موفق ترین اسرائیلی‌های ایرانی‌تبار + تصاویر

دویچه وله :گرچه مهاجرت یهودیان ایرانی‌تبار به اسرائیل سابقه طولانی دارد اما بسیاری از آن‌ها ریشه‌های خود را فراموش نکرده‌اند. با دست‌چینی از اسرائیلی‌های موفق ایرانی‌تبار در این گزارش تصویری آشنا شوید:
سابقه مهاجرتبراساس منابع تاریخی یهودیان از ۷۲۷ سال قبل از میلاد مسیح در ایران زندگی می‌کرده‌اند. تاریخ مهاجرت یهودیان به قبل از تشکیل دولت اسرائیل برمی‌گردد و در سال ۱۸۱۵ میلادی یهودیانی از شیراز با کاروان عازم اورشلیم (بیت‌المقدس) شدند.

 مهاجرت بزرگ یهودیاناولین دور مهاجرت بزرگ یهودیان در سال ۱۹۵۲ و پس از تشکیل دولت اسرائیل صورت گرفت که بیش از ۳۰ هزار نفر از یهودیان ایرانی به این کشور مهاجرت کردند.

 مهاجرت پس از انقلاب اسلامیدور دوم مهاجرت بزرگ یهودیان ایرانی به اسرائیل پس از وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ (۱۹۷۹) صورت گرفت. شمار این مهاجران بین ۱۰ تا ۱۵ هزار نفر تخمین زده می‌شود. گرچه فرزندان بسیاری از ایرانیان یهودی مهاجرت کرده به اسرائیل فارسی را به سختی صحبت می‌کنند، اما هنوز هم برخی از آداب و رسوم و جشن‌ها و اعیاد همچون عید نوروز را (عکس) گرامی می‌دارند.
موشه کاتساو (موسی قصاب)زاده ۱۹۴۵ در یزد، ایران. او هشتمین رئیس جمهوری اسرائیل بود که از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۷ این مقام را بر عهده داشت. کاتساو به همراه خانواده‌اش در سال ۱۹۵۱ به اسرائیل مهاجرت کرد او فارغ التحصیل از دانشگاه عبری اورشلیم است. در میان مهاجران ایرانی، کاتساو اولین فردی است که به بالاترین مقام سیاسی کشور دیگری دست یافته است.
شائول موفاز (شهرام مفضض زاده)او متولد تهران است و اصلیتی اصفهانی دارد. در سال ۱۹۵۷ به همراه خانواده‌اش به اسرائیل مهاجرت کرد. موفاز در سال ۱۹۶۶ به عضویت نیروهای دفاعی اسرائیل درآمد، در جنگ شش روزه، جنگ یوم کیپور، جنگ لبنان(۱۹۸۲) و عملیات "انتبی" شرکت داشت. در سال ۱۹۹۴ به مقام سرلشگری رسید. او معاون، نخست‌وزیر و وزیر راه و ترابری و رئیس سابق ستاد کل فرماندهی و عملیات ارتش اسرائیل و وزیر سابق دفاع اسرائیل بوده است.
ریتا جهان‌فروزخواننده و هنرپیشه ایرانی تبار اسرائیلی است. ریتا در ۲۴ مارس ۱۹۶۲ در تهران متولد شد و در سال ۱۹۷۰ به همراه خانواده‌اش به اسرائیل مهاجرت کرد. در مسابقه آواز یوروویژن ۱۹۹۰ نماینده اسرائیل بود. او در کنسرت سال ۲۰۱۳ در سازمان ملل شعر "بنی آدم" از سعدی را به سه زبان انگلیسی، عبری و فارسی اجرا کرد.
آریه لویناو در یک خانواده یهودی روسی در تهران در سال ۱۹۳۰ متولد شد، تحصیلات ابتدایی را در مدرسه یهودی و تحصیلات دبیرستان خود را در دبیرستان آمریکایی به پایان برد. در سال ۱۹۵۰ به اسرائیل مهاجرت کرد و بعداً در دانشگاه عبری اورشلیم به تحصیل علوم سیاسی پرداخت. او در سال ۱۹۶۲ در وزارت امور خارجه اسرائیل در بخش مسائل ایران و شمال آفریقا استخدام شد. لوین سفیر اسرائیل در آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی بوده است.
ایبی ناتانایبی ناتان متولد ۲۹ آوریل سال ۱۹۲۷ در آبادان بود. او از فعالان جنش صلح در اسرائیل او از هواداران مذاکره با فلسطینیان بود که بارها برای اعتراض به سیاست‌های اسرائیل دست به اعتصاب غذا زد. ایبی ناتان از پایه گذاران رادیوی صدای صلح بود و در سال ۲۰۰۸ در تل آویو درگذشت.
میخاییل بن-آریاو از والدینی ایرانی افغانی در سال ۱۹۶۳ متولد شده است. بن آری (نفر وسط در عکس) از یهودیان ارتدکس، سیاستمدار و تاریخ نگار اسرائیلی است.
نیتسانا دارشان-لیتنروالدینش از یهودیان ایرانی ساکن روستایی در حاشیه‌ی شیراز بودند که در ابتدای تأسیس اسرائیل به این کشورمهاجرت کردند. خانم دارشان-لیتنر وکیل، فعال حقوق بشر و بنیان‌گذار مرکز حقوقی شورات هدین در اسرائیل است.
دان حالوتساو در سال ۱۹۴۷ از پدر و مادری ایرانی در تل آویو متولد شد. ۱۸مین فرمانده ستاد کل فرماندهی و عملیات ارتش اسرائیل و ژنرالی سه‌ستاره است که درجه سپهبدی را دارا بود. ژنرال دان حالوتس، همچنین فرمانده سابق نیروی هوایی ارتش اسرائیل و از خلبانان نیروی هوایی اسرائیل بود.
منشه امیر (منوچهر ساچمه‌چی)منشه امیر در سال ۱۹۴۰ در خانواده‌ای یهودی در تهران زاده شد. کار روزنامه‌نگاری را از سن ۱۷ سالگی در روزنامه کیهان تهران آغاز کرد و به مدت سه سال در آن روزنامه کار کرد. او پنج دهه در بخش فارسی رادیو اسرائیل فعالیت داشته و مدتی نیز مدیر بخش فارسی این رادیو بوده‌است. منشه امیر سردبیری بخش فارسی وبگاه وزارت امور خارجه اسرائیل را نیز به عهده داشته است.
یوسف شیلواخ (پیروز یوسفیان)او در سال ۱۹۴۱ در کردستان ایران به دنیا آمد و در ۹سالگی به‌همراه خانواده‌اش به اسرائیل رفت. او یکی از محبوبترین بازیگران تلویزیون اسرائیل بود و برنامه کمدی نیز داشت. شیلواخ در چند فیلم بین‌المللی نیز ایفای نقش کرده است. او در سال ۲۰۱۱ بر اثر ابتلا به سرطان درگذشت.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۱
malek khorshid - روتردام، هلند

