چرا عربستان سعودی شیخ نمر را اعدام کرد؟

رسانه‌های دولتی و عربی نزدیک به عربستان سعودی تصویر فارس آل شویل را در کنار تصویر شیخ نمر می‌گذاشتند تا بگویند که هر دو خطری برای ثبات و امنیت این کشور بوده‌اند  -
از بین ۴۷ نفری که روز شنبه به اتهام ارتکاب جرائم تروریستی در عربستان سعودی اعدام شده‌اند، تنها ۴ تنشان شیعه بودند. بیشتر اعدام شده‌ها کسانی هستند که برای القاعده فعالیت می‌کردند و در این گروه عضویت داشتند.
 
اعدام شیخ نمر باقر النمر، روحانی شیعی منتقد حکومت عربستان سعودی، با توجه به بعد فرقه‌ای آن، اعدام این افراد را که خطرشان برای امنیت و ثبات، و مهم‌تر از همه خاندان شاهی عربستان سعودی بزرگ‌تر وجدی‌تر از تهدیدی بود که رهبران این کشور از شیخ نمر و طرفداران اش احساس می‌کردند، تحت‌الشعاع قرار داد.
 
برجسته‌ترین فرد در بین اینها، فارس آل شویل زهرانی معروف به ابو جندل ازدی، نظریه پرداز اصلی سازمان القاعده در عربستان سعودی بود که دولت این کشور را مرتد می‌خواند و و در نوشته‌هایش کشتن مأموران پلیس و کارکنان دولت را از نگاه شرعی توجیه می‌کرد.
 
عبدالعزیز بن رشید عنزی یکی دیگر از افرادی بود که اعدام شد. او مسئول رسانه‌ای و سربازگیری در "القاعده در جزیره عرب" بود.
 
بنابراین، اگر اعدام شیخ نمر پیامدهای منطقه‌ای دارد و بر روابط عربستان با ایران تأثیر می‌گذارد، پیامدهای داخلی اعدام اسلامگرایان افراطی سنی می‌تواند برای دولت عربستان به مراتب سخت تر باشد.
در سال گذشته در اثر بمب‌گذاری های که به طرفداران داعش نسبت داده شد، دستکم ۵۰ نفر در عربستان سعودی کشته شدند.
'بین مخالفان شیعه و سنی فرق نیست'
ظاهراً به همین دلیل، مقامات از چند هفته پیش از اجرای این اعدام‌ها، افکار عمومی سعودی‌ها را آماده می‌کردند. در رسانه‌های نزدیک به دولت عربستان سعودی چند مستند پخش شد که مبارزه عربستان سعودی در سرکوب القاعده را به تصویر می‌کشید.
 
وقتی دولت عربستان سعودی شیخ نمر را یکجا با طرفداران القاعده اعدام کرد، ظاهرا می خواست به مردم به شدت محافظه کار سنی این کشور این پیام را دهد که در مبارزه خود علیه آنهایی که تهدید برای امنیت و ثبات عربستان به حساب می‌آیند، فرقی نمی‌گذارد و این طور نیست که اگر اسلامگراهای سنی را اعدام می‌کند در برابر شیعه‌ها نرمش نشان می‌دهد.
 
اما این به آن معنا نیست که ریاض حساسیت اعدام شیخ نمر را در نظر نداشت.
 
ایران، رقیب منطقه‌ای عربستان سعودی و بزرگ‌ترین دولت شیعه در جهان، و حتی برخی گروه‌های مدافع حقوق بشر و ناظران هشدار داده بودند که اعدام رهبر معترض شیعیان عربستان سعودی، پیامدهای ناگواری برای روابط سنی‌ها و شیعه‌ها خواهد داشت و به شعله‌های جنگ و درگیری در یمن، سوریه، عراق و برخی دیگر کشورها دامن خواهد زد.
 
برای همین، انتظار می‌رفت که عربستان سعودی، دست کم در چنین فضای پر التهابی که بر خاورمیانه سایه افکنده، از اعدام او خود داری کند. ولی ریاض ظاهراً نگاه دیگری داشت.
 
