اندیشکده قم: اگر زن اقتدار مرد را بپذیرد، خشونت پیش نمی‌آید

تدوین و نگارش لایحه منع خشونت علیه زنان که از آغاز دوره اول ریاست‌جمهوری حسن روحانی آغاز شد، تا نزدیکی پایان دوران دوم ریاست‌جمهوری وی به درازا کشیدایندیپندنت فارسی :رئیس پژوهشکده زن و خانواده در انتقاد به لایحه منع خشونت علیه زنان گفته است که اگر در روند تربیتی، زن را آماده می‌کردیم که اقتدار مرد را بپذیرد، این اتفاقات پیش نمی‌‌آمد.

محمدرضا زیبایی‌نژاد با بیان این که در لایحه منع خشونت علیه زنان مصوبه دولت، به این مورد توجه نشده است که «آیا زن در خشونت‌دیدگی خودش می‌تواند مقصر باشد یا عاملش صرفا بدخلقی مرد است»، خاطرنشان کرده است: « رویکرد نظام تربیتی سنتی ایران یک نقطه قوت است اما مدرنیته، ضد خانواده و عامل مهم زمینه‌ساز خشونت است.»


رئیس پژوهشکده زن و خانواده، پیش‌فرض متن لایحه منع خشونت علیه زنان را نادرست دانسته است. او همچنین رویکرد به خشونت علیه زنان را «رویکردی لیبرالی» که بومی و ایرانی نیست، توصیف کرده است.

لایحه منع خشونت علیه زنان، ۲۴ دی‌ماه امسال به تصویب هیئت وزیران رسید و ۱۰ روز بعد از آن از سوی رئیس‌جمهور به مجلس ارسال شد. این لایحه در حال حاضر در مجلس و در نوبت بررسی قرار دارد اما گفته می‌شود که همزمان با دریافت این طرح از سوی نمایندگان مجلس، نمایندگان هم طرحی پیشنهاد کرده‌اند. ظاهرا طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس را قوه قضائیه تدوین کرده است.

رئیس پژوهشکده زن و خانواده در مورد لایحه پیشنهادی مجلس گفته بود: «طرح قوه قضائیه به هیئت دولت رفت. آن را اصلاح ‌کردند و به لایحه دولت تبدیل‌ شد و یک نسخه‌اش را مجلسی‌ها به‌عنوان طرحی که از ناحیه خودشان است گرفتند و روی میز گذاشتند، با توجه به این که لایحه دولت بار مالی دارد، مبنای بحث و بررسی در مجلس قرار می‌گیرد.»

تدوین و نگارش لایحه منع خشونت علیه زنان که از آغاز دوره اول ریاست‌جمهوری حسن روحانی آغاز شد، تا نزدیکی پایان دوران دوم ریاست‌جمهوری وی به درازا کشید. ابتدا شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، مسئولیت تکمیل آن را بر عهده گرفت. بعدتر در مهرماه ۱۳۹۷ معصومه ابتکار، جانشین مولاوردی اعلام کرد که قوه قضائیه لایحه پیشنهادی دولت برای مقابله با خشونت علیه زنان را برای مشورت به قم فرستاده است؛ یعنی به پژوهشکده زن و خانواده. این مرکز با بررسی لایحه موجود، انتقادهایی را بر آن وارد کرد؛ از جمله این که رویکرد لیبرالی بر متن لایحه حاکم است و متن، بومی نیست و بیشتر ترجمه کارهایی است که دیگران و نهادهای بین‌المللی انجام داده‌اند.

خانم ابتکار، در گفت‌وگو با رسانه‌ها در خصوص ارسال لایحه دولت به قم اظهار نگرانی کرد. استدلال معاون رئیس‌جمهور بر سرعت بخشیدن بیشتر به روند تصویب لایحه بود. او خطاب به مراجع بازبینی در قم گفت: «بالاخره نظر فقهی را از شورای نگهبان در روز آخر خواهیم گرفت. متن را معطل نکنید تا به مجلس بیاید.»

بخش‌هایی از این لایحه مربوط به تعریف خشونت خانگی و سن ازدواج، از ابتدا موردانتقاد روحانیون سنت‌گرا بوده است. «مغایرت با شریعت اسلام» یکی از دستاویزهایی است که جمهوری اسلامی ایران از آن برای نپیوستن به معاهدات بین‌المللی به‌خصوص درباره کودکان و زنان، استفاده می‌کند.

