گوگل به ساخت ربات هوشمند نزدیکتر شد
رأی دهید
اکس ماکینا (از لاتین و به معنای «از دستگاه»)، داستان آزمودن رباتی بسیار پیشرفته توسط انسان است: آزمونی برای دیدن اینکه این ربات چقدر هوشیاری انسانگونه دارد.
گوگل ادعا نمیکند که به چنین سطحی از طراحی و ساخت هوش مصنوعی نزدیک شدهاست، اما پروفسور جاف هینتون میگوید که ما «در آستانه تکمیل الگوریتمی هستیم که توانایی صحبت طبیعی و منطقی و حتی صحبتهای عاشقانه را هم داشته باشد.»
دکتر هینتون- که یکی از مشهورترین دانشمندان حوزه هوش مصنوعی است و دو سال پیش توسط گوگل برای تحقیق در گروه هوش مصنوعی استخدم شد- میگوید که این الگوریتم در واقع افکار انسانی را به صورت توالی اعداد رمزگشایی میکند. چیزی که او «بُردار افکار» مینامند.
این محقق عقیده دارد که این گامی بسیار فراتر از دانش و فناوری است که در حال حاضر در خصوص هوش مصنوعی وجود دارد.
استفادهکنندگان از «مترجم گوگل» میدانند که این نرمافزار، با آنکه کلمات را جدا جدا تقرباً بهدرستی ترجمه میکند، اما اغلب از پس ترجمه جملات به طور صریح و معنادار برنمیآید.
این به این دلیل است که واژهها تنها یک معنی ندارد. در ضمن حروف وصل یا اضافه در این جملات وجود دارند که به خودی خود معنا ندارند، اما رابط کلمات به هم هستند و هوش انسانی ما با توجه به بستر و زمینهای که جمله در آن بیان میشود معنی درست واژه را تشخیص میدهد.
حالا گروه هوش مصنوعی گوگل میگوید که که قرار است الگوریتمی ارائه دهد تا نرمافزارش این معضل را نیز حل کند.
در این تکنیک، هر واژه از اعدادی (بُردارهایی) تشکیل میشود که موقعیت خاص خود را در «فضای معنایی» جمله دارد.
بخش بزرگی از یافتههای امروز مرهون پژوهشهای هینتون در بیستسال گذشته در حوزه «یادگیری ژرف» است. ایده این نظریه این است که کامپیوترها باید قدرت تفکر را از بررسی دادههای بزرگ یاد بگیرند از طریق یادگرفتن مجموعهای از قوانین انعطافپذیر.
در ماه دسامبر گذشته، استیون هاوکینگ، فیزیکدان برجسته بریتانیایی هشدار داده بود که پیشرفت هوش مصنوعی ممکن است به معنای خاتمه حیات انسانی آنگونه که ما میشناسیم باشد چرا که بشر محدویتهای زیستشناختی دارد که رباتها ندارند.
اما به نظر میرسد که نگرانی هاوکینگ سد راه این گروه از دانشمندان در پروژه ذهنیت عمیق گوگل و پروژه یادگیری رباتیک مایکروسافت نیست.