رژه مرگ - قسمت اول : ناسیونالیسم ارمنی در برابر ترک‌سازی عثمانی

استانبول در آخرین دهه قرن ۱۹رادیو فردا , کیوان حسینی : سال ۱۹۱۵ میلادی، دومین سال از جنگ جهانی اول، در تاریخ جنگ شاید سال منحصربه‌فردی به نظر نیاید. این زمانی است که آتش جنگ روز به روز بیشتر شعله‌ور می‌شود و تلفات جنگ چون همیشه در حال افزایش است و هر روز جبهه جدیدی به این جنگ خونین افزوده می‌شود.
 
ضمن اینکه در این سال، هنوز آمریکا به جنگ نپیوسته و روسیه تزاری هم به دلیل انقلاب بولشویکی از جنگ عقب نکشیده است. و هنوز امپراتوری‌ها با قدرت سرجایشان هستند: اتریش-مجارستان، آلمان، روسیه و عثمانی.
 
اما در همین سال که خبرهای جنگ، همه ابعاد زندگی گروه بزرگی از مردم کره زمین را به خود مشغول کرده، در دهم ژوئیه، هنری مورگنتا، سفیر آمریکا در امپراتوری عثمانی، در یک مکاتبه محرمانه خطاب به رابرت لنسینگ، وزیر امور خارجه وقت آمریکا، چنین می‌نویسد:
«محاکمه ارمنی‌ها به تعداد بی‌ سابقه‌ای رسیده. گزارشها از نواحی بسیار پراکنده حاکی از ریشه‌کن کردن جمعیت مسالمت‌جوی ارمنی به شکل سیستماتیک است. بازداشت‌های مستبدانه، شکنجه‌های دهشتناک، تبعیدهای گروهی و اخراج از یک سر امپراتوری به یک سر دیگر همراه با تجاوز، غارت اموال و قتل عام گروهی، روشهایی هستند برای نابود کردن آنها.»
 
آنچه مورگنتا در مکاتبات بیشمارش با واشنگتن، با جزئیات بسیار شرح داده، بخشی از وقایعی هستند که در جریان جنگ جهانی اول آغاز شدند و در جریانش، به گفته منابع ارمنی تا یک و نیم میلیون نفر از ارمنی‌ها کشته شدند. ارمنی‌ها می‌گویند، این واقعه یک نسل‌کشی بوده و در پی این نسل‌کشی، آنها برای همیشه از موطنشان در آناتولی رانده شدند.
پیش از قرن ۱۹
تاریخ حضور ارمنی‌ها در آسیای صغیر یا آناتولی، از قرن ۱۴ میلادی و سقوط آخرین پادشاهی ارمنی، به سرنوشت سه امپراتوری ایران، روسیه و عثمانی گره خورد.
 
مناطق ارمنی‌نشینی که امروز بخشهایی از خاک کشورهای ارمنستان و ترکیه را تشکیل می‌دهند، از قرن ۱۶ میلادی بین ایران و عثمانی تقسیم شدند و آنچه به نام ارمنستان شرقی شناخته می‌شد در ابتدای قرن ۱۹، بعد از پیمان ترکمانچای، از ایران جدا شد و به خاک روسیه تزاری ضمیمه شد.
 
اما باقی مناطق ارمنی‌نشین کماکان تحت سلطه امپراتوری عثمانی باقی ماند؛ مناطقی وسیع در شرق آناتولی که از شمال به دریای سیاه محدود می‌شد، از شرق تا دریاچه سوان امتداد می‌یافت، از جنوب به دریاچه وان می‌رسید و از غرب به ارمنستان شرقی پیوند می‌خورد.
 
ریچارد هوانسیان، استاد دانشگاه UCLA در آمریکا و بنیانگذار موسسه ملی ارمنیان در این کشور، معتقد است که زندگی ارمنی‌های عثمانی در سالهای طولانی قدرت سلاطین ترک بر این مناطق، تجربه یکدست و مجردی نبوده است.
 
او می‌گوید: «ارمنی‌ها در عثمانی شهروند درجه دو بودند و چون مسیحی بودند، با محدودیتهایی روبه‌رو بودند و مثلا مالیات مخصوص می‌دادند.  اما شکل تجربه ارمنی‌ها تحت سلطه عثمانی‌ها، بسیار متفاوت است. برخی از ارمنی‌ها در مقاطعی به دربار نزدیک می‌شدند و حتی در گروه مشاوران یا پزشکان مخصوص سلطان قرار می‌گرفتند. به همین دلیل برخی از این ارمنی‌ها بسیار ثروتمند و با نفوذ بودند و در استانبول زندگی می‌کردند. اما اکثریت جمعیتی ارمنی‌ها، کشاورزان روستایی بودند.»
 