شهریورماه سال ۹۸، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه از نهایی شدن متن «لایحه صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت» و ارسال آن به دولت خبر داد و گفت: «این لایحه ابتدا توسط دولت تهیه و تدوین‌ شده بود اما بعد از بحث در کمیسیون لوایح دولت، به این نتیجه رسیدند که به جهت مواد فراوانی که در حوزه جرائم و مجازات در آن پیش‌بینی ‌شده، یک لایحه قضایی است ... لذا لایحه از ناحیه دولت به قوه قضائیه ارسال شد.»

قبل از آن در تیرماه ۹۷، طیبه سیاووشی شاه عنایتی، عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی خبر داده بود که قوه قضاییه ۴۱ ماده از ۹۲ ماده لایحه تامین امنیت زنان را حذف کرده است. همین مسئله دستاویزی شد تا قوه قضائیه دولت را مسئول تاخیر و تصویب نشدن این لایحه معرفی کند.

آذرماه امسال، سازمان دیده‌بان حقوق بشر با توجه به تاخیر چندساله در تصویب لایحه «صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت» از ایران خواست هرچه زودتر این لایحه را در مجلس به رای بگذارد. دیده‌بان حقوق بشر علی‌رغم پافشاری بر تصویب هر چه سریع‌تر این لایحه، اصلاح آن را نیز خواستار شده بود. طبق گزارش دیده‌بان، این لایحه تعریف مشخصی از خشونت خانگی ارائه نمی‌کرد. همچنین طبق قانون ایران، تعریف حقوقی مشخصی از «اقدامات منافی عفت» وجود ندارد و قضات آن را به شکلی تفسیر کرده‌اند که روابط جنسی توافقی بدون مقاربت و روابط همجنسگرایانه را هم شامل می‌شود و آن‌ها را جرم تلقی می‌کند.

وکلای پرونده‌های خشونت خانگی نیز بارها عنوان کرده‌اند که مصادیق قانونی موجود باعث می‌شود تا زنان در معرض خشونت قرار گیرند. یکی از این موارد «میانجی‌گری» است. این لایحه می‌گوید در پرونده‌هایی که پدر یا شوهر متهم است، مقامات باید پرونده را برای یک ماه به میانجی‌گری ارجاع دهند و اگر حل نشد، آن‌گاه پرونده را به قوه قضاییه بازگردانند.

دیده‌بان می‌گوید دوره میانجی‌گری می‌تواند در راه کسب حفاظت فوری برای قربانیان خشونت خانگی از طریق حکم حفاظت موانع بیشتری ایجاد کند.

حالا با گذشت چهار ماه از تذکر دیده‌بان حقوق بشر، رئیس پژوهشکده زن و خانواده می‌گوید که «اولین موضوع مهم در بررسی لایحه دولت، بحث «تبارشناسی موضوع» است، یعنی لایحه خشونت در دنیا یک تباری دارد و در ایران یک تبار دیگری دارد و ما ایرانی را مدنظر داریم.» محمدرضا زیبایی‌نژاد همچنین می‌افزاید: « لایحه دولت می‌خواهد نشان بدهد که خشونت علیه زنان چقدر مهم است اما خشونت علیه مردان شاید این‌قدر مهم نبوده که حساسیتی نسبت به آن داشته باشند.» به گفته او چون مردان در بحث خشونت، حمایتی دریافت نمی‌کنند بیشتر تحقیر می‌شوند.

زیبایی‌نژاد با بیان این که  در برخی از موارد اگر بخواهیم خشونت حل شود ممکن است مسئله دیگری چون بی‌غیرتی و بی‌مسئولیتی مردان پیش بیاید، اضافه کرده است: «یعنی منظور از کنار گذاشتن خشونت این باشد که برخی از محدودیت‌ها و روابط را نادیده بگیرد.»

