روایت هایی از آزار جنسی در محیط کار پزشکان زن

ایران وایر , آیدا قجر: "دکتربازی" اصطلاحی‌ست که می‌تواند یادآور روزهای کشف در کودکی باشد؛‌ روزهایی که کودکان بدون داشتن اطلاعات و آموزش کافی به کشف بدن یکدیگر می‌پردازند. اصطلاحی که البته در ادبیات روزمره‌ ایرانی‌ها جای خود را باز کرده و به شوخی لفظی میان آن‌ها تبدیل شده است. در زندگی حرفه‌ای پزشکان زن اما این اصطلاح٬ به واقعیتی می‌ماند که روزانه از سوی بیماران با آن مواجه می‌شوند.
 
دانشجویان رشته‌ پزشکی پس از فارغ‌التحصیل شدن باید دوره‌ای را با عنوان "طرح" در مناطق محروم بگذرانند. این دوره اما برای پزشکان زن مجرد به "کابوس" بیشتر شباهت دارد؛ اولویت گذراندن طرح برای زنان مجرد شهرستان‌ها و شهرهای مرزی و برای متاهلان٬ شهرهای مرکزی‌ست.
 
سارا، پزشک متخصص زیبایی‌ و پوست است٬ ۳۳ سال سن دارد. او درباره تجربه گذارندن طرح به ایران وایر می گوید: «فکر می‌کردم بالا بودن معدل در محل گذران طرح موثر است اما زمانی‌که می‌خواستم فرم طرح را اینترنتی پر کنم٬ گزینه‌ متاهل را انتخاب کردم و دیدم تمام شهرهای نزدیک محل زندگی‌ام [کرج] قابلیت پذیرفتن من را دارند. آن را به مجرد تغییر دادم و نهایتا تنگستان بوشهر نصیب من شد».
به گفته سارا : «اکثر زنان مناطق محروم را انتخاب می‌کنند تا زمان گذراندن طرح‌شان کوتاه‌تر شود. اما برخی از این‌ دخترها که به روستاها می‌روند٬ مورد تجاوز جنسی قرار می‌گیرند اما از ترس آبروی‌شان سکوت می‌کنند. این اخبار بین ما پزشکان در گروه‌های تلگرامی و شبکه‌های اجتماعی پخش می‌شود. بعضی از همکاران که می‌خواهند نامه‌های انتقادی بنویسند نیز در آن به این تجاوزهای جنسی اشاره می‌کنند. اما نه به شکل عمومی. مسخره است که دختران مجرد را تک و تنها به روستا می‌فرستند و در خانه‌هایی اسکان می‌دهند که نه نگهبانی دارد و نه امنیتی».
سارا دوران طرح خود را در تنگستان گذرانده و از آن‌جایی که خانه بهداشت این منطقه در حال تعمیر بوده٬ او را در یکی از اتاق‌های بیمارستان اسکان داده بودند: «این پانسیون هم امنیت نداشت. ته بیمارستان بود و پشت آن هم قبرستان قرار داشت. از ترسم طبقه اول را قبول نکردم، چون دیوارهای بیمارستان کوتاه بود و هر روز و شب این استرس را داشتم که ممکن است یکی بیاید و یک بلایی به سرم بیاورد و هیچ‌کس هم متوجه آن نشود. در روزهای عید که هیچ‌کس در بیمارستان نبود٬ پزشک کشیک بودم. سه روز باید کار می‌کردم و تمام آن ۳ روز و ۳ شب را از ترس و استرس نخوابیدم».
 
پس از دوران طرح اما پزشکان زن در مطب‌ یا بیمارستان‌ها مورد آزار جنسی کلامی یا رفتاری قرار می‌گیرند به طوری‌که در برخی از مطب‌های تخصصی زنان٬ پزشکان زن حتی از پذیرفتن مردان در اتاق انتظار خود نیز ممانعت به عمل می‌آورند. به گفته سارا٬ پزشکان متخصص زیبایی٬ پوست٬ اورولوژیست‌ها و البته روان‌شناسان بیش از سایر گرایشات این رشته در این خصوص تهدید می‌شوند. به طور مثال بیماران مبتلا به اکزیبیشنیسم که کشش آن‌ها به خودارضایی مقابل دیگران است٬ از جمله بیمارانی هستند که روان‌شناسان با آن‌ها برخورد دارند.
بر اساس گفته‌های این پزشک مواجهه با آزارجنسی در دوران دانشجویی کم‌تر است؛ چراکه آن‌ها زیر نظر رزیدنت‌ها کار می‌کنند. به طوری‌که وقتی سارا با آزارجنسی کلامی از سوی یکی از بیماران مواجه شده بود٬ مسوول بخش متوجه شد و اقدامات پزشکی آن بیمار را شخصا بر عهده گرفت.
 
