آذربایجان چطور ترک زبان شد؟
رأی دهید
پارسینه : بعید میدانم مثلا در مصرو یا برزیل و یا انگلستان کسی بجز چند دانشگاه و چند نفر دانشگاهی و یا روزنامه نگار بطور جدی وارد این قبیل بحث ها شود که در تاریخ، زبان مصر چطور عربی، زبان برزیل پرتغالی و یا زبان انگلستان انگلیسی شد.
تازه اگر هم این بحث به سطح مردم عادی برسد احتمالا آنها این را موضوعی جالب، تاریخی, علمی و حتی تفریحی خواهند شمرد. یک سری فیلم های مستند و یا «انیمیشن» در باره دوران قبل از زبان فعلی درست خواهند کرد. فرهنگ لغات زبان کهن خود را چاپ خواهند کرد و مراکز پژوهش آن زبان ها را دایر خواهند نمود.
راستش فکر نمیکنم در ایران هم این موضوع آن قدر برای توده مردم مهم باشد که مثلا زبان آذربایجان چطور ترکی شد. اما این مسئله از دیر باز تبدیل به نوعی «توپ سیاسی» بین کسانی شده که از نظر اندیشه های قومی و نژادی در جبهه های متقابل افراطی قرار دارند.
این بحث ها در ایران هم زیاد مردم پسند نیستند. اما وقتی در میگیرند بین گروه های تند رو سیاسی در میگیرند. در این باصطلاح «بحث ها» میل واقعی به دانستن تاریخ و پژوهش و تولید فیلم و چاپ فرهنگ لغات و غیره هم مشاهده نمیشود. فقط میخواهند طرف مقابل را بکوبند. یک طرف مدعی میشود که ترکی زبانی است که هنگام حمله و استیلای «مهاجمین صحرا گرد مغول» و «به زور شمشیر» به مردم آذربایجان تحمیل شد و طرف مقابل در مقام دفاع برای اینکه از صفات «مغول» و «مهاجم» و «صحراگرد» خلاصی یابد ادعا میکند که ترک ها اصلا «چهار پنج هزار سال» یعنی خیلی پیش تر از فارسى زبان ها در آذربایجان حضور داشتند!»
این کشاکش تاریخ دارد. تاریخی حدود 100 ساله.
بعضی ها شاید بدانند. در سال 1324 یعنی در بحبوحه ماجرای پیشه وری نمایشنامه ای موسوم به «مهر و میهن: آذربایگانی چطور ترک زبان شد» بقلم «رسام ارژنگی تبریزی» در تهران چاپ شد. در این کتابچه از تاریخ و غیره البته خبری نیست. تمام حرفش این است که مغول ها در زمان حاکمیت غازان خان ایلخانی (اوایل قرن چهاردهم میلادی) زبان بومی و پهلوی – آذری مردم آذربایجان را «به زور شمشیر» به ترکی تبدیل کرده اند! پیام اش هم اینست که ترکی زبان تحمیلی «صحرا نشینان وحشی» است و آذربایجانی ها بهتر است به زبان اصلی خود یعنی پهلوی، آذری باستان یا تاتی و هرچه که میتوان آن را نامید باز گردند.
البته در آن شرایط و جوَ حاکم آن دوره میتوان درک کرد که انگیزه چنین ادبیاتی احتمالا مخالفت با جریان تجزیه طلبی بوده است چنانکه این را پیشتر در کوشش های کسروی و کاظم زاده ایرانشهر هم میتوان دید. شبیه چنین حرکت های افراطی بعد از برقراری جمهوری ترکیه و تا فوت آتاترک را میتوان در ترکیه هم دید که بعد همگی فروکش کردند.
من عکس العمل مردم نسبت به انتشار این کتاب در آن سال ها را نمیدانم. اما اگرهمین امروز هم به هر آذربایجانی ترک زبان بگوئید که زبان مادری او را مغول ها به زور شمشیر به ایرانیان آذربایجان تحمیل کرده اند و باید این زبان «تحمیلی» را برچید و جای آن فارسی دری را جایگزین کرد، آن را توهین و تحقیر حساب میکند.