لایحه «تامین امنیت زنان در برابر خشونت» که در آخرین تغییرات به لایحه «صیانت، کرامت و تامین امنیت بانوان در برابر خشونت» تغییر نام داد، حالا نزدیک به هفت سال است که در انتظار تصویب مجلس شورای اسلامی به سر می‌برد و بعید به نظر می‌رسد که مجلس انقلابی یازدهم که بیشتر دغدغه‌های سیاسی و مخالفت با سیاست‌های دولت حسن روحانی را در دستور کار دارد، به تصویب لایحه خشونت علیه زنان تن در دهد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۴
Shahin.Orel - تهران، ایران

میشه آدم بود , میشه ماده مسلمان بود . ولی ماده مسلمان با قوانین آدم نمیشه بود ! برای همین اول این خانم ها تکلیفشون رو با خودشون مشخص کنن , که به کدام دسته متعلق هستن بعد حتما توانایی دگرگونی قوانین متوحش رو هم خواهند داشت ! نمیشه لچک به سر بست , با جملات خطبه متوحشین به عقد کسی به شرط تمکین با قیمت معلوم درآمد , بعد به یاد دموکراسی و انسان های برابر افتاد !
‌چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۰
۳۹
redsky95 - تورنتو، کانادا
راست میگه. با خوندن کامنتهای زیر اون جون دل امریکایی و کلاهبرداریهاش فهمیدم. زنی که سرش کلاه میره حقشه. اما اون گنده لات ریشوی کثیف حقشه. تازه میان میگن به این مرده گیر ندین طفلک. نمونه ایی از خرمن. مشتی از خرمن. اکثر کامنت گذاها اقتدار مردگرایانه داشتن.
‌چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۰
۳۴
هانی‌ - اسلو، نروژ
[::Shahin.Orel - تهران، ایران::] رفیق:اَگه منظورتون از ماده مسلمون خانمها هستن, میشه گفت خود شما بر امواج مردسالارانه علیه قشر مونث پارو میزنی, و به خانما توهین میکنی. پس میشه گفت این نسخه شما تنش به کرونا خُرده و هیچ قابلیت ارزشی نداره. در ضمن تکلیف خانمها در جوامع اسلامی ۱۴۰۰سال پیش رقم خورده, که آخوندا حالا کپی اش رو اجرا میکنند. مَثلَن اَگه شما اگه جای خانمها بودی این توانایی و شهامت رو داشتی بدون لچک راه بری؟ آیا میگفتی ازدواج سفید میکنم یا مهریه نمیخام؟بنده از محدودیت ها و محصولات دینی دفاع نمیکنم .ولی ایکاش ما مردا یکربع شهامت خانمها رودر دهن کجی به رژیم رو داشتیم. بله ما فقط بلدیم میان بُر بزنیم و ایرادگیر قشر زنان باشیم. با احترام
‌چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۲:۲۱
۳۴
Shahin.Orel - تهران، ایران
[::هانی‌ - اسلو، نروژ::]. من اینجا نیستم که یک بار چیزی بنویسم , بعد هم یک دور توضیح بدم یعنی چه ! اگر با درک جملات مشکل دارید باور کنید از دست من هیچ کاری بر نمیاد ! خیر ! خیر ! خانم و ماده مسلمان ۲ موجود جدا هستن و من هرگز به خانمی ماده مسلمان نگفتم ! خانم موجودی هست دارای ارزش مدنی و قبل احترام , ماده مسلمان , وسیله ای هست قابل تمکین به ارزشی معادل ۵۰ شتر !
‌چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۸
۴۲
paksan - ایران، ایران
نیاز به اندیشکده نداره. اصلا زن و مرد هم نداره. اگر انسان اقتدار شیطان رو بپذیره دیگه هیچ مشکلی با شیطان نداره! اگر انسان اقتدار خداوند رو بپذیره هیچ مشکلی نداره و کلی کار حساب و کتاب هم کم میشه! اگر مردم اقتدار قلدر لات محله رو هم بپذیرند دیگه هیچ مشکلی براشون پیش نمیاد! اگر مردم اقتدار حکومت فاسد ولایت فقیه رو بپذیرند دیگه هیچکدوم مشکلی براشون پیش نمیاد! اگر حکومت ولایت فقیه اقتدار آمریکا رو بپذیرد هیچ مشکلی و خشونتی پیش نمیاد . با همین روش های بدتر از جاهلیت دین بازها و مذهب فروشهای این مراکز فاسد اسلامی کلا حق اعتراض و عدالت خواهی و آزادی و اراده انسانی که هیچ کلا اساس وجودی انسانیت از بین میره و میشه چیزی که حوزه علمیه های فاسد میخواد یعنی بنده های بی اختیاری که از طریق آنها به خدای دوم وصل بشوند البته با پرداخت وجوهات .