این پزشک متخصص زیبایی اما از بیمارانی که خود با آن‌ها روبه‌رو شده٬ روایت کرد که «بدون اجازه شلوار خود را پایین می‌کشند یا آلت تناسلی‌شان را در می‌آورند». به گفته او فرقی نمی‌کند که بیمار مردی متاهل باشد یا مجرد اما «معمولا از هر ۱۰ مردی که برای بیماری ناحیه تناسلی‌شان مراجعه می‌کنند٬ ۲ نفر آن‌ها واقعا بیمار هستند». سارا در این مواقع یا مطب را ترک می‌کند یا از نگهبانان مرد کلینیک کمک می‌طلبد: «مثلا بیماری ۴۵ ساله داشتم که در چهارمین مراجعه‌اش٬ پس از برداشتن خال‌های گردنش یک‌دفعه آلتش را درآورد و گفت خال‌های گوشتی‌اش را برایم بردار. یا مریض دیگری که می‌گفت جوش می‌زنم و از من می‌خواست که به بدن او دست بزنم. هرچه می‌گفتم نیازی به دست زدن نیست و بیماری شما مشخص است٬ بیشتر اصرار می‌کرد که به پهلوها و پاهایش دست بزنم. من هم هر بار دستکش‌هایم را در می‌آورم٬ از اتاق خارج می‌شوم و به منشی‌ام می‌گویم که دیگر به فلان مریض وقت نده».
 
او همچنین به تجربه یکی از همکارانش اشاره کرد که در بیمارستان روزبه - مرکز روان‌پزشکی ایران -  اشاره کرد که در مواجهه با بیماران روانی چطور مورد تجاوز جنسی قرار گرفت: «داشتیم در بخش راه می‌رفتیم که یک‌دفعه یکی از بیماران به سمت ما آمد و دوستم را بغل کرد. سعی داشت به زور لب‌های او را ببوسد و بدنش را با دست می‌مالید. در میان جیغ و فریادهایی که می‌کردیم یکی از همکاران پسر که هیکل درشتی داشت به کمک مان آمد و بیمار را از بدن همکارانم جدا کرد».
 
آنها حالا توصیه های امنیتی را رعایت می کنند: «مادر یکی از دوستانم پرستار بود و همیشه به ما می‌گفت در بیمارستان روزبه هیچ‌وقت برای بستن بندهای کفش‌تان خم نشوید. در حیاط و راهروها سریع حرکت کنید و به چشمان بیماران این‌جا زل نزنید. بسیاری از آن بیماران هایپر سکسشوال هستند».
 
سارا که خود را علاقه‌مند به روان‌شناسی معرفی می‌کند٬ معتقد است از نگاه و رفتارهای بیماران خود متوجه قصد و نیت آن‌ها می‌شود اما با این وجود پس از اتمام دوران طرح٬ برای تامین امنیت خود از سازمان نظام پزشکی درخواست اسپری گاز اشک‌آور کرده است: «البته بقیه همکارانم می‌گویند که شوکرها بهتر عمل می‌کنند و امکان خطا در اسپری‌های اشک‌آور وجود دارد. چون تا اسپری را درآوری و تازه حواست باشد که سر اسپری به سمت صورت طرف مقابل است٬ ممکن است هر اتفاقی رخ دهد. اما به هر حال برای گرفتن شوکر باید پروسه‌‌ای طولانی گذراند و به چندین ارگان مراجعه کرد».
 
سازمان نظام پزشکی ایران برای حفظ امنیت پزشکان زن به آن‌ها مجوز داشتن اسپری‌های گاز اشک‌آور و شوکر می‌دهد؛ هرچند که این آزار و اذیت‌های جنسی در خیابان و حتی زندگی‌های زناشویی گریبان بسیاری را گرفته است.
 
