آوارگان لهستانی در اصفهان

در جریان جنگ جهانی دوم ایران که در ابتدا اعلام بی طرفی کرده و بعدها توسط قشون روس و انگلیس به اشغال درآمد یکی از مقاصد پناهجویان آواره لهستانی بود که برای عبور از ایران و اسکان در اردوگاه‌های آوارگان در فلسطین و افریقا وارد کشور می‌شدند و بعضا در همین جا اقامت می کردند.
 
در جریان جنگ جهانی دوم کشور لهستان از یک سو مورد هجوم آلمان و از سوی دیگر شوروی قرار گرفت و به دو پاره تقسیم شد؛ در این میان بسیاری از اسرا و آوارگان لهستانی در اردوگاه های کار شوروی در شرایط وخیمی اسکان پیدا کردند.
 
با این حال پس از حمله آلمان به شوروی، استالین با دولت در تبعید لهستان علیه نازی ها هم پیمان شد و مقرر شد علاوه بر عبور افراد نظامی تجهیز شده لهستانی از خاک ایران، زندانیان و افراد داخل اردوگاه‌ها نیز از طریق ایران به فلسطین و آفریقا مهاجرت کنند.
 
پس از آنکه در سوم شهریور 1320 قوای روس و انگلیس وارد خاک ایران شدند همراه با نیروهای کمکی لهستانی بیش از 150 هزار زن و کودک و سالمند آواره از طریق بندر انزلی  و نیز مرز عشق آباد وارد خاک کشور شدند.
 
از ابتدای ورود به ایران، تعداد زیادی از مردان لهستانی به ارتش آزادی بخش لهستان پیوسته و ایران را ترک کردند؛ اما جمع زیادی از غیرنظامیان نیز در اردوگاه هایی اقامت گزیدند که از سوی وزارت کشور در شهرهایی مثل تهران، اصفهان، و مشهد دایر شده بود.
 
همزمان با ورود آوارگان، ایران با بحران کمبود خواروبار روبه رو بود و ورود آنها در تشدید این بحران بی تأثیر نبود. همچنین، باتوجه به اینکه دربدو ورودشان به ایران از لحاظ بهداشت وضعت مطلوبی نداشتند، عامل انتقال بسیاری از بیماری های واگیردار از جمله تیفوس و تیفوئید در ایران شدند.  
 
مهاجران لهستانی تا پایان جنگ جهانی در ایران ماندند و پس از آن به تدریج از بندر انزلی، تهران، اصفهان و مشهد عازم اهواز شدند و به کشور خود بازگشتند.  
 
یکی از مهمترین منابع مصور از حضور آوارگان لهستانی در ایران مربوط به مجموعه عکس "ابوالقاسم جلا" عکاس اصفهانی از آنها است که در کتابی با عنوان "بچه های اصفهان" منتشر شده است.  
 
عکس‌های این کتاب که از مجموعه ای در حدود 1100قطعه شیشه ی نگاتیو انتخاب و منتشر شده است در بردارنده پرتره های استودیویی تک نفره و یا گروهی و تعدادی از پرتره های گروهی خارج از استودیو در اقامتگاه لهستانی‌ها در اصفهان است که بین سال های 1321تا 1324 عکاسی شده است. هشت عکس برگزیده از این مجموعه را در زیر مشاهده می کنید.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۹
kaspian - لندن، انگلستان

شاید بعضیاشون هنوز زنده باشن و حول و حوش هشتاد یا نود سال باشن کاش می شد پیداشون کرد و باهاشون مصاحبه می کردید
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۱
۵۷
Alborzi - کرج، ایران

نژاد استخون دار و قوی هستن .. تو الیبال که شاهکارن واقعا ...
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۷
۴۷
دایره مینا - کراکف، لهستان

البته شاید شما از خیلی چیزها خبر ندارید : ) چرا که بسیاری از اینها در ایران ماندند و حتی فرزندان ِ آنها در ایران ماندند و منشا اثرات نیکویی در مناطقی از کشور مانند اصفهان و تهران شدند و می دانیم که در قبرستان ارامنه در جادهُ خاوران تهران مقبره بسیاری از اینها موجود می باشد - و حتی در اصفهان در قبرستان کاتولیک ها - و بعضافرزندان آنها دارای نام ایرانی می باشند : )
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۹
۴۵
karkas - اصفهان، ایران
انگلیسى ها و روس ها باعث مرگ ١٠ ملیون ایرانى در جنگ جهانى شدند، حالا دارند مى اندازند گردن دیگران، دنیا دار مکافات هست، دیر و زود داره فقط
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۶
۴۸
آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه

واقعا باید قبول کرد هیچ کشوری مثل لهستان انقدر در قرن بیستم مردمش مورد ظلم و تجاوز واقع نشدند
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲
۳۹
Gabriel Batistuta - گروژنی، روسیه
[::دایره مینا - کراکف، لهستان::]. در تهران قبرستان مجزایی برای لهستانی های مهاجر موجود است به نام "بچه های تهران" . اکثر مهاجرین در همان سالها یا از ایران خارج شدند و یا در اثر بیماری مردند .
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۵
۵۸
oghabe - بازل، سوییس
[::Alborzi - کرج، ایران::]. البته لازم به یادآوریست که لهستانیها در دزدی هم خیلی‌ ماهر و نترس هستند .هموطن هایی‌ که در اروپا هستند به خوبی‌ میدانند از دست اینها قاره به تنگ اومده و مردم خود را در امنیت حس نمیکنن.(به خاطر دزدی)
‌چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۴
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.