شیخ نمر در کنار اینکه به فتنه انگیزی و استفاده از خشونت متهم بود، اتهام اصلی دیگری که بر او وارد می‌شد و بر اساس آن محاکمه شد، دعوت به جدایی شهرهای قطیف و احساء در شرق عربستان و یکجا کردنشان با بحرین برای تشکیل یک دولت شیعی بود.
 
در سال ۲۰۰۹ میلادی و پس از آنکه فیلم‌برداری مأموران امنیتی از زنان شیعه‌ای که به زیارت آرامگاه پیامبر اسلام در مدینه می‌رفتند به اعتراض شیعیان و دستگیری چند نفر منجر شد، شیخ نمر با اعتراض به تبعیض علیه شیعیان گفت که اگر کرامت شیعیان به آنها برگردانده نشود، شیعیان عربستان خواهان جدایی از این کشور خواهند شد.

'روحانی تجزیه طلب' عبدالعزیز بن رشید عنزیاین اظهار نظر باعث شد که وی را بازداشت کنند. پیش از این هم او در سال‌های ۲۰۰۴، ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸ باز داشت شده بود.
 
اما این باز داشت‌ها، شیخ نمر را وانداشت که در دیدگاه خود علیه دولت عربستان سعودی، که آن را حکومتی "مرتجع" می‌دانست، تجدید نظر کند بلکه مواضع او تندتر و بی پروا تر هم شد.
 
شیخ نمر در کشوری به شدت محافظه کار سنی، علناً طرفدار برقراری نظام ولایت فقیه بود، دولت ایران را بر دولت عربستان سعودی ترجیح می‌داد و رهبر جمهوری اسلامی را می‌ستود. او علناً می‌گفت که مذهب تشیع مذهب حق و اسلام واقعی است و سنی‌ها را به شیعه شدن دعوت می‌کرد.
 
وقتی در سال ۲۰۱۲، امیر نایف بن عبدالعزیز، ولیعهد عربستان سعودی در گذشت، او در یک سخنرانی آتشین، حرف‌های تندی علیه او و خاندان حاکم آل سعود زد و گفت: "امیر نایف در قبر عذاب می‌کشد، او را کرم خواهد خورد و به جهنم خواهد رفت".
 
در ژوئیه سال ۲۰۱۲ وقتی او همراه با چند نفر دیگر بازداشت شد، پلیس اعلام کرد که این افراد هنگام بازداشت از سلاح گرم استفاده کردند و به همین دلیل مأموران هم به سوی آنها شلیک کردند، اگر چه نزدیکان او می‌گویند پلیس صحنه‌سازی کرد تا او را مرتبط با خشونت معرفی کند.
 
خانواده و فعالان سعودی می‌گویند شیخ نمر تنها از تظاهرات مسالمت‌آمیز حمایت می‌کرد و بر پرهیز از خشونت تاکید داشت.

مشت آهنین
ملک سلمان می‌توانست شیخ نمر را عفو کند. اما از دید بسیاری از تحلیل گران عرب، نرمش نشان دادن در این زمینه می‌توانست به تقویت احتمالی هواداران او، و در کل شیعیان عربستان منجر شود که در سایه تحولات پرشتاب کنونی خاورمیانه، به خصوص قدرت گرفتن حوثی‌های مورد حمایت ایران در یمن، برای رهبران این کشور تحمل شدنی نبود.
 
نرمش نشان دادن در قبال شیخ نمر از طرف دیگر، خشم اسلام‌گرایان افراطی سنی و هوادارانشان را بر می‌انگیخت، آن هم در زمانی که داعش دارد در منطقه نفوذ پیدا می‌کند.
 