به گفته‌ این پزشک برخی از بیماران نیز منشی‌ها را مورد آزار قرار می‌دهند. به طوری‌که در تماس‌های تلفنی منشی‌ها را تحت فشار قرار می‌دهند که چرا حاضر نیستند بیمارهای مردی را بپذیرند که آلت‌ تناسلی‌شان مشکل زیبایی دارد.
 
بر اساس طرح تطابق جنسیتی که چند سالی از اجرای آن گذشته٬ بیماران و پزشکان تفکیک جنسیتی می‌شوند به این شکل که در برخی از بیماری‌ها٬ بیماران مرد باید به پزشکان مرد مراجعه کرده و بیماران زن به پزشکان زن: «اگرچه با اصل این طرح مخالفم و به هر حال تفکیک جنسیتی‌ست اما برای این طرح برای گرایش‌هایی از پزشکی که به مناطق تناسلی مربوط است٬ خوب است. هرچند که با وجود این طرح نیز ما از آزارجنسی در امان نیستیم».
 
سارا اما معتقد است که بیش از آن‌که به خاطر حرفه‌ پزشکی مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته باشد٬ در جامعه حریم‌اش شکسته شده: «ما از ۱۲ سالگی به خودمان قبولاندیم که در جامعه‌ای مریض زندگی می‌کنیم. از همان سن دست‌های متجاوز در خیابان٬ تاکسی یا اتوبوس به بدن‌مان رسید. انگار همیشه منتظریم که همین الان یکی بیاید و دستمالی‌مان کند. اولین باری که من آلت تناسلی مردی بالغ را دیدم ۱۳ ساله بودم و با دوستم از کلاس زبان برمی‌گشتیم. ناگهان مردی جلوی‌مان ظاهر شد و آلتش را از شلوارش بیرون کشید. یا سال گذشته که از مطب به خانه می‌رفتم و موتورسواری دنبالم کرده بود. جلوی خانه‌مان که رسیدم آلتش را روی موتور بیرون آورد و من هم که داشتم از ترس سکته می‌کردم٬ سریع وارد خانه شدم».
 
آمار مشخصی از آزارجنسی که زنان روزمره با آن مواجه‌اند موجود نیست؛ نه آماری از این آزار در محل کار و نه در سطح جامعه. اگرچه این مساله پدیده‌ای جهانی‌ست اما این پزشک باور دارد که سکوت در مقابل آن به رشد «خشونتی پنهانی» علیه زنان در «جامعه‌ای که مریض جنسی‌ست» کمک می‌کند؛ «خصوصا اگر پزشکی باشید که باید بیماری های تناسلی را درمان کنید».
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۹
JustBMW - اسلو، نروژ

اصل مشکل رو تو این جمله گفته: (ما از ۱۲ سالگی به خودمان قبولاندیم که در جامعه‌ای مریض زندگی می‌کنیم.)
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۲
۷۲
فراتر از اندیشه - آلپ، سوییس

عجب این هم کشتن، این هم دار زدند، این هم شلاق زدند . نتیجه‌اش شد این که هیچ کس امنیت نداره. پس کی‌ می‌خواهیم بفهمیم که اسلامی بودن نه‌فقط راه حل نیست بلکه خودش یک مشکل و دردسر است. واقعا باید هر ایرانی‌ از خودش این سوال را بکند که ما چه استفاده‌ای از اسلامی بودن بردیم. فقط یک مشت ملا حد اکثر استفاده را میکنند. ببینید چه ثروتی اندوختن ، نگاه کنید به آقازاده اینها. فرزندان این ملت شهید شدند که ملا روی صندلی طلایی بنشیند‌؟ یا احمدی نژاد با خانواده به نیویورک برود؟ عجب موفقیتی!!!!!
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۷:۳۲
۵۳
rood120 - منچستر، انگلستان

