زمینه های رفتارهای معیشتی مردم ایران: بی ثباتی، فساد و دشواری شرافتمند زیستن

مجید محمدی ( جامعه شناس )

دو رخداد قابل توجه در دهه پایانی فروردین ۱۳۹۳ در فضای معیشتی مردم ایران یعنی ثبت نام بیش از ۹۵ درصد از مردم برای دریافت یارانه ها (الف ۲ اردیبهشت ۱۳۹۳) یا انصراف تنها ۲.۴ میلیون نفر از یارانه ها (ایسنا، ۳ اردیبهشت ۱۳۹۳) که قاعدتا باید به نیازمندان تعلق بگیرد و بالا رفتن ۱۱۰ درصدی فروش بنزین در جایگاههای فروش تهران (ایلنا، ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳؛ میزان افزایش فروش بنزین در جایگاه های شهرستانها اعلام نشده است) قبل از اعلام قیمت و بالا رفتن قیمت آن می توانند نقاط شروع خوبی برای تامل در رفتار معیشتی مردم ایران بالاخص در تعامل با دولت باشند. این دو نمونه از این جهت اهمیت دارند که بخش قابل توجهی از مردم در آنها درگیر بوده اند.


شهروندان ایرانی می دانند که امکان ندارد ۹۵ درصد مردم ایران به یارانه نیاز داشته باشند و آمارهای کارشناسان و مراکز دولتی حاکی از وجود ۷۰ درصد مردم نیازمند یا زیر خط فقر نسبی و حدود ۱۵ میلیون نفر زیر خط فقر مطلق است (که این رقم دوم در واقع بخشی از رقم هفتاد درصدی ذکر شده است). همچنین همه می دانند ۵۰ تا صد لیتر بنزین با تفاوت قیمت ۳۰۰ تا ۳۵۰ تومانی (حدود پانزده تا سی هزار تومان) ارزش ایستادن در صف های چند کیلومتری، درگیر شدن در صف با دیگران یا ذخیره کردن بنزین در خانه (با خطرات جدی آتش سوزی) را ندارد و دردی از خانوادهای دوا نمی کند (از پیش اعلام شده بود که بنزین سهمیه ای ۴۰۰ تومانی در کارت های مردم حذف نمی شود). با این حال چرا چنین رفتارهایی از مردم ایران سر می زند؟


تبیین های فردی و اخلاقی کار نمی کند

برخی برای پاسخ به این سوال به خصوصیات اخلاقی و شخصی افراد (مثل حرص و طمع و عدم رعایت دیگران) اشاره می کنند اما همهی افراد بشر حرص و طمع دارند. با این حال، اکثر مردم در نقاط دیگر دنیا به این شکل رفتار نمی کنند. در دیگر نقاط دیگر دنیا نیز افرادی هستند که حقوق دیگران را رعایت نمی کنند اما این افراد نمی توانند فضا را به دست خویش بگیرند. بنابراین پاسخ را باید در عوامل دیگر ساختاری و محیطی جست.

یافتن مبانی رفتار معیشتی مردم ایران کاری است بسیار دشوار که بدون تحقیقات بلند مدت و متعدد ممکن نیست.  نظر سنجی مراکز مستقل (که در ایران امکان فعالیت ندارند) می تواند پنجره هایی برای دیدن این مبانی برای ما بگشاید. اما آنچه اکنون می توانیم با مشاهدات محدود و اطلاعات پراکنده و روندهای جاری بدان اشاره کنیم زمینه های این رفتارهاست. چهار زمینه حداقل در ۳۵ سال گذشته در حوزه رفتارهای معیشتی مردم موثر بوده اند:

احساس بی ثباتی

اکثریت مردم یک جامعه (گروههای فرصت طلب و جنجال برانگیز در اقلیت هستند) در شرایط ثبات رفتارهای معقولی در حوزهی اقتصاد و معیشت از خود بروز می دهند به این معنا که برای چند روز یا چند هفته (بسته به نوع کالا) مواد مورد نیاز خود را ذخیره می کنند (تا حدی که خراب و فاسد نشوند)، درصدی از درآمد خود را پس انداز می کنند، درصدی از درآمد خود را به دیگران (به شکل هدیه یا صدقه) اختصاص می دهند و خط قرمزهایی برای خود دارند: مثل برنداشتن از آنچه برای فقرا اختصاص یافته، عدم آسیب به اموال عمومی و رعایت حق مالکیت دیگران.

