آیا چای گیاهی ماداگاسکار شفابخش کرونا است؟

دویچه وله :در ماداگاسکار از نوعی از گیاه دارویی "بومادران" با موفقیت برای درمان مالاریا استفاده می‌شود. آیا این چای گیاهی می‌تواند برای درمان بیماری کووید۱۹ نیز موثر واقع شود؟ تحقیقات در این باره در آلمان و آمریکا آغاز شده است.

در ماداگاسکار و سایر کشورهای آفریقایی از سال‌ها پیش از گیاه دارویی چینی (Artemisia annua) که در ایران نوعی از "بومادران" و یا "برنجاسپ" نامیده می‌شود، برای درمان مالاریا به کار می‌رود و نتایج خوبی را در درمان این بیماری داشته است. در آلمان این گیاه "بایفوس" (Beifuß) خوانده می‌شود.


مردم محلی در ماداگاسکار می‌گویند که دم کرده این گیاه از قرار به مبتلایان به ویروس کرونا نیز کمک کرده است.

برای رئیس جمهوری ماداگاسکار این موضوع بسیار روشنی است که راه برون رفتن از بحران کرونا، این گیاه دارویی است. او می‌گوید که "کووید-اورگانیک" هدیه آفریقا به مردم جهان است. انتقادهای سازمان بهداشت جهانی و حتی پزشکان آفریقایی هم باعث ناراحتی و تغییر نظر رئیس جمهوری ماداگاسکار نشده است.

 آندره راژلینگ، گزارشگر تلویزیون فرانسه در گزارشی که در باره این گیاه درمانی در ماداگاسکار تهیه کرده، این پرسش را مطرح می‌کند که "اگر کشف خاصیت درمانی (کووید ارگانیک) در ماداگاسکار نبود، بلکه در یک کشور اروپایی اتفاق افتاده بود هم کسی به آن شک می‌کرد؟ من فکر نمی‌کنم."
گیاه محبوب برای درمان بسیاری از بیماری‌ها
ده درصد از تولید جهانی گیاه دارویی چینی "آرته‌میسیا آنوا" (Artemisia annua) در ماداگاسکار است. از این نوع از "بومادران" داروی مهم مالاریا "آرتمیسینین" تولید می‌شود. از دم‌کرده انواع بومادران در این جزیره نه فقط برای درمان حملات ناشی از تب مالاریا و عفونت‌های آنفلوانزا استفاده می‌شود، بلکه این گیاه برای درمان برای بسیاری از بیماری‌های دیگر رایج در این کشور نیز به کار می‌رود.

سبا گوکالنی، کارشناس داروهای سنتی دانشگاه کوازولا-ناتال در آفریقای جنوبی در باره کاربرد بومادران برای درمان بیماران کرونایی می‌گوید: «علائم کووید۱۹ مانند تب و ناراحتی‌های تنفسی در آنفلوآنزا نیز وجود دارد، بنابراین معقول است که ببینیم آیا این گیاه برای درمان این بیماری هم کمک می‌کند.» البته او در همین جا تاکید می‌کند که هنوز شواهد کافی در این باره وجود ندارد ولی باید آن را هم تجربه کرد.

گیاه دارویی  "آرته‌میسیا آنوا" گیاهی است که در چین رشد می‌کند اما در ماداگاسکار نوع خاصی از بومادران پرورش داده می‌شود که به "آرته‌میسیا آفرا" (Artemisia afra) معروف است و به عنوان یک شفابخش سنتی در میان مردم محبوبیت زیادی دارد.

این نوع بومادران در کشورهای مختلف آفریقایی به عنوان یک گیاه دارویی شناخته شده است. ساکنان محلی حتی این گیاه را در خانه هم پرورش می‌دهند و در زمستان وقتی دچار سرماخوردگی یا آنفولانزا می‌شوند، دم کرده آن را به عنوان چای می‌نوشند.
افزایش ده برابری قیمت
وحشت از گسترش ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ باعث جهش ده برابری قیمت بومادران آفریقایی شده است.

فرانک فن در کوی (Frank van der Kooy) یکی از کارشناسان دارویی دانشگاه نورد-وست آفریقای جنوبی است که پژوهش در باره خواص درمانی ویژه گیاه دارویی بومادران آفریقایی را برای درمان کووید۱۹ آغاز کرده است.
این کارشناس از سال‌ها پیش تحقیقاتی را در باره تاثیر "آرته‌میسیا آنوا"  که به عنوان "چای مالاریا" معروف است انجام داده است. او در تحقیقاتش به این نتیجه رسیده که  "آرته‌میسیا آفرا" حاوی "آرته‌میسین" (Artemisinin) نیست و تاثیر آن برای بهبود عوارض مالاریا احتمالا مبتنی بر سایر مواد تشکیل دهنده آن است. نتیجه تحقیقی که در سال ۲۰۱۹ در کنگو بر روی هزار شرکت کننده انجام گرفت موید این نظر او بودند.
تحقیقات کارشناس آلمانی
بیماری مالاریا توسط یک انگل در بدن انسان رشد می‌کند اما کووید۱۹ یک بیماری ویروسی است. اما برخی از تاثیرات ضد ویروسی آرتمیسینین (Artemisinin) نیز برای کارشناسان شناخته شده هستند.

آرتمیسیا (Artemisia) گیاه دارویی شناخته شده‌ای است که برخی از محققان دیگر نیز در باره تاثیرات امیدوارکننده آن اظهار نظر کرده‌اند. در آلمان نیز پیتر زبرگر (Peter Seeberger) کارشناس شیمی انستیتوی ماکس پلانک برای تحقیقات کلوئیدی در پوتسدام، در حال حاضر پژوهش خود را که از سال‌ها پیش در باره سنتز سریع و مؤثر آرتمیسینین انجام داده بود دو باره پیش روی خود قرار داده است.

او می‌گوید: «با گسترش بیماری کووید۱۹ ما طبیعتا به تحقیقات پیشین خود هم مراجعه کردیم و آنچه دیدیم این است که آرسنال فعالیت ضد ویروسی هم دارد و احتمال می‌رود مکانیسم مهم دومی نیز در ارگانیسم بوجود آورد که کمکی برای سیستم ایمنی بدن است و می‌تواند برای بیمار مفید باشد.»

سیستم ایمنی بدن بسیاری از بیماران مبتلا به کووید۱۹ با برخورد به ویروس کرونا واکنش بیش از حد خطرناکی را نشان می‌دهد. در تحقیقاتی که در باره تاثیرات آرتمیسینین به عنوان داروی ضد مالاریا در بیماران انجام گرفته مشخص شده است که این ماده به خوبی در بدن بیمار تحمل می‌شود و ماده‌ای است که در دسترس نیز هست. این موضوعی است که در تحقیقات آزمایشگاهی پیتر زبرگر نیز نشان داده شده است.

 به گفته پیتر زبرگر این کارشناس برای انجام تحقیقات بالینی در انسان همکاری را در ایالات متحده پیدا کرده که او نیز درست در این زمینه تحقیقات علمی خود را انجام داده است. زبرگر گفته است که قرص‌های لازم برای کمک به بیماران سفارش داده شده و این تحقیقات و کار عملی مشترک آنان با این دارو تا چند هفته دیگر آغاز می‌شود اما به دلیل در دسترس بودن چای آفریقایی "آرته‌میسیا" (Artemisia) آزمایشات بالینی با این دم کرده زودتر از زمان تعیین شده شروع شده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.