ایران نوینی که سرباز رهبر از آن نام می برد همین است و ایرانیان با فرهنگ هزاران ساله . واقعا که باید از مرد بودنمان خجالت بکشیم که چه دیدگاهی نصبت به زنان در ایران و کشورهای اسلامی داریم . خوب وقتی پیامبر اسلام هیچ وقت زن کافی در زندگیش نداشت از پیروان او چه انتظاری داری !
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۶
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد
بدان صورت هم که دکترها می فرمایند که به این حد زیر فشار هستند , نیستن ! اگر بودن دکترها برای سرمایه داری حرف دوم را بعداز اخونده در ایران نمی زدن. خیلی از دکتر ها برای اینکه مریضشان چند بار به او مراجعه کنند برایشان مریضی تازه پیدا می کنند . در هر حال قشریکه دست در دست اخوند گذاشته برای بالا بردن ثروت دکترها هستند. چند وقت پیش گذارشی در باره نحوه ثروت اندوزی و زندگی کردن دکترها در ایران در سایتها پخش شده بود که گذارش مثبتی نبود. سریالی هم درست شده درمورد پزشکان , داد دکترها در امد که این سریال پخش نشود .حالا هم پزشکها دارند مظلوم نمای میکنند که بعضی وقتها مورد تجاوز مریض و غیره قرار میگیرند.
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۶
۴۷
دایره مینا - کراکف، لهستان
اینکه بگویید این مقاله برای این نوشته نشده است که طرح مناطق محروم برای پزشکان زن مجرد یا حذف شده ویا به حداقل ممکن برسد بنده سرم را به دیوار می کوبم ! ! اگر ایشان به روانشناسی علاقه مند است این بحثی دیگر است اما بنده نیز به روانشناسی علاقه مند هستم و تا درصد بالایی می توانم بگویم-با توجه به نوشته های ایشان- که ذهن ایشان هم خیلی درگیر مسایل جنسیتی است یا اینکه با موارد بالایی که از آلات تناسلی دیده اند , ناخودآگاه ذهن شان درگیر این مسایل سکسیستی شده است و این از آنجا که ایشان مجرد هستند کمی بعید است !
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۵
۴۹
tizbin2 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

[::دوستدار - استهکلم، سوئد::]. این مسائل چه ربطی‌ به هم داره. یک عده دکتر اصلا دزد و بی‌شرف. اما این چه ربطی‌ داره به اینکه جامعه ما تبدیل به یک جامعه بیمار جنسی‌ شده. و آگر نه تو ایران الان همه سرمایه‌دار شدن. مثلا میری بقالی سرت کلاه میذاره. میری دکتر سرت کلاه میذاره. میری کفش بخری سرت کلاه میذاره.
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۴
۴۹
tizbin2 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا
[::دایره مینا - کراکف، لهستان::]. دوست عزیز. فرق نمی‌کنه. کل جامعه دچار بیماری و عقده‌ی جنسی‌ هست. حالا چه دکتر چه مهندس چه آخوند چه رفتگر. اینها همش نتیجه محدود سازی در جامعه هست.
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۷
۴۸
تانگو - ساکرامنتو، ایالات متحده امریکا
قابل تو جه دوستان در این سایت چون اینجاها تو این زمینه تخصص دارم نظرتون به این مطلب جلب میکنم اگر هم دوستان پزشک و مخصوصا دندانپزشک دارید میتونید ازشون سوال کنید درامد یه دندانپزشک در شهرهای بزرگ اگر ماهی بیست میلیون باشد وقتی به شهرهای دور مثل ماه شهر و مناطق محروم میرن تا سی و پنج میلیون افزایش پی دا میکنه خودم خانم دکتر مجردی میشناسم که پزشک عمومی هستند در أطراف ابادان کار میکنن و تازه زیر میزی برداشته ماهی هیجده میلیون درامد دارند ا میگفت از محیط روستا بدش میاد ولی برای درامد بیشتر اومده پول جمع کنه بره امریکا برای تخصص همه میدانیم مشکلات و عقده های جنسی همه جا ممکن باشه یه دکتر ارولوژیست کارش اینه که الت کسی مشکل داشته باشه ببین چه زن چه مرد دیوانه بیمار روانی باید تحت کنترل باشه خودتون میگید مریضه همه این حرفها برای فرار از خدمت به مردم در مناطق محروم و فرار به تهران و شهرهای بزرگ اگه مردم فرهنگشون ندارند چطور برای شغلهای دیگه این مشکل نیست وکلا هم شهر ستان میروند دختران مهندسی هم همینطور معلمها اونا ادم نیستن اگه همه تهران و شهرهای بزرگ کار کنند پس دهات چی دکتر نمی خواد
جمعه ۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۵
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان
محدویت های دین اسلام که فقط نهی کردن و حرام ، حرام هست نتیجه اش میشه این !!
شنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۵:۳۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.