به رغم اینکه گروه بزرگی از جمعیت دو میلیونی ارمنی‌ها در روستاها زندگی می‌کردند، با این حال با کمک الفبایی که از قرن پنج میلادی به ارث برده بودند، توانستند فرهنگ نوشتاری منحصربه‌فردی را پایه‌گذاری کنند. نخستین روزنامه‌های ارمنی در ابتدای قرن ۱۷ میلادی در ونیز و هند چاپ شدند.
 
این الفبای کهن همچنین به برخی نویسندگان و روشنفکران ترک نیز کمک کرد تا در قرن ۱۹ میلادی، به شکلی منحصر به‌ فرد متون خود را منتشر کنند. آنها ترکی را با الفبای ارمنی می‌نوشتند و سال ۱۸۵۱ میلادی، نخستین رمان عصر عثمانی با نام «قصه‌های آکابی»، به همین شکل منتشر شد.
تنش میان ترک و ارمنی
اما آمیزش فرهنگی مسالمت‌آمیز میان ترک‌ها و ارمنی‌ها، در سالهای پایانی قرن ۱۹، روز به روز کمرنگ‌تر شد و جای خود را به تنشی فزاینده داد؛ تنشی که برای شناخت ریشه‌های آن، هم رد پای ایده‌های مدرنی مانند ناسیونالیسم به چشم می‌آید و هم وضعیت امپراتوری رو به زوال عثمانی در درون و بیرون؛ کشوری که در میانه این قرن از سوی تزار نیکلای یکم، «مرد بیمار اروپا» لقب گرفته بود.
 
بارلو در ماگردچیان استاد دانشگاه ایالتی فرنزو در کالیفرنیا و رئیس جامعه مطالعات ارمنی در آمریکا، درباره علل آغاز تنش میان ترک‌ها و ارمنی‌ها می‌گوید:
«مشکل از جایی آغاز شد که امپراتوری عثمانی در حال از دست دادن سرزمین‌هایش در قرن ۱۹ بود و در جنگ‌های بزرگی با روسیه و قدرتهای اروپایی شکست خورده بود.
 
با از دست دادن سرزمین در غرب آنها دچار این وحشت شده بودند که ممکن است قلمرویشان را در شرق هم از دست بدهند. به همین دلیل، حتی قبل از نسل‌کشی در قرن بیستم، در قرن ۱۹ ارمنی‌ها به شکل گروهی کشته شده‌اند.
 
دلایل زیادی برای برخورد نامناسب با ارمنی‌ها وجود داشت اما به طور کلی، می‌توان گفت ریشه مشکلات در ناکارآمدی امپراتوری عثمانی بود.»
در این مقطع، همزمان با اوج‌گیری ملی‌گرایی مدرن اروپایی در بالکان و محبوبیت نظام نوین state nation یا دولت-ملت، در شکل‌گیری و اداره کشورها، هم در میان ترک‌ها و هم در میان باقی گروههای قومیتی امپراتوری عثمانی، بحثهای تازه‌ای مطرح می‌شد تا برای سئوال بنیادین هویت ملی در امپراتوری عثمانی، پاسخی پیدا شود.
 
و به گفته جی وینتر، مورخ آمریکایی و استاد دانشگاه ییل، پاسخ نهایی عملا خود عامل شکافی تازه بود چرا که در برابر هویت چند ملیتی عثمانی، عده‌ای نیز هوادار هویت تک قومیتی و ترک محور این کشور پهناور بودند.
این استاد دانشگاه می‌گوید:
«در این زمان یک اختلاف نظر وجود داشت، میان کسانی که عثمانی را یک نظام چند ملیتی و چند فرهنگی می‌دیدند که ارمنی‌ها هم بخشی از این گروه بودند با کسانی که معتقد بودند آینده در گرو یک ملت تک قومیتی ترک‌سازی شده است.
 
در نهایت این ترک‌سازی (Turkification) در امپراتوری عثمانی نه تنها جا را برای ارمنی‌ها تنگ می‌کرد بلکه برای یونانی‌ها هم دیگر جایی در عثمانی باقی نگذاشت.
 