اما وقتی شرایط بی ثبات می شود (بر اثر جنگ یا قحطی یا بلایای طبیعی) بسیاری از این رفتارها رنگ می بازند و افراد برای بقای خود و خانواده شان به هرگونه اقدامی ممکن است دست زنند. در این شرایط نیز اکثریت افراد در صورت عدم مواجهه با مرگ به چپاول اموال دیگران اقدام نمی کنند یا نان را از دست فقرا نمی ربایند. رفتارهایی که گاه و بیگاه از مردم ایران سر می زند مثل برداشتن سیب زمینی مجانی از خیابان توسط افراد مرفه، ایستادن در برابر غرفه های ساندیس و کیک مجانی در راه پیماییها و مراسم حکومتی از سوی افرادی که از منابع بخش عمومی برخوردارند، یا حتی گرفتن غذای مجانی در حج (توسط حجاجی که شرط رفتن آنها به حج استطاعت مالی بوده) نشان می دهد که بخشهایی از جامعه هنوز بعد از ۲۵ سال که از پایان جنگ می گذرد (و در دوران جنگ نیز کشور هیچ گاه دچار قحطی و کمبود مواد غذایی نشد) هنوز خود را در شرایط بی ثباتی احساس می کنند. ذهنیت حکومت در تمسک دائمی به نظریه توطئه و تبلیغات رسانه های دولتی در اغراق در نقش دشمنان یا احساس عدم امنیت در حفظ اموال به دست امده از طرق نامشروع در اقشار تازه به دوران رسیده نمی توانند در این زمینه بی تاثیر بوده باشند.

از سوی دیگر نوع تصمیم گیریها و سیاستگذاریهای حکومت بیانگر و انتقال دهنده این بی ثباتی است. نه تنها سیاست و فرهنگ بلکه سیاست های اقتصادی در ایران ثبات نداشته اند. وقتی مردم هر ساله انتظار بیش از ۴۰ درصد تورم را بکشند طبعا رفتارهای شرایط بی ثباتی را از خود بروز می دهند.
 
دشواری شرافتمند بودن

در ۳۵ سال گذشته شرایطی در کشور حاکم شده که شرافتمند و با کرامت زیستن بسیار دشوار و حتی در مناطق و دورهها و شرایطی غیر ممکن شده است. در این وضعیت دیگر افراد بر اساس موازین عقلانی و اخلاقی عمل نمی کنند و صرفا بر اساس غریزه بقا تصمیم می گیرند و تصمیمات خود را به اجرا می گذارند. حتی دیندار بودن (به هر تفسیری از دین) در این شرایط بسیار دشوار است چون ادیان بالاخره خط قرمزهایی برای افراد تعریف می کنند. این خط قرمزها ممکن است مقبول همه نباشند یا افراد تصورات متفاوتی نسبت به آنها داشته باشند اما به صفر نمی رسند. جامعه ای که شهروندانش به شرافتمند نبودن بالاجبار عادت کنند طبعا به سیگنال های مرتبط با خیر و رفاه عمومی توجه چندانی نمی کند. عادت عمومی اکثر شهروندان ایرانی به ریختن زباله در سطح شهرها و روستاها که کشور را به یک زباله دانی بزرگ تبدیل کرده ناشی از همین عادت به فاصله گیری از رفتار شرافتمندانه تحت اجبار شرایط است. این عادت سم پذیرش مسئولیت فردی است.