اما واقعیت چیست؟ واقعیت هر چه هست ابتدا باید آن را جستجو کرد، یافت وقبول کرد چه از آن واقعیت خوشمان بیاید و چه بدمان بیاید. سپس باید از بدگوئی نسبت به آنچه که در تاریخ اتفاق افتاده دوری جست، به زبان و فرهنگ و دین و مذهب هر کس و هر گروه اجتماعی احترام گذاشت و به این تصورات باطل میدان نداد که میتوان چیزی را که صد ها سال پیش اتفاق افتاده عوض نمود. ونهایتا باید موضوع را از حالت جدل و توهین و تحقیر در آورد. نهایتا اگر هم بخواهیم این موضوع را اصولا به «موضوع بحثی» تبدیل کنیم بهتر است به آن از نظر تاریخی نگاه کنیم، با یک نگرش علمی، پژوهشی، و حتی خوش آیند… با بررسی زبان باستان، تهیه فرهنگ لغات، فیلم و نقشه و غیره. مگر این میراث مشترک همه ایرانی ها نیست؟
اما قبل از همه و مهمتر از همه: واقعیت چیست؟
یکم:
اولا ایلخانیان مغول بودند و ترک نبودند. زبان مغولی در آسیای مرکزی همسایه زبان های ترکی بوده و هنوز هم هست، اما ربط مستقیمی به ترکی ندارد. کوچ قبایل ترک زبان به ایران و آسیای صغیر حوالی سال 1000 میلادی شروع شد. شروع حملات مغول تقریبا 200 سال بعد در سال 1206 (تا 1324) بود. زبان بخشی از مردم ایران مغولی نشده اما ترکی شده چونکه تعداد ترک ها ئی که بخصوص بعد از قرن یازدهم میلادی – یعنی 200 سال قبل از هجوم مغول – به ایران آمدند و کوچشان تا 200-300 سال بعد از مغول هم ادامه داشت به مراتب و بصورت غیر قابل مقا یسه ای بیشتر از مغول ها بود.
روند ترکی شدن زبان مردم آذربایجان بخصوص از زمان سلجوقیان (سال 1040 به بعد) و کوچ و اسکان اقوام اوغوز – ترکمن به خراسان، و از آنجا به سراسر ایران و ترکیه کنونی در قرن یازدهم یعنی تقریبا 200-300سال قبل از غازان خان شروع شد و تا صفویه و حتی بعد از آن ادامه داشت تا ترکی زبان اکثریت مردم آذربایجان شد.
یعنی کوچ و اسکان ترک ها در ایران و ترکیه کنونی 500 سال ادامه داشته و محدود به دوره124 ساله مغول نبوده است.
اقوام ترک زبان دو و حتی سه موج بزرگ کوچ به ایران و ترکیه کنونی داشتند: اولا در زمان سلجوقیان، ثانیا در زمان مغول ها و تیموریان و ثالثا قبل و بعد از تاسیس دودمان صفویان از طریق کوچ قبایل شیعه – علوی ترکمن از آناطولی (ترکیه) شرقی به ایران و در مقابل مهاجرت قبایل کرد سنّی از ایران به ترکیه عثمانی.
علت اصلی که بعضی ها ترک زبان شدن آذربایجان را با حمله و استیلای مغول مربوط میدانند این است که حدود نصف ارتش مغول عبارت از ترک ها (بیشتر اویغور ها و قزاق های امروزه) بودند. در دوره تیمور نیز اغلب سربازان ارتش تیمور و جانشینان او ترک های چغتای (چاغاتای یعنی اوزبک امروزه) بودند. منطقه تمرکز مغول ها و ارتش آنها (از جمله سربازان ترک) و سپس تیموریان و حتی مرکز سیاسی و پایتخت آنها در آذربایجان و تا حدی همدان بوده است.
بخصوص اردوی مغول که بخودی خود جمعیت بزرگی نبود طبق عادت آن سده ها جوانان مناطق فتح شده را اسیر کرده به لشکر خود اضافه میکرد. آنها یا کشته میشدند و یا ناچار بودند با وعده زنده ماندن و حتی غارت و یغما به اردوی مغول بپیوندند. بیشتر ترکانی که به این صورت به ارتش مغول پیوسته اند نه ترک های جنوبی و غربی اوغوز و ترکمن بودند که آذربایجانیان زبان آنها را گرفته اند. نیروهای ترک زبان مغول و تیمور بیشتر ترک های شرقی (قپچاق، اویغور و تا حدی چغتائی) بودند. از این نظر هم این استدلال که لشکر مغول زبان ترکی را در آذربایجان رایج نمود چندان منطقی بنظر نمیرسد.
اسکان ترک زبان ها اعم از قبایل کوچی زمان سلجوقیان و بعد و یا سربازان مغول و یا تیموراساسا در آذربایجان (هم جنوب و هم شمال ارس)، تا حدی همدان، آناطولی (ترکیه کنونی) و شمال عراق امروزی بوده است.
بخشی ازاقوام ترک زبان و بخصوص ترکان اوغوز («غز») نیز تحت فشار حملات مغولها و با فرار از دست آنها رو بسوی ایران و آسیای صغیر گذاشته اند یعنی خود آنها مورد تاخت و تازمغولها بوده اند. بقیه قبایل و یا سربازان ترک که در مناطق مختلف ایران (از جمله کرمان و سیستان، اصفهان، شیراز وخوزستان) پراکنده شده اند یا با مردم محلی و زبان و فرهنگ آنان آمیخته استحاله شده اند و یا به زندگی منفرد و قبیله ای – عشایری خود (مثلا قشقائی ها) ادامه داده اند.
