خواص ریشه کاسنی ؛ جایگزینی برای قهوه که از فیبر غنی شده است

آیا عاشق خوردن یک فنجان قهوه بعد از بیدار شدن از خواب هستید اما از مصرف بیش از حد کافئین نگرانی دارید و به دنبال جایگزینی برای این نوشیدنی می گردید؟ ریشه کاسنی ممکن است جایزگینی باشد که به دنبال آن هستید.
 

این جایگزین محبوب برای قهوه، چیزی بیش از یک فنجان نوشیدنی است. ریشه کاسنی علاوه بر تأمین فیبر مورد نیاز برای بدن، بافت صاف و خامه ای را به مواد غذایی اضافه می کند و باعث می شود جایگزین خوبی برای چربی در بستنی ها، مارگارین ها و سس های مختلف باشد.

 
اگرچه مصرف این ریشه لزوماً تمام فیبرهای باکیفیت موجود در میوه ها، سبزیجات، غلات سبوس دار و سایر غذاهای پر از فیبر را جایگزین نمی کند؛ اما ریشه کاسنی خواص بسیاری دارد و یک افزودنی ارزشمند برای رژیم غذایی روزانه شما محسوب می شود.
ریشه کاسنی چیست؟
ریشه کاسنی از گیاه چند ساله ای که متعلق به خانواده قاصدک است سرچشمه می گیرد. این گیاه معمولاً دارای گل های آبی روشن است. ریشه کاسنی کمی شبیه چوب است و به دلیل ترکیب فیبری که در آن وجود دارد، در روده کوچک هضم نمی شود بلکه به همان فرم اولیه باقی مانده و به روده بزرگ وارد می شود.
 
ریشه کاسنی (Cichorium Intybus) از زمان مصر باستان کشت می شود. همچنین از قرن نوزدهم در فرانسه مانند قهوه محبوب بوده و استفاده می شود.
خواص ریشه کاسنی
استرس را کاهش می دهد کافئین یکی از اصلی ترین عناصر موجود در قهوه است و حتی در قهوه های بدون کافئین نیز یافت می شود. مصرف کافئین می تواند استرس را تشدید کند.  این در حالی است که ترک آن نیز می تواند به کاهش سطح اپی نفرین و کورتیزول منجر شود. این دو هرمون هر دو در شرایط استرس زا آزاد می شوند.
 
مطالعه ای که در سال ۲۰۰۶ در مجله Pharmacology Biochemistry and Behavior منتشر شد نشان داد که مصرف منظم کافئین همراه با استرس باعث افزایش قابل توجهی در سطح کورتیزول می شود. از آنجا که کاسنی حاوی کافئین نیست؛ جایگزین خوبی برای کمک به کاهش مصرف کافئین و ثابت نگه داشتن سطح کورتیزول است.

دارای خواص ضد التهابی است کاسنی منبع بسیار خوبی از پلی فنول های گیاهی است. این مواد ترکیبات طبیعی هستند که توانایی کمک به مبارزه با التهاب را دارند.
 
یک مطالعه انجام شده در دانشکده پزشکی دانشگاه پس در مجارستان نشان داد که مصرف قهوه کاسنی بدون کافئین به مدت یک هفته منجر به پیشرفت چشمگیر در تغییر شکل پذیری گلبول های قرمز شده و توانایی بدن در پاسخ به التهاب را با بازگرداندن سلول ها به وضعیت اصلی خود بهبود می دهد.
 
این بدان معنی است که کاسنی می تواند التهاب را کاهش دهد. از آنجا که التهاب ریشه بیشتر بیماری هاست؛ بنابراین کاهش التهاب می تواند به جلوگیری از ایجاد بسیاری از بیماری های مزمن، حتی قبل از شروع آنها کمک کند.
 
اگرچه تحقیقات بیشتری برای ارزیابی اثرات ریشه کاسنی بر روی سلامت غده تیروئید مورد نیاز است. اما در کل این ماده می تواند علائم ناشی از اختلالات خود ایمنی مانند بیماری هاشیموتو را نیز از بین ببرد. بیماری هاشیموتو یک بیماری تیروئیدی است که باعث علائمی مانند افزایش وزن و خستگی می شود.
از کبد محافظت می کند
 
برخی تحقیقات نشان داده اند که عصاره ریشه کاسنی می تواند در مقابل رادیکال آزاد از بدن محافظت کرده و از مسمومیت احتمالی کبد جلوگیری کند. طبق یک بررسی انجام شده؛ درمان با عصاره کاسنی توانست به طور قابل توجهی استرس اکسیداتیو را کاهش داده و آسیب سلول را مسدود کند.
 