بدین ترتیب، از اواخر قرن ۱۹ میلادی تا آغاز جنگ جهانی اول، طبیعت مناقشه تغییر کرد و وضعیتی پیش آمد که تحمل صاحبان قدرت در برابر ارمنی‌ها بسیار کمتر شد. در وضعیت تازه آنها دیگر ارمنی‌ها را یک اقلیت سالم برای آینده ملت نمی‌دیدند بلکه آن را سرطانی می‌دانستند که باید برای آینده ملت ترک‌سازی شده، از بین بروند.»
احزاب ارمنی
این میان ارمنی‌ها هم یک گروه قومیتی منفعل نبودند. آنها نیز مانند هموطنان ترک خود با ایده‌های نوین آشنا شده بودند و همراستا با ترکهایی که هر روز بر تعداد مشروطه‌خواهانشان اضافه می‌شد، به شهروندانی تبدیل می‌شدند که خواسته‌هایی مشخص داشتند و برای رسیدن به خواسته‌هایشان نیز به روشهای مدرن فعالیت سیاسی روی می‌آوردند.
 
یکی از مهمترین این روشها، تاسیس حزب سیاسی بود؛ احزابی که شاید شباهتی به احزاب امروزی نداشتند و بیشتر شبیه به یک باشگاه سیاسی بودند، اما در کنار تحولات عثمانی، هر روز نقش بیشتری در مناسبات میان ارمنی‌ها و حاکمان ترک به عهده می‌گرفتند.
 
بارلو در ماگردچیان این تحول سیاسی را چنین شرح می‌دهد: «تا سال ۱۸۸۵ میلادی نه در عثمانی و نه در روسیه تزاری، حزب ارمنی وجود نداشت. در واقع پدیده حزب ارمنی در پایان قرن ۱۹، یک پدیده نوظهور بود. تاسیس این احزاب هم در واقع واکنشی بود به شکست اصلاحاتی که به ارمنی‌ها وعده داده شده بود و بر اساس توافق در کنگره برلین، عثمانی پذیرفته بود که اجرا کند. ارمنی‌ها وقتی دیدند از اصلاحات خبری نیست، نخستین حزب را در سال ۱۸۸۵ در عثمانی تاسیس کردند. حزب دوم به نام سوسیال دموکرات هانچاک در سال ۱۸۸۷ در شهر ژنو در سوئیس تاسیس شد و بعد هم فدارسیون انقلابی ارمنی‌ها در سال ۱۸۹۰ در شهر تفلیس که تحت سلطه روسیه بود، پایه گذاری شد.»
 
این احزاب – عموما با تمایلات چپ‌گرایانه – که در آن مقطع جذابیت فراوانی برای روشنفکران داشت، فعالیت خود را در حالی آغاز می‌کردند که هم در روسیه تزاری و هم در عثمانی، روشنفکران روس و ترک، احزابی بزرگتر و فراگیرتر، با ایدئولوژی‌های مشابه تاسیس کرده بودند.
و در هر دوی این کشورها نیز احزاب اصلی مخالف، به سرعت در مسیر قدرت گرفتن روزافزون در حرکت بودند.
 
این میان ارمنی‌ها چه می‌خواستند و چرا برخی نخبگان سیاسی‌شان، فعالیت سیاسی در یک حزب کوچک اما ارمنی را به مبارزه سیاسی در احزاب اصلی اپوزسیون ترجیح دادند؟
 
مایکل بابلیان، روزنامه‌نگار حقوقدان نشریه فوربز و نویسنده کتاب «کودکان ارمنستان» که به وقایع سال ۱۹۱۵ اختصاص دارد، درباره خواسته‌های سیاسی ارمنیان در این مقطع تاریخی می‌گوید:
«ارمنی‌ها در اکثر بخشها، ملی‌گرایانی که به دنبال کشور خودشان باشند، نبودند. این اتفاق بعدتر رخ داد. در آن زمان آنها به دنبال مشارکت سیاسی و داشتن نماینده در حکومت بودند. آنها برابری، حقوق شهروندی، حقوق مدنی و آزادی‌های مذهبی می‌خواستند.
 
