عدم موافقت دادگاه برای پرداخت ۲۰ میلیون دلار غرامت به امیرحکمتی

امیر حکمتی چهار سال در ایران زندانی بودبی بی سی :دادگاهی در آمریکا شکایت امیر حکمتی، شهروند ایرانی تبار آمریکایی و عضو سابق تفنگداران دریایی این کشور را برای دریافت پولی که به عنوان غرامت باید از صندوق ویژه "حمایت از قربانیان ترویسم" بابت چهار سال بازداشت در ایران دریافت می‌کرد را رد کرده است.

قاضی این دادگاه فدرال در حکم خود گفته است که دادگاه صلاحیت نقض تصمیمات صندوق "حمایت از قربانیان تروریسم" را ندارد.


وکیل امیر حکمتی گفته است که از این تصمیم دادگاه ناامید شده اما به تلاش‌هایش ادامه خواهد داد.

رسانه های آمریکایی حدود سه ماه پیش گزارش داده بودند که امیر حکمتی که در سفر به ایران دستگیر و پنج سال پیش همزمان با اجرای توافق هسته‌ای برجام همراه گروه دیگری از ایرانی-آمریکایی ها با زندانیان ایرانی در ایالات متحده مبادله شد، مظنون به "جاسوسی" برای ایران است.

آقای حکمتی به بی بی سی فارسی گفته بود پلیس فدرال آمریکا هرگز رسما او را متهم به جاسوسی برای ایران نکرده و فقط در سال ۲۰۱۶ یک مامور آن در مصاحبه‌ای با او چنین سخنانی را پیش کشیده اما پس از آن هیچ تماسی با وی نداشته است.

با اینکه گزارش‌های مربوط حاکی از آن بوده که هیچ اتهام رسما به به آقای حکمتی وارد نشده و موضوع هنوز در حد یک ظن و گمان است اما مقام های پلیس فدرال جلوی پرداخت غرامت به وی از حساب "حمایت از قربانیان تروریسم" را گرفته‌اند.

آقای حکمتی گفته بود که از پلیس برای اعاده حیثیت شکایت کرده است.

وی در زمانی که عضو نیروی تفنگداران دریایی ایالات متحده بوده، گفته بود که برای دیدار مادربزرگش به ایران سفر کرده بود که بازداشت شد. آقای حکمتی پس از مبادله زندانیان از سوی دولت های ایران و آمریکا به ایالات متحده بازگشت در شکایتی از ایران به دلیل بازداشت خودسرانه‌اش، خواهان دریافت ۲۰ میلیون دلار غرامت شده بود.

این مبلغ از صندوق ویژه‌ای که ایالات متحده با نام "حمایت از قربانیان تروریسم" تاسیس کرده باید پرداخت می شد اما با وجود موافقت با پرداخت غرامت، این پول به "ظن جاسوسی" آقای حکمتی به نفع ایران، پرداخت نشد.

امیر حکمتی، تا زمان آزادی در سال ۱۳۹۴ به مدت چهار سال در ایران زندانی بود.

قوه قضائیه ایران وی را به جاسوسی و همکاری با "دولت متخاصم" متهم و پس از محاکمه در دادگاه انقلاب به اعدام محکوم کرد اما دادگاه تجدید نظر این حکم را به ۱۰ سال زندان کاهش داد.

آقای حکمتی در زمان بازداشت در ایران مجبور به شرکت در یک برنامه اعتراف تلویزیونی هم شده بود.

دولت ایران می گوید تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی‌شناسد، به همین دلیل در طول بازداشت و حبس آقای حکمتی، ماموران ایرانی از دادن دسترسی کنسولی سفارت سوئیس، حافظ منافع ایالات متحده در ایران، به او خودداری کرده بودند.

دی ماه ۱۳۹۴ همزمان با اجرای توافق هسته ای دولت ایران چهار زندانی دارای تابعیت دوگانه ایرانی و آمریکایی و یک زندانی آمریکایی را با هفت شهروند ایرانی بازداشتی در آمریکامبادله کرد و آنان توانستند به کشور خود بازگردند. برخی از ایرانیانی که از زندان های آمریکا آزاد شدند هرگز به ایران بازنگشتند.

همزمان با این مبادله، ایالات متحده یک هواپیمای جت حاوی پول نقد به ایران فرستاد که گفته شد پول حاصل از خریدهای نظامی دوره محمدرضا شاه بوده است. این مبلغ نزدیک به ۱ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار عنوان شده بود.

محمود علوی وزیر اطلاعات ایران پس از دریافت شدن این پول، گفته بود که ماموران وزارتخانه تحت مدیریت او با موافقت آیت‌الله علی خامنه ای در مذاکرات مربوط به دریافت این مبلغ و مبادله زندانیان شرکت داشته اند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.