آنزیم پاپائین چیست و چه فواید و مضراتی برای بدن دارد؟

پاپایا یک میوه گرمسیری و نارنجی رنگ است که در سراسر جهان محبوبیت زیادی دارد. عطر و طعم و مواد مغذی چشمگیری که در این میوه وجود دارد عامل محبوبیت آن است. شاید اسم این میوه به تازگی به گوشتان خورده باشد. اما آیا تا به حال کلمه پاپائین را شنیده اید؟ می دانید این ماده چیست و چه خواصی برای بدنمان دارد؟
 

پاپائین یک آنزیم ویژه است که در پاپایای خام یافت می شود. در طب سنتی از این ماده به دلیل توانایی که در تجزیه پروتئین ها، بهبود هضم و کاهش التهاب دارد؛ زیاد استفاده می شود.

 
مانند آنزیم برملین که در آناناس یافت می شود، پاپائین نیز در پاپایا وجود دارد. اما به تازگی مکمل این ماده نیز تولید و روانه بازار شده است. در محصولات تجاری مختلف معمولا از این دو آنزیم به دلیل اثرات ضد التهابی و تسکین دهنده ای که دارند؛ به صورت ترکیبی استفاده می شود. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در مورد این آنزیم کسب کنید ما را تا انتهای این مطلب مجله پیام سلامت همراهی کنید.
پاپائین چیست؟
پاپائین یک آنزیم پروتئولیتیک است که در پاپایا یافت می شود. میوه پاپایا در واقع حاوی چندین آنزیم پروتئولیتیک از جمله پاپایین، کیموپاپین A، کیموپاپین B و پاپایا پپتیداز A است.
 
شناخته شده ترین آنزیم موجود در این میوه، پاپائین است که بیشتر در میوه نرسیده گیاه پاپایا یافت می شود. البته این آنزیم در برگ، ریشه و شیره گیاه نیز وجود دارد.
 
پاپائین کمک می کند تا پیوندهایی که بین اسیدهای آمینه (بلوک های ساختاری پروتئین ها) وجود دارند؛ تجزیه شوند. مانند همه آنزیم های پروتئولیتیک، پاپائین نیز مولکول های پروتئین را به قطعات کوچک تر موسوم به پپتیدها و سپس به اجزای آنها تجزیه می کند.
 
تحقیقات اثبات کرده اند که این آنزیم برای بهبود زخم و کاهش درد نیز مفید است.
۶ فایده مهم پاپائین برای بدن

روند هضم را بهبود می دهدمکمل پاپائین برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و رفع مشکلات گوارشی شایع مانند نفخ و یبوست عالی است. مطالعات نشان داده اند که پاپائین نیز مانند سایر آنزیم های پروتئولیتیک به بدن کمک می کند تا غذاهای پروتئینی مانند گوشت حیوانات را تجزیه کند. اما این آنزیم نیازی به حضور اسید برای انجام کار خود ندارد.
 
این بدان معناست که مصرف مکمل این ماده برای افرادی که اسید معده شان کم است و معمولاً در هضم گوشت مشکل دارند؛ مفید می باشد.

التهاب را در بدن کاهش می دهدتحقیقات مختلف نشان داده اند که پاپائین باعث کاهش التهاب در بدن بیماران مبتلا به آسم، آرتروز و سایر بیماری های التهابی می شود.
 
به عنوان نمونه تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۳ در مجله Nutrition Review نشان داد که آنزیم های پروتئولیتیک، از جمله پاپائین و تریپسین، می توانند عوامل بیماری زا را تجزیه کنند و حتی در وهله اول از تشکیل آنها جلوگیری کنند.
 
بنابراین پاپائین ممکن است قادر به جلوگیری از بروز التهاب باشد. در نتیجه باعث می شود که سیستم لنفاوی بهتر تخلیه شود. این آنزیم همچنین اثرات نظارتی بر روی سیستم ایمنی بدن دارد.
 
بررسی ادبیات مطالعه منتشر شده در ژورنال Immunotoxicology نشان داد که عصاره پاپایا و فیتوشیمیایی های مرتبط با این میوه هم در شرایط آزمایشگاهی و هم در آزمایشات حیوانی، خاصیت ضد التهابی داشته و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند. اما برای درک کامل این اثرات مطالعات بالینی بیشتری لازم است.

درد را تسکین می دهدمطالعات متعدد نشان داده اند که آنزیم های موجود در پاپایا برای تسکین درد مناطق مختلف بدن از جمله درد عضلانی ناشی از تمرینات شدید، گلو درد و درد همراه با زونا بسیار عالی است.
 
مطالعه ای که در مجله Clinical Pediatric Dentistry منتشر شد نشان داد که استفاده از ژل پاپائین برای از بین بردن بافت های آلوده در بین بیمارانی که دچار پوسیدگی دندان هستند؛ بسیار مؤثر است.
 
یک مطالعه منتشر شده در مجله Sports Science نیز نشان داد که مصرف مکمل های حاوی آنزیم های پروتئولیتیک ممکن است به تسکین درد عضلانی ناشی از دویدن کمک کند. در این مطالعه خاص شرکت کنندگان علاوه بر آنزیم هایی مانند برملین، تریپسین، آمیلاز و لیپاز، از قرص پروتئاز حاوی ۵۰ میلی گرم پاپائین نیز استفاده کردند. شرکت کنندگان هر روز ۴ نوبت و هر نوبت ۲ عدد قرص استفاده می کردند. پس از ۴ روز روند ریکاوری در بدنشان بهبود پیدا کرد و درد عضلاتشان نسبت به گروهی که دارونما استفاده کرده بودند کمتر شد.
 