در این خواسته‌ها هم تنها نبودند و کمابیش همه گروههایی که زیر سلطه عثمانی‌ها زندگی‌ می‌کردند، همین خواسته‌ها را داشتند. اما تفاوت ارمنی‌ها با بقیه این بود که آنها در مرکز امپراتوری زندگی می‌کردند.
 
باقی گروههای قومیتی در مناطقی زندگی می‌کردند که ترک‌نشین نبود و برای آنها، رسیدن به خواسته‌هایشان بسیار آسان تر بود، اما ارمنی‌ها در قلب امپراتوری و در جایی که ترک‌ها هم حضور داشتند زندگی می‌کردند و به دلیل همین موقعیت جغرافیایی، برای ارمنی‌ها رسیدن به خواسته‌هایشان، دشوارتر بود.»
 
اما احزاب ارمنی، پیش از رسیدن به رویارویی نهایی با رقبای ترک خود، در ابتدای قرن بیستم در ائتلافی مهم با ترک‌ها شرکت کردند و در انقلابی تاریخی، نقش بازی کردند. هر چند که عمر این ائتلاف نیز بسیار کوتاه بود. در بخش بعدی این سلسله مطالب، برخورد سلطان عبدالحمید دوم با ارمنیان و جزئیات انقلاب «ترکان جوان» و تحولات درون‌گروهی این ائتلاف انقلابی بررسی خواهند شد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۳
رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

عثمانی یعنی‌ بازماندگان مغول = مغول یعنی‌ خرابی‌ ویرانی جنگ خونریزی وحشیگری و آدم کشی
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۳۴
۴۱
nimaaa - نیویورک، ایالات متحده امریکا

اولا که این جنایت توسط هووانس کاچازنونی نخست وزیر وقت ارمنستان در جنگ جهانی اول تکذیب شده و این دسیسه رو کار حزب داشناکسیون و دولتهای غربی برای لکه دار کردن کشور مستقل ترکیه میدونه دوم اینکه در چند روز اخیر کشورهای غربی جو سنگین رسانه ای رو بر علیه کشور مستقل ترکیه که حاضر نیست زیر یوغ هیچ استثمار باشد به راه انداخته اند و به عنوان رسانه جانب بیطرفی رعایت نشده است و علت آن هم حمایت بی چون چرا از مسیحیت است.
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۷
۵۳
uk.ali - لیورپول، انگلستان

موضوع بحساب ترکسازی عثمانی دقیقا با موضوع امروزی و جدی فارسازی با شتاب فراوان هست ، که غیر فارس‌های ۷۰ درصد هموطن درجه دو حساب می شوند و روز به روز امپریالیسم فارسی سازی در مقابل نسل کشی نرم غیر فارس و مخصوصا ترکها در ایران کم می آورند . نتیجه بدتر از موضوع عثمانی هست . ع
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۲
۵۴
نیایش - تهران، ایران

من مستند نسل کشی ارامنه رو تو کانال من و تو دیدم وحشتناک بود دقیقا مثل داعش سرمی بریدن و جزیه و میگرفتن . حتی به بچه های کوچک هم رحم نمی کردند !! هیچ فرقی با آلمانی ها یا آمریکایی ها که سرخپوستها رو می کشتند نداشتند !
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۵۲
۵۳
uk.ali - لیورپول، انگلستان

اگر بحساب ترکسازی عثمانی بود پس چرا درس کل منطقه ارمنی نشین کرد نشین هست ؟ در واقع مسلمانان سازی یا کرد سازی شده و در جمهور ازربایجان شهرهایی چون ایروان هم توسط روس از ارامنه فراری ، در خاک ازربایجان ارمنی سازی شده ،این یک واقعیت هست
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۳
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا

nimaaa - نیویورک، ایالات متحده امریکا. این دینِ الهی : مسیحیت . خاری شده است در چشمِ فرزندانِ شیطان ! چون زورشان به منطقِ مسیح نمیرسد ، به شمشیر متوسل شده اند ! چشمانِ کورت را باز کن ، بلکه جنایاتِ عثمانیِ مسلمان را که امروز به دستِ داعشِ مسلمان تکرار میشود ببینی‌ ! آیا این را نیز میتوانی‌ انکار کنی‌ ؟! ضمنا این چه طرفداری از مسیحیت است که ۱۰۰ سال است هنوز به حقِ خود نرسیده ایم ؟! خدا بزند به کمرِ دروغگویان و سفسطه باز‌ها !
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۷
۵۱
persianshadow1 - برایتون، انگلستان

