آثار باستانی اصفهان در خطر نابودی
رأی دهید
خیابان چهارباغ عباسی، قدیمیترین خیابان بهجای مانده از دوران صفوی، به تازگی در معرض تخریب قرار گرفته است. در پی حفر ایستگاه مترو در این منطقه، بقایایی از "کاخ جهاننما" به دست آمده است.
مدتی است که در امتداد خیابان چهارباغ عباسی اصفهان، مقابل خیابان عباسآباد و دروازه دولت، لودرهای شهرداری اصفهان به منظور احداث ایستگاه مترو مشغول بهکار شدهاند.
به گفته کارشناسان محل موردنظر یکی از محلهای تاریخی شهر اصفهان است که به دور از نظارتهای باستانشناسان مورد حفاریهایی قرار گرفته که میتواند به از بین رفتن آثار باستانی موجود منجر شود.
در دولت محمود احمدینژاد و در جریان حفر ایستگاه مترو چهارباغ اصفهان، تونل مترو به دور از نگاه کارشناسان سازمان میراث فرهنگی و مخفیانه از زیر چهارباغ و مجاور آثار تاریخی عبور داده شد.
انحراف مترو و ریزش تونل آن نزدیک بود که آسیبهای جدی به سیوسه پل، نقش جهان و سایر بناهای ثبت شدهی تاریخی این شهر وارد کند.
"تخریب" سفالهای دوره اشکانی، ساسانی، سلجوقی
به گفته دکتر علیرضا جعفری زند، از استادان باستانشناسی ایران در جریان حفر این تونل و همچنین احداث زیر گذر خیابان چهارباغ عباسی تعداد قابلتوجهی سفالهای دوره اشکانی، ساسانی، سلجوقی و ... توسط لودرها تخریب شده است. این سخنان در تارنمای تابناک نقل شده است.
وی معتقد است که محل موردنظر، مرکز "جی" قدیم بوده و حتی پیشبینی میکند پس از تخریبهای فعلی در دروازه دولت، قربانیان بعدی حفاریهای غیرکارشناسی در اصفهان، "میدان نقش جهان" و خیابان سپه خواهند بود.
به گفته جعفری زند، قدیمیترین خیابان ایران که تا امروز باقی مانده، خیابان چهارباغ عباسی اصفهان و بعد از آن خیابان زند شیراز قرار دارد.
سالها پیش و در جریان ساخت ایستگاه مترو اصفهان در میدان امام حسین یا همان دروازه دولت، بقایای سازههایی یافت شد که برخی صاحب نظران آن را باروی زمان سلجوقیان و بقایای "کاخ جهان نما" میدانند.
استاندار اصفهان هم به تازگی تائید کرده که در محل ایستگاههای مترو، آبراهههایی متعلق به عهد صفوی وجود دارد اما اقدام جدیای در حفظ و نگهداری این آبراه صورت نگرفته است.
چهارباغ اصفهان در سال ۱۳۱۰ شمسی، در سازمان میراث فرهنگی ثبت شده و طبق قانون این سازمان، هرگونه ساخت و ساز در حریم و عرصه میراث فرهنگی ممنوع است. با این وجود هنوز مشخص نیست اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان، چگونه مجوز احداث این ایستگاهها را داده است.
همچنین مشخص نیست با وجود دیدن نشانههایی از آثار تاریخی در محلهای مورد حفاری قرار گرفته، چرا تاکنون عملیات ساخت و ساز متوقف نشده است.
براساس قوانین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در چنین مواردی تا اعلام نظر باستانشناسان خبره، باید عملیات حفاری متوقف شود که تاکنون این اقدام صورت نگرفته و دیده شده است که تا هفته گذشته زیر باران هم بیلهای مکانیکی مشغول کار بودهاند.
شواهدی از باروی اصفهان
در بسیاری از داستانهای تاریخی و برخی دست نوشتههای سیاحان، کتب مشهور و بسیاری از شواهد بر جای مانده از تاریخ شهر، از باروی اصفهان در دورههای مختلف صحبت شده است. بارویی افسانهای که در شرق، غرب، شمال و جنوب امتداد داشته و رو به ماه و خورشید و برخی اجرام آسمانی دیگر گشوده بوده است.
حتی افسانههایی درباره ساخت این بارو در زمان ساسانیان به دست پادشاهان معروف آن سلسله مطرح است و نقل شده که باروها، از جمله در زمان سلجوقیان ویران یا مرمت شده است؛ بارویی که اخبار رسیده حکایت از کشف بقایای آن در عملیات حفاری ایستگاه مترو دارد.
اداره کل میراث فرهنگی تاکنون ترجیح داده باروی کشف شده در ایستگاه متروی اصفهان را یک دیوار عادی معرفی کند.
