حکایت مسجد سلیمان؛ شهری که می خواست لندن باشد

این  خرداد پرحادثه  ای که همه مان به آن عادت داریم پنجمین روزی دارد مصادف با کشف اولین چاه نفت در مسجدسلیمان.  مته ی حفاری سحرگاه آن روز زمین را شکافت و رسید به ثروت. نامش نهادند چاه شماره یک که حالا خشک شده و موزه ایست در انحصار شرکت ملی نفت ایران،  در منطقه ای که هنوز هم به نام «نفتون» شناخته می شود. آخرین باری که مسجد سلیمان را دیدم می توانم بگویم چیزی از آن باقی نمانده بود. "دره خرسون" انباشته بود از زباله. خانه ها متروک، جوانان بیکار ، مردم اندوهگین.
مسجد سلیمان شهر اولین هاست. اولین چاه های نفت و گاز، اولین کارخانه ی گوگرد سازی، اولین تصفیه خانه ی آب ، اولین کارخانه ی تولید برق، اولین خط آهن، اولین باند  فرودگاه، اولین باشگاه گلف، اولین فرستنده رادیویی، اولین آموزشگاه رانندگی، اولین پالایشگاه محصولات نفتی و ...، در روزهای پرفروغ مسجد سلیمان شهر محاصره شده بود در چاه های طلای سیاه، آدم های شیک با لباس های روشن تابستانی و معماری خیره کننده ای که به روایتی شهر را به «لندن» کوچکی بدل کرده بود.
 امروز اما مسجد سلیمان شهری است بی فروغ و نیمه متروک. اغلب جوان ها به سودای کار و برای کسب درآمد از آن کوچیده اند. شهر آکنده است از نشتی های گازترش، غبار غلیظ و چرب سرشار از گوگرد، هوای تف دیده ی خشک و بومیان محدودی که به واسطه ی دلبستگی به شهر در آن مانده اند. حتی احداث دانشگاه آزاد در این شهر آنچنان که به واسطه ی حضور دانشجویان، باعث رونق گرفتن کسب و کار مردم در شهرهای کوچک شد نتوانست زندگی را به کالبد بی جان شهر برگرداند.
در یکی از برهه های حساس، آلودگی هوای شهر به اوج خود رسید و گازهای ترش در منطقه ی مسکونی شهر نشت کرد. علت نشتی این بود که سیستم گاز رسانی شهری که بر منابع نفت و گاز گسترده شده تصفیه شده نبود و گاز ترش مستقیم از طریق لوله به خانه های اهالی می رفت. طرحی ارائه شد برای جابه جایی بخشی از شهر که آلوده شده بود اما نبودن اعتبار کافی باعث شد طرح ناقص به اجرا درآید. می گویند قرار است به جای تغییر محل سکونت اهالی، شبکه ی تصفیه گاز در شهر راه بیفتد، میگویند بناست توسعه ی پتروشیمی در این شهر پیگیری شود. اهالی علیرغم آلودگی فراوان اما در برابر قطع گاز ترش و لوله کشی برای گاز تصفیه شده مقاومت می کنند چرا که گاز ترش رایگان است اما برای مصرف گاز تصفیه شده آنها باید هزینه پرداخت کنند. دشواری همینجاست. درآمدی در کار نیست.
خاطرات پیرمردها و پیرزن هایی که در روزهای اوج شهر کودک بوده اند شنیدنی است. آنها از روزهایی حرف می زنند که انگلیسی ها وارد شهر شدند،خانه هایی یکی پس از دیگری ساخته شدند. آدم هایی که از شهرهای دیگر به آنجا مهاجرت کردند. وقت حرف زدن از خیابان های مدرن که سنگفرش شده بود و محل پیاده روی اهالی شهر بود در چشم هایشان نوری می درخشد.
شهری که بیش از 70 سال درخشان ترین نقطه ی این کشور بوده امروز رو به افول است. قطره های نفت ته کشیده اند و حالا دیگر کسی برای آبادانی شهر احساس وظیفه نمی کند. انگار قطره قطره خون از رگ شهر بیرون کشیده باشند و حالا که رو به احتضار است رهایش کنند... این اگر چه تنها حدیث مسجد سلیمان نیست. خرمشهر و آبادان و سوسنگرد و هویزه، شوش و شوش دانیال و دزفول و اندیمشک، بهبهان و امیدیه و آغاجاری و سربندر... به هر کجای خوزستان که بنگرید حدیث همین است که خواندید.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۹
agha-javad - تهران، ایران

