مزرعه داری که از شیر گوسفند «ودکا» تولید می کند
رأی دهید
سر و صدای تراکتور کنار مزرعه نمیگذارد درست بشنوم که چه میگوید و باورم نمیشود درست شنیده باشم.
دوباره میپرسم:"شما از شیر گوسفند... ودکا تولید میکنید؟"
درست شنیدهام. براین پری، کشاورز جوان اهل هاوردفوردوست در پمبروکشایر روش نوآورانهای برای بازیافت باقیمانده مایه پنیر گوسفندی خود ابداع کرده و توانسته با آن نوشیدنی الکلی درست کند.
پیش از آنکه بگویید :"نه... حالم بههمخورد" خوب است بدانید که او ودکای ایو وی را خیلی هم مطبوع و خوشطعم میداند.
او میگوید اصل کار شیر غلیظ است. قندهای موجود در شیر طوری تخمیر میشوند که نوعی آبجو تولید میکنند. آبجویی که با تقطیر آن میتوان به محصول نهایی ودکا رسید.
هر چند براین و شریک زندگیاش، ربکا موریس این محصول را "نوشیدنی خوشآبورنگی که آدم را مست میکند" توصیف میکنند اما میگویند نباید تصور کنید که این نوعی "میلکشیک برای افراد بالای ۱۸ سال" است.
''هیچ توجیهی برای دورریختن وجود ندارد ''
او میگوید: "وقتی به مردم میگوییم که از آبپنیر گوسفندی ودکا تهیه میکنیم آنها تصور میکنند مایعی شیرمانند یا نوشیدنی لبنی تولید میکنیم. در واقع محصول ما شبیه ودکای معمولی است فقط کمی ملایمتر است، نوعی نوشیدنی که میتوان بهجای شراب شیرین پرتغالی همراه با پنیر استیلتون و انگور دانهدرشت نوشید".
ایده تولید این ودکا زمانی به ذهن او رسید که هر روز ناچار بود گالن گالن آب پنیرهای اضافی را در چاهک فاضلاب خالی کند.
براین میگوید:"از نظر محیط زیستی، اقتصادی، اخلاقی هیچ توجیهی برای دور ریختن هیچگونه محصول جانبی کشاورزی در این روزگار وجود ندارد. با برنامهریزیهایی که داشتیم، موفق شده بودیم پنج نوع پنیر مختلف از شیر گوسفندی تولید کنیم اما هر روز حدود نیمی از محصول شیردوشی دور ریخته میشد."
چطور از شیر گوسفند ودکا میسازید؟
ابداع دستور تهیه و انطباق محصول حدود یک سال طول کشید تا اینکه براین موفق شد جایزه یادبود برینلی ویلیامز را به عنوان بهترین کشاورز نوآور در ولز دریافت کند.
براین میگوید: "جریان و نحوه تهیه این محصول موضوعی سری است، بعد از این همه تلاش مایل نیستیم روش کار را به همه اعلام کنیم".
"ما بهتازگی از گوسفندهای هلندی استفاده میکنیم چون شیر بیشتری میدهد اما در تلاش هستیم که نژاد مخلوطی از آنها با گوسفندهای ولزی که پاهای قویتری برای تپه ماهورهای ولز دارند، بهوجود آوریم."
''کمابیش بیرقیب ''
در اثبات اینکه گاهی واقعیت عجیب وغریبتر از قصه و افسانه است باید بگوییم ایده نوشیدنی الکلی تهیهشده از شیر گوسفند در سریال رادیویی "کمانداران" (آرچرز) بیبیسی مطرح شده است. در واقع ماجرا از زمانی شروع شد که تولیدکننده نوشیدنی الکلی جین، توبی فیربرادر، تلاش میکند آبپنیر کارخانه تولید بلوچیز (پنیر رگه آبی) هلن آرچر در شهر بروچستر (شهری خیالی در این داستان) را برای تهیه جین از شیر به دست آورد.
اما براین و ربکا میگویند آنها دومین کسانی هستند که در کل اروپا اقدام به چنین کاری کردهاند.
براین با خنده میگوید: "من اصلاً ماجرای مجموعه رادیویی آرچرز را نشنیده بودم."
"این ایده را از شخصی در نیوزیلند گرفتم که فکر میکنم آن زمان اولین فردی بود که این ایده را مطرح کرده بود. وقتی شروع به سرمایهگذاری کردم هیچکس در اروپا چنین کاری نمیکرد، هر چند شرکت دیگری در بازار روی دست ما بلند شده است با این حال هنوز در بازار کمابیش بیرقیب هستیم".
استفاده از دورریختنیها در ولز
ودکای آنها یکی از آخرین محصولات در مجموعه تلاشهای ولز برای استفاده مجدد از محصولات جنبی لبنیاتی است که به طور معمول دور ریخته میشود.
پنوتک، در یووفور بریتانیا، تلاش میکند از پالپ سیب که محصول جانبی تولید شراب سیب است نوعی چربی برای تهیه غذاهای آماده بسازد. او همچنین قصد دارد از صدفهای باقیمانده از تهیه غذاهای دریایی به عنوان تصفیهکننده طبیعی آب در سامانههای تصفیه آب استخرها و آبدرمانی استفاده کند.
برادران کامرون هم پس از دو سال تلاش و تجربه مداوم کارخانه تقطیر "دیفی" را افتتاح کردند و از سرشاخههای جمعآوریشده از مزارع محلی مواد گیاهی لازم برای تهیه نوشیدنی جین را تأمین کردند.
همچنین کارخانه تقطیر "آبر فالز" دورریز آبجو بشکهای خود را که برای تهیه ویسکی استفاده میشود به عنوان کود به مزارع محلی میدهد و بقایای غلات مصرفشده در این کارخانه به عنوان خوراک دام بازیافت میشود.
ودکای ایو وی به تازگی در بازار کشاورزان ولز و به طور مستقیم از مزرعه براین و ربکا عرضه میشود و آنها امیدوارند فروش آنلاین این محصول به موقع و تا فرارسیدن روز مادر در ولز امکانپذیر شود.