آیا واکسنهای کرونا حریف گونه جهشیافته هندی میشوند؟
رأی دهید
«سومیا سوامیناتان»، کارشناس ارشد سازمان جهانی بهداشت، گفت که ویروس جهش یافته هندی نسبت به نسخه اصلی ویروس کرونا، مسریتر و کشندهتر و در برابر واکسنهای مختلف مقاومت بیشتری از خود نشان میدهد.
خانم سوامیناتان، پزشک متخصص کودکان در هند، در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه در ژنو گفت که نسخه جهش یافته «B1 617» که برای اولین بار در ماه اکتبر در هند ظاهر شد، قطعاً یکی از عوامل اصلی شیوع بیماری کرونا در دومین کشور پرجمعیت جهان شده است.
این کارشناس ارشد بهداشت اضافه کرد که سازمان جهانی بهداشت گونه جهش یافته هندی را در لیست گونههای بسیار خطرناکتر از نسخه اصلی ویروس کرونا طبقه بندی کرد، زیرا توانایی انتشار این نوع ویروس بیشتر از همه گونههای جهت یافته دیگر بوده است، این ویروس همچنین توانایی مقاومت و گاهی غلبه بر واکسنها را داشته و باعث مرگ و میر بیشتری در میان بیماران مبتلایان میشود.
این کارشناس هندی افزود: «جهشهایی در سویه هندی وجود دارد که سرعت انتقال آن را افزایش و ویروس را در برابر آنتی بادیهای بدن یا آنتی بایدی که از طریق واکسیناسیون یا از طریق ابتلا به ویروس در بدن ایجاد شدند، مقاوم میکند».
هند روز شنبه برای اولین بار از زمان شیوع این نوع ویروس، اعلام کرد، رکورد تلفات روزانه 4 هزار مورد فوتی و بیش از چهارصد هزار مورد ابتلا ثبت شده است. این درحالی است که کارشناسان معتقدند، اعداد حقیقی از آمار رسمی اعلام شده بسیار بیشتر است.
مقام ارشد سازمان جهانی بهداشت با اشاره به اینکه نمیتوان گونه جهش یافته هندی را تنها عامل شیوع گسترده کرونا در این کشور دانست، گفت: «مسئولیت شیوع بیماری به عهده دولت هند است که ظاهرا خیلی زود قوانین قرنطینه و مقررات مبارزه با کرونا را رها کرد و اجازه داد تجمعات گسترده به کانونی برای شیوع بیماری کرونا تبدیل شود.»
او گفت: «در کشوری بزرگ و پر جمعیت مانند هند، شیوع کرونا بدون جلب توجه افراد و بدون بروز عوارض میتواند به صورت گستردهای شیوع پیدا کند».
این کارشناس سازمان جهانی بهداشت، هشدار داد که «مبارزه با شیوع اپیدمی در هند کار بسیار دشواری است، زیرا این اپیدمی در بین هزاران نفر در حال شیوع است لذا متوقف کردن آن کاری بسیار دشوار است».
او همچنین هشدار داد که واکسیناسیون به تنهایی برای مبارزه با ویروس کرونا و کنترل مجدد اوضاع کافی نیست.
ماهها و سالها زمان برای واکسینه
او گفت، واکسینه کردن 70 تا 80٪ درصد از جمعیت جهان ماهها و شاید سالها طول بکشد و در شرایط کنونی مقامات هندی باید به اقدامات اجتماعی و مقررات بهداشتی که قبلاً آزمایش خود را در جلوگیری از شیوع همه گیر پس دادهاند، متوسل شوند.
این کارشناس هشدار داد که هرچه ویروس بیشتر تکثیر شود، گسترش و شیوع آن نیز بیشتر و خطر جهش گونههای جدید آن هم بیشتر خواهد بود.
کارشناس سازمان جهانی بهداشت هشدار داد: «جهشهای جدید در صورت تکثیر ممکن است سرانجام در برابر واکسنهایی که اکنون در دسترس داریم، مقاومتر شوند … این یک چالش جهانی و مشکلی برای همه کشورهای است».
گفتنی است که هند، بزرگترین تولید کننده واکسن در جهان است اما این کشور تاکنون تنها 2٪ از 1.3 میلیارد نفر جمعیت خود را واکسینه کرده است.