‌چهارشنبه ۱۳ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۷
۳۴
هانی‌ - اسلو، نروژ
[::Shahin.Orel - تهران، ایران::] از دستِ بنده بر مییاد که بهتون بگم در جامع دین زده خودمون این قانون واپسگرا برتموم زنان بصورت یکسان حکومت میکنه. قانون قصاص یا زنان نصفِ مردانن عملی میشه. ارزش زنان بر اساسِ همون گوسفند و شتری که شما میگی اِجرا میشه. بله, اگه مادر و خاهر من و شما در خارج از کشور باشن ماده مسلمان خطاب نمیشن. ولی تا موقعی که زیر یوغ دین زندگی میکنن هم مجبورن لچک به سر بکنن و هم قانون تبعیض رو تحمل بکنن. جالبه شما ایراد میگیرین که چرا لچک بسر میکنن. جالبتر اینه مطلب راجع به قشر زنان جامعه ایرانه, باز برای توجیح خودتون خانم رو از ماده مسلمون جدا میکنی. راحت بهتون بگم در جامعه خودمون ماده مسلمون گفتن هم شامل مادر و خاهر من میشه و هم از شما. و هم توهین به تموم ِ زنانِ کشوره. لابد فکر کردی که قانون دینی شتر وگوسفند تنها به یک عده زنان خانه دار تحمیل میشه که از دید شما ماده مسلمون خطاب میشن. ولی قشر تحصیلکرده زنان از قانون آزاد پیروی میکنن که شما خانم خطابشون میکنی؟ شما آزادی هر طورکه دوست دارین آدمها رو خطاب بکنین بنده نظرم روگفتم واصلا شما روهم نمیشناسم.شنگول باشی
‌پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۰:۳۴
۳۴
Shahin.Orel - تهران، ایران
[::هانی‌ - اسلو، نروژ::]. شما اگر متوجه نمیشی من چی نوشتم , بده کسی برات بخونه شاید متوجه بشی ! خیر همچین خبری که در توهم شما هست نیست ! همونجوری که در مورد مادر و خواهرتون فرمودید , بله اگر در ساختار فکریشون این چنین هستن اگر با خطبه عقد اسلام سر سفره عقد نشستن , قیمتی که گذاشتید درسته , چون خوانواده های محترم میرن پول میدن به دفتر خونه که این خطبه تحقیر آمیز براشون خونده نشه و فقط امضا کنن , توهمی هم که فرمودین اگر این زنان به خارج برن آدم هستن نه شتر , نه عزیزم اصلا اینطور نیست , در همین سایت خانمی از آتلانتا مهد آزادی هستن که کاملا مصداق ۵۰ شتر هستن و لچک هم سرشون نمیکنن ! شما میفهمی ربطی به لچک اجباری نداره ؟؟؟ خانم ستوده هم در ایران هست که لچک به سرش کردن ولی این خانم محترم آدم هست نه شتر ! میفهمی فرقشو ؟؟ بعید میدونم بفهمی !
‌پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۷
۳۴
هانی‌ - اسلو، نروژ
[::Shahin.Orel - تهران، ایران::] بنده قبل از هر چیز در بحثها سعی میکنم, جانب ادب و گفتار رو رعایت بکنم.( مگه اشکال از طرف مقابل باشه).ولی برام جالبه چرا لحنِ ادبیات شما برخلاف اینکه خونواده خودت رو محترم میدونی همخونی نداره؟ ببین دوست اَزیز: بنده در بیشعوری خودم ابدً شکی ندارم. ولی اَگه ادبیات لُمپنی رو هم بهش اضافه کنم اونموقع براتون بد میشه. پس معقول بنویس چون دوست ندارم مثل شما بشم. زیرا شاعر میگه: بی کمالی های انسان از سخن پیداشود / پسته بی مغز چون لب باز کند رسوا شود. خُب شما بیا پیشتاز بشو, لطف بکن دست ماده مسلمون ها رو بگیر و به دمکراسی و برابری برسون. چون از دست من ساخته نیست .زیرا رسوبهای زن ستیزی رو از مغزم پاک کردم, و زنها رو به ماده مسلمون و خانم تقسیم نمیکنم. بدرود موفق باشی
‌پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۳
۳۴
هانی‌ - اسلو، نروژ
[::Shahin.Orel - تهران، ایران::] شما نوشته بودین: خونواده های محترم میرن پول میدن که خطبه اشون خونده نشه. من خوندم خونواده های محترم من میرن پول میدن تا خطبه اون خونده نشه. با پوزش
‌پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۹ - ۱۳:۴۵
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.