می‌توان گفت، عربستان با اعدام روحانی برجسته شیعه سعودی این پیام را می‌دهد که در مقابله با تلاش‌های ایران برای نفوذ در منطقه عزم خود را جزم کرده و نشان می‌دهد که در برابر تهدیدهای احتمالی برای امنیت‌اش آماده تساهل نیست، در برابر داعش و افرادی که احتمالاً در داخل عربستان سعودی با افکار این گروه همنوایی نشان می‌دهند، هم مشت آهنین بالا می‌کند.
 
برای همین، رسانه‌های دولتی و عربی نزدیک به عربستان سعودی تصویر فارس آل شویل را در کنار تصویر شیخ نمر می‌گذاشتند تا نشان دهند که هر دو خطری بودند برای ثبات و امنیت این کشور.
 
عربستان هشدار قبلی ایران را مبنی بر اینکه اگر ریاض شیخ نمر را اعدام کند بهای سنگینی خواهد پرداخت، دخالت در امور داخلی خود قلمداد کرد. در واکنش به اعدام شیخ نمر، رهبران ایران و نهادهای دولتی این کشور اظهارات آتشینی بیان کردند که به سود عربستان تمام شد.
واکنش‌های که به سود عربستان تمام شد
آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر ایران، گفت "دست انتقام الهی گریبان سیاستمداران سعودی را خواهد گرفت." سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نیرومندی‌ترین نهاد نظامی-حکومتی ایران با انتشار بیانیه‌ای پا فراتر گذاشت و هشدار داد که در آینده‌ای نه چندان دور "انتقام سختی" گرفته خواهد شد و "سقوط و فروپاشی پایه‌های این رژیم تروریست پرور، منفور و ضد اسلام را رقم خواهد زد".
 
به سفارت عربستان سعودی در تهران و کنسولگری آن در مشهد حمله شد و بخش هایی از ساختمان سفارت به آتش کشیده شد.
 
این نوع واکنش‌های تند و اعمال خشونت آمیز در واقع همان هدفی را تحقق بخشید که ظاهراً دولت و خاندان حاکم در عربستان سعودی به دنبالش بودند، یعنی کسب حمایت بیشتر مردمی بخصوص در بین روحانیون پرنفوذ محافظه کار در داخل این کشور، و خدشه دار شدن وجهه ایران در سطح بین‌المللی.
شاید بر اساس همین محاسبات بود که عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود با جمهوری اسلامی را قطع کرد. ظاهراً عربستان تلاش خواهد کرد تا در راستای منزوی ساختن ایران در صدد جلب حمایت کشورهای عربی برآید.
 
همزمان با استفاده از جهش به‌دست آمده، مقامات در داخل این کشور، شاید اقدامات سخت‌تری را برای مقابله با داعش و همفکران این گروه روی دست بگیرد. در واقع تهدید داعش برای عربستان به مراتب جدی‌تر و بزرگ‌تر است چون داعش تنها یک تهدید فیزیکی نیست، یک تهدید ایدئولوژیک هم است و خود را به عنوان گزینه بهتر از دولت اسلامی عربستان سعودی مطرح می‌کند، دولتی در کنار غرب که به حمایت ایدئولوژیک محافظه کاران متکی است.
تلاش برای گذار از میراث نامطلوب
از وقتی که سلمان بن عبدالعزیز قدرت را در دست گرفته، عربستان سعودی مواضع قاطعانه تر اتخاذ می‌کند و برخلاف پادشاه پیشین، ملک عبدالله، چهره‌ای جدی‌تر از خود نشان می‌دهد. ملک سلمان برای مقابله با نفوذ تهران، به یمن نیرو فرستاد و ائتلاف نظامی تشکیل داد تا این کشور را از کنترل حوثی‌های شیعه مذهب خارج کند.
 
برخی تحلیل گران معتقدند آنچه که او را به اتخاذ چنین مواضع جدی واداشته، وضعیت نامطلوبی است که از سلف خود به ارث برده است. به باور این دسته از تحلیل گران، ملک عبدالله با حمایت از ارتش مصر و مخالفان اخوان المسلمین که سرانجام به سرنگونی اولین رئیس جمهوری منتخب در تاریخ این کشور منجر شد، زمینه ظهور داعش را فراهم کرد.
 