از این جهت این ادعای شعار گونه که «مغول ها به زور شمشیر ترکی را به مردم آذربایجان تحمیل کردند» درست نیست.
ثانیا ما میدانیم که مثلا در زمان شاه اسماعیل صفوی مردم سنی مذهب تبریز و بغداد را کوشش کردند به زورناچار به قبول مذهب شیعه کنند اما هیچ گونه شواهد و روایات معتبر تاریخی در دست نیست که زبان مردم هم به زور شمشیر تغییر یافته باشد. حتی بر عکس، از غزنویان تا صفویان و بعد، همه سلسله ها و حتی خود سلاطین ترک زبان شخصا در ترویج و تشویق زبان و فرهنگ فارسی پیشقدم بوده اند. از این جهت این ادعا که ترکی به زور به مردم آذربایجان تحمیل شده مدلل جلوه نمیکند.
سربازان ترک از شاه اسماعیل سامانی و سلطان محمود غزنوی گرفته تا ایلخانیان در خدمت هر گونه پادشاه از هر قوم و نسب بوده اندو سپس خود در ماوراءالنهر، ایران، آسیای صغیر،عراق؛ سوریه و مصر حاکمیت های خود را بر پا کرده اند.
اما تغییر زبان آذربایجان و آسیای صغیر اساسا نه مربوط به سربازان و ارتش و حملات نظامی بلکه کوچ و اسکان مردم عادی یعنی قبایل ترک زبان و در عین حال منسوبین ترک تبار لشکر های مغول و تیمور بوده است که با مردم بومی جوش خورده به علت کثرت تعداد، زبان این مناطق را تغییر داده اند و گرنه از زمان سلجوقیان تا قاجاریان، نزدیک به 700-800 سال، اکثریت قریب به اتفاق حکام و سلسله های ایران ترک تبار و ترک زبان بوده اند اما زبان مثلا اصفهان و یا تهران و مشهد و هرات عوض نشده. بر عکس، هویت ایرانی و زبان و فرهنگ فارسی از خود فردوسی گرفته تا بعد پیوسته به دست و با کمک و تشویق حکام و پادشاهان ترک زبان تحکیم و تقویت یافته است.
دوم:
کوچ های اقوام غالبا درد آورند و باعث تغییرات بنیادی جوامع میشوند. کوچ اقوام در اروپا چند قرن قبل از کوچ ترک های آسیای مرکزی شروع شده بود اما شباهت های بسیاری بین این دو از نظر تغییرات در ساختار ملی، قومی و زبانی کشور هائی مثل بریتانیا ، آلمان و فرانسه از طرفی و ایران و بیزانس (ترکیه کنونی) از طرف دیگر وجود دارد (به این مقاله نگاه کنید).
اسکان قبایل ترک هم – البته در مقیاسی بمراتب کمتر از مغول ها – با قتل و غارت و خرابی همراه بود. مثلا از مقاله ژان اوبن («گزارش ابن بزاز در باره ترک شدن آذربایجان»1989) که مبتنی بر «صفوه الصفا»ی ابن بزاز (حدود 1350 میلادی) و بعضی آثار دیگر نوشته شده به روشنی بر میاید که قبایل ترک زبان و سربازان لشکر ایلخانان نیز مشغول تاراج و ضبط اموال و زمین مردم بومی بوده اند.
اوبن از نظر جغرافیائی بر مثلث اردبیل – میانه – سلطانیه تاکید میکند. دو نکته مهمی که از مقاله اوبن (و فی الواقع از بررسی «صفه الصفا») بر میاید این ها هستند: یکم: در آن زمان یعنی حدود 1350 میلادی یعنی 660 سال پیش هنوز زبان مردم آذربایجان ترکی نشده بود اما تاثیر روزافزون واژگان و تعابیر ترکی و مغولی بر زبان مردم بومی بارز است . دوم: منسوبین لشکر ایلخانان (چه مغول و چه ترک) بعنوان نیروی نظامی حاکم مشغول تاراج دهات و شهر ها و استملاک اراضی و در عین حال تا حدی سکنی گزیدن در این منطقه بوده اند.
برای درک بهتر این روند ها بد نیست یادآوری شود که مشابه این حوادث کمی قبل از این کوچ ها در زمان کوچ قبایل اوروپائی مانند ژرمن ها، لانگوبارد ها، آنگل ها و ساکسون ها اتفاق افتاده بود، مانند آنگل ها و ساکسون ها که ازقرون پنجم و ششم میلادی از آلمان و دانمارک و هلند امروزی به جزایر بریتانیای کنونی کوچ کرده و به بریتون ها کمک کردند تا پیکت ها و اسکوتی ها را مجبور به عقب نشینی به اسکاتلند و ایرلند کنونی کنند ولی با این ترتیب آنگل ها و ساکسون ها مُهر قومیت و زبان خود را بر بریتون ها و ملت کنونی «انگلیس» هم زدند.
اما برخلاف مغول ها، ترک ها آمده بودند تا بمانند، و ماندند و بخاطر همین هم با وجود تاراج و قتل و غارت و استملاک ها، آنها در نهایت با مردم محلی درآمیختند و در اکثر موارد با قبول زبان و فرهنگ مردم بومى به بخش لاینفک همین مردم تبدیل شدند. آنها در خوزستان و فارس و یا کرمان زبان و فرهنگ محلی مردم را در مقیاس وسیع پذیرفته با آنها «یکی شدند»، در آذربایجان و خراسان هم با مردم محلی درآمیختند و با آنها «یکی شدند» اما بخاطر کثرت تعداد، زبان آذربایجان و بخشی از خراسان کنونی را عوض کردند.
آنها حکومت های ایران را تشکیل دادند ، ایران معاصر بعد از اسلام را بنیان نهادند و از آن حراست کردند وحکومت هایشان از غزنویان و سلجوقیان تا صفویه و قاجار نه تنها از همان 100-200 سال اولش «ایرانی شد» بلکه همان «ایران»ی شد که امروز همه از آن نام میبریم، همان «ایران» که از طغرل بیگ سلجوقی تا ناصرالدین شاه قاجار بنامش سکه میزدند، همان «ایران»ی که در مقابل عثمانی و اوزبک ها و بعد انگلیس و روس ایستاد. این همان کشور و ملت آمیخته و جدید و معاصر «ایران» با تمام رنگارنگی قومی و مذهبی و زبانی و ملی اش بود و هست.
سوم:
بعد از این آمیزش نژادی و قومی و زبانی و فرهنگی و تاریخی و ملی هزار ساله، همه اجزاء این آمیزش ، همه اقوام و مذاهب و زبان ها و فرهنگ ها، همه لباس ها و غذا ها و عادات قومی و محلی «مال» همین کشور، همین ملت شد. هیچکدام از نظرکلیت این کشور و ملت بیگانه و غریبه نیست. هیچکدام غیر خودی نیست. همه خودی و «مال ما» هستند. اما یکی اش فارسی زبان است، دیگری اش ترکی زبان و کردی زبان. یکی اش مسلمان شیعه است و دیگری اش مسلمان سنی و سومی اش اصلا مسلمان نیست.
زبان آذربایجان پانصد تا هزار سال قبل عوض شده. زبان عراق و سوریه و ترکیه هم در 1000-1400 سال گذشته عوض شده. زبان ایالات متحده و تمام قاره آمریکا و استرالیا هم عوض شده، آن هم نه هزار سال پیش بلکه بمراتب مدت کوتاه تری قبل. زبان ایران کنونی هم سه یا چهارهزار سال پیش فارسی نبود. میگویند آریائی ها (ویا هر چه که اجداد چند هزار سال پیش ایرانیان کنونی را بشود نامید) چند هزار سال پیش از قفقاز و آسیای مرکزی به جنوب آمده و گروهی در جلگه ایران کنونی و عده دیگری در شبه قاره هند مسکون شده اند. احتمالا آنها هم چندان با صلح و صفا در جلگه ایران جایگزین نشده اند.
حالا مردم آذربایجان برگردند و بعد از 500 سال و یا بیشتر زبان باستانی پهلوی یا تاتی را زبان مادری خود کنند؟
ویا انگلیسی ها خود را از تاثیر 1500 ساله آنگلو ساکسون ها خلاص کنند، یا مصری ها به زبان مصری باستان و قبطی و یونانی برگردند و یا آمریکائی ها برگردند و زبان سرخ پوستان را صحبت کنند؟
زبان مصریان چطور عربی شد و یا زبان آمریکائیان چطور انگلیسی و یا اسپانیولی شد؟ البته از نظر تاریخی دانستن اینها جالب است. اما نیت بعضی ها از طرح تحریک آمیز این سوال کشف و درک تاریخ نیست، ایجاد خصومت و نزاع بین اقوام یک ملت و مملکت است.
در مقابل اتهامات و توهین و تحقیر نسبت به زبان و فرهنگ ترکی آذربایجان، عکس العمل قوم گرایان ترک آذربایجانی هم روشن و قابل پیش بینی است. آنها هم با خشم و خروش بی اساس و کودکانه ای نسبت به این قبیل «ادبیات توهین» و براى خلاصی از اتهامات «زور شمشیر» و «حمله مغول» بطور خنده داری ادعا میکنند که مردم این سرزمین همیشه و 4-5 هزار سال است که ترک زبان بوده اند (!) آنها هم ایران را با همه زبان و فرهنگ و تاریخش انکار و رد میکنند و خواهان جدائی ازخانه و کاشانه ای میشوند که اجداد مشترکشان هزار سال برای بنایش کار کرده اند.
تاریخ چیز دیگری است، این قبیل نتیجه گیری های سیاسی که ناشی از نادانی و گاه غرض است چیز دیگری است.
در اروپا و آمریکای لاتین و حتی مصر گفتیم مردم چگونه به دگرگشت زبان های باستانی خود مینگرند. در ایران هم بنظر نمیرسد که اندیشه ها و گروه های افراطی نژاد پرست آریائی و یا قومگرای ترک نمایانگر اولویت های روشنفکری، ذهنی و سیاسی ملت و یا دولت ایران باشد. اما بهر حال این قبیل هیاهو ها نه فقط آب را گل آلود میکنند بلکه این توان فی القوه را بخصوص در شرایط منطقه ای مانند خاورمیانه دارند که «سر موعد» به صلح و همزیستی مردم لطمه ای جدی بزنند.
عباس جوادی
Karkas - اصفهان - ایران
نویسنده فراموش کرد که در نوشته اش یاداور بشه کوروش هم ترک بوده است، همچون دیگران. أصلا مادها که تورک بودند توسط این آریایى هاى فاشیستِ نژاد پرست و .... فارس شدن، عربها هم تورک بودند که توسط دسیسه شونیست پان فارس هاىِ فاشیست نژادپرستِ. دوجنسه، عرب شدند. اروپاى ها هم ترک بودند،(ترک استانبولى) بعد اروپاى شدند،،،،
یکشنبه 15 دي 1392 - 13:25
دبل چاکلت - شیراز - ایران
لایک!
یکشنبه 15 دي 1392 - 13:55
samak - پاریس - فرانسه
آفرین
یکشنبه 15 دي 1392 - 14:00
samak - پاریس - فرانسه
مقاله بسیار ارزنده و دانشورانه ایی بود. با اسپاس فراوان از جناب آقای جوادی
یکشنبه 15 دي 1392 - 14:01
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
در این نقشه نسبتا منصفانه سرزمینهای ترک تبار ایران نشان داده شده یک بار لطف کنید و در نقشه جهانی سرزمینهایی را که مردم ترک در آنها سکونت میکنند را بررسی کنید فارغ از نام کشور آنها خواهید دید که این سرزمینها به هم پیوسته و از چین تا مدیترانه را شامل میشود در عرض جغرافیایی بالای مرکز ایران. اگر بیان میشود ریشه زبانهای مغولی و ترکی یکی است معنی آن نیست که ترکی آذربایجانی همان مغولی است همانطور که وقتی از زبانهای هندواروپایی صحبت میشود نباید تصور کرد زبان هندی! و فرانسوی یکی است.
یکشنبه 15 دي 1392 - 14:13
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
فارغ از سرگذشت زبان ترکی کردم حق دارند زبانی را که به آن تکلم میکنند را عزیز بدانند و در حفظش بکوشند چون اگر بخواهیم به زبان مادر تمام زبانها برسیم که امکان ندارد همه باید همزبان باشند و اگر مقتصیات نبود زبان ها رشد و تغییر نمیکردند مردم آذربایجان زبان ترکی را میخواهند داشته باشند اما عده ای مغرض میخواهند آنها را در سر دوراهی انتخاب ایرانی بودن یا ترک بودن قرار دهند و این تجزیه گری است ایران سرزمین اقوام گوناگون......... است و همانند امریکا که خواهان ملتی جهانی است ایران هم باید سیستمی شامل اقوام فدرال را در پیش بگیرد
یکشنبه 15 دي 1392 - 14:13
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
امیدوارم زمانی این سوال نیز بصورت تحقیق علمی بررسی شود که چگونه زبان مردم ایران چند قومی فارسی انتخاب شد و زبان اصلی فارسهای ایرانی چه بوده و آنها نسبت به ربان اصلیشان جه حسی دارند و آیا دوست دارند فارسی فعلی را ول کنند و دنبال احیای آن زیان باشند؟ و زبان مردمی که در ایران زندگی میکردند قیل از آمدن مدعیان آریایی چه بوده؟ و آن زیان چه شده ؟
یکشنبه 15 دي 1392 - 14:20
zagheneshin - ایژوسک - روسیه
مقاله جالبی بود !
یکشنبه 15 دي 1392 - 14:39
seyed ali geda - لندن - انگلیس
نویسنده آقای عباس جوادی از مستندات تاریخی بسیار ضعیف و گاهی برداشت شخصی خود را به نتیجه گیری مطالب تحمیل کرده و حتی گاهی از پرداختن به موضوع زبان ترکی به بیرون پرت شده و به موضوع مذهب شیعه پرداخته که بیدلیل نتیجه گیری کرده که مذهب شیعه به زور به مردم آذربایجان تحمیل شده است. تحقیق در مورد یک مطلب نیاز به مطالعه وسیع و جامع دارد و نویسنده نباید خود نتیجه گیری کند و این را به اختیار خواننده واگذارد. زنده باد ایرانی با همه اقوام .
یکشنبه 15 دي 1392 - 15:01
razmandeh - استکهلم - سوئد
مطلب جالبی بود :: البته یه شوخی هم بکنیم !!!! پس دیگه با خیال راحت نون بربری بخوریم لهجمون خراب نمیشه!!!!
یکشنبه 15 دي 1392 - 15:54
بی خیال - کرمان - ایران
کل مقاله تشکال تاریخی و سندی دارد. اولین حضور ترک زبانان به دوره عباسییان بر می گردد که به صورت افراد نظامی و غلام از ماوراء النهر به بغداد آورده شدند و به علت قدرت جسمی در مراتب بالای نظامی قرار گرفتند و به علت فسادهای گسترده برای آنها شهری مجزاء با نام سامرا ساخته شد تا مردم از شر آنها در امان باشند. جریان این گروه در تاریخ بسیار خواندنی است. دوستان می توانند به تاریخ ابن کثیر و یا تاریخ طبری و یا تاریخ دولة العباسیه مراجعه نمایند.
یکشنبه 15 دي 1392 - 16:09
nimaaa - نیویورک - امریکا
در طول این صد سال و بعد از استانداری عبدالله مستوفی فارس زبانان جنایات زیادی در اذربایجان جنوبی انجام دادند و حتی به اونها اجازه فراگیری زبان مادریشان داده نشد. کشتار مردم اذربایجان در 21 اذر 1324 و توهین و تحقیر و تبعیض تنها نمونه ای از جنایتهای دولت و قوم نژاد پرست فارس در حق مردم اذربایجان بوده است .ادامه این رویه مورد قبول مردم اذربایجان نیست و بعد بحران سوریه و تغییر حکومت امکان دارد تغییرات اساسی در ایران صورت بگیرد
یکشنبه 15 دي 1392 - 16:20
ir2013 - کرج - ایران
نمی دانم چرا برای بعضی ها بیشتر بودن ترکها در جهان خشم آنها را بر افروخته حالا مغول هم باشد از نسل عرب هم باشد تمدنشان به قبل از میلاد میسح بر می گرده و به از خود فروشی بعضی از پارسی زبانان هست که در طول تاریخ خوش خدمتی خود را (خیانت) به این مرز بوم نشان دادند
یکشنبه 15 دي 1392 - 17:03
مهرداد2538 - تهران - ایران
Karkas - اصفهان - ایران_ بله شما درست می فرمایید، اصلاً خدا هم ترکه..!! فرشتگان مقربش هم ترکند! دیگه چی میخوای؟! بازم بگو.
یکشنبه 15 دي 1392 - 17:55
آرمان شهر من - استهبان - ایران
شاید از نظر علمی زیاد پربار نبود و از افراط و تفریط به دور بود...زنده باد ایران و ایرانی باد هر زبان و قوم و مذهب!
یکشنبه 15 دي 1392 - 18:28
arkadash - نیکوزیا - قبرس
درود و صدها درود...سپاس و صدها سپاس...نه به عباس جوادی ...بلکه به Karkas - اصفهان - ایران...خوشحالم که کامنت فوق العادهتون دقیقا اولین کامنت بعد از این تحلیل مزخرف و آبکیه!
یکشنبه 15 دي 1392 - 19:01
oghab - هلسينكي - فنلاند
اﺳﻜﻨﺪﺭ ﺫﻭﻟﻘﺮﻧﻴﻦ اﺯ اﺭﺩﺑﻴﻞ ....ﻫﻢ ﻣﻴﻬﻦ ﮔﺮاﻣﻲ ﺯﺑﺎﻥ ﻛﻮﺭﺩﻱ اﻣﺮﻭﺯ ﻫﻤﺎﻥ ﺯﺑﺎﻥ اﺻﻴﻞ ﭘﺎﺭﺳﻲ اﺳﺖ ..ﻳﺎ ﺑﻬﺘﺮ ﺑﮕﻮﻳﻴﻢ ﻧﺰﺩﻳﻜﺘﺮ اﺳﺖ .ﻭاﻳﻨﻜﻪ ﺁﺫﺭاﺑﺎﺩﮔﺎﻥ ﺗﺮﻙ ﺯﺑﺎﻥ ﻧﺒﻮﺩﻧﺪ ﻭاﻗﻌﻴﺖ اﺳﺖ اﻧﻜﺎﺭﻧﺎﭘﺬﻳﺮ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ ﺧﻮﺯﺳﺘﺎﻧﻲ ﻫﺎﻱ ﻋﺮﺏ ﺯﺑﺎﻥ ﻣﺎ...ﺑﻪ ﻫﺮ ﺣﺎﻝ ﻣﻴﻬﻦ ﭘﺮﺳﺘﻲ ﺷﺮﻁ اﻭﻝ اﺳﺖ ﺑﺴﺎ ﺩﺭﺧﺎﺭﺝ اﺯاﻳﺮاﻥ ﻓﺮﺯﻧﺪاﻥ اﻳﺮاﻧﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﻛﻪ ﭘﺎﺭﺳﻲ ﺧﻮﺏ ﻧﻤﻲ ﺩاﻧﻨﺪ ﻭﻟﻲ ﺧﻮﺩ ﺭا اﻳﺮاﻧﻲ ﻣﻲ ﻧﺎﻣﻨﺪ .ﭘﺎﻳﻨﺪﻩ اﻳﺮاﻥ ﻭاﻳﺮاﻧﻲ ﻧﻨﮓ و ﺫﻟﺖ ﺑﺮ ﺗﺎﺯﻳﺎﻥ اﻳﺮاﻧﻲ ﻧﻤﺎ
یکشنبه 15 دي 1392 - 19:03
Mazani Tiger - کوالالامپور - مالزی
سید علی گدا - لندن - انگلیس. آفرین به شما، دیگران باید نوشته شما رو بخوانند تا یاد بگیرند چطور اظهار نظر کنند، . اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران. با شما مخالفم، سیستم فدرالی قومی برای ایران بسیار خطرناک هست
یکشنبه 15 دي 1392 - 19:19
مرد خوشتیپ - تهران - ایران
اصفهان .. خودتم فهمیدی چی نوشتی؟؟قاجار ترک بود مملکت خراب کرد سید علی هم ترک بود مملکت به گند کشید ..هر چند خوبم توشون هست ولی اصل کاریها شون گندزدن..حالا دیگه ساکت باش یه چیز خوبم نوشتن با نادونی و جهالتت خرابش نکن هیس..
یکشنبه 15 دي 1392 - 19:20
alavi2000ca - استکهلم - سوئد
مقاله ارزشمندی است. بعنوان کسی که در تهران متولد شدم ولی اصلیتاً آذری هستم برای اولین بار یک توضیح منطقی در این مورد خواندم! با انکار هویت اقوام ایرانی نمیشود امنیت کشور را فراهم کرد بلکه یک نظام دموکراتیک باید به این تفاوتها احترام بگذارد. مثلا چه اشکال دارد که در مجلس ایران هر نماینده به زبان مادری صحبت کند و ترجمه همزمان شود برای دیگران؟! مانند اتحادیه اروپا. هیچ کدام از اقوام آذری من تجزیه طلب نیستند بلکه خودشان را صاحب ایران میدانند! نباید اقوام را به بهانه تجزیه طلبی از حقوق خود محروم کرد!
یکشنبه 15 دي 1392 - 20:00
azadi2011 - تورنتو - کانادا
جالب بود۰ یک پرسش را نویسنده باید جواب بدهد و آن اینکه: تمام این دولتهایی که نام برده شد و اقوام مهاجم و سربازانشان همه ترک بودند و سلجوقیان تیموریان صفویه و قاجاریه و اکنون هم که۰۰۰۰۰۰همه ترک بودند۰ پس این فارسهای فاشیست نژاد پرست توی این هزار سال گذشته کجا بودند که داشتند حق کردها را می خوردند?????
یکشنبه 15 دي 1392 - 20:16
paksan - آمریکا - آمریکا
Karkas - اصفهان - ایران :من هم وقتی به ریشه های اجدادیم نگاه می کنم می بینم ترک زبان یا مخلوطی از ترک و پارس بودند ولی حقیقت اینه که از اینکه آریایی هستم افتخار میکنم ولی شما هم یادت رفت فردوسی و مولوی و همه پارسی گوها هم ترک بودند!؟ .. یاد داستان بعضی ها افتادم که میگن تیم تراکتورسازی 100میلیون طرفدار داره! خخخ . به نظر من هرکس باید به اندازه خودش حرف بزنه ولی همیشه کوتوله ها و مینی فرهنگها با ادعاهای بزرگ و مدعی نشون دادن خودشون میخوان خودشون رو بزرگ نشون بدن و اکثر فرهنگهایی که این کارها رو میکنند دچار حقارت هستند این نظر منه .به ترکیه امروز نگاه کنید همه کار کردند که بگند ما بودیم ولی همه می دونند که اناتولی قسمتی اش آریایی بود و قسمت دیگه اش یونانی بوده ولی اینها با عوض کردن اسمهای شهرها و تغییر اسمهای باستانی به اسمهای خودشون فک میکنند میشه موضوع رو عوض کرد ولی بازم مردم دنیا به این منطقه که بیشتر از 200سال و نهایت 500 سال عمر نداره بیشتر از این فکر نمیکنند و قدمت چیزی نیست که بشه با تحریف بدستش آورد.
یکشنبه 15 دي 1392 - 20:39
uk.ali - لیورپول - انگلیستان
امپایر تک تا ز ، زبان قدردیتمند انگلیسی به زودی به منطقه سا یه خواهد افکند و داستان ترک و فارس برای همیشه تعطیل خواهد شود !
یکشنبه 15 دي 1392 - 20:54
London.liberty - شیراز - ایران
اگر ما دنبال ریشه هستیم اول باید فرق ایران و پارس بدونیم . ایران همه ملیتهای مختلف ایران را ایرانی می گویند ولی پارس یا فارس قومی از اقوام ایران از نسل پدری کوروش که منطقه جنوب ایران. شیراز.یزد.بخشی از اصفهان و منطقه جنوب ایران کنار ایلام و چند قوم دیگر بودند ولی قوم صلح طلب و قدرتمندی بودن اما ایرانی حتی تهرانیها اصیل قوم پارس نیستند اگر به قدیم بر گردیم
یکشنبه 15 دي 1392 - 21:02
تیتو تیتو - تهران - ایران
nimaaa - نیویورک - امریکا مطمئنی با هلوکاست اشتباه نگرفتی چی میگی حالت خوبه!
یکشنبه 15 دي 1392 - 21:06
London.liberty - شیراز - ایران
تهران.همدان.اذربایجان همه از اقوام ماد بودند و اصلا قوم پارس نبودند. شما اگر به شیراز نگاه کنید و مشهد و منطقه های دیگر خوب می بینید که ترکهای که با نادر شاه افشار به خواست خاندان صفوی امدن ایران تقریبا پنصد سال پیش به ایران, بیشترشون تو شیراز و مشهد زندگی می کنند ایرانی هستند ولی نمیشه گفت که فارس هستند یا ساکنان اصلی منطقه, و بیشترشون هم تو خودشون ازدواج می کنند که نسلشون ترک بمونه ولی فرهنگ چون تو ایران هستند شده میراثشون,
یکشنبه 15 دي 1392 - 21:12
London.liberty - شیراز - ایران
حالا تهران دور و بر هم خودشونا قوم اصیل فارس می دونند از قوم مادری کورش امپراطور ماد بودند ترکهای اذربایجان هم تا الان ایران تجزیه نکردن بخاطر اینه مقام رهبر کشور بشون دادن , و پایتخت ایران تهران هست تا نزارند اذربایجان فکر جدا طلبی کنه, وگر نه فارس و ایرانی کاری به شیعه و سنی نداره داریم اینجا مسیحی و بلوچ و افغانی معرفی کرده خودشا اقامت بگیره و غیره......
یکشنبه 15 دي 1392 - 21:31
Alard - اِدینبرو - اسکاتلند
هر وقت ایران شمالی را به میهن باز گردوندیم آن موقع همه چیز درست میشه.
یکشنبه 15 دي 1392 - 21:32
a.ahooraei - کلن - آلمان
جنگ ابلهان الآنه که شروع بشه. بدبخت یه دست صدا نداره!!!!! بی خیال زیر یک درفش زندگی کنید تا قوی و یکصدا بمانید.
یکشنبه 15 دي 1392 - 23:07
faranak-montreal - مونترال - کانادا
Karkas - اصفهان - ایران .ببین من نصفم ارمنی نصفه رشتی هست میدونی ایران از اول مال رشتیها بود بعد ما ارمنیها بعدش هم فارسا اومدن . خوشت میاد مزخرف بشنوی من هم بهت مزخرف تحویل دادم , اینجا اگه بگی پرژن هستی میگن عربی حرف میزانی , برو بابا دلت خوشه ما از فارس فقط داریم نامش را یدک میکشیم
یکشنبه 15 دي 1392 - 22:13
tashtar12 - بلینگهام - ایالات متحده آمریکا
این مقاله می توانست خوب باشد اگر یک مقدار خود می کشی ای خافظ خود تعزیه می خوانی کمتر داشت. نخست کسروی یک محقق بود و در این باره پژوهید. کارش واکنشی نبود. دوم این ارجیف که مغولها آذربایجان را ترک زبان کرده اند در نوشته های کسروی به روشنی رد شد. سیم که گفت و تاکید می کنم چه کسی این غلط را کرد که آذریایجانیان باید زبان ترکی خود را رها کنند و به زبان آذری قدیمی سخن گویند. آخر چه کسی این ماست ترش را خورد که نویسنده این مرده کشی می کند؟ . . آذربایجان در یک پروسه احتمالا 800 تا 900 ساله ترک زبان شد. حالا فرض کنیم که آذربایجان همین ده سال پیش ترک زبان شد یا دو هفته پیش. هر چه بود بود و گذشت اکنون زبان مادر مردم این سامان ترکی آذربایجانی است و باید حرمت زبانی آن به رسمیت شناخته شود. فارسی زبانی است ملی ماست. آذربایجان جزء لاینفک ایران است . پاینده ایران
دوشنبه 16 دي 1392 - 02:43
ukguy4u - لندن - بریتانیا
nimaaa - نیویورک - امریکا. خیلی شستشوی معزی شدی. در ایران کی زبان ترکی ممنوعه.جمهوری اسلامی به همه خفقانش زبان هیچ قومی رو ممنوع نکرده هم شبکه بومی دارید هم همه جا زبانتون داره استفاده میشه در ضمن رهبر هم ترکه پس لطفا خودتو به .. نزن.
دوشنبