مرور روزنامههای صبح تهران؛ پنجشنبه ۵ تیر
رأی دهید
تیتر یا عکس یک اغلب روزنامههای پنجشنبه ایران به «وداع تلخ ایران با جام جهانی» اختصاص دارد. روزنامه همشهری در گزارشی با تیتر «وداع تلخ ایران با جام جهانی»، نوشته است: «یوزپلنگان ایرانی برخلاف بازی با آرژانتین، عملکرد خوبی در بازی با بوسنی نداشتند و با شکست از راهیابی به دور بعد بازماندند.»
روزنامه اعتماد نیز ضمن در کنار عکس یکی که اعضای تیم ملی فوتبال ایران را در پایان بازی با بوسنی به تصویر کشده، نوشته است: «ایران در یادها ماند.»
حسین قهار در روزنامه اعتماد نوشته است: «برای ما ایرانیها این تیم برنده واقعی جام بود. تیمی که در روزهای آخر همه به فکر کمک کردن به آن افتادند. تیمی که به معنای واقعی تنهاترین تیم جام جهانی بیستم بود و با توجه به داراییها و تواناییهایش فراتر از حد انتظار ظاهر شد.»
روزنامه شرق، عکسی از صحنه گل تیم ملی بوسنی و ورود توپ به دروازه علیرضا حقیقی را با تیتر «خلاص» در صفحه یک منتشر کرده و نوشته است: «یوزهای خسته به خانه بازمیگردند.»
مهدی زعیمزاده، خبر نگار اعزامی شرق به برزیل در این گزارش نوشته است: «رویای یوزهای ایرانی با شکست ۳ بر یک مقابل بوسنی و هرزگوین به پایان رسید و ایران در چهارمین حضورش در جام جهانی هم نتوانست از گروه خود صعود کند.»
این روزنامه با اشاره به اینکه «تیمملی ایران که با ارایه یک نمایش تاریخی مقابل آرژانتین خیلیها را به خلق یک نتیجه تاریخی در بازی آخر خود مقابل بوسنی امیدوار کرده بود، روز چهارشنبه نتوانست مثل دو بازی قبلی خود بازی کند و با کسب یک تساوی با جام بیستم وداع کرد.»
روزنامه شرق تاکید کرده است که «بازیهای خوب ایران در دو بازی اول خود، به ویژه در برابر آرژانتین، موجب شد تا تیمملی ایران و کارلوس کیروش در برزیل نمره قبولی بگیرند.»
روزنامه وطن امروز نیز عکس و تیتر یک خود را به فوتبال ایران اختصاص داده و در گزارشی با تیتر «پایان» نوشته است: «تیم ملی فوتبال ایران با شکست ۳ بر یک مقابل بوسنی با جام جهانی ۲۰۱۴ خداحافظی کرد.»
روزنامه شهروند در کنار عکسی از اشکان دژآگه و با تیتر «نشد، ولی اگر میشد» از «پایان رویای ایران در جام جهانی» گزارش داده و روزنامه آرمان نیز تیتر «ﺧﺪﺍﺣﺎﻓﻆ ﺟﺎﻡ ﺟﻬﺎﻧﯽ» را برای گزارش بازی سوم تیم ملی فوتبال ایران در بیستمین دوره این بازیها برگزیده است.
روزنامه اعتماد از قول محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از «تذکرهای فوق محرمانه» به حسن روحانی خبر داده است.
روزنامههای افکار و شرق از «بازار داغ استیضاح وزرای دولت یازدهم در مجلس شورای اسلامی» گزارش دادهاند. روزنامه شرق نوشته است که احتمال استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم که اصولگرایان از مدیریت او و تغییر روسای دانشگاهها ناراضی هستند نسبت به وزرای دیگر بیشتر است.
روزنامه رسالت در سرمقاله شماره پنجشنبه خود خواهان افزایش نظارت و برخورد با «پاتوقهای فرهنگی، ورزشی و اجتماعی» شده است. باقر پیشنمازی که یکی از مدیران ارشد وزارت ورزش و جوانان در دولت محمود احمدینژاد بود در سرمقاله پنجشنبه روزنامه رسالت با تیتر «پاتوقها و کارکردهای خزنده»، ضمن تاکید براینکه «پاتوقها به عنوان یکی از کانونهای پرجاذبه و تاثیرگذار در تغییرات فرهنگی و اجتماعی، نقش مهم و حساسی پیدا کردهاند»، نوشته است: «لازم است به ایستگاهها، توقفگاهها، پاتوقها و کانونهای اجتماعی موجود به عنوان مراکز تولید پیام و همافزایی ایجابی یا سلبی، نظارت بیشتری» اعمال شود.
