فریدون فروغی؛ خواننده‌ای که ۱۷ سال پیش دِق کرد و مُرد!

فریدون فروغی، خواننده‌ای که ۲۰ سال اجازه فعالیت نیافت، ۱۷ سال پیش در ۱۳ مهر ۱۳۸۰ درگذشت. با این‌حال قطعات معروفی چون «تنگنا»، «یار دبستانی»، «قوزک پا»، «غم تنهایی» و ... که او خواند، یاد و خاطره‌اش را زنده نگهداشته است.
 

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دیروز، هفدهمین سالگرد درگذشت فریدون فروغی،  آهنگساز، نوازنده و خواننده ایرانی بود که اگرچه فرصت چندانی برای کار کردن پیدا نکرد، اما همان قطعات اندکی را که خواند، جاودانه شدند.

 
فریدون فروغی، در ۹ بهمن سال ۱۳۲۹ در محله سلسبیل تهران به دنیا آمد. در اواخر دهه ۴۰ خورشیدی، او که هنرمندی خودآموخته بود، پا به عرصه اجرای زنده موسیقی (سبک راک) گذاشت.
 
در سال ۱۳۵۰، با خواندن دو قطعه برای فیلم «آدمک» به شهرت رسید. سه سال بعد، نخستین آلبومش را با نام «زندون دل» منتشر کرد. دومین آلبومش را با نام «یاران» در سال ۱۳۵۴ به بازار عرضه کرد و در همین سال به علت اجرای ترانه «سال قحطی» از طرف حکومت پهلوی به مدت دو سال از فعالیت منع شد.
 
درسال ۱۳۵۶، پس از اعلام فضای باز سیاسی، فروغی بعد از دو سال ممنوعیت کاری، سومین آلبوم خود را با نام «سال قحطی» به بازار عرضه کرد. با اوج‌گیری انقلاب درسال ۱۳۵۷، فروغی با انتشار آلبوم «بت‌شکن» با حرکت مردم همراهی کرد. او بعد از پیروزی انقلاب،  در ایران ماند و چند کنسرت اجرا کرد و آثار تازه‌اش را در آلبوم «فریدون فروغی در آغازی نو» جای داد.
 
درسال ۱۳۵۹، فروغی ترانه «یار دبستانی» را برای فیلم «از فریاد تا ترور» خواند که با مخالفت مسوولان، از تیتراژ فیلم حذف شد و جمشید جم آن را تکرار کرد؛ این سرآغاز ممنوعیت فعالیت این خواننده در پس از انقلاب بود.
 
فریدون فروغی، باوجود این‌که اجازه فعالیت هنری نداشت، در ایران ماند و بارها برای گرفتن مجوز اقدام کرد که هیچ‌گاه به نتیجه نرسید. سکوت این خواننده به مدت ۲۰ سال ادامه یافت و با مرگ او در ۱۳ مهر ۱۳۸۰ در محله تهران‌پارس، همیشگی شد.
 
حمیدرضا صدر، کارشناس سینما و فوتبال، همان سال در مجله فیلم در یادداشتی نوشت: «دق کردن فریدون فروغی را به جمیع اهالی موسیقی ایران که سینما، رادیو، تلویزیون و مغازه‌ها را تصرف کرده‌اند، تبریک می‌گویم. او همان‌طوری جان داد که علی خوشدستِ «تنگنا» مُرد.»
 
قطعاتی چون «تنگنا»، «یار دبستانی»، «قوزک پا»، «غم تنهایی»، «همیشه غایب»، «کوچه شهر دلم» و ... از معروف‌ترین آثار فریدون فروغی هستند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۹
زنبور - کپنهاک، دانمارک

دل من زندون داره کی میدونه ؟ روحش شاد
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۵
۵۳
Erwin - آمریکا، ایالات متحده امریکا

اهنگ خاک فریدون فروغی رو بیشتر دوست دارم که میگه نفسم این خاکه درضمن خونه شون تو چهارراه رشید تهرانپارس بود اینو خوبمیدونم چون خونه خواهرمم اونجاست
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۷
۵۳
Erwin - آمریکا، ایالات متحده امریکا

[::زنبور - کپنهاک، دانمارک::]. پشته این پنجره ها دل میگیره غمو غصه دلو تو میدونی وقتی از بخت خودم حرفمی زنم چشام اشکبارون میشه تومیدونی عمریه غم تو دلم زندونیه دله من زندون داره تو میدونی هرچی بش میگم توازادی دیگه میگه من دوست دارم تو میدونی :(
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۱
۴۰
winnie1987 - بيرمنگهام، انگلستان

روحش شاد٫ خدا بیامرزدش. دیروز در حین یوتیوب گردی دیدم ملت برای اراذل و اوباشی مثل وحید مرادی نوشتن روحش شاد...موندم از عقب گردی شدید فکری مردم ایران. بهشت رو بده دست آخوند می کننش جهنم. هنرمندان خوب ما شدن ممنوع الکار امثال تتلو و مداح بچه باز شدن هنرمند! یه مشت بچه قرتی که نه صدا دارن نه هنر٫ نه شخصیت نه اخلاق شدن صدای نسل جوان ایران. فقط به اسامی توجه کنید؛ ساسی مانکن! چی چی باربی! متن آهنگ ها هم همه هتاکی و خشونت و دری وری. رقص و آواز حرام٫ قمه زنی و دروغ و دزدی و جنایت و تجاوز و کودک آزاری آزاد و حلال. شراب و الکل حرام٫ شیشه و هرویین وتریاک و کراک حلال. شعر و آهنگ حرام٫ رمالی و خرافات حلال. هنر خوار شد جادویی ارجمند.
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۱
۵۷
شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ

فریدون فروغی و فرهاد تکرار نشدنی هستند و هنوز برای مردم و طرفدارانشون زنده هستند و برای نسلهای بعدی هم زنده میمانند و هرگز از یاد و خاطره ها نخواهند رفت یاد هر دو گرامی
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۵
۶۴
reza shah rohet shad - تهران، ایران
اما لحظه ای رسید ، لحظه پریدن و رها شدن ، میون بیم و امید. لحظه ای که پنجره ، بغض دیوارو شکست. نقش آسمون صاف ، میون چشاش نشست. مرغ خسته پر کشید و افق روشنو دید. تو هوای تازه دشت ، به ستاره ها رسید. لحظه ای پاک و بزرگ ، دل به دریا زد و رفت. با یه پرواز بلند تن به صحرا زد و رفت
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۰
۷۵
Maghshoosh - میامی، ایالات متحده امریکا
چرا دوتا سنگ قبر مختلف اینجاست؟ به فرم نوشتهء اسم «فریدون فروغی» دقت کنین!
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۷
۴۰
winnie1987 - بيرمنگهام، انگلستان
[::Maghshoosh - میامی، ایالات متحده امریکا::]. دوست عزیز تا بحال ۲ بار سنگ قبرش روشکستن. از مرده هم میترسن این بی شرفها.
شنبه ۱۴ مهر ۱۳۹۷ - ۲۲:۱۴
۴۹
serentipity110 - تورونتو، کانادا
خدا بیامرزه دستش از این دنیا کوتاهه..از رژیم رودست خورد..اهنک های سیاسی و با مضموم های انچنانی قبل از انقلاب امیدوارش کرد که با رژیم کار کنه...همونجور که نوشته با مردم در اول انقلاب همراه شد...فکر کرد ازاد شد و می تونه دوباره از سالهای قحطی بخونه ولی افسوس که ما رو به سال قحطی هدایت کرد..کاش الان بود و سال قحطی واقعی رو می دیدید و میخوند ..کاش می فهمید اون سالها که اعتراض میکرد سال فراوانی بود از روی شکم سیری و همراهی با چند تا چپ بی پدر و مادراین و امثال اینها ما رو به روز هدایت نمیکردند
یکشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۷ - ۰۱:۳۱
۷۶
میخواستم بگم.. - گنت، بلژیک
۲ سال محدودیت برای یه ترانه...ساواک بد بد بد :(
یکشنبه ۱۵ مهر ۱۳۹۷ - ۰۲:۰۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.