آمادگی مجدد آمریکا برای گفتگو با ایران: «درباره چگونگی مذاکره تعصبی نداریم»
رأی دهید
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت کشورش همچنان آماده است تا از طریق تعامل در یک دیپلماسی معنیدار، دو کشور برای بازگشت متقابل به تعهداتشان در برجام گام بردارند.
او گفت "ما درباره فرم و چگونگی انجام این مذاکرات تعصبی نداریم".
ایران اخیرا پیشنهاد اتحادیه اروپا برای مذاکره مستقیم با آمریکا در نشست آتی اعضای برجام را رد کرد. در مقابل، کاخ سفید که پیشتر از این پیشنهاد اروپا استقبال کرده بود از از تصمیم ایران ابراز تاسف کرد.
آمریکا با اظهار تأسف از واکنش ایران گفته که با پنج قدرت جهانی دیگر درباره مسیر پیش رو برای احیای مذاکرات مشورت خواهد کرد.
روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از "دو دیپلمات ارشد غربی" گفت ایران میخواست تضمین بگیرد که در گام اول، آمریکا بعضی از تحریمها را لغو میکند. به نوشته این نشریه، رد پیشنهاد از سوی ایران تنشها بین دو کشور را افزایش میدهد.
دو روز پیش سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفته است با توجه به مواضع و اقدامات اخیر آمریکا و سه کشور اروپایی طرف توافق هسته ای، جمهوری اسلامی زمان را برای برگزاری جلسه غیررسمی پیشنهادی توسط هماهنگ کننده اروپایی برجام مناسب نمیداند.
در آخرین تحولات شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی این هفته درباره گزارشهای مربوط به افزایش تولید سوخت هستهای توسط ایران و کاستن از همکاریهای این کشور با آژانس تشکیل جلسه داده است.
گزارشها حاکی از آن است که پیشنویس قطعنامهای از سوی یکی از کشورهای اروپایی در حال آماده شدن است که اقدامات اخیر ایران را محکوم میکند. ایران گفته در صورت تصویب چنین قطعنامه ای به اجرای توافق سه ماهه خود با آژانس خاتمه خواهد داد. بنابر این توافق که مفادش محرمانه مانده است، برخی نظارتهای "ضروری" آژانس در ایران ادامه مییابد.
ایران پیشتر گفته بود در صورت رفع تحریمها حاضر به بازگشت به محدودیتهای برجام است اما در غیر این صورت از سه شنبه (۲۳ فوریه/۵ اسفند) اجرای پروتکل الحاقی را، به عنوان مبنای نظارت بیشتر بازرسان بر فعالیتهای هستهای متوقف میکند.
بر همین اساس کاظم غریبآبادی، سفیر ایران در آژانس بینالمللی اتمی، اعلام کرد که از بامداد سهشنبه مطابق مصوبه مجلس این کشور به علت لغو نشدن تحریمهای ایران و اجرا نشدن مفاد برجام، اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرده و دیگر اجازه نظارتهای فراپادمانی را هم به بازرسان نخواهد داد.
این اقدام ایران با واکنش آمریکا و متحدین غربی آن کشور روبرو شد. فرانسه، بریتانیا و آلمان در بیانیه ای مشترک از تعلیق اجرای پروتکل الحاقی و محدود کردن بیشتر نظارت آژانس بر فعالیت های ایران به شدت ابراز تاسف کردند و درباره "ماهیت خطرناک" این تصمیم هشدار دادند.