این نتایج چشمگیر نشان می دهد که عصاره کاسنی سرشار از آنتی اکسیدان های طبیعی است و در مهار رادیکال های آزاد مضر موثر است. بنابراین می تواند ضمن تمیز کردن کبد، سیستم دفاعی بدن را نیز تقویت کند.

ممکن است از ابتلا به دیابت جلوگیری یا ایجاد این بیماری را به تأخیر بیاندازد راه های طبیعی زیادی برای مدیریت و درمان دیابت وجود دارد و همه آنها با رژیم غذایی شروع می شوند. کاسنی ممکن است علاوه بر خواصی که در بالا ذکر کردیم؛ از ایجاد دیابت پیشگیری کرده یا این بیماری شایع را درمان کند.
 
در یک مطالعه منتشر شده در مجله Traditional and Complementary Medicine، اثرات عصاره کاسنی بر روی ۴۷ شرکت کننده بزرگسال سالم بررسی شد. از عصاره ریشه کاسنی به منظور بهبود سطح آدیپونکتین (پروتئینی که سطح قند خون و تجزیه اسید چرب را تنظیم می کند) در این مطالعه استفاده شد. نتایج نشان داد که این عصاره می تواند زمان ابتلا به دیابت را به تاخیر بیاندازد و همچنین به دلیل محتوای فیبری که دارد؛ باعث بهبود حرکات روده شود.

به مدیریت استئوآرتریت کمک می کند نکته جالب توجه این است که یک کارآزمایی بالینی که توسط بخش بیماری های روماتیسمی مرکز پزشکی جنوب غربی دانشگاه تگزاس انجام شده نتیجه گرفت که عصاره ریشه کاسنی ممکن است دارای خاصیت ضد التهابی باشد و به درمان آرتروز کمک کند.
 
در این مطالعه ۱۸ شرکت کننده بالای ۵۰ سال مبتلا به استئوآرتریت لگن یا زانو به مدت یک ماه با کاسنی درمان شدند. از ۱۸ بیماری که درمان را به اتمام رسانده بودند؛ حداقل ۱۳ بیمار در پاسخ به درد و سفتی مفاصل ۲۰ درصد بهبودی را تجربه کردند. این موضوع نشانگر توانایی کاسنی برای کمک به درمان درد مفاصل است.
برای سلامت دستگاه گوارش خوب است ریشه کاسنی حاوی اینولین است که یک پری بیوتیک محسوب می شود. در واقع یک وعده ۱۰۰ گرمی از ریشه کاسنی تازه حاوی حدود ۶۸ گرم اینولین است. همین موضوع آن را به یکی از بهترین منابع غذایی پری بیوتیک تبدیل می کند.
 
پری بیوتیک ها می توانند به رشد باکتری های مفید در روده کمک کنند. به همین دلیل به احتمال زیاد در بسیاری از مکمل های پری بیوتیکی، اینولین یا فیبر ریشه کاسنی وجود دارد.
 
این ماده نه تنها می تواند باعث بهبود رشد باکتری های خوب در روده شود؛ بلکه باعث تقویت عملکرد سیستم ایمنی، بهینه سازی جذب مواد مغذی و کاهش التهاب نیز خواهد شد.

یبوست را تسکین می دهد فیبر درون ریشه کاسنی به دلیل داشتن اینولین، یبوست را تسکین می دهد. به عنوان مثال تحقیقات منتشر شده در ژورنال بین المللی علوم غذایی و تغذیه تأثیر مصرف روزانه کاسنی در بزرگسالان مسن مبتلا به یبوست را در طی یک دوره ۲۸ روزه مورد بررسی قرار داده است.
 
این مطالعه نشان داد که “داوطلبان استفاده کننده از اینولین، در مورد بهبود روند هضم و کاهش مشکلات دفع مدفوع، رضایت بیشتری را از خود نشان دادند. بنابراین مصرف روزانه مکمل حاوی ۱۵ گرم اینولین باعث کاهش یبوست و کیفیت زندگی در افراد مسن مبتلا به یبوست می شود.
ارزش غذایی کاسنی
کاسنی منبع غنی از چندین ماده مغذی مهم از جمله فیبر، ویتامین B6 و منگنز است. به علاوه این ماده حاوی مقدار کمی از ریز مغذی های دیگر مانند ویتامین C و پتاسیم نیز می باشد.
 
یک عدد ریشه کاسنی خام که حدود ۶۰ گرم است ، تقریباً حاوی:
 
  •     ۴۴ کالری
  •     ۱۰٫۵ گرم کربوهیدرات
  •     ۰٫۸ گرم پروتئین
  •     ۰٫۱ گرم چربی
  •     ۰٫۹ گرم فیبر
  •     ۰٫۱ میلی گرم ویتامین B6 (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     منگنز ۰٫۱ میلی گرم (حدود ۷ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۳٫۰ میلی گرم ویتامین C (حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
  •     ۷۴ میلی گرم پتاسیم (حدود ۵ درصد از نیاز روزانه بدن)
 می باشد.
روش مصرف
فیبر درون ریشه کاسنی حاوی اینولین است. این ماده نوعی کربوهیدرات گیاهی است که توسط آنزیم های گوارشی قابل تجزیه نمی باشد. عصاره این ریشه معمولا با بیرون کشیدن اینولین از آن تولید می شود.
 
اینولین هم به عنوان یک فیبر محلول و هم به عنوان یک نوع پری بیوتیک طبقه بندی می شود. فیبر محلول می تواند آب را به خود جذب کرده و حجم مدفوع را افزایش دهد. همین توانایی حفظ رطوبت و ایجاد بافت خامه ای است که موجب شده در برخی از غذاها از این ریشه استفاده شود.
 
اینولین غالباً در محصولات لبنی کم چرب، بستنی و نوشیدنی های پروتئینی آماده نوشیدن یافت می شود. نان نیز ممکن است در برخی از کشورهای جهان حاوی اینولین به عنوان جایگزینی برای گلوتن باشد. فیبر محلول باعث کند شدن زمان لازم برای سفر مواد غذایی در درون بدن می شود. این موضوع می تواند احساس سیری طولانی مدت ایجاد کرده و به ثابت نگه داشتن سطح قند خون کمک کند. بستنی، ماست، غلات، نان و گرانول اغلب حاوی فیبر ریشه کاسنی هستند.
 
علاوه بر این تولید این ماده ارزان تمام می شود و طعم و مزه ای طبیعی دارد. این یکی دیگر از ویژگی های جذاب برای تولید کنندگان مواد غذایی است. چرا که استفاده از شیرین کننده تهیه شده از ریشه کاسنی می تواند طعم غذاها را بدون اضافه کردن قند، کالری یا کربوهیدرات بهبود دهد. علاو ه بر کسانی که از رژیم کتوژنیک استفاده می کنند، افرادی که به دنبال کاهش سریع وزن هستند نیز می توانند از این ریشه استفاده کنند
 
طعم دلپذیر و ارزان بودن اینولین دلایلی هستند که موجب می شوند تولید کنندگان از این ماده در ترکیب با قهوه استفاده کنند. در حقیقت این کشف منجر به چیزی شد که امروزه به عنوان قهوه به سبک نیواورلئان یا قهوه ریشه کاسنی شناخته می شود. این نوشیدنی ترکیبی از قهوه معمولی یا بدون کافئین و پودر ریشه کاسنی است.
خطرات و عوارض جانبی ناشی از مصرف کاسنی
مطالعات زیادی باید در مورد فیبر ریشه کاسنی و عصاره ریشه کاسنی انجام شود. این در حالی است که تحقیقات نشان داده اند ریشه کاسنی خواص بسیاری برای بدن ما دارد. اما همیشه بهتر است که در صورت امکان فیبر را از طریق خوردن غذاهای مختلف وارد بدن کنید.
 
در صورت ابتلا به بیماری های زمینه ای حتما قبل از مصرف کاسنی یا مکمل این ماده با پزشک خود مشورت کنید. مصرف قهوه کاسنی توسط زنانی که باردار هستند توصیه نمی شود. زیرا ممکن است باعث خونریزی قاعدگی یا سقط جنین شود.
 
همچنین ممکن است برخی از افراد نسبت به کاسنی حساسیت داشته باشند و عوارض جانبی مانند کهیر، بثورات پوستی، خارش و تورم را تجربه کنند. اگر بعد از مصرف کاسنی این عوارض یا سایر عوارض جانبی دیگر را تجربه کردید؛ بلافاصله مصرف این ماده را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.