جعفری زند، باستانشناس که مدتها بر تپه اشرف این شهر کاوش کرده، درباره سازههای ناشناخته طی عملیات احداث ایستگاه مترو دروازه دولت به سایت تابناک گفته است: «صد در صد مطمئن هستم که اینها علاوه بر باروی سلجوقی شهر اصفهان، بخشی از کاخ جهاننما نیز هستند. این کاخ در زمان صفویان بنا شد و شواهد نشان میدهد در حوالی منطقه کنونی قرار داشته که علت نامگذاری آن به این نام هم این بوده که از فراز آن تمامی مناطق شهر اصفهان از چهارباغ و رودخانه گرفته تا باغ هزار جریب و کوه صفه دیده میشده است. به همین خاطر به آن "کاخ جهان نما" میگفتهاند که از اواخر زمان صفویه و به خصوص در زمان ظل السلطان ویران شد.»
این کارشناس با استناد به شواهد تاریخی موجود، میگوید که بخشی از باروی اصفهان در زمان سلجوقی از همین منطقه مورد بحث (دروازه دولت) شروع میشده و تا حوالی چهارراه تختی و دروازه در کوشک امتداد داشته است.
به گفته جعفریزند در این محدوده محلهای قدیمی قرار دارد که به آن "پشت بارو" میگویند که این خود تایید کننده قرار داشتن باروی اصفهان در این مکان است.
اصفهان، موزه بیدیوار
این باستانشناس و پژوهشگر حوزه قدیم اصفهان، معنقد است آثار تاریخی در اصفهان دارای چند لایه هستند، یعنی مجموعههایی از سازه و بنا طی دورههای مختلف روی ویرانههای یکدیگر بنا شدهاند. تاکنون در عملیاتهای کاوش در چنین مکانهایی آثار ارزشمندی از دورههای مختلف تاریخی به دست آمده است. همچنین این احتمال وجود دارد که در زیر یا اطراف کاخ جهاننما و باروی سلجوقی آثار بیشتری وجود داشته باشد.
به گفته او عملیات بیلهای مکانیکی و ماشینهای سنگین در آن منطقه هیچ اثری بر جای نخواهد گذاشت که بعدها بتوان در آنجا لایهنگاری کرد.
جعفریزند میگوید: «جهانیان شهر تاریخی اصفهان را موزه بیدیوار نام نهادهاند و همان طور که در کتاب "اصفهان پیش از اسلام" گفتهام، اصفهان مانند شوش، ری یا استخر متروک نشد، بلکه در تمام دورهها زنده و پابرجا بود و به همین خاطر، آثار دورههای مختلف روی هم قرار دارند.»
چند سال پیش، وقتی ماهاتیر محمد، نخست وزیر سابق مالزی ـ که برخی او را پدر مالزی جدید نیز میشناسند ـ پا به اصفهان گذاشت؛ پس از دیدن زیباییهای این شهر گفت: «اگر اصفهان در دستم بود، به اندازه پولی که از نفت درمیآورید از اصفهان پول درمیآوردم.»
shaboruz - پاریس - فرانسه
یاد حرف یکی از دوستهای فرانسویم که پزشک بودافتادم که می گفت من بزرگترین آرزوی زندگیم اینه که یک روز اصفهان (Ispahan )شمارو ببینم ویا شیرینی پز مشهور فرانسوی( Pierre Hermé)که اسم معروفترین کیک خودشو اصفهان (Ispahan)گذاشته چون که اعتقاد داره گلاب ایران رو هیچ کجای دنیا نداره این همه ثروت در دستان مشتی بی لیاقت و دزد!
شنبه 15 آذر 1393 - 12:32
تشنه لب - هامبورگ - آلمان
افسوس و صد افسوس.عزیزمن ایران در خطر نابودیست أصفهان بماند.اگر ما یک زمانی. آگاهی نسبی فقط نسبی به پیرامونمون پیدا بکنیم ودست ازحماقت و طمع ورزی. برداریم شاید بتوانیم حداقل ارزش داشته های فرهنگی خودمان را درک بکنیم .نگهداریش . هم که چه عرض کنم به امید آنروز
شنبه 15 آذر 1393 - 14:07
قیصرمنم - اصفهان - ایران
طی آخرین اخبار که از اداره میراث فرهنگی رسیده و هنوز جرات نشر و پخش این اخبار را ندارند اینه که اداره راه و سازمان شهرسازی و معاونت شهرداری و قطار شهری و.. دست به دست هم دادند و در بعضی مسائل میراث فرهنگی را محکوم کردند و تا پایان سال 1394 یه ضرب العجل و یه بودجه به میراث فرهنگی دادند و گفتند یه سری مغازه ها و اماکن را در میدان نقش جهان خریداری کنه که بعد از راه اندازی مترو دچار مشکل نشه و این اماکن را مبخواهند خراب کنن. از جمله عمارت عالی قاپو و مغازه های اطرافش- بازار مسگرها- مغازه های کوچه پشت مطبخ- بخششی از مسجد شاه.خبر دقیق دقیق و موثق است.
شنبه 15 آذر 1393 - 15:00
واقع بین ایرانی - هامبورگ - المان
تشنه لب هامبورگ. دوست عزیز. من چندی قبل بمناسبتی برای کوتاه مدت باصفهان مسافرتی داشتم و از طرف دوست میزبان بدیدن چند اثار تاریخی از جمله منارجنبان رفتیم.باور کنید مسائلی از این منار دیدم که واقعا متاسف شدم. و از جمله انکه یکی از دومنار کار نمیکنه علت را از فرد جنباننده منار پرسیدم ان هم بدلیل عدم اگاهی از مسائل تاریخی اظهار بی اطلاعی میکرد و مهمتر انکه بر روی تمام اجر ها ی دیواره هر عمله و نکره ای یک یادگار نوشته مثلا. این یادگاری برجعلی بتیم زاده از میانه یا حسن کله پز از خوی. خلاصه انقدر بی توجهی و عدم نظارت از سر وکله این مناره میبارید. دولت ها مسئول مستقیم حفظ و نگهداری اثار هستند.حالا بر عکس شما هیچ یادگاری و یا لجن پراکنی از این مردم بر سر درب هیچ امامزاده ای نمی بینید. ما مردم بی توجهی را از مسئولان یاد میگیریم.بر عکس شما در همین المان از موزه یا مکانهای دست چهارم بازدید کنید خواهید دید دقت و توجه و نظارت نمایانگر است. فرهنگ. درک. شعور اجتماعی حرف اول را میزند
شنبه 15 آذر 1393 - 20:33
ekman - شیراز - ایران
داشته های فرهنگی و آثار باستانی در صورت استفاده نکردن درست و نداشتن کاربرد فرهنگی و اقتصادی برای ملّت ،بود و نبودش چه فرقی میکنه؟
شنبه 15 آذر 1393 - 20:31
ordak - بن - المان
اگر بجای اثار باستانی ایران اونجا در حین کندن به لاشه یک توله عرب برخورد میکردند که بعد از قتل و غارت گوشه دنجی ان طرفها پیدا کرده بود که با شترش همخوابی بفرمایند و در حین همبستری به خاطر لگد شترش سقط شده بود ایا مثل اثار باستانی با اون برخورد میکردند؟؟مسلما نه بلکه از جیب خلق الله میللیونها صرف ساخت مسجد و مقبره و برای این امام زاده و شترش مساختند و ملت هم کرور کرور میرفتند زیارت و نذر میکردند و حاجت میطلبیدند وهیچ احدی اجازه نداشت در شعاع ۵ کیلمتری بیل به زمین بزند
شنبه 15 آذر 1393 - 22:07
ordak - بن - المان
سالها پیش دعوت یکی از رفقا در سعادت اباد سیرجان بودم،در ورودی روستا ساختمان شکی بود که اراسته به انواع پارچهای رنگارنگ بود خادم داشت و هفته یک بار درب ساختمان را برای زائرین که تعدادشان هم کم نبود باز میکردند،از همقطار پرسیدم آن چه محنی داره؟گفت جای پای دل دل علی انجاست و ملت میرن اونو میبوسن،حالا علی سیرجان دبال چی میگشته بماند؟چیزی هم که ادعا میشد جای پا دلدل است یه سنگ محمولی بود که وستش حلالی شکل بو دو بس،تمام زمینهای اطرافش هم که وقف بود،ببینم اثار فرهنگی ملت حتی به اندازه جای سم علی یا الاعش ارزش نداره؟؟
شنبه 15 آذر 1393 - 22:16
کامیاب قزوینی - ملبورن - استرالیا
دوستی از تهران میگفت چند سال پیش سبزه میدان اصفهان رو خراب میکردند تا از زیر میدان بزنند و بعدا میدانی شبیه میدان نقش جهان بسازند.سالها عملیات زیرزمینی متوقف شده بود و گویا به شهر و کاخی در زیر زمین رسیده بودند که عتیقه جات فراوانی بدست اومده بوده و همه رو بردند و شهر زیرزمینی رو خراب کردند و هیچ اثاری ازش بجا نگذاشتند و میدان دیگری ساختند.
یکشنبه 16 آذر 1393 - 05:55