[::uk.ali - لیورپول، انگلستان::] فارس سازى!؟ ایران ٧٠٪ فارس هستند مگه ایران زندگى نکردى!؟ بجز دهات خودت جاهاى دیگه ایران رو هم دیده بودى!؟ حالا تو توى رویاهات فکر کن که اصلا ٩٠٪ ایران ترک هستند،خواب دیدى خیر باشه!.
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۴
۴۳
caspian2010 - تهران، ایران

سایت ایرانیان یوکی تو هم مثل الباقی ماجرا فقط یک نژاد پرست عشق امپراطوری شیعه-فارسی هستی. همتون بدونید ملت تورک ایران کهنترین ملل انسانی تاریخ بشر خیلی قدرتمند هستند و نه شماو نه ابرقدرتهای دنیا نمیتونن اونها رو به زانو دربیارن. میگید نه؟ بشینید ببینید.
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۳
۴۳
caspian2010 - تهران، ایران

[::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. میشه درباره افغانستان و پاکستان توضیح بدی. بخصوص که مغولها شبیه خودتون هستند. با ساکنان کهن سرزمینهای ایران فعلی و قفقاز و آناتولب دشمنی نکن افغانی نژاد عزیز.
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۱
۵۳
uk.ali - لیورپول، انگلستان

persian shadow, بریتانیا، انگلیس ، منظورت این هست که از 70 درصد غیر فارس 40 درصد نسل کشی سیستماتیک شد ؟ محض اطلاع شما برسانم که فقط وزیر آموزش پرورش احمدی نژاد گفته بود که 79 درصد دانش آموزان زبان مادرشان فارسی نیست و مشکل اساسی یادگیری دارند ، درضمن سعی منطقی بحث کن بجای ... نویسی ، من گفتم 70 غیر فارس نه 70 ترک ، ترکها 40 درصد هستند و باقی غیر فارسها هم عربها ، کردها، بلوچها ، ترکمن ، قشقایی و غیره هست . تازه منظور تو دهاتی ها ترک هستند شهرها فارس ! مطمئن هستم و قبلا گفتی ، خودت ترک هستی اصالت خودت را فروختی فکر کردی همه اصالت شان را فروختند ، انسان بودن به فارس بودن نیست برو انسانیت یاد بگیر .فارس هم یکی از قومها ی ایران هست ، هیچ برتری ندارد فقط شانس آوردند که دولت متفرقه فارس گرا هست .
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۰
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان
اینجور که مشخصه بیچاره ها بد بلایی فارسها سرشون اوردن هنوز دردشون میاد که اینقدر کینه ازشون بدل گرفتن !!!
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۹
۵۳
رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

واسه دوستان عزیز هموطن خودم که خودشونو به ترکیه میچسبانند دوستان برادر عزیز آخه شما ترک و آذری هستی‌ چه نسبتی با ترکیه ترکیه داری که خودتو ....میکنی‌. در مکزیک بیشتر مردم اسپانیایی‌ حرف میزنند آیا مردم مکزیک اسپانیایی‌ هستند؟ در آرژانتین خیلی از مردمش ایتالیایی‌ حرف میزنند آیا مردم آرژانتین ایتالیایی‌ هستند. و خیلی کشورهای دیگه آخه اگر زبون یه کشورو بفهمی این دلیل نمی‌شه که خودتو واسه اون کشور جر واجر کنی‌. به جای این‌چیزا یه خورده مطالعه کن دوست عزیز
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۰
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا

[::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. دوستِ گرامی‌ ! اینها خودشان را به عثمانی نمیچسبنند بلکه اینها جیره خوار ترکیه هستند ! اینها همان " وطن فروشانی " هستند که خواهانِ جداییِ آذربایجان از خاک ایرانِ عزیزند ! اما هستند آذری‌های عزیزی که دستِ اینها را خوانده اند و از حیله عثمانی و امثال " اردک خان " خود را دور نگاه داشته اند !
جمعه ۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۵
۴۸
tabrizforever - انگلیس، انگلستان
[::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. دوست گرامی کسی واسه کس دیگه خودشو ...نمی ده! مگر کسی دیوانه هست خاکی که توش متولد شده رو بده واسه یه ملیت دیگه! خود بنده و شما هزار سال هم اگه تو انگلیس و امریکا بمانیم اینجا غریبه ایم چون بهش تعلق نداریم! شما می گین .... دادن خوب واسه چی این اقایون خودشونو واسه ارمنی ها جر می دند!؟ مگر ارمنی ان؟ نه ایها مشکلشون چیز دیگه هست و دارن این مسئله رو پیراهن عثمان می کنند واسه پانسمان عقده های شخصی خودشون! همیندو سه نفر کامنت گذار تو این صفحه! مشکل اصلی افرادی مثل اینان که باعث بوجود اومدن تجزیه طلب می شوند چون اینها مشوق واقعی تجزیه طلبا هستند! اینها تو کامنت هاشون در حالت توهین به ترکها به صورت غیر مستقیم اذری های ایران که ترک - فارس زبان هستند رو هم مورد اهانت قرار می دهند و انتظار دارند که طرف روبرو ساکت بماند و تن به ذلت دهد! مثل اینکه یکی به فارس زبانان توهین کنه بعد بگه نه منظورم تاجیک ها بودند نه شما! سعی کنید همیشه یه سوزن به خودتون بزنید یه جوادوز به مردم!
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲:۱۴
۶۲
گذشته میرزا - ایران، ایران
باز ایران یوکی یه خبر که اسم ترکیه توشه اینجا زد و ترکیه بانها به جیغ و داد افتادند جالب اینجاست که ترکهای ترکیه .... هم بار این یقه چاکان نمیکنن بازم از رو نمیرن میان خودشونو به ترکیه میچسبونن. سالها ایرانیان(صفویان) با ترکهای عثمانی جنگ و مشکل داشتن این آقایون میان اینجا از قاتلین اجدادشون تعریف و تمجید میکنن در جنگ چالدران چندین هزار ایرانی که اتفاقا بیشترشان ترکهای ایرانی بودند توسط همین عثمانی به قتل رسیدند بازم بیا یقه چاک بده بازم ترکهای ترکیه تحویلت نمیگیرند از رو که نمیرن
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۴:۲۵
۵۳
uk.ali - لیورپول، انگلستان
گذشته، میرزا ایران ، ایران ،دوست عزیز قضاوت شما ا لانه نیست ، چون با فرضیه شما هر ملتی که قبلا به علله سیاسی جنگ کرده اند تا آخر هم دشمن باشند درست نیست و اگر چنین هست پس جنگ ترک و فارس در زمان بابک 20 سال ، در زمان ساسانیان 33 سال و درگیری های زمان قاجار و پشاور خوب ما حالا باید دشمن می شدیم بجای هموطن با فرضیه تو و جنگ افغانستان با ایران هم همینطور که برادران فارس با فارس بیشتر درگیر بودند ، دشمن ترکیه 1000 سال پیش توسط ما ازربایجانی ها یا ترکها ی ایران درست شده آنها از آسمان نیامده اند ، الان هم چطور شما به فوتبال آلمان در مقابل ترکیه در اصفهان جشن می گیرید که هیچ نسبتی به آنها ندارید ، چرا من ترک به کشور برادر ترک افتخار نکنم ، تو همن بجاش هموطن من هستی و اتحاد و همبستگی ترکیه و ایران به نفع همه هست والا بقول ترکیه ای ها بدون اتحاد این دو کشور هر دو توسط قدرت های بزرگ تجزیه خ اند شد که این خطر برای این خیلی جدی هست چون غیر فارس در اکثریت هستند ولی در ترکیه برعکس
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۰
۴۳
caspian2010 - تهران، ایران
[::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. تو جیره خور کی هستی عقب مونده؟ جیره خور آخوندها و سرداران غربتی سپاه یا روسیه آدم خوار و کثیف؟ امثال تو...
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۲
۴۲
rahjoo - بابل، ایران
بابا قضیه ساده است!یک و نیم میلیون ارمنی کشته شدن در یک قرن گذشته!دولت ترکیه بعنوان وارث عثمانی باید هم عذر خواهی کنه و هم غرامتشو بده (میتونه حتی زمینهای غصب شده ارامنه هم باشه) اگر هم نمیده بزودی جهان از حلقوم این مغولزاده های منحوس میکشه بیرون