علاوه بر این یک مطالعه آلمانی که در سال ۱۹۹۵ انجام شد، اثر یک ترکیب آنزیمی حاوی پاپائین را بر روی تبخال زوستر یا زونا مورد بررسی قرار داد. محققان دریافتند که مصرف این آنزیم اثر یکسانی با آسیکلوویر (داروی ضد ویروسی که برای درمان عفونت های ویروس تبخال تجویز می شود) دارد. مصرف ترکیبی از آنزیم ها توانست بعد از ۱۴ روز درد ناشی از زونا را کاهش دهد.
ممکن است اثرات ضد توموری داشته باشدیک مطالعه که در ایتالیا روی حیوانات انجام شد نشان داد که وقتی موش های سرطانی با پاپائین واکسینه می شوند؛ میانگین مدت زنده ماندنشان در مقایسه با گروه کنترل که واکسینه نشده بودند؛ افزایش می یابد. میزان رشد، تهاجم و متاستاز تومورهای سرطانی در موش ها پس از دریافت پاپائین مهار شد.
با عفونت ها مبارزه می کندپاپائین به دلیل خاصیت ضد ویروسی و ضد قارچی که دارد برای مراقبت از زخم ها بسیار عالی است. به نظر می رسد که این آنزیم با از بین بردن لایه پروتئینی که از قارچ ها و ویروس ها در برابر حملات محافظت می کند می تواند عفونت را درمان کند. این ماده توانایی تولید مثل قارچ ها و ویروس ها را مختل کرده و میزان شیوع و شانس ابتلا به عفونت را کاهش می دهد.

از روند بهبود زخم ها در بدن پشتیبانی می کندمحصولات موضعی که حاوی این آنزیم هستند معمولا برای درمان زخم ها تجویز می شوند. البته FDA در مورد مصرف موضعی این آنزیم هشدار داده است. به عقیده متخصصان این مرکز، مصرف آنزیم پاپائین به صورت موضعی ممکن است واکنش آلرژیک ایجاد کند.
 
مطالعات اولیه از توانایی آنزیم پاپایا برای حمایت از ترمیم زخم ها پشتیبانی می کنند. مثلا یک مطالعه حیوانی که در سال ۲۰۱۰ در مالزی انجام شد نشان داد که استفاده از پماد تمیز کننده ای که حاوی پاپائین است به کاهش زخم کمک می کند، رسوب کلاژن را ارتقا می دهد و خاصیت ضد باکتریایی زیادی دارد.
خطرات و عوارض جانبی ناشی از مصرف این آنزیم
مصرف این آنزیم به صورت طبیعی و به مقداری که در خوراکی های مختلف مانند میوه پاپایا وجود دارد؛ خطری به همراه نخواهد داشت. اما مصرف مکمل آن گاها عوارض جانبی ایجاد می کند.
 
طبق تحقیقات منتشر شده توسط کالج پزشکی کلینیک مایو، مصرف زیاد این آنزیم می تواند منجر به عوارض جانبی زیر شود:
 
  •     ناراحتی معده
  •     تحریک شدن گلو
  •     گاستریت
 
ضمن این که اگر از این آنزیم به صورت موضعی و به شکل کرم و پماد استفاده کنید؛ ممکن است شاهد واکنش آلرژیک باشید. اگر به پاپائین حساسیت دارید؛ ممکن است با مصرف کرم حاوی این آنزیم نیز دچار تحریک شدن پوست، قرمزی یا تاول شوید.
 
اعتقاد بر این است که افرادی که به کیوی و انجیر حساسیت دارند؛ نسبت به پاپائین نیز آلرژی نشان می دهند. افرادی که  بعد از قرار گرفتن در معرض این میوه ها علائم آلرژی را تجربه می کنند؛ حتماً هنگام استفاده از پاپایین به صورت موضعی یا خوراکی باید محتاط باشند.
 
از آنجا که پاپائین ممکن است فشار خون را کاهش دهد؛ افراد مبتلا به دیابت و هیپوگلیسمی باید با احتیاط و تحت نظر متخصص از این آنزیم استفاده کنند.
 
ضمنا افرادی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند نباید از این آنزیم استفاده کنند. زیرا ممکن است خطر خونریزی داخلی را افزایش دهد. همچنین حداقل دو هفته قبل از عمل جراحی اجتناب از مصرف این مکمل ضروری است.
 
استفاده از مکمل پاپائین در دوران بارداری یا در دوران شیردهی نیز ممنوع است.
دوز توصیه شده
مکمل پاپائین را می توانید در اشکال مختلفی از جمله کپسول، قرص، پودر، آدامس های جویدنی، کرم و پماد خریداری کنید. هیچ دستورالعمل رسمی برای استفاده از این آنزیم وجود ندارد. اما بهتر است مصرفتان از این ماده بین ۲۵ تا ۱۰۰ میلی گرم در روز باشد. بهتر است قبل از استفاده از پاپائین با متخصص مشورت کنید تا دوز مناسب با شرایطتان را به شما توصیه کند.
 
مصرف زیاد پاپائین می تواند عوارض جانبی داشته باشد. بنابراین هرگز بیش از ۴۰۰ میلی گرم در روز از این مکمل استفاده نکنید. مگر اینکه پزشک توصیه کرده باشد. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف زیاد این آنزیم (حداکثر ۱۵۰۰ میلی گرم در روز) می تواند برای بدن مفید باشد. اما این موضوع باید توسط پزشک تأیید شود.
 
همانطور که گفتیم استفاده موضعی از این آنزیم گاهی می تواند منجر به التهاب، قرمزی، سوزش و حتی درد شود. بنابراین قبل از استفاده موضعی از این آنزیم، مقداری از آن را روی بخش کوچکی از پوست تست کنید.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.