلیت سیک هند بودند، گم کرده بود، توانست در ماه آوریل گذشته در نیایشگاه کارتارپور صاحب، در پاکستان برای اولین بار برادرانش گورموخ سینگ و بالدو سینگ را ملاقات کند.


گورموخ سینگ گفت او و برادرش خیلی خوشحالند که توانسته‌اند خواهرشان را ببینند.

تقسیم هند به دو کشور مستقل پاکستان و هند در سال ۱۹۴۷ موجب بزرگترین جا‌به‌جایی مردم در طول تاریخ، جز در جریان جنگ و قحطی، شد. نزدیک به ۱۲ میلیون نفر پناهنده شدند و نیم تا یک میلیون نفر هم در جریان خشونت‌های مذهبی کشته شدند.

پالا سینگ، پدر خانواده پس از این که همسرش در جریان خشونت‌ها در پاکستان کشته شد این کشور را ترک و به منطقه پاتیالا در ایالت پنجاب هند نقل مکان کرد.

بالدوو سینگ، برادر کوچک گورموخ سینگ می‌گوید: «وقتی او (پدرش) از کشته شدن همسرش باخبر شد، تصور کرد که دخترش هم کشته شده و به دنبال آن با خواهر همسرش ازدواج کرد». (در آن ایام این یک رسم سنتی بود)

ولی در پاکستان یک زوج مسلمان ممتاز بی‌بی، را پیدا کرده و او را به فرزندی پذیرفته بودند.

بالدو سینگ می‌گوید: «حدود دو سال پیش پسران ما با کمک رسانه‌های اجتماعی توانستند خواهر ناتنی‌مان را پیدا کنند.»

بی‌بی ممتاز هم که در جستجوی خانواده‌اش بود با ناصر دیلون یک پاکستانی که از طریق کانال پنجابی یوتیوب در پاکستان به اعضای خانواده‌های متعددی که در جریان بحران ناشی از تقسیم هند از هم جدا شده بودند کمک می‌کرد، صحبت کرده بود.

گومورخ سینگ، برای اطمینان خاطر از یافتن خواهرش با دکانداری در یک روستا در منطقه شیخوپورا در پاکستان که اجدادش در آنجا زندگی می‌کردند تماس گرفت و این دکاندار توانست موجبات تماس گومورخ سینگ با بی‌بی ممتاز را فراهم کند.

گورموخ سینگ، اذعان دارد که خانواده‌اش در ابتدا در باره هویت واقعی بی‌بی ممتاز تردید داشتند و با خود می‌گفتند آیا ممکن است او شخص دیگری باشد؟ «ولی ما به تدریج نقطه‌ها را به هم وصل کردیم و مدارک اثبات‌کننده پیدا کردیم و متقاعد شدیم که او واقعا خواهر ما است. خوشحالی ما حد و حصری نداشت.»
پسران گورموک سینگ و بالدف سینگ از طریق رسانه‌های اجتماعی در مورد خانم ممتاز اطلاعاتی یافتندبالدو سینگ می‌گوید: «پس از آن می‌خواستیم به هر قیمتی شده او را ببینیم. ولی مشکلات روادید وجود داشت.»

یکی از جاهای احتمالی برای دیدار که در باره‌اش صحبت کرده بودند کارتارپور صاحب بود که مرقد گورو ناناک دِو، پیشوای مذهبی سیک‌ها در آنجا قرار دارد و یکی از مقدس‌ترین زیارتگاه‌های مذهبی است.

گوردوارا، در پاکستان در منطقه ناروال و در حاشیه رودخانه راوی قرار دارد و فاصله‌اش با زیارتگاه دِرا بابا ناناک درهند حدود چهار کیلومتر است.

از هنگام افتتاح دالان کارتارپور در نوامبر ۲۰۱۹، توسط نارندرا مودی نخست وزیر هند و عمران خان نخست وزیر سابق پاکستان، ده‌ها هزار زائر هندی موفق شده‌اند بدون داشتن روادید که امر نادری است، از این گذرگاه عبور کنند.

برخی از خانواده‌ها هم که در جریان تقسیم هند از هم جدا شده بودند توانسته‌اند در این محل با یکدیگر دیدار کنند.

ولی به دلیل اپیدمی ویروس کرونا، رفتن به کارتارپور برای زیارت از مارس ۲۰۲۰ به حال تعلیق درآمد و سرانجام در ماه نوامبر گذشته مجددا امکان پذیر شد.

در ۲۴ آوریل برادرهای بی‌بی ممتاز به اتفاق خانواده‌هایشان به زیارتگاه کارتارپور رسیدند و توانستند با خواهرشان که او هم خانواده‌اش را با خود آورده بود ملاقات کنند.

بالدو سینگ که با به یادآوردن این دیدار چشم‌هایش پر از اشک شده بود گفت: «ما همدیگر را درآغوش گرفتیم و گریه کردیم. نمی‌خواستیم از هم جدا شویم.»

«به یکدیگر قول دادیم که سعی خواهیم کرد هر چه زودتر روادید بگیریم. او پرسشنامه‌ها را پُر کرده و انتظار داریم به زودی به دیدن ما بیاید.»

بی‌بی ممتاز به عنوان یک مسلمان بزرگ شده. گورموخ سینگ گفت خانواده ما هنگام ملاقات این موضوع را پذیرفته بودند «وقتی یکدیگر را دیدیم هر چیز دیگر را فراموش کردیم».

«خب چه می‌شود اگر خواهرمان مسلمان باشد؟ همان خون در رگهای او جریان دارد و این بیشتر از هر چیز دیگری برای ما اهمیت دارد.»

«درست است که شیوه زندگی ما کمی متفاوت است. آنها (در پاکستان) بیشتر از ما گوشت می‌خورند. ولی همانطور که گورو ناناک (پیشوای روحانی) گفته باید همه افراد بشر را یکسان و مانند خودمان بدانیم.»
خواهر و برادر تا زمانی که ویزای خود را دریافت کنند، به تماس‌های ویدیویی با یکدیگر بسنده می‌کننددر ژانویه گذشته یک خانواده دیگر هم که در سردرگمی و بحران تقسیم هند از یکدیگر جدا شده بودند در کارتارپور صاحب، با هم ملاقات کردند.

سیکا خان که در زمان تقسیم هند همراه مادرش در هند مانده بود، موفق شد برادرش صادق خان را که به اتفاق پدرشان سر از پاکستان درآورده بود ببیند.

در ماه مه سیکا خان همراه برادری که سالها گم شده بود با خوشحالی به هند بازگشت.

گورموخ سینگ، می‌گوید: «کارتارپور صاحب، کمک کرده که عده بسیاری مانند ما بتوانند خویشاوندان گم شده‌شان را پیدا کنند.»

ولی او تقاضای دیگری هم از دولت هند داشت: »آنها باید دیدارها در کارتارپور و روند دریافت روادید بین دو کشور را آسان‌تر کنند.»

«۷۵ سال طول کشید تا ما موفق به دیدار یکدیگر شویم. حالا می‌خواهیم بیشتر و بیشتر همدیگر را ببینیم و با هم وقت بگذرانیم.»
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.