ایران : آمریکا ضمانت بدهد که اتفاقات دوران ترامپ تکرار نخواهد شد
رأی دهید
پیش از این نیز عباس عراقچی، مسئول هیئت ایرانی مذاکرهکننده، گفته بود آنچه باعث ادامه مذاکرات شده، «موضوعات فنی بسیار زیادی هستند که قابل حل شدن هستند منوط به اینکه طرف مقابل بتواند تصمیم خود را بهخصوص درباره مسائل دشوار و سخت بگیرد».
سخنگوی وزارت خارجه نیز همچون آقای عراقچی با اعلام اینکه بعید است این دور از مذاکرات آخرین دور باشد، تأکید کرد: «آمریکا باید تصمیم خود را بگیرد و تضمینهای لازم را برای عدم تکرار اتفاقات دوران ترامپ بدهد.»
بر اساس توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی موسوم به برجام در سال ۱۳۹۴، ایران پذیرفت بسیاری از فعالیتهای اتمی خود را متوقف کند و در مقابل، تحریمهای بینالمللی علیه آن لغو یا تعلیق شود.
اما دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در اردیبهشت ۱۳۹۷ با خروج از برجام، خواستار توافق گستردهتری با ایران شد که بتواند علاوه بر اصلاح این توافق، فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران را نیز در بر بگیرد.
در همین راستا، دولت دونالد ترامپ برای آوردن ایران به پای میز مذاکره از سال ۲۰۱۷ با سیاست «فشار حداکثری» تحریمهای گستردهای را علیه تهران اعمال کرده است.
در مقابل جمهوری اسلامی ایران از مذاکره با دولت ترامپ خودداری کرد و در واکنش به تحریمهای آمریکا از نیمه اردیبهشت ۹۸، همزمان با سالگرد خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، طی مراحل گوناگون از تعهداتش در چارچوب برجام عدول کرده است.
حسن روحانی، رئیس جمهور، امروز با ادعای اینکه جمهوری اسلامی ایران «قادر به غنیسازی ۲۰ درصد» است، گفت: «اگر ما روزی نیاز به غنیسازی بالاتر داشته باشیم، همان روز و همان ساعت غنیسازی بالاتر را انجام میدهیم.»
غنیسازی اورانیوم با درصد بالا میتواند در تولید سلاح هستهای کاربرد داشته باشد، اما حسن روحانی در ادامه سخنانش تأکید کرد که «دنبال سلاح هستهای نیستیم.»
این در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، نیز روز یکشنبه ۲۳ خرداد ضمن هشدار در مورد پیشرفتهای «بازگشتناپذیر» ایران در زمینه دستیابی به فناوری هستهای و غنیسازی اورانیوم، بر «فوریت» احیای برجام و بازگشت به چارچوب توافق هستهای سال ۲۰۱۵ تاکید کرده است.
برخی مقامهای اروپایی ابراز امیدواری کرده بودند که مذاکرات احیای برجام تا قبل از انتخابات ریاستجمهوری ایران که قرار است روز ۲۸ خرداد برگزار شود، به نتیجه برسد، اما آقای عراقچی اعلام کرده که جمهوری اسلامی عجله ندارد و ایران هیچ ضربالاجلی برای خود تعیین نکرده است.
میخائیل اولیانوف، مذاکرهکننده ارشد روسیه در وین، هم گفته است که برای نهایی کردن مذاکرات و دستیابی به توافق، دستکم دو هفته دیگر زمان نیاز است.