فاسد دانستن حکومت

شمار زیادی از مردم ایران می دانند که حکومتشان فاسد است و همه شواهد و قرائن این امر را تایید می کند. این تصور در اقشار مذهبی و غیر مذهبی، شیعه و سنی، مرد و زن، پیر و جوان، طرفدار و منتقد حکومت جاری است. ممکن است برخی از آنها که طرفدار نوع حکومت هستند عدهای را استثنا کنند اما اکثر مدیران و مقامات را فاسد می دانند. بخش قابل توجهی از رای احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴ ناشی از کارزار انتخاباتی ضد فساد وی بود. امروز هم اگر سیاستمداری با همین کارزار به میدان بیاید میلیونها نفر را به سوی خود جلب خواهد کرد.

مردمی که حاکمان خود را فاسد می دانند طبعا از هر فرصتی برای کندن ریالی از بودجه کشور به سمت خود سر و دست می شکنند (کندن یک مو از خرس غنیمت است)، با دادن عریضه به رئیس دولت برای دریافت چند ده هزار تومان تا دریافت کالای مجانی، ثبت نام برای یارانه تا دریافت هدیه به اقشار خاص (سینماگران، صنتعگران، و مطبوعاتی ها). این همه به هیچ دولتی اختصاص نداشته و فقط با تغییر دولتها کم و زیاد شده یا ترکیب دریافت کنندگان تغییر کرده است. اکثریت مردم ایران احساس می کنند که سر آنها کلاه رفته و حق آنها خورده شده است و باید به طریقی این را جبران کنند. حاکمیت روابط خویشاوند سالاری و محفلی در بخش هایی از جامعه با همین احساس شایستگی برای در اختیار گرفتن منابع بیشتر در مقابل دیگر ثروتمندان و اقشار مرفه توجیه می شود.  

حتی مرفه ترین اقشار جامعه که به هر دلیل (قدرت یا امتیازات طبقه حاکم) نباید از حیث اقتصادی احساس نیاز کنند برای خدمات و کالاهای مجانی دولتی سر ودست می شکنند یا در پرداخت هزینه های جاری زندگی مثل آب و برق و تلفن و گاز که در ایران نسبت به نقاط دیگر دنیا ارزان تر است راحت نیستند. مردمانی فقیر تر از مردم ایران در نقاط دیگر دنیا زندگی می کنند اما رفتار معیشتی موجود در ایران را بروز نمی دهند. مردم ایران چهار دهه پیش از این نیز در مناطقی با فقر دست به گریبان بودند اما بدین شکل رفتار نمی کردند. چپاول اموال عمومی توسط کاست حکومتی شهروندان را نیز نسبت به این اموال حریص ساخته است.

خوار کردن عقل

نهادهای دینی و حکومتی در ایران با حداکثر تلاش کوشیده و می کوشند به شهروندان ایرانی بیاموزند که عقل و خرد چارهی کار آنها نیست بلکه باید به دین و دولت دینی تمسک پیدا کنند (مثل تشویق به فرزند بیشتر در شرایط فقر عمومی یا انداختن نامه به چاه جمکران برای رفع حاجت). مردم هم در زندگی اجتماعی می بینند که هرچه افراد عاقلانه تر (عقل به معنای انتخاب وسیله مناسب برای رسیدن به هدف و در ترازو گذاشتن هزینه ها و منافع فردی و جمعی یک کنش و واکنش) رفتار کنند از زندگی بیشتر عقب می مانند. قدرتمند ترین و ثروتمند ترین افراد جامعه ایران امروز کسانی هستند که عاقلانه رفتار نمی کنند (عقل نه به معنای تلاش برای به حداکثر رساندن سود به هر قیمت) بلکه تلاش می کنند قانون و حقوق دیگران و منافع و خیر عمومی را زیر پا بگذارند.