بشر نادان و خودخواه دست به نابودی این کره خاکی بخصوص قرن اخیر بسیار نموده است. غافل از اینکه هرگز به آرامش و رفاه نه تنها دست پیدا نخواهد کرد بلکه تمام نعمتهایی که خلقت در اختیار او قرار داده از دست خواهد داد. طبیعت باید مراقبت شود و نظم از استفاده آن صورت گیرد. استفاده منابع طبیعی در حال نابودیست، چون حرص و طمع انسان قدرت طلب پایانی ندارد. انرژی باید از راه سالم تهیه گردد وگرنه کره زمین همه موجودات را روزی خواهد بلعید. استخراج نفت و منابع زمینی‌ به این شکل از بزرگترین اشتباهت بشر است که خود تابانش را پس خواهد داد.
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۹
۴۴
vahidtaheri - کوالالامپور، مالزی
با کمال احترام به هموطنان بختیاری باید بگویم که پیشرفت هر شهر و دیاری قبل ازتوجه دولت به همت خود مردم و بستر فرهنگی مناسب نیاز دارد. مسجد سلیمان و ایذه از خیلی جهات شبیه هستند ولی ایذه علیرغم برخوردار نبودن از پتانسیل های موجود در مسجد سلیمان خیلی بیشتر پیشرفت گرده است. دلیلش ساده است مردمش خواسته اند و به خود حرکتی داده و پیشرفت کرده اند. مسجد سلیمان از لحاظ منابع خیلی غنی است امید که بتواند خودش را سریعتر به جایگاه شایسته و بایسته خود برساند.
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۴
۴۱
ویکتور - برلین، آلمان

بی معرفتی تو خون ما ایرنیها نهادینه شده.
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۹
۱۰۷
millionaire - منچستر، انگلستان
این چه تیترى یه ؟؟لندن مگه زیبا و تمیزه ؟؟؟!!
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۳
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان

صدقه سر ملاهای نحس نجس ایرانی ویران بجا مانده و بس !!!
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۳
۴۶
ابوسفیان بیرونی - آمستردام، هلند
من تقریبا حدود 15 سال در شرکت ملی پتروشیمی در استانهای خوزستان و بوشهر ودر شهرهای مختلف مشغول بودم . غیر ممکنه که تو شرکت نفت باشین و جایی که کار میکنین حد اقل سی چهل تا همکار مسجد سلیمونی نداشته باشین یا سروکارتون باهاشون گیر نکنه .که اگه اینطوری باشه که شغل یه کارگر شهرداری صد شرف داره به یه مهندس مشغول تو شرکت نفت !!!
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۷
۷۶
omidvar4 - استکهلم، سوئد

انوقت اقای خامنه ای در ایستاگرام با ریاکاری عکس میگذارد، اگر عوامفریبی نیست، پس پولها کجا هزینه میشود!؟ مملکتی که مدعی حکومت عدل اسلامیست!! چرا باید ملت خودش اینهمه مشکلات و درد داشته باشد. چراغی که به منزل رواست به مسجد و امام زاده و فبر خمینی ایا حرام نیست؟ شما اقای خامنه ای نیازی نیست روی زیلو بنشینی و چنین نشان دهی زندگی خود را. ملتهای دنیا و قتی فقر و کمبودها را در کشور ثروتمندی مانند ایران میبینند کاتر شما را باور نمی کنند. می بینید، ملت مسلمان هیچ کشوری دیگر حاظر نیستند حکومت اسلامی داشته باشند. چرا؟ از خود پرسیده اید؟ دزدیهای مسئولین کم کاریها، نداشتن حس مسئولیت در مقابل مردم و بی توجهی به حل مسائل اجتماعی. اینها را میبینند. پول از شما میگیرند اما باورتان ندارند. مهم اینست خوب فکر کن.
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۷
۳۶
*بی همتا* - برلین، آلمان

درست قبل از طوفان 57 . ایران میرفت جز 5 کشور بزرگ دنیا شود . ویروس اخوند را روانه ایران کردند . که هدف نابودی ایران ونام ایران بود ...
شنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۷
۵۳
kitfa - سیاتل، ایالات متحده امریکا
فقط می‌شه افسوس خورد واسه ایران چون ما یه مشت ایرانی‌ ترسو هستیم.
یکشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۴:۴۲
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.