ایران برگ‌های برنده خود در عراق را از دست می‌دهد

احمد هاشمی

تحلیلگر سیاسی

زمانی که آمریکا در ائتلافی نانوشته و یا به عبارت دقیق تر همپوشانی منافع راهبردی اش با ایران برای ایجاد عراقی باثبات و امن، زمینه های نخست وزیری نوری المالکی در سال ۲۰۰۶ را فراهم کرد کمتر ناظری باور می کرد تهران و واشنگتن، در خصوص لزوم کنار رفتن مالکی از قدرت هم، با یکدیگر همنظر باشند.


آمریکا وجود یک دولت مرکزی قدرتمند شیعه در بغداد را برای درهم شکستن مقاومت بازماندگان حزب بعث، سرکوب القاعده و حتی خلع سلاح کردن شبه نظامیان موازی شیعه از جمله گروه صدر ضروری می دانست و بدین ترتیب دولت مالکی بطور فزاینده‌ای تقویت شد و توانست شبه نظامیان شیعه رقیب را از جمله در بصره و شهرک صدر بغداد سرکوب کرده و با در هم کوبیدن جنگجویان القاعده، در مناطق سنی نشین عراق هم امنیت نسبی برقرار کند.


با آغاز ریاست جمهوری باراک اوباما در ژانویه سال ۲۰۰۹ و از دستور کار خارج کردن پرونده عراق به عنوان یکی از دغدغه های اصلی سیاست خارجی آمریکا و تعیین جدول زمانی خروج نیروهای نظامی این کشور از عراق و سپس افغانستان، اقدامات و مداخلات ایران سیر صعودی به خود گرفت.

چند روز پس از سفر جو بایدن، معاون رئیس جمهور آمریکا به بغداد در ۳۰ آگوست ۲۰۱۰ برای شرکت در مراسم پایان ماموریت جنگی نیروهای آمریکایی در عراق، سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، رهبران و چهره های منتفذ عراقی اعم از عرب و کرد را به تهران فراخواند تا به آنها بگوید حضور آمریکا رو به کاهش، اما نفوذ ایران در عراق رو به افزایش است.

سلیمانی به میهمانان خود گوشزد کرد آمریکا روزی عراق را ترک خواهد نمود ولی ایران همیشه همسایه این کشور باقی خواهد ماند و سپس، بنابر دستوری که از رهبر ایران داشت پیشنهادات خود را مطرح کرد که از جمله شامل تداوم نخست وزیری نوری المالکی و ابقای جلال طالبانی بر ریاست جمهوری بر عراق بود. او در آخر تاکید کرد آن دسته از رهبرانی که همکاری کنند از مزایای حمایت سیاسی و مالی ایران برخوردار می شوند و آنهایی که با خواست جمهوری اسلامی مخالفت کنند با عواقب سنگینی روبرو خواهند شد.


فراز و فرود سیاست خارجی ایران در عراق


به نظر می رسد جمهوری اسلامی در تحقق هدف اولیه خود یعنی روی کار آمدن دولتی شیعه و همپیمان درعراق موفق بود و عملا پس از سال ۲۰۱۱، و خروج نظامیان آمریکایی، واشنگتن نفوذ خود در عراق را تا حد زیادی از دست داد و عرصه را به ایران واگزار کرد.

براندازی طالبان در افغانستان و رژیم بعث در عراق توسط آمریکا با منافع راهبردی جمهوری اسلامی همراستا بود. پس از سال ۲۰۰۳ و برکناری صدام حسین، ایران به ترتیب دو تن از اعضای سابق سپاه قدس بنام های حسن کاظمی قمی و متعاقبا حسن دانایی فر (که متولد عراق است) را به عنوان سفیر در بغداد منصوب کرد که به همراه سردار سلیمانی، بیشترین تاثیر گذاری را بر فرایندهای سیاسی عراق داشتند.

در این دوره ایران، عراق را به حیات خلوت خود تبدیل کرد بطوریکه برای تمام تصمیم گیری های کلان در بغداد، سیاستمداران ریز و درشت عراقی مجبور بودند به رایزنی و جلب موافقت تهران بپردازند.

گروه هایی از قبیل مجلس اعلای اسلامی عراق (که توسط ایران ایجاد و تامین مالی و تسلیحاتی شده و حتی شاخه نظامی آن سپاه بدر، در جنگ ایران و عراق بر ضد نیروهای عراقی جنگیده بودند)، حزب الدعوه نوری المالکی، جریان صدر (که سپاه مهدی هم شاخه نظامی آن را تشکیل می دهد) و نهایتا گروه های شبه نظامی کمتر شناخته شده ای از قبیل اصائیب اهل حق و کتائیب حزب الله (که هر دو گروه در سوریه در کنار حزب الله لبنان و نیروهای بشار اسد می جنگند) از جمله تشکل های شیعه تحت نفوذ ایران بودند که قدرت مانور گسترده ای برای تهران در داخل همسایه غربی اش ایجاد کردند.

بطور مثال در انتخابات سال ۲۰۱۰ لیست "عراقیه" متشکل از نامزدهای فراجناحی و سکولار به رهبری ایاد علاوی توانست ۹۱ کرسی از ۳۲۵ کرسی پارلمان را به دست آورد ولی در این برهه، ایران گروه های شیعه را به تهران دعوت کرده و مانع از تشکیل دولت توسط علاوی شد تا نوری المالکی را در قدرت نگه دارد.

با وجود موفقیت ایران در برسرکار آوردن یک دولت شیعه دوست، آشفتگی سیاسی و امنیتی امروز در عراق نشان دهنده آن است که جمهوری اسلامی به علت عدم برقراری موازنه با تمام نیروهای عراقی و در پیش گرفتن شیعه گرایی، نتوانست در هدف غایی خود که همانا حفظ و تثبیت دولت مرکزی قدرتمند شیعه در بغداد باشد توفیقی حاصل کند.


سیاه جامگانی که معادلات منطقه را برهم زدند

نوری المالکی که پیشتر سمت معاونت کمیته بعثی زدایی در پارلمان عراق را برعهده داشت پس از نشستن بر تخت نخست وزیری با دستاویز پاکسازی بعثی ها، عملا رهبران اقلیت سنی و رقبای سیاسی خود را حذف کرد.

بی اعتنایی به مطالبات اقلیت اهل سنت یکی از مشوق های اصلی افراط گرایی و ظهور شبه نظامیان تندرو در عراق می باشد که با پیشروی سریع خود در مناطق سنی نشین، معادلات قدرت در عراق را برهم زده و ضمن ایجاد بزرگ ترین چالش برای سیاست های فرقه گرایانه دولت نوری المالکی، موجبات ناکامی و شگفتی جمهوری اسلامی را هم فراهم کرده است.

در یک تغییر خیره کننده دیگر در جهت گیری های منطقه ای، در حالی که ترکیه از خودگردنی بیشتر سنی ها و کردها در عراق پشتیبانی کرده و دیگر نگرانی چندانی برای ظهور کردستانی مستقل در مرزهای جنوبی خود ندارد، ایران و آمریکا همچنان خواستار دولتی یکپارچه در عراق هستند.


ایران بازنده اصلی تولد کردستان مستقل

کردستان عراق از دیرباز در قالب دو عشیره بزرگ طالبانی ها (بیشتر در سلیمانیه) و بارزانی ها (بیشتر در اربیل) اداره شده است. جلال طالبانی، رئیس اتحادیه میهنی کردستان که بطور سنتی در دایره نفوذ ایران بوده اکنون وضعیت جسمی مناسبی ندارد و حزب تحت رهبری اش در استان سلیمانیه دچار چالش های جدی بوده و حتی جنبشی بنام گوران (تغییر) باعث تضعیف بیشتر این حزب متحد ایران شده است.

از سوی دیگر، نیروهای پیشمرگه تحت امر مسعود بارزانی، رئیس حزب دموکرات و رهبر اقلیم کردستان عراق که بطور سنتی دارای مواضع نزدیکی با ترکیه می باشد با دستاویز قرار دادن تهدید داعش، کرکوک و برخی مناطق مورد اختلاف دیگر را تصرف و بیش از پیش قدرت را در اقلیم کردستان به دست گرفته و رقیب دیرینش، اتحادیه میهنی را بطور کامل به حاشیه برده است.

از نکات شگفت انگیز تحولات اخیر در این است که ترکیه از جایگاه مخالف سرسخت به حامی محتاط استقلال کردستان تبدیل شده و حتی اولین محموله های غیرقانونی نفت کردها را به دست مشتری های اسرائیلی شان رسانده است. بدین ترتیب، با تغییرات سریعی که در منطقه جریان دارد جمهوری اسلامی، نفوذ خود در کردستان را تا حد زیادی از دست داده و اربیل را به ترکیه واگذار کرده است.


مداخلات سپاه قدس، عامل تقویت ایران هراسی در عراق

شبه نظامیان تندروی سنی در عراق، شیعیان را صفوی، رافضی، مهدور الدم و دست نشاندگان ایران می داند ولی ایران هراسی در افکار عمومی عراق صرفا به سنی های این کشور محدود نمی شود. بطور مثال جریانات شیعه عراق در موقعیت هایی از قبیل تصرف میدان نفتی فکه در استان مرزی میسان توسط ایران در دسامبر ۲۰۰۹ و حملات هر از گاه ایران به مناطق مرزی عراق لب به اعتراض گشوده اند.

جایگاه تضعیف شده مجلس اعلای اسلامی عراق به عنوان تشکل سیاسی برساخته تهران، در چندین انتخابات سراسری و محلی، از دیگر نشانه های ایران هراسی در سرزمین بین النهرین است.

مداخلات سپاه قدس و رویکرد قاسم سلیمانی فرمانده آن، یکی از عواملی است که منجر به شوراندن اقلیت سنی در عراق شده است. در شرایط جاری، حتی در صورتیکه مالکی بر ماندن بر نخست وزیری هم اصرار کند دیگر جایگاه یک مقام قدرتمند شیعه که بتواند تامین کننده منافع تهران و واشنگتن باشد را ندارد و به همین دلیل، دو کشور ایران و ایالات متحده، با سابقه روابط خصمانه دیگر علائمی مبنی بر ضرورت جانشینی فرد دیگری با مالکی نشان داده اند.

تردیدی وجود ندارد معادله عراق آنطور که جمهوری اسلامی و طراح سیاست خارجی اش، قاسم سلیمانی، پیش بینی کرده بود پیش نرفت و از آنجایی که مردم عراق، ایران را هم در فرقه گرایی دولت مالکی مقصر می دانند، احتمالا جمهوری اسلامی، دیگر نخواهد توانست به تکتازی خود ادامه دهد، با این وجود همچنان به عنوان یکی از تاثیرگذارترین بازیگران خارجی در سیاست داخلی عراق باقی خواهد ماند.

رأی دهید
ali.reza.london - لندن - انگلستان
شیعه‌های عراق تا وقتی‌ حرف گوش کن ایران هستند که رقیب کرد و عربه سنی دور تا دورشون هستند وگر نه اگر عراق تجزیه شود شیعهی عراق احتمال زیاد دارد که تو خوزستان دخالت کنند که خوزستان سرزمین قوم پارس چه در زمان کورش بزرگ چه در زمان اجدادش بده عربهای شیعه عراق دخالت رسمی‌ و قیر رسمی‌ خواهند کرد و کردها هم تو کردستان ایران دخالت خواهند کرد که بتواند از این طریق توازن قدرت و یک معامله ۲ طرفه با ایران انجام بدهند با به کار برددن این اهرم , ایران باید با سنیها هم رابطه خیلی‌ خوبی‌ درست میکرد، حکومتی که سیسا بر مبنای مذهب باشد بیشتر از این همه پیش رفت نمیکنه
دوشنبه 23 تير 1393 - 13:08
جنگنده - تهران - ایران
تفسیری بسیار آبکی و ضد ایرانی و جانبدارانه از سیاستهای اسرائیل و آمریکا و داعش!!!!!!!!!!!
دوشنبه 23 تير 1393 - 13:36
دریای پارس - ایران - ایران
فعلا که از درو ویوار داره برای خامنه ای میباره:1- حمله داعش به عراق و سرنگونی حکومت دست نشانده اش مالکی2-حملات اسراییل به غزه و تخریب پایگاههای حماس3-عدم توافق با 5+1 و فشار غربی ها برای تحریمبیشتر4-اوضاع سوریه و نیازمبرم بشارقاتل به پول به بازسازی 5 اوضاع غاراشمیش اقتصادی کشور
دوشنبه 23 تير 1393 - 13:57
aziz iran - کپنهاک - دانمارک
چگونه امریکا , اخوندها ی احمق را سالیان سال سر کار گذاشت !!!
دوشنبه 23 تير 1393 - 14:10
zapata_zendebad - منچستر - انگلستان
جنگنده: لطفا جواب دریای پارس رو بده، فکر کنم کلا اشتباه فکر می‌کنه. یکی‌ از اون تحلیل هاتو بنویس، بلکه به اشتباهش پی‌ ببره.... عزیز دل منی جنگنده جون
دوشنبه 23 تير 1393 - 14:50
oghab - هلسینکی - فنلاند
ﺗﻔﺴﻴﺮ ﻫﺎﻱ ﺷﻜﻢ ﺩاﺩﻩ اﻱ ﺯﻳﺎﺩ ﻣﻴﺸﻪ ....ﻭﻟﻲ ﻭاﻗﻌﻴﺖ اﻣﺮ اﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺳﭙﺎﻩ اﻟﻤﻬﺪﻱ ﺗﺤﺖ ﻧﻆﺮ ﻣﻘﺘﺪﺭاﻟﺼﺪﺭ ﻫﻨﻮﺯ ﻫﻴﭻ ﺩﺧﺎﻟﺘﻲ ﻧﻜﺮﺩﻩ ﻳﻚ ...و ﻫﻨﻮﺯ ﻣﺎﻟﻜﻲ ﺑﺮﺳﺮﻗﺪﺭﺕ اﺳﺖ ﺩﻭ و ﺩﺭ ﻧﻬﺎﻳﺖ ﺗﻌﻮﻳﺾ ﻣﺎﻟﻜﻲ ﻫﻤﻪ ﺟﻨﺎﺡ ﻫﺎ ﻛﺘﺎﺑﺪاﺭﻱ ﻣﻴﻜﻨﻨﺪ و ﺩﺭ ﻧﻬﺎﻳﺖ اﺳﺘﻘﻼﻝ ﻛﺮﺩﺳﺘﺎﻥ اﻣﻜﺎﻥ ﭘﺬﻳﺮ ﻧﻴﺴﺖ ﺧﻮاﻫﻴﺪ ﺩﻳﺪ .....ﺩﺧﺎﻟﺖ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ اﺳﺮاﻳﻴﻞ ﻛﻪ ﺧﻮﺩ ﻳﻚ اﺳﻢ ﻧﺎﻣﺸﺮﻭﻉ ﺩﺭ ﻣﻨﻂﻘﻪ اﺳﺖ اﻣﻜﺎﻥ ﻧﺪاﺭﺩ ....ﺣﺎﻻ ﺗﺮﻛﻴﻪ ﻛﺒﺎﺑﻲ. ﻛﻪ ﻓﻘﻄ ﻣﻨﺘﻆﺮ ﻧﻮﻥ. ﮔﺪاﻳﻲ ﻫﺮ ﻃﺮﻑ ﺑﺎﺩ ﺑﻴﺎﺩ ﺑﺎﺭﺵ ﻣﻴﺪﻩ.ﺧﻼﺻﻪ ﻛﻪ اﻳﻨﮕﻮﻧﻪ ﺗﻔﺴﻴﺮ ﻫﺎ ﻫﻤﻮﻥ ﺑﺪﺭﺩ ﻣﻧﺸﻪ اﻣﻴﺮ ﻣﻴﺨﻮﺭﻩ.
دوشنبه 23 تير 1393 - 15:59
biparva-jan - تهران - ایران
تحلیل مسخره ای بود. اصلا تحلیل نبود. نوعی ابراز ناخشنودی از عملکرد ایران در عراق بود.
دوشنبه 23 تير 1393 - 16:13
گشتاسپ - شیراز - ایران
پول ملت بدبخت ایران جا اینکه خرج آبادانی مملکت شه صرف دخالت و ناآرامی منطقه و فضولی و نخود آش.باقیشم دزدی و هیزی آقازاده های تازه بدوران رسیده تهشم انرژی هستهای وبمب.خاک توسرت سیدعلی 1دست گدا تو باس رییس توالت امام رضا میشدی خاک تو سرت که ملتو بخاک سیاه نشوندی
دوشنبه 23 تير 1393 - 17:32
paksan - آمریکا - آمریکا
این نتیجه حضور نظامی ها یا تفکر نظامیگری در سیاست هستش. این تجربه نه در ایران در تمام دنیا به اثبات رسیده که نظامیون و امنیتی ها افکار تند و خشن دارند و توانایی دنبال کردن یک سیاست طولانی مدت و موفق را ندارند پس ورود آنها شاید موفقیت های بسیار کوتاه مدت ایجاد کند ولی در طولانی مدت خساراتی به بار میاره که در بسیاری مواقع غیرقابل جبران هستند.امروز وضعیت مسلمانان عرب عراق و سوریه ،لبنان و اردن و حاشیه آبراه پارس، حتی فلسطین و پاکستان و مالزی و اندونزی نسبت به ایران چیزی شبیه کشورهای شرق اروپا نسبت به روسیه اس.شوروی آن زمان با قدرت و نظامیگری با افراد امنیتی سعی در به اصطلاح خودشون آباد کردن شرق اروپا کنه ولی نتیجه اش اینه که بعد از 25سال از فروپاشی شوروی هنوز مردم آنجا از روسیه متنفرند و بجز معدود جیره خوارهای روسیه یا روسهای مهاجر کسی از روسیه خوشش نمیاد و این راز موفقیت آمریکا و غرب در شرق اروپاست.دقیقا اشتباه روسها رو خامنه ای تکرار کرد و خیلی راحت در طله غرور خودش افتاد
دوشنبه 23 تير 1393 - 17:43
باور عمیق - قم - ایران
خیلی گزارش مسخره ای بود .. جوجه رو آخر پاییز میشمارند . به تماشا بنشینید تا بفهمید
دوشنبه 23 تير 1393 - 18:09
alborzi - کرج - ایران
مستقیما ایران رو مسئول وقایع بوجود آمده معرفی کرده و داعش را نتیجه سیاستهای نادرست ایران میداند و به هیچ عنوان از تجهیز غیر معمول افراد خارجی بسیار در این گروه حرفی زده نشده احتمالا این تحلیل از اردوگاه خود داعش فرستاده شده باشه .
دوشنبه 23 تير 1393 - 19:25
King2008 - لندن - بریتانیا
چنانکه به نظر میرسه یک خاورمیانه جدید تو راه هست و سیاست آمریکا اینجوری نشون میده که کشورهای بزرگ را تقسیم کنه به کشورهای کوچک، حلا بحث سر این که برنامه هسته ای داره به بنبست میکشه، اقتصاد کشور به پائین ترین سطح رسیده، ایران داره ۲۵ملیار دلار در سال به رژیم سوریه کمک میکنه، شکست حماس ، ۵۰۰۰ هزار . سرباز ایرانی در خاک عراق، درست شدن داعش، آیا این همه تحولات میتونه یک نقشە برای تجزیه کردن ایران باشە؟ آیا ایران مییتونه از این توطئە جان سالم به در ببره؟
دوشنبه 23 تير 1393 - 19:28
سربازایران - زاهدان - ایران
نتیجه تبیض نژادی ومذهبی وقومی در هرکجای دنیا که باشد اخرش نارضیایتی وبحران وفروپاشی است .حال از جانب صدام باشد ویا مالکی ویا هر قدرت دیگر. دیرویا زود دارد ولی سوخت سوز هرگز
دوشنبه 23 تير 1393 - 20:54
kamran2103 - لندن - انگللستان
با تفسیر موافقم هرچند که چند جمله بیجا بود ، اما مهم این است که بسیاری از کردها از قاسم سلیمانی و سییتهی فرقه گرایی ایران و همچنین داعش راضی‌ هستند و و مایه خرسندی اکثرّیت کردها هستش ،چرا که نتیجه این همه ظلم و ستمی که دیکتاتور‌های منطقه به کردها روا داشتن دیگه به اکثر رسیده و جمهوری کردستان با قدرتی بیشتر از اسرائیل و آباد تر از اروپا داره شکل میگیره،
دوشنبه 23 تير 1393 - 20:24
دانشجوی ایرانی - تهران - ایران
اتفاقا من فکر می کنم تحلیل بسیار خوبی بود هر چند به مزاق ساندیس جماعت خوش نیاد ولی خیلی به حقیقت نزدیک بود جمهوری اسلامی (نه ایران) با دخالت های بیجا یا غیر منطقی یکی از عوامل ایجاد این شرایط تو خاورمیانه است عربستان ترکیه قطر اسراییل هم از طرف دیگه آتیش بیار معرکه اند.من یه چیز رو چند سال پیش هم گفتم خبر خوب اینه نسل جدید ایران به دنیای اطلاعات و ارتباطات دسترسی داره و این امپراتوری عظیم خامنه ای و آخوندها رو از بین خواهد برد بشینید ببینید در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد پیش بینی من اینه حکومت ایران از داخل دچار دگرگونی خواهد شد.
دوشنبه 23 تير 1393 - 23:26
iran e azad - هورتن - نروژ
سنّی‌ها که در زمان صدام همه چیز را داشتند و به راحتی دیگران را می‌کشتند،امروز اوضاع را بر وفق مراد نمی‌بینند.قانونا شیعیان ۶۰ % جمعیت را دارند و در دست داشتن دولت حق آنهاست. سننیها و گروه‌های تروریست تندرو عربستانی در چند سال گذشته، هر روز با انفجار بمب ده‌ها عراقی را کشتند. کدام دولتی در دنیا با افرادی این‌گونه میتونه کنار باید که عراق دومین آنها باشه! دولت عراق تنها به مقابل با تروریست‌ها سنّی مشغول بود،آیا سنّی‌ها به دولت زمان دادند تا بتونه صورت نرمال کشور را اداره کنه!. از طرف دیگر باز هم عربستان بازی‌ سیاسی خودش را دنبال کرد (قتل ،جنایت و تروریسم) ! اینها یک مشت وحشی هستند که نمیدوند که با پول زیادی که از فروش نفت انباشت کردند،چطور استفاده کنند. طبق ژنتیکشون فقط اینجوری می‌تونن بازی سیاسی کنند.پاکستان که تبدیل به زباله دانی‌ تروریست‌ها شد. بعد افغانستان،سپس سوریه و این چند سال هم هزاران جنایت در عراق!
‌سه شنبه 24 تير 1393 - 02:12
aram.01 - کردستان - ایران
بسیار عالی بسیار زیبا... من همیشه نگران بودم کردستان عراق دستاوردهاشو با سیاست اشتباه از جمله دوستی با ایران و دوری از آمریکا و اسرائیل از دست بده. اما مثل اینکه خیلی دمشون گرمه بابا...
‌سه شنبه 24 تير 1393 - 07:48
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.