او همین روش را در برابر اخوان المسلمین یمن و جوانانی که علیه علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین این کشور در اوج خیزش‌های بهار عرب، قیام کرده بودند هم دنبال کرد. عربستان سعودی در آن زمان از علی عبدالله صالح که زیر فشارهای مردمی و اخوان المسلمین یمن قرار داشت، حمایت کرد. شاید به این دلیل که این خیزش‌ها به عربستان سرایت نکند.
 
با این حال، به رغم اینکه صالح از قدرت کنار زده شد، اما نفوذ اش را حفظ کرد. امروز علی عبدالله صالح متحد حوثی‌ها است که دولت مورد حمایت عربستان سعودی در یمن را از قدرت کنار زدند. قدرت گرفتن حوثی‌های مورد حمایت ایران برای عربستان سعودی یک خطر جدی است. این کشور برای مقابله با نفوذ ایران و داعش، دوباره با اخوانی‌های یمن نزدیک شده است و حتی شایعه‌هایی وجود دارد که مقامات سعودی با اخوان المسلمین مصر هم ارتباط برقرار کرده‌اند.
 
اما سئوال این است: در حالیکه عربستان سعودی پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در سوریه و عراق و حتی یمن نداشته، آیا اعدام‌های اخیر و قطع روابط دیپلماتیک با ایران، واقعاً می‌تواند یک چهره قاطع و نیرومند از این کشور به مخالفان اش نشان دهد؟
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۶۴
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی

مواضع دولت عربستان کاملاً واضح و روشن است، امیدوارم بعد از قطع روابط سیاسی و اقتصادی با اخوندان تنها شرط برقراری ارتباط خلع خامنه ای از قدرت و تغییر نظام سیاسی ایران باشد نظامی که بر پایه مردم سالاری استوار شود( مثلاً سلطنتی مشروطه پارلمانی) .
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۲
۵۶
کیوان م - تهران، ایران

نه تنها این آخوند که بدرک واصل شده برای ثبات و امنیت کشور عرعرستان خطرناک بوده بلکه آخوند جماعت برای ثبات و امنیت هر کشوری خطرناک می‌باشد ،نسل آخوند و آخوند پرست باید از روی زمین محو شود ،آخوند خوب نداریم ، آخوند خوب آخوند مرده هست ،به قول یکی‌ از شاهان ،آخوند رو باید ۲ بار اعدام کرد.
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۸
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان

قیا فه های منفورشون رو تو رو خدا !!! الان وسط اتش جهنم هستن ! البته اکه بهشت و جهنمی باشه !
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۶
۴۲
paksan - ایران، ایران

جواب ساده اس: آل سعود اشتباه محمد رضا شاه پهلوی رو نکرد. مدل رفتاری این شیخ تقریباً یادآوری حرکات زمان انقلاب ایران در فرانسه اس که آمریکایی ها و انگلیسا با ارتباط گیری با خمینی مقدمات سرنگونی شاه رو قطعی میکردند و از طرف دیگه هی میگفتند متحد متحد منطقه ای و استراتژیک . آل سعود مشخصه هوشیارتر از این حرفاس
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۱
۶۴
fair 50 - رنتون، ایالات متحده امریکا