نتیجه این محیط اجتماعی آن است که اکثر افراد در کنش های فردی خویش هیچ وقت جایی برای هزینه- فایده باز نکنند. به عنوان مثال رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از هر نظر (سلامت جسمی و روانی، رسیدن به موقع و سریع تر، و آلودگی کمتر) به نفع همگان است اما در ایران حجم نقض این قوانین بسیار بالاتر از دیگر جوامع است و در نتیجه سالانه حدود ۲۰ هزار نفر در تصادفات کشته و بیش از صد هزار نفر زخمی می شوند. هیچ انسان عاقلی بنزین در خانه خود انبار نمی کند در حالی که پمپ بنزین فردا هم بنزین دارد و هیچ اتفاقی برای توقف آن متصور نیست. هیچ انسان بی نیاز عاقلی کالایی را که برای نیازمندان در نظر گرفته شده به خود اختصاص نمی دهد. خوار کردن عقل در جامعه افراد را از اندیشیدن به عواقب اعمال خود و روشهای تصحیح امور باز می دارد.

رأی دهید
hossein+87 - ایران - ایران
باز دم این مردک گرم که هرجوری هست داره روابط خارجی رو جفت و جور میکنه و کثافت کاریای احمدی نژاد رو جمع میکنه. درکل ، فکر میکنم یکی از دلایل اینکه روحانی مورد انتقاد زیادیه اینه که، مردم با امید غیر منطقی بهش رای دادن و فکر میکردن دیگه بدون ویزا میتونن برن آمریکا! این بدبخت اومد با یه کول بار آرزوی دست نیافتنی مردم! به هر حال مشکل از فنداسیونه نه از گچ کاری!
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 11:50
siavash2a - تهران - ایران
فقر امد و دین رفت این است فرجام حکومت اخوندها
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 12:11
جنگنده - تهران - ایران
خیلی از حرفهایی که این متن میزند متاسفانه درست است ولی باید قبول کرد که کلا مشکل اصلی بر میگردد به خود ملت. مطمئن باشید اگر فرد فرد افراد جامعه درست بودند، کل جامعه هم درست میشد و این بسته به این دولت و آن دولت و انقلاب و پهلوی و قاجار و غیره نیست. متاسفانه ایرانیها بیگانه پرست هستند و به فکر منافع فردی و نه جمعی و حتی پیشینه تاریخی ایران و حمله مقدونیها و مغولها و اعراب و متفقین و خیلیهای دیگر هم نشان میدهد که ایران فقط در چند مقطع کوتاه تاریخی دارای قدرت و شوکت و عزت بوده و در مابقی یا جنگهای داخلی بوده یا شورش و خان بازی یا سرسپردگی به بیگانگان و تصمیمی گیری آنها برای آینده کشور. هر گاه ملت ایران به این درجه از پیشرفت فرهنگی برسند که بدانند منافع جمعی بر فردی اولویت دارد و برای خودشان یک چارچوب اخلاقی حالا یا به صورت مذهب یا به صورت وجدان و اخلاق ،‌قائل شوند آنوقت میتوان امید به بهبود شرایط داشت وگرنه اوضاع هر روز بدتر خواهدشد.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 12:48
united-iran - آکلند - نیوزیلند
حق ملت همیشه در صحنه جمهوری اسلامی بدتر از اینها است، تازه الان دوره خوبشه، صبر کنید بدتر از اینها باید سرتون بیاد، حق ملت ناسپاس و قدرنشناس همینه، بکشید که باز هم بقیه اش تو راهه.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 12:59
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
واقعیت جامعه ایران رو بخوبى بیان کرده، کاملترین مقاله ای بود که راجع به وضعیت ایران و خلق و خوى مردم خوندم، پاراگراف آخر خوار کردن عقل توسط حکومت منحوس اسلامى کاملا درست است.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 13:02
تیردادسورنا - ایران - ایران