روزنامه ایران از «واکنش وزارت بهداشت به تصویب مجازات زندان برای وازکتومی و توبکتومی» گزارش داده و نوشته است: محمداسماعیل مطلق، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در واکنش به تصویب کلیات ماده یک طرح افزایش نرخ باروری و پیشبینی مجازات حبس برای اقدامات جراحی پیشگیری از بارداری از جمله وازکتومی و توبکتومی از سوی نمایندگان مجلس، بر لزوم حفظ حقوق شهروندی و همچنین در نظر داشتن سلامت مادر و کودک در تصویب قوانین جمعیتی تأکید کرده است.
روزنامه شهروند از «تایید و تکذیب جیرهبندی آب در کرج» گزارش داده و نوشته است: «خطر جیرهبندی آب پشت در خانهها رسیده است.»
روزنامه آرمان خبر داده است که محمود هاشمی شاهرودی، نایب رئیس اول مجلس خبرگان به عنوان «جانشین موقت رئیس خبرگان مشخص شده است»، و روزنامه اعتماد دراین باره تاکید کرده است که «نیازی به تعیین رئیس جدید برای مجلس خبرگان نیست، و اداره جلسات مجلس خبرگان توسط آیتالله هاشمی شاهرودی» انجام میشود.
«تذکرات فوقمحرمانه به حسن روحانی»
روزنامه اعتماد از قول محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از «تذکرهای فوق محرمانه» به حسن روحانی خبر داده است. به گزارش این روزنامه، محمد یزدی، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، روز چهارشنبه و در گفتوگو با یکی از سایت حوزوی گفت: «جامعه مدرسین چند تذکر به رئیسجمهور محترم داده است. ولی من مطمئنم اگر آقای رئیسجمهور توجه نکند، جامعه مدرسین همین مواردی که محرمانه و فوق محرمانه تذکر داده شده است را ممکن است رسما تذکر بدهد. روزی هم ممکن است رودرروی همدیگر قرار بگیرند.»
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم همچنین گفته است: «البته، مراتب تذکر دادن فرق دارد و اشخاص هم موقعیتهای متفاوتی دارند. گاهی رهبری تذکر میدهد، گاهی مجلس تذکر میدهد، گاهی هم یک روحانی محترم تذکر میدهد. حوزه، مرجعیت و روحانیت باید در شرایط مختلف، زمان و مکان را در نظر داشته باشد.»
محمد یزدی به محتوای این تذکرها اشاره نکرده اما روزنامه اعتماد از قول وی نوشته است: دولت «آنجا که با ارزشها و اصول اسلامی همراه است همه با او همراهند. ولی آنجا که با ارزشهای اسلامی همراهی ندارد، روحانیت با دولت همراهی نمیکند و تذکر میدهد.»
روزنامه اعتماد با اشاره به اظهارات محمد یزدی درباره «تذکرات فوق محرمانه به حسن روحانی»، نوشته است: «رئیس جامعه مدرسین میگوید اگر رئیسجمهور به آنها توجه نکند» این تذکرها «رسمی میشود و امکان رویارویی دولت و جامعه مدرسین را پدید میآورد.»
مهشید ستوده گزارشنویس روزنامه اعتماد با اشاره به اینکه «در یک سالگی دولت یازدهم بازار تذکر به دولت تازه کار و علنی شدن انتقادات از دولت پیشین گرم است»، یادآوری کرده است: «این دومین بار است که تذکرات رئیس جامعه مدرسین به دولت افشا میشود؛ تذکراتی که مرتبه پیش به گفته خود آیتالله محمد یزدی به تندی به دستیار رئیسجمهور داده شده بود اما اینبار از سوی اعضای جامعه مدرسین به کل دولت و احتمالا در جلسه چندی پیش این جامعه با دولت مطرح شده است.»
به نوشته روزنامه اعتماد «جامعه مدرسین حوزه علمیه قم حالا منتظر واکنش دولت است» اما «شرایط نشان میدهد که با وجود تلاش دولت یازدهم برای مستحکم کردن رابطه با حوزه اما هنوز هم عدهای از حوزویان از این رابطه ناراضیاند و در حال مرور خاطرات تلخ دوره احمدینژاد هستند.»
این روزنامه درباره موقعیت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در میان اصولگرایان نیز نوشته است: این تشکل «یکی از دو قطب اصلی تصمیمگیر برای انتخاباتها در جریان اصولگرایی است» اما «اصولگرایان در سالهای اخیر آن را نادیده گرفتند و حالا این جامعه نه تنها از اصولگرایان که از رئیس دولت پیشین و حامیانش نیز دل چرکین است. برای عدم تکرار روزهای دولت احمدینژاد نیز چاره را در آن دیده است که از همان ابتدای امر به دولت تازه کار تذکر بدهد و نگذارد برخوردهای احمدینژاد با حوزه بازهم تکرار شود.»