تنها راهش همینه که رافضی وهابی رو بکشه، وهابی گردن رافضی رو قطع کنه، القاعده جفتشونو منفجر کنه، داعش همشونو با هم کباب کنه، بوکو حرام زنهاشونو حلال کنه، الشباب باقیمونده شونو اسیر ببره و بعد از تجاوز اونا رو بفروشه ! خلاصه خوب بدعتی گذاشتن پیروان ممد آقا ی «پیام آور صلح» ! بزنین، بکشین و نسل همدیگه رو وردارین تا دنیا یه روی آسایش به خودش ببینه!
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۸:۵۳
۳۷
hossein+87+ - ایران، ایران
سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی - تجربه نشون داده که با یه عده افراد ، مذاکره و صحبت بی فایده س و باید له بشن. من جمله این افراد تو و امثال تو هستین. اصن معلوم نیست چند چندی با خودت. چی میخوای؟ طرف کی هستی؟ کی نمایندگی خدا رو گرفتی ؟ خیلی راحت فتوا میدی . حکم اعدام میدی و به طور ممتد هم نظریات جفنگ میزاری. خسته نشدی انصافا؟! خامنه ای جسد متعفنش به تو و اون عربستان می ارزه. فکر نکن که حالا که حکومت ایران شاکی داخلی داره و مردم ناراضی هستن ، به امثال تو و اون عربستان آشغال باج میدن. باور کن اتفاق نظر بسیار شدیدی در ایران در برابر اعراب مخصوصا عربستان وجود داره. یعنی مطمئنم اگه راهپیمایی بخواد برای اعلام انزجار از اعراب و عربستان براه بیفته ، اکثر مردم شرکت میکنن! حالا تو نیم وجبی داری لات بازی در میاری! بابا نهایت زور عربستان این بود که یمن نقطه روی نقشه رو شب و روز داره با موشک میزنه و نیم متر نتونسته اونا رو عقب بنشونه! بسه. انقدر زر زر نکنید. تحریک کردن ایران نقشه س . هدف کشوندن ایران به جنگه. جنگ برای هیچ کشوری خوب نیست. ولی بدون جنگ بشه ، همه واسه پودر کردن شماها آماده هستن
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۴
۶۴
fair 50 - رنتون، ایالات متحده امریکا

خدا به دور! بابا این مرتیکه «عبدالعزیز بن رشید عنزی، که عکسشم همینجا چاپ شده»، این احتیاج به بمب نداره با این قیافه ش! این اصلاً صلح و بشر دوستی و خیرخواهی و همنوع دوستی از وجناتش میباره!
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۸
۴۸
alvares - زوریخ، سوییس

با یک نگاه به قیافه طرف می‌شه فهمید که طرف چکارست، معمولاً قیافه ظاهری مردان خدائی نورانیست،و با کمی‌ دقت میشود فهمید که این کریه منظرها خدائی و نورانی که نیستند هیچ، اثری از شیطان در چهرهشان به خوبی‌ آشکار است، قیافه دأعشیها کاملا حرف مرا تصدیق می‌کند. معمولاً رفتار انسانها بر چهرشان تاثیر گذار است
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۳
۵۴
iran2015 - وین، اتریش
اینجا باید به این سایت شک کرد که چرا سخنان یک وهابی و نوکر سعودی از ابوظبی درج میشود ولی وقتی ما به دشمن میهن حیوان می گوییم توهین محسوب میشود
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۷
۵۷
parvin55 - مادرید، اسپانیا

کلیه ی اسلامیون واقعی دقیقا مثل این سوسمارها هستند. شیعه -سنی- حنفی -وهابی ندارد‌طبق دین منفورشان دیوانه ی خون ریزی و شهوت بیمارگونه!!! ترحم به اینها مثل اینکه کسی‌ دلش برای میکرب وبا طاعون بسوزد-!!!همین
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۵
۵۷
parvin55 - مادرید، اسپانیا

اسلامی که ننه ها و باباهای ایرانی‌ داشتند چون مفهوم سوره‌ها و آیه‌ها را نمی‌دانستند!!! یک اسلام من درآوردی بود!! متأسفانه چون آن قلابیون این مساله را میدانستند با شورش جیش شتری ملت را فریب دادند و این شد.
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۹
۵۷
parvin55 - مادرید، اسپانیا

اعتراف به اشتباه شهامت می‌‌خواهد!!!!! که این شهامت در هیچ کدام از انقلابیون نیست چون خودشان اکثرا به دلیل-- دست گلشان-- به خارج آمدند هم این طرف را دارند هم آن طرف---بازنده کیست؟؟؟؟؟؟ملت اسیر.
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۳
۵۷
parvin55 - مادرید، اسپانیا
فریب کسی‌ که اسلامی هست و بوجود آورنده ی آن-- یک عرب عرعرستان-- را قبول دارد را نخورید اگر به عرعرستان ناسزا می‌‌گوید.در جواب بگوئید----------------- خودتی‌
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۱
۷۷
فدای آقا - اودنسه، دانمارک

دلیل اعدام کردن این عالم بخاطر افشاگری و باطل بودن فرقه اینها بوده. درست همونکاری رو که علمأ دیگر از جمله علامه اللهیاری در شبکه اهل بیت میکنند. اثبات از قرآن و صحیح بخاری (کتاب مرجع عمریها )که ابوبکر و عمر کافر ملعون و جهنمی هستند. مدرک در یوتوپ «چرا شیعیان ابوبکر و عمر را کافر ملعون و جهنمی میدانند؟»
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۳
۷۷
فدای آقا - اودنسه، دانمارک
[::سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی::]. خودت رو سیاه کن عمری. شاه (که ما هیچ وقت لعنش نکردیم)(تقدیر الهی این بود که حاکم ولی‌فقیه باشد) فردی بود شیعه باورمند؛ معتقد به خلافت امیرالمؤمنین و جهنمی بودن عمر و ابوبکر. شما عمریهای سوسمارخور همیشه کینه و حسادت به ما داشتید و دشمن ایران‌زمین هستید. شاه که اینکار رو بخاطر حقوق بشر نکرد. ولی امیدوارم بیت رهبری خاک ولایت را از وجود عمریها پاکسازی کنه.
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۳
۴۵
Payam-33 - ویسلر، کانادا

[::فدای آقا - اودنسه، دانمارک::]. زبان از توصیف پدیده‌هایی‌ مثل شما مقصوره! چه جفنگیاتی میبافید!
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۹
۵۷
همایون شایان - اسلو، نروژ

به نظرم دلیله اعدامش به خاطره تجربه ای بود که ایران از اعدام نکردن خمینی داشت . اگر پنجاه سال پیش شاه موافقت میکرد با اعدامه خمینی الان این وضعیت درست نمیشد
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۳
۳۸
سیراب ازسراب - شیراز، ایران
یارو طرفدار ولایت فقیه بوده. بزرگترین علمای شیعه ولایت وقیح رو‌قبول ندارن.
‌سه شنبه ۱۵ دی ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۴
۵۴
iran2015 - وین، اتریش
انواع ازدواج در عربستان/ازدواج موقت: پسر بزرگ خانواده حق داشت با زن یا زنان پدرش ازدواج کند (البته غیر از مادر خودش)ازدواج شغار: در این نوع پیوند، مرد با دختر یا خواهر مرد دیگری ازدواج می کرد تا او نیز با دختر یا خواهر او ازدواج کند(محمد دخترش را به عمر داد و دخترش حفصه را به زنی کرفت).ازدواج رهط: یعنی ازدواج مشارکتی یا دسته جمعی. گروهی از مردان که نباید بیشتر از ده نفر می بودند با یک زن رابطه برقرار می‌کردند و اگر فرزندی به دنیا می آمد، آن زن فرزندش را به هر یک از مردان که خود می خواست منتسب می کرد و او را پدر فرزند خود قرار می داد. ازدواج با اختین: یعنی مردی همزمان با دو خواهر ازدواج کند.ازدواج مخادنه: نوعی ازدواج دوستانه بوده است که مردی زنی را به دوستی می گرفت یا زنی مردی را به دوستی بر می گزید. ازدواج استبضاع: در این نوع ازدواج، مردی همسر خود را در اختیار مردی که شجاعت، قدرت و یا صفت پسندیده دیگری داشت قرار می داد و تا وقتی که همسرش از آن مرد صاحب فرزند نمی‌شد، از او کناره گیری می کرد. ازدواج تعویضی: دو مرد با یکدیگر توافق می کردند و زنانشان را با هم عوض می کردند.
‌چهارشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.