در فرآیند 35 ساله آدمها عوض شدند فرهنگ جدید جایگزین فرهنگ قدیمی شده و این فرهنگ دغلبازی ، حرص و طمع،عدم احساس مسئولیت، زرنگ بازی، خیانت و...را در مردم ایران بارور ساخته و هر روز که میگذره این فرهنگ غنی تر میشه!
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 14:00
مهرداد2538 - تهران - ایران
طبق یک اصل اثبات شده در علم روانشناسی، سه عامل به ترتیب اهمیت در رفتار انسان نقش دارد: اول وراثت، دوم محیط و سوم خود فرد. بیشتر گرفتاریهای رفتاری ایرانیان ریشه در ژنتیک خراب این ملت دارد و بعد از آن وقایعی که در طول تاریخ در ایران اتفاق افتاده بر روی انگیزه های رفتاری این ملت تاثیر گذاشته است. این مقاله ریشهء همه مشکلات را در این 35 سال حکومت آخوندی بیان کرده است. یکی نیست به نویسندهء این مقاله بگوید اگر قبل از این 35 سال طرز فکر مردم موجه بود پس چرا ملت اون فاجعهء انقلاب را آفریدند؟ و چرا افراد سودجو و فرصت طلب فضا را در اختیار داشتند که توانستند کار خود را به سرانجام برسانند؟ وقتی نوشته های صادق هدایت و سایر نویسندگان قبل از انقلاب را می خوانم که در مورد وضعیت رفتاری و فرهنگی مردم چه بیان می کردند مطالب این مقاله را نمی توانم قبول کنم.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 15:37
dave07 - سیدنی - استرالیا
فرهنگه ایران و ایرانی‌ همینه و بهتر از این هم نمی‌شه. همین کامنت‌های اینجارو اگر بخونی‌ میبینی‌ خیلی‌‌ها فکر می‌کنن که امثاله روحانی یا موسوی یا کروبی یا خاتمی‌ و رفسنجانی‌ دلشون برایه اینا سوخته و مثلا اومدن براشون کاری بکنن. ببین فاجعه به کجا رسیده که دزد و قاتل دیروز ناجیه امروزه اینا شده. تا زمانی‌ که یک انقلابه فرهنگی و فکری در ایران رخ نده همینه که هست.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 17:42
آخوندستیز - نیریز - ایران
اینها همه وعده های خمینی گور به گور شده است. ما آب را مجانی میکنیم ما برق را مجانی میکنیم ما معنویات شما را میسازیم ....... فقر فرهنگی ما کم بود به فقر اقتصادی هم دچار شدیم. هنوز خوبه اگر این وضعییت ادامه پیدا کنه باید بریم سومالی تقاضای پناهندگی کنیم. تفو بر تو ای چرخ گردون تفو
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 18:25
امرزش - ارومیه - ایران
جناب اقای محمدی عزیز در تاکید نظرات شما خیلی از مردم ایرن (حتی متدین)امروزه عقیده دارند که در شرایط موجود حق خودت را باید با دزدی و حرام کردن ان بدست بیاوری و هکذا......
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 19:00
تن‌ تن‌ و میلو - دویسبورگ - آلمان
بسیاری از ناهنجاری‌ها و فقر فرهنگی‌ مردم ایران که عموما بافت مذهبی‌ هم دارند ، بعد از انقلاب شوم ۵۷، شدیدا در جامعه نمایان و جزئی از جامعه و فرهنگ ایران و ایرانی‌ شدند. یک نمونه از این ناهنجاری را می‌توان برای مثال به مراسم سالانه تاسوعا و عاشورا اشاره کرد که چگونه ایرانیها، به صورتی‌ وحشیانه به سینه زنی‌ و زنجیر زنی‌ و قمه زنی‌ می‌پردازند و سپس برای قیمه خورشت مجانی‌ ،به تکیه‌ها و مساجد حمله میکنند!!!
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 20:12
همسایه دکتر شریعتی - ایران - ایران
فقط عقل که اگر در عامه مردم می بود اینهمه مشکل نداشتیم
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 20:20