بازار داغ استیضاح وزرای دولت یازدهم؛رضا فرجی دانا در یک قدمی استیضاح
روزنامههای افکار و شرق از «بازار داغ استیضاح وزرای دولت یازدهم در مجلس شورای اسلامی» گزارش دادهاند. روزنامه شرق نوشته است که احتمال استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم که اصولگرایان از مدیریت او و تغییر روسای دانشگاه ها ناراضی هستند نسبت به وزرای دیگر بیشتر است.
روزنامه افکار در تیتر یک شماره پنجشنبه خود نوشته است: «نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آخرین جلسه خود پیش از آغاز تعطیلات یک هفتهای مجلس، بحث استیضاح سه وزیر را مطرح و از دو وزیر دیگر هم طرح سئوال کردند.»
محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، حمید چیت چیان وزیر نیرو و همچنین رضا فرجی دانا وزیر علوم سه وزیری هستند که به نوشته این روزنامه نمایندگانی چون ایرج ندیمی، نادر قاضی پور و الیاس نادران روز چهارشنبه از هیات رئیسه مجلس نهم خواستند تا طرح استیضاح آنها را «اعلام وصول» کند.
روزنامه افکار در عین حال نوشته است که برخی نمایندگان مجلس نهم نیز با طرح سئوال از علی طیب نیا وزیر اقتصاد و علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، این دو وزیر دولت یازدهم را به مجلس احضار کردهاند.
روزنامه شرق نیز خبر داده است که «رضا فرجیدانا وزیر علوم «در یک قدمی استیضاح» قرار گرفته است.
به گزارش این روزنامه «بالاخره سناریوی استیضاح وزیر علوم کلید خورد، شاید همه منتظر بودند تا ببینند نتیجه تعیین روسای دانشگاهها چه میشود. بیش از همه، اصولگرایان مجلس نهم چشمانتظار بودند» اما «انتخابهای اخیر فرجیدانا با آنچه مقبول آنهاست یکی نشد» و به همین خاطر اصولگرایان مجلس اکنون «بر طبل استیضاح» میکوبند.
شرق یادآوری کرده است که رضا فرجی دانا، وزیر علوم دولت حسن روحانی برای رای اعتماد «از هفت خان گذشت و در همین مدت یکسال گذشته هم هربار به دلیلی به کمیسیون آموزش فراخوانده شد» اما اکنون نامه استیضاح او «به امضای ۵۰ نماینده رسیده» است و حتی در جلسه چهارشنبه مجلس شورای اسلامی، الیاس نادران، از عدم اعلام وصول استیضاح وزیر علوم از سوی هیاترئیسه انتقاد کرد و گفت : «طرح استیضاح وزیر روز سه شنبه به هیاترییسه تقدیم شده و بر اساس ماده ۲۲۳ آییننامه مجلس هیاترییسه موظف شده در نخستین جلسه آن را اعلام وصول کند.»
این روزنامه همچنین نوشته است: از نقدهای مکرر اصولگرایان و تلاش برای بازگرداندن فضای دانشگاه به دوران احمدینژاد که بگذریم، کمتر وزیری در کابینه یازدهم بوده که از احتمال طرح استیضاح بهدور مانده باشد و حتی روز چهارشنبه «موضوع سوال از حجتی، وزیر جهاد کشاورزی روی میز هیاترئیسه آمد و سوال نماینده از وزیر کار.»
به نوشته این روزنامه، «در راهروهای مجلس هر روز صحبت استیضاح وزرا میپیچد، روزی وزیر ورزش و روز دیگر وزیر آموزشوپرورش و حتی گاهی برخی وزیر اطلاعات را هم بیتوجه نمیگذارند و وزیر نیرو و کار و نفت و صنعت هم از کنایهها در امان نبودهاند»، اما «با وجود تلاشهای هدفمند نیروهای نزدیک به طیف احمدینژاد، از «روزهای مانده به نوروز ۹۳ فرمان در بهارستان به سمت اعتدال پیچید و حالا "فراکسیون رهروان ولایت" که به رئیس مجلس نزدیک است، بنا را بر همراهی با اعضای کابینه گذاشته» است.