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۴
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان
[::رزم جو - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::] دوست عزیز ایشون دقیقا برعکس داستان و حال خودشون رو به شما توضیح دادن ، با یک نگاه سطحی میتونید ببینید همیشه اولین نظراتی که با اهانت و کینه نوشته شده از چه طرف چه کسانی هست !.
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۱
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
. اولین کشوری که نسل کشی ارمنیان را محکوم کرده خود ترکیه و رهبر آن یعنی کمال آتاتورک می باشد ،حکومت تازه تاسیس کمال آتاتورک در سال 1919 هنگامی که محاکمه اعضای حزب اتحاد و ترقی یا ترک های جوان را انجام می داد در ادعا نامه ای که علیه اعضای حزب اتحاد و ترقی ثبت شده است حزب ترک های جوان و دولت اعلام داشته که فرمان قتل عام و نابودی کامل ارمنیان را صادر کرده است .در ادعانامه مذکور تأکید شده بود که اعضاء حزب اتحاد و ترقی از وضعیت ایجاد شده در زمان جنگ جهانی برای به اجرا در آوردن برنامه های سری خود یعنی پاکسازی ترکیه از اقلیت های غیر ترک فرصت را مغتنم شمرده و ارمنیان را قتل عام کرده اند.
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۹
۴۶
Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا
caspian2010 - تهران، ایران. فقط بگویم که به تعدادِ منفی‌ مثبت‌هایی‌ که میگیری دقت کن ! ضمنا من ارمنی و از نوادگانِ قربانیانِ قتلِ عام هستم پس ببند !
شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۸
۴۸
tabrizforever - انگلیس، انگلستان
[::Omide por jalal - لس‌انجلس، ایالات متحده امریکا::]. اخه مومن خدا از همون اول می گفتی که ارمنی هستی و ما رو الکی به جون هم نمی انداختی؟ وقتی اسم عربی رو خودت گذاشتی کف دستمونو بو کردیم که بفهمیم ارمنی هستی! اخه انصاف هم خوب چیزیه! خوشت می یاد فارسها رو بندازی جون اذری ها چون ترک زبونند! والاه ۸۰ درصد ترکیه نه اسلام می دونند نه عثمانی سرشون می شه! چون مثلا حالا هیتلر دمار از روزگار یهودی ها در اورده بود یهودی ها باید پدر هر المانی رو در بیارند که نه سر پیازه نه تهش! یعنی چی! پس نگو تو و چند نفر اینجا ارمنی بودین و ما رو جون فارسها می انداختین! بابا خجالت هم خوب چیزیه!
یکشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۱:۴۴
۵۳
uk.ali - لیورپول، انگلستان
O mid por Japan, دلت خوش باشد به مثبت هایی که بخاطر خودشیرینی به افرادی امثال تو ولی یک پوینت منفی ما نشانه تاثیر قوی به افرادی کوتاه بین مثل شماست که بجای بحث منطقی توهین می کنند و در صدد تخریب هموطن هستند ، من از منفی ها لذت می برم چون عمق تاثیراش را می دانم . می گویند روزی خبرنگاری رفت پیش یک سیاستمدار و گفت : چرا روزنامه ها قبلا شما را تهدید ، تمسخر، تحقیر و توهین می کردند ولی یک سالی هست همه تعریف می کنند ، گفت:بلی یک سال هست خانه نشین هستم و کاری به سیاست ندارم ، آنها خوشحالند ،آن روز ها موفق بودم و آنها را به گریه و سوزش انداخته بودم . وا حالا هم جریان ما ترکها ، قبلا خواب بودیم همه تعریف می کردند ولی حالا بیداری سراسری شعور ملی ترکهای ایران و تاثیر عمیق از پتانسیل قوی اش در سرنوشت ایران ،خیلی ها در اظطراب ند و حالا خواب راحت ندارند چون زیاده خواهی آنها بخاطر جدی رو به روست .درضمن فکر کرده بوند که ترک آزری مرده ! ما ملتی هستیم که درهر عصر ی از تاریخ دولت‌ها و امپراتوری های سر بلند ساختیم و می سازیم چون مد نظر ما انسانیت نه قومیت .
یکشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۷
۴۲
rahjoo - بابل، ایران
tabrizi , uk , caspiسروته یه کرباسین مثل یه انگل تو بدن میزبان!!! آخرشم از اینکه نتونستین ایرانو ولایت عثمانی کنین سکته رو میزنین! یا شایدم با آی دی های جدید و روشهای جدید وارد میشین اما بدونین همیشه با یه کامنت گذاشتن دم خروستون پیداست خخخ
یکشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.