کبالت3 - کرج - ایران
این توی خون و تاریخ ماست که همیشه تا بوده یه قلتشن رو کردیم ارباب و خودمون شدیم رعیت بعد چشم دوختیم به کرم و سخاوت ارباب و شدیم صدقه خور مال خومون اون ارباب هم مال همه شد مال خودش و بسته به کرمش یه خیراتی هم بین مردم کرد این وضع و نظام بی توجه به شکل و ظاهرش و اسمش کار کردش یکیه یعنی اعتقادش اینه چون مردم نونخور اونن پس بر هر لقمه نانی شکری واجب و سپاسی مستحب. غیر این نمکنشناسی و ناسپاسیه حالا اگه یکی بگه چلقوزخان تو قرار بوده نوکر ملت باشی نه ملت چاکر و شاکر تو حسابش با کرام الکاتبین بوده و هست و خواهد بود پس تا این تفکر ارباب رعیتی و چوپون گوسفندی برقراره اخلاقیات هم بر همون نظام استواره فقیر و غنی نداره همه از یه عشیره و یه قبیله ایم تک و توکی هم غیر این باشن یا باید همرنگ جماعت بشن تا رسوا نشن یا برن کنجی و کشکشون رو بسابن کبلائی.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 20:47
delmorde - یوتوبوری - سوئد
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان من با شما موافقم بغیر از حرفی که درمورد احمدی نژاد زده تمام مطالب این جامعه سناس نعل بلانعل صحیح است. مردم اصلا مقصر نیستند وقتی از خود رهبر فساد شروع میشود. زمانی که ثبات اقتصادی نیست. موقعی که حق ملت بوسیله مسئولین مفسد و رهبران دینی پایمال می گردد و بنام دین هر غلطی می کنند و با حربه دین ماستمالی می نمایند مردم هم خلق و خویشان و عکس العملشان همین میشود در هر کجای دنیا اگر مسئولین و رهبران نظام تا اندازه ایران دزد و بیشرافت و خائن شوند بدتر از مردم ایران عمل می کنند بخدا مردم خوب و مظلومی و مطیعی داریم.
یکشنبه 7 ارديبهشت 1393 - 21:02
منوچهری - کرمان - ایران
همسایه دکتر شریعتی - ایران - ایران ...... مردم ما یکی از عاقل ترین مردم دنیا هستن.ولی در عین حال صلح طلب ترین مردم هم هستن. شما راهی رو نشون بده که مردم نکرده باشن.
دوشنبه 8 ارديبهشت 1393 - 01:28
سرسره - اهواز - ایران
خلاصه : ازماست که برماست مردمی که به راحتی اراجیف خمینی ابله وبیسواد وفبول کردن اینم اخروعاقبتش مردمی که تعصبات کور کورانه مذهبی دارن وهرکس به منافع شخصی خودش فکر میکنه وازادیخواهان وروشنفکران واقعی خودش رو تنها میذاره
دوشنبه 8 ارديبهشت 1393 - 03:37
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
Delmordeh کاملا با شما موافقم دوست عزیز،مردم ایران با وضعی که این اخوندای جنایتکار واسشون درست کردند تا حالا ادمخوار نشدن عجیبه،
دوشنبه 8 ارديبهشت 1393 - 13:00
moh sab - شاهرود - ایران
بی ثباتی و بی اعتمادی و عدم فرهنگ سازی در همه زمینه ها باعث بروز چنین رفتار است
دوشنبه 8 ارديبهشت 1393 - 13:13
rahyar - فرانکفورت - آلمان
. آمار منتشر شده نشان می دهد در سه ماهه نخست سال میلادی، 115 هزار گردشگر ایرانی تنها از استانبول بازدید کردند که این تعداد پارسال 75 هزار نفر بیشتر نبوده و این ترک ها را امیدوار کرده که در سال 2014 بیش از 1.5 میلیون گردشگر ایرانی را مهمان خود کنند. در رتبه بندی نیز ایران با جهشی سه پله ای به جای انگلیس نشست و بعد از آلمان و روسیه سومین کشور شد که شهروندانش در سه ماهه نخست سال جاری به ترکیه سفر کرده اند.
دوشنبه 8 ارديبهشت 1393 - 18:11
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.