شرق درعین حال نوشته است: «تا به امروز تکاپوی "جبهه پایداری"ها و "فراکسیون اصولگرایان" در برخی بزنگاهها، نشان از کار سازمانیافته و میدانداری آنها دارد» و در مقابل فراکسیون رهروان ولایت نزدیک به علی لاریجانی «در بسیاری از امور، از رای سازماندهیشده فراکسیونی و هدفمند بیبهرهاند و گاهی که فضای مجلس به سمت برخی موضعگیریهای احساسی میرود، اغلب اعضای این فراکسیون «آرای متفاوت با هدفگذاری فراکسیون متبوعشان دادهاند.»
این روزنامه البته یادآوری کرده است که «علی لاریجانی هنوز دوران هشت سال گذشته و بیدرایتیهای احمدینژاد را به خاطر دارد و بهخوبی از وضعیت امروز کابینه و انبوه مشکلات پیشرو آگاه است» و اکنون «باید دید در فرصت مانده تا پایان مجلس نهم، اصولگرایان چه تدابیری برای بقا اتخاذ کرده و چه موانعی پیشروی دولت یازدهم میگذارند؛ دولتی که انتخابش از سوی طبقههای سیاسی و اجتماعی مختلف، در مرحله نخست "نه" بزرگی به هشتسال حضور اصولگرایان در صحنه قدرت سیاسی و اقتصادی ایران بود.»
درخواست روزنامه رسالت برای برخورد با »پاتوق های فرهنگی، ورزشی و هنری»
روزنامه رسالت در سرمقاله شماره پنجشنبه خود خواهان افزایش نظارت و برخورد با «پاتوق های فرهنگی، ورزشی و اجتماعی» شده است. باقر پیشنمازی که یکی از مدیران ارشد وزارت ورزش و جوانان در دولت محمود احمدینژاد بود در سرمقاله پنجشنبه روزنامه رسالت با تیتر « پاتوقها و کارکردهای خزنده»، ضمن تاکید براینکه «پاتوقها به عنوان یکی از کانونهای پرجاذبه و تاثیرگذار در تغییرات فرهنگی و اجتماعی، نقش مهم و البته حساسی پیدا کردهاند»، نوشته است: «در غفلت برخی مدیران امور اجتماعی و فرهنگی و خدمات شهری برای ایجاد و توسعه پاتوقهای مثبت و متنوع، پاتوقهای منفی به صورت قارچگونه، در اینجا و آنجا شکل گرفته و افراد همسوی خود را از گوشه و کنار شهر پیدا کرده و ساماندهی میکنند.»
سرمقالهنویس روزنامه رسالت با اشاره به اینکه «پاتوقها فرصتهای دلانگیز و نشاطآفرینی هستند که زمینه دوستیابی، هماندیشی و شکلگیری "تشکلهای خاموش" را فراهم میکنند» تاکید کرده است که «این کانونها بعضی اوقات به مراکز قابل بهرهبرداری برای اشرار خارجی و عوامل داخلی آنان نیز تبدیل میشود تا در فصل فتنهانگیزی و ایجاد بحران،... برای شکلگیری قشون اجارهای خود راحتتر و ارزانتر، یارگیری کنند.»
این روزنامه ضمن تاکید براینکه «پاتوقها از جهت قدرت تاثیرگذاری و انتشار پیام آنچنان کارآمد بودهاند که به عنوان یک فرصت ممتاز، توجه بدخواهان ملت ایران را نیز به خود جلب کردهاند»، حتی از ورزشگاهها به عنوان پاتوقهایی برای گسترش افکار «تجزیهطلبانه و اختلافانگیز» و از برخی پاتوقها و رستورانها به عنوان محل «عضوگیری برای سازمانهای نامرئی» سخن گفته است.
رسالت همچنین نوشته است: «در اثر فرصتطلبی فرقههای انحرافی و غفلت برخی از متصدیان امر، گاهی کانونهای اجتماعی ورزشی ما در ورزشگاهها نیز مورد سوءاستفاده واقع گردیده است.جوانانی که از ساعتها قبل از شروع مسابقات در ورزشگاه حاضر میشوند بارها طعمه عوامل فرقههای گمراه و منحرف و همچنین برخی مدعیان تبلیغات تبشیری قرار گرفتهاند و البته به صورت خاموش و خزنده.»
این روزنامه از «دهها هزار کانون و موسسه ورزشی که از سالها قبل و با مجوز سازمان تربیت بدنی سابق تاسیس شدهاند»، و همچنین «آموزشگاههای خصوصی که از آموزش و پرورش مجوز فعالیت دارند» در کنار «هنرکدهها و موسسات هنرآموزی که از وزارت ارشاد مجوز گرفتهاند» به عنوان برخی از پاتوقهایی نام برده و نوشته است: «لازم است به ایستگاهها، توقفگاهها، پاتوقها و کانونهای اجتماعی موجود به عنوان مراکز تولید پیام و همافزایی ایجابی یا سلبی، نظارت بیشتری» اعمال شود.
باقر پیشنمازی در سرمقاله روزنامه رسالت تاکید کرده است که نهادهای حکومتی باید «نسبت به آمایش مستمر کلیه پاتوقها و کانونهای تردد اجتماعی، تفریحی، ورزشی و ... تجهیز و پشتیبانی و ساماندهی آن اقدام کنند و از ظرفیت سمنها(سازمانهای مردم نهاد) و نهادهای مردمی واجد شرایط برای راهبری فرهنگی آن بهرهگیری نمایند.»
سرمقاله نویس روزنامه رسالت هشدار داده است که «اگر راهبران فرهنگی جامعه پاتوقهای مثبت را به وجود نیاورند و توسعه ندهند، پاتوقهای منفی گسترش پیدا میکنند» و «پاتوقها با کارکردهای خاموش و خزنده خود هم میتوانند فرصت باشند و هم تهدید، بستگی دارد که افسران جبهه حق و باطل کدام هشیار باشند و کدام غافل؟!»
واکنش وزارت بهداشت به تصویب مجازات زندان برای وازکتومی و توبکتومی
روزنامه ایران از «واکنش دولت به مجازات منع بارداری» خبر داده و نوشته است: «محمداسماعیل مطلق، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در واکنش به مصوبه روز سهشنبه مجلس شورای اسلامی درباره تصویب کلیات ماده یک طرح افزایش نرخ باروری و پیشبینی مجازات حبس برای اقدامات جراحی پیشگیری از بارداری از جمله وازکتومی و توبکتومی، بر لزوم حفظ حقوق شهروندی در تصویب قوانین جمعیتی تأکید کرد.
به نوشته این روزنامه، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت خانواده وزارت بهداشت به نمایندگان مجلس توصیه کرد «در تصویب قوانین جمعیتی بحث سلامت مادر و کودک و به ویژه حقوق شهروندی را لحاظ کنند.»
روزنامه ایران از قول محمد اسماعیل مطلق نوشته است: «در حال حاضر وزارت بهداشت نیز در رابطه با وازکتومی و توبکتومی بر اساس سلامت مادر و کودک عمل میکند و به این ترتیب در صورتی که سلامت مادر و همچنین کودک در خطر باشد با تأیید کمیسیون پزشکی و اندیکاسیونهایی که هیأت بورد متخصصان زنان و انجمن پزشکان متخصص زنان آن را تأیید میکنند، این اعمال جراحی صورت میگیرد.»
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت خانواده وزارت بهداشت «ضمن تشکر از نمایندگان مجلس در زمینه تلاش برای افزایش نرخ باروری به بالای حد جایگزینی» گفته لازم است نمایندگان مجلس توصیههای رهبر جمهوری اسلامی در مورد سیاستهای جمعیتی را مدنظر قرار دهند و بر اساس آن قوانین را مصوب کنند چرا که رهبر جمهوری اسلامی «در ابلاغ سیاستهای جمعیتی، سلامت مادر و کودک را مدنظر» قرار داده بود.
به نوشته روزنامه ایران، محمد اسماعیل مطلق درباره آمار استفاده از جراحیهای وازکتومی و توبکتومی نیز گفته است: «بر اساس آمار موجود کمتر از سه درصد افرادی که از اقلام پیشگیری از بارداری استفاده میکنند، علاقهمند به استفاده از جراحیهای پیشگیرانه وازکتومی و توبکتومی هستند؛ به این ترتیب ۹۷ درصد شهروندان علاقهای به این اعمال جراحی ندارند و از طرف دیگر آمارها حاکی از آن است که در شش ماهه نخست سال ۹۲ نسبت به مدت مشابه در سال ۹۱، کمتر از ۱.۵ درصد افرادی که از اقلام پیشگیری از بارداری استفاده کردهاند، علاقهمند به اعمال وازکتومی و توبکتومی بودهاند.»
روزنامه ایران از قول مدیرکل دفتر سلامت جمعیت خانواده وزارت بهداشت نوشته است: «با توجه به عملکرد وزارت بهداشت در سال ۹۲ و ۹۳ در زمینه استفاده از نظر متخصصان و همچنین تشکیل کمیسیون پزشکی در هر شهرستان به منظور انجام اعمال وازکتومی و توبکتومی، لازم است نمایندگان مجلس در تصویب قوانین جمعیتی بحث سلامت مادران، نوزادان و همچنین سلامت مردان را در نظر داشته باشند.»