درود بر همه ایرانی‌های عزیزمون در هر جای جهان که هستند و به هر دین و مسلکی اعتقاد دارند.
‌پنجشنبه ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۷:۳۸
۴۹
حق گو لندن - لندن، انگلستان

در زمان شاه ایران روابط بسیار خوبی با اسراییل داشت . اسراییلی ها عاشق ایران و ایرانی هستند . دشت قزوین بیابانی بود و اسراییل آنجا را سر سبز کرد و کشاورزی رونق گرفت . حتی در زمان جنگ ایران‌و‌عراق اسراییل به ایران پیغام کمک داد اما‌ خمینی قبول نکرد . اگر شاه مانده بود این دو متحد الان بر نیمی از دنیا حکمفرمانی می کردند و اقتصاد ایران اینطور فلج نبود . اسراییل در زمان شاه واقعا بکمک نیروی هوایی ایران آمد و بسیاری از خلبانان و نیروهای ویژه در اسراییل دوره دیدند. هنوز هم اگر یک ایرانی با شرف در رژیم ایران پیدا شود و به اسراییل بگوید بیا دوست بشویم آنقدر عاشق ایران‌و ایرانی هستند که با کله قبول می کنند .
‌پنجشنبه ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۴
۵۵
kata1379 - مشهد، ایران

جناب هانی . از اسلو . نمیخای منو معرفی کنی ؟
‌پنجشنبه ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۱
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

اگر این زمامداران قشری و نادان ایران با اسرائیل طرح دوستی می ریختند هرگز جنگ 8 ساله پیش نمی آمد و ایران هم تا این حد منزوی و منفور و ورشکسته نمیشد
‌پنجشنبه ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۲۰:۲۴
۴۸
SydneyWater - سیدنی، استرالیا

اسرائیل در زمان شاه، کمک های فراوانی به ایران نمود، مخصوصا در زمینه ژنتیک و اصلاح نباتات و باغداری. از نظر ژئوپلتیک اسرائیل و ایران همواره منافع مشترک دارند و اتحاد این دو بزرگترین قدرت بازدارندگی در منطقه خاورمیانه خواهد بود. همینکه مسلمون نیستند خودش یک برتری است
‌پنجشنبه ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۲۱:۱۵
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
اصلا خود حضرت موسی هم در ایران متولد شده بود و بعدا به مصر مهاجرت کرد و داخل یک سبد نشست و روی نیل شناور شد تا خواهر فرعون او را از آب گرفت و به منزل برد و بزرگش کرد تا مبعوث شد و مدتی بعد عصایش را در دریا فرو کرد و دریا نصف شد. فیلم ده فرمان رو که دیدین؟
‌پنجشنبه ۰۵ فروردین ۱۴۰۰ - ۲۳:۴۹
۴۲
Chokam - ری، ایران
موفقیتهای فردی ، نه جمعی. این یهودیان عزیز یا کلیمی ها برعلیه شاه تظاهرات کردن و استقبال خمینی در نوفل لوشاتو رفتن و بعد هم قصداقامت خارج کردن مثل همه ایراتی های موفق دیگه ،بسیار موفق در کسب موفقیت فردی ، نه جمعی، یعنی موفقیت ملت صفر،اما برای بیست در کسب اقامت اسرائیل و آمریکا
جمعه ۰۶ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۰:۳۷
۲۵
امیر پاور - ترونتو، کانادا
مورچه چی کله پاچش چی باشه ،در باریک ترین عرض جغرافیایی این کشور ۱۳ کیلومتر عرض دارد و طول این کشورک حتی به ۲۰۰ کیلومتر هم نمی رسد، از لحاظ جمعیتی هم که یک موزایک ناهمگون از سیاه پوستان اتیوپی معروف به فلاشا گرفته تا اشکنازیهای اروپایی که کلی مشگل و اختلاف با هم دارند ،بعلاوه جمعیت ۱ میلیونی عربهای اسرائیلی که با مدارک اسرائیلی در این کشورک زندگی میکنند ،این کشورک با مشگل بزرگ بیکاری و هزینه های بسیار زیاد زندگی مواجه است که البته گل سرسبد مشکلات این عزیزان شیخ حسن نصرالله و مقاومت در شمال این کشورک میباشد که با اضافه شدن حماس و نیروهای محور مقاومت در سوریه ،این کشورک بیشتر شبیه یک آکواریوم کوچک که هرلحظه احتمال خرابی پمپ اکسیژن و یا تغییرات دما در آن باعث تلف شدن ماهیهای آکواریوم میشود را دارد .به امید ایران بزرگ ،آدیوس
جمعه ۰۶ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۱:۳۶
۷۶
hassan5 - تهران، ایران
قبل از انقلاب ۵۷ در دانشگاه بهیچ وجه دین و مذهب افراد مطرح نبود.دو تا سه سال طول میکشید تا یک نفر از دین و ایمان همکلاسی خودش(چنانچه اسامی مشخص نداشتند) اطلاع پیدا کند.بعد انقلاب بدستور مستقیم خمینی جاسوسی از خانواده،همسایه،همکلاسی،همشهری،رایج شد.ایدئولوژی ادیان از عوامل اصلی تفرقه بین اعضای بشر میباشد.
جمعه ۰۶ فروردین ۱۴۰۰ - ۰۵:۵۷
۴۸
iranmona - لیدز، انگلستان
چی میشد اگر مردم ایران یهودی بودند .یهودیها که مسلمان میگویند کافر هستند از‌پولدارترین‌ شخصیت ها هستند و‌اکثرا در رقاه هستند و‌به هم نوع خودشون که وضع مالی خوبی ندارند کمک مالی زیادی میکنند .ایران کشور مسلمانی هستش ولی یه جای کمک به مردم از مردم دزدی میکنند .ننگ بر این مسلمانی .
جمعه ۰۶ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۲
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا
[::iranmona - لیدز، انگلستان::]. منِ ممنوع الخروج بدون کمک دوست یهودی ام که تمام مخارج فرار من و اقامت در اروپا و امریکا را داد نمی توانستم از ایران فرار کنم و صد باره در خاک میهن دزدپرور ایران پوسیده بودم چون زبان بسیار لقی دارم چنانکه دو دوست عزیزم گرفتار قتل های زنجیره ای شدند!
جمعه ۰۶ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۶:۳۶
۵۷
shahab46 - هانوفر، آلمان
همینکه به اسم یک کشور خوندیش برات کافیه
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۷:۴۶
۵۷
shahab46 - هانوفر، آلمان
قبلا کامنتهای با محتواتری از شما میدیدیم 
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۰
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا
گاهی گریز به صحرای طنز زدن روحیه انسان را شاداب و جوان نگاه میدارد.
شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۴:۲۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.