آیا چای سبز در درمان کرونا تاثیری دارد؟

همانطور که همه گیری ویروس کرونا در جریان است. هنوز هم نیاز مبرم به عوامل ایمن، موثر و مقرون به صرفه برای پیشگیری و درمان کووید ۱۹ و عفونت‌های مختلف آن وجود دارد. نوشیدنی چای سبز یا ماده اصلی آن، اپی گالوکاتچین گالات (EGCG)، در مهار عفونت زنده ویروس کرونا بسیار موثر است.

به گزارش فرادید، چندین خط شواهد دارویی و اپیدمیولوژیک نوظهور نشان می‌دهد که خطرات کلی مربوط به کووید ۱۹ ممکن است توسط کاتچین‌های چای سبز کاهش یابند؛ بنابراین، انتظار می‌رود کشور‌هایی که سرانه مصرف چای سبز بیشتری دارند کمتر تحت تأثیر این بیماری قرار گیرند.


بر اساس یافته‌های مخققان، ماده‌ای به نام اپی گالوکاتکین گالات (EGCG) در چای سبز وجود دارد که می‌تواند تا حد زیادی در جلوگیری از ابتلا به نوع جهش یافته ویروس کرونا که طی ماه‌های گذشته نگرانی گسترده‌ای را در دنیا سبب شده نیز موثر واقع شود.

در میان ۴ کاتچین چای سبز فعال در دز‌های غیر سیتوتوکسیک، اپی گالوکاتکین گالات در عمل علیه ویروس‌ها قوی‌ترین بود. بیشترین فعالیت بازدارندگی زمانی مشاهده شد که ویروس‌ها یا سلول‌ها قبل از عفونت با EGCG از قبل انکوبه شده باشند.

مطالعات نشان می‌دهد که اپی گالوکاتکین گالات (EGCG) از طریق تداخل در درگیر شدن حوزه اتصال گیرنده (RBD) خوشه‌های ویروسی، به گیرنده آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین ۲ (ACE۲) سلول‌های میزبان، در مرحله ورود، راه عفونت را مسدود می‌کند.
چای سبز و خواص آن در مهار ویروس کرونا
سندرم شدید تنفسی حاد (SARS-CoV-۲)، عامل ایجاد کننده بیماری ویروس همه گیر کرونا، منجر به مرگ و بیماری میلیون‌ها انسان در سراسر جهان شده است. نکته قابل توجه این است که با افزایش همه گیری کرونا، انواع مختلفی از SARS-CoV-۲ در مناطق مختلف جهان، از جمله انگلستان، آفریقای جنوبی، برزیل و ایالات متحده وجود دارد.

این انواع جدید دارای جهش‌های متعدد در پروتئین سنبله، گلیکوپروتئین اصلی برای عفونت SARS-CoV-۲، پاسخ ایمنی میزبان و درمان ضد ویروسی هستند؛ بنابراین، هنوز هم نیاز مبرم به عوامل پیشگیری و درمانی ایمن، موثر و مقرون به صرفه برای عفونت SARS-CoV-۲ وجود دارد.

به دلیل نقش کلیدی پروتئین سنبله در عفونت SARS-CoV-۲، مداخله با مهارکننده‌های بسیار قوی و مقرون به صرفه که در مرحله ورود عفونت SARS-CoV-۲ هدف قرار می‌گیرند، یک استراتژی ایده آل برای کاهش بیماری همه گیر کووید ۱۹ است.

براساس نتیجه گیری ها، گفته شده که ترکیبات چای سبز می‌توانند خطرات کلی مربوط به ویروس کرونا را کاهش دهند. این نتایج امیدوار کننده بوده و با شواهد موجود از سایر مطالعات از جمله مطالعات دارویی مطابقت دارد. با این وجود، به دلیل محدودیت‌های این مطالعه، این ایده هنوز هم باید به عنوان یک فرضیه که نیاز به ارزیابی بیشتر دارد، در نظر گرفته شود.

مطالعات گزارش کرده اند که ضد ویروس‌ها سازنده اصلی چای سبز دم کرده و چندین ماده دیگر هستند. همچنین دانشمندان می‌گویند که چای سبز دارای فواید زیادی از نظر فیزیولوژیکی و دارویی برای سلامتی است.

دکتر سیدمهدی فرساد، فوق تخصص جراحی ریه و قفسه سینه، به تحقیقات جدیدی که دانشمندان بر روی چای سبز انجام داده اند اشاره کرده و گفته که در این تحقیق مشخص شده است که چای سبز می‌تواند از رشد و تکثیر ویروس کرونا جلوگیری کند. البته این مطالعه و تحقیق صورت گرفته آزمایشگاهی بوده و در این پروسه، سلول‌های بدن انسان به موادی که از چای سبز استخراج شده اند آغشته شده و در مجاورت ویروس‌های کرونا حتی نوع جهش یافته کروناویروس قرار گرفته است.

دکتر فرساد می‌گوید که «در این فرآیند تحقیقاتی مشخص شده است ماده‌ای به نام (EGCG) موجود در چای سبز می‌تواند از اتصال ویروس کرونا به سلول‌های بدن و گیرنده ویروس جلوگیری کند؛ بنابراین ویروس نمی‌تواند وارد بدن شده و تکثیر شود و تا حد زیادی می‌تواند در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا تاثیرگذار باشد.»

این فوق تخصص جراحی ریه و قفسه سینه یادآور شد که «در یک کار تحقیقاتی و مطالعاتی دیگر که در کشور اوکراین انجام شده، مشخص شده است که افرادی که چای سبز مصرف می‌کردند، نسبت به افرادی که چای سبز مصرف نمی‌کردند کمتر دچاربیماری کروناویروس شدند و آمار مرگ و میر در بین آن‌ها کمتر بوده است.»
ترکیبات چای سبز و اثرات آن
عمده‌ترین ترکیبات فعال چای سبز، کاتچین‌ها از جمله اپی گالوکاتچین گالات (EGCG)، اپی گالوکاتکین (EGC)، اپی کاتچین گالات (ECG) و اپی کاتچین (EC) EGCG فراوان‌ترین کاتچین موجود در چای سبز است، به دلیل ساختار بی نظیر پلی فنلی، EGCG دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است.

بعلاوه، گزارش شده است که EGCG دارای اثر ضد ویروسی با طیف گسترده‌ای بر روی چندین ویروس انسانی پاتولوژیک از جمله آن‌هایی که باعث بیماری‌های تنفسی می‌شوند. مطالعات قبلی نشان داده است که کاتچین‌های چای سبز می‌توانند جذب، تکثیر و فعالیت نورآمینیداز ویروس آنفلوانزای A را مهار کنند.
 
علاوه بر این، مطالعات اپیدمیولوژیک آزمایش‌های کنترل شده تصادفی نشان می‌دهد که مصرف منظم چای سبز باعث کاهش میزان عفونت آنفلوانزا می‌شود. همچنین، نتایج یک مطالعه کنترل شده نشان داد که مصرف نوشیدنی حاوی کاتچین چای سبز می‌تواند از عفونت حاد دستگاه تنفسی فوقانی جلوگیری کند.

شواهد جمع آوری شده نشان می‌دهد که چای سبز و ترکیبات اصلی آن (کاتچین ها) برای مبارزه با کووید ۱۹ مفید هستند. شناخته شده است که کاتچین‌های چای سبز بر روی عوامل مرتبط با مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا تأثیر می‌گذارند.

چای سبز اثرات دیگری نیز دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به اثرات آنتی اکسیدانی، ضد فشار خون بالا، ضد پرولیفراتیو، ضد ترومبوژنیک و کاهش دهنده چربی (کلسترول) اشاره کرد.

یک مطالعه اخیر در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که EGCG می‌تواند سندرم شدید تنفسی حاد را مهار کند، این مشاهدات نشان می‌داد که چای سبز می‌تواند به طور مستقیم و غیر مستقیم خطرات کلی مربوط به کووید ۱۹ را کاهش دهد.

این فرضیه بیشتر توسط یک مطالعه اخیر اکولوژیکی پشتیبانی می‌شود که نشان می‌دهد کشور‌هایی که سطح بالاتری از مصرف چای سبز دارند میزان مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در آن کشور کمتر است، که نشان می‌دهد یک رابطه احتمالی اتیولوژیکی بین مصرف چای سبز و بروز SARS-CoV وجود دارد؛ بنابراین، نیاز به تحقیقات تجربی و آزمایشگاهی بیشتری برای ارزیابی مستقیم تأثیر چای سبز و مواد اصلی آن بر عفونت SARS-CoV-۲ وجود دارد.
میزان و نحوه مصرف چای سبز
برای فردی با شرایط معمولی، مصرف روزانه سه لیوان چای سبز مناسب است. البته می‌توان چای سبز را با نبات، دارچین، هل، لیموترش، زنجبیل، نعناع، گل یاس، زعفران، گل محمدی و نظایر این‌ها نیز میل کرد.

نحوه دم کردن این نوشیدنی اینگونه است که به ازای یک لیوان آب، باید یک قاشق غذاخوری چای سبز در قوری بریزید. (بهتر است قوری، چینی یا شیشه‌ای باشد) سپس در قوری را ببندید و حدود سه دقیقه صبر کنید تا چای دم بکشد. اگر از چای سبز کیسه‌ای استفاده می‌کنید تا ۱۰ دقیقه صبر کنید.

بهتر است چای سبز را ناشتا نخورید، همچنین بلافاصله بعد از غذا هم نخورید، چون مانع جذب آهن می‌شود. بهترین موقع، زمانی است که گرسنه نیستید و حدود دو ساعت از غذا خوردن تان گذشته است. بهتر است قبل از خواب هم از خوردن چای سبز اجتناب کنید، چراکه ممکن است کافئین موجود در این نوشیدنی خواب تان را دچار اختلال کند.

اگر بیماری خاصی همچون دیابت، کم خونی، ناراحتی قلبی و کبدی، اسهال و آب سیاه چشم دارید یا باردار هستید، قبل از شروع به مصرف چای سبز با پزشک تان مشورت کنید. پژوهشگران معتقدند که مصرف یک استکان چای سبز قبل از تمرینات ورزشی، میزان چربی سوزی را به طرز قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهد.
 
دکتر سیدمهدی فرساد به مردم توصیه کرده است تا زمان انتشار نتایج تحقیقات کامل بالینی، در مصرف چای سبز زیاده روی نکنند چرا که مصرف زیاد آن می‌تواند آسیب‌های کبدی به همراه داشته باشد.
 
به گفته او، بهتر است حداکثر روزانه دو تا سه فنجان چای سبز مصرف شود تا اثرات ضدالتهابی و موثر در بهبود فشار خون و بیماری‌های قلبی دیده شود.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۵
amirgheryou - تهران، ایران
من چای دوس دارم و روزانه حداقل 2لیوان مصرف میکنم. عملا جایگزین کمبود سبزیجات در روده و معده و خون هست. واقعا غلظت و چربی خون رو کم میکنه. برای خوش طعم شدن میشه با نعنا یا چای کوهی یا گل گاو زبون یا زنجبیل استفاده کرد.
‌سه شنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.