احتمال تشکیل لخته تا شش ماه بعد از ابتلا به کرونا بیشتر است
رأی دهید
به گفته دانشمندان، این مطالعه بار دیگر اهمیت واکسیناسیون را نشان داده است.
یک بررسی گسترده در بریتانیا پیشتر نشان داده بود که واکسن کرونا هم احتمال تشکیل لخته را بیشتر میکند، اما این خطر بسیار کمتر از خطر تشکیل لخته بعلت ابتلا به کرونا است.
در خون افرادی که کووید۱۹ میگیرند، بخصوص آنها که در بیمارستان بستری میشوند، معمولا بیشتر لخته ایجاد میشود و دانشمندان میخواستند بدانند که این خطر پس از چه مدت برطرف میشود.
محققان بیش از یک میلیون نفر را زیر نظر گرفتند که از فوریه ۲۰۲۰ تا ماه مه ۲۰۲۱ در سوئد به کرونا مبتلا شده بودند و آنها را با ۴ میلیون نفر با سن و جنس مشابه مقایسه کردند که کرونا نگرفته بودند.
این بررسی نشان داد با ابتلا به کرونا، احتمال این عوارض افزایش مییابد:
تشکیل لخته در سیاهرگ پا موسوم به ترومبوز سیاهرگی عمقی (دیویتی) تا سه ماه
تشکیل لخته در ریه یا آمبولی ریه تا شش ماه
خونریزی داخلی، مثلا سکته مغزی، تا دو ماه
البته خطر ابتلا به خونریزی داخلی در کرونای خفیف وجود نداشت.
وقتی محققان احتمال تشکیل لخته را در کسانی که کرونا گرفته بودند با آنهایی مقایسه کردند که کرونا نگرفته بودند، به این نتیجه رسیدند که:
از هر ده هزار مبتلا به کرونا، چهار نفر دچار ترومبوز سیاهرگی عمقی شده بودند درحالیکه این نسبت در کسانی که کرونا نگرفته بودند، یک در ده هزار بود.
از هر ده هزار مبتلا به کرونا، هفده نفر دچار آمبولی ریه شده بودند درحالیکه این نسبت در کسانی که کرونا نگرفته بودند، کمتر از یک در ده هزار بود.
احتمال تشکیل لخته در ریه کسانی که کرونای بسیار شدید گرفتند ۲۹۰ برابر بیشتر و هفت برابر کسانی بود که کرونای خفیف گرفته بودند.
این تحقیق همچنین میگوید خطر تشکیل لخته در موج اول شیوع کرونا بیشتر از موجهای بعدی بوده است؛ شاید چون درمانها بمرور بهتر شدند و با شروع موج دوم، واکسیناسیون سالمندان هم آغاز شده بود.
محققانی که این پژوهش را انجام دادند نتوانستند ثابت کنند کرونا باعث تشکیل لخته میشود، اما فرضیههایی را مطرح کردند؛ از جمله اینکه تشکیل تشکیل لخته ممکن است ناشی از التهاب بیش از حد جدار داخلی رگها بر اثر کرونا باشد یا به دلیل انعقاد نابجا.
واکسن کرونا از ابتلا به سویههای بخصوص جدیدتر مثل اومیکرون جلوگیری نمیکند اما خطر ابتلا به کرونای شدید و عوارض آن را بمراتب کاهش میدهد. این البته به این معنا هم هست که ابتلای مکرر و علامتدار ادامه پیدا میکند و کشورها میکوشند به زندگی با آن عادت کنند.
فردریک کی هو استاد دانشگاه گلاسکو در مورد این تحقیق میگوید: "این به ما یادآوری میکند که حواسمان بیشتر به عوارض حتی کرونای خفیف باشد، از جمله گرفتگی رگ در اثر لخته."
او همچنین گفت احتمال تشکیل لخته با واکسن هم بیشتر میشود "اما خطر و ماندگاری آن کمتر از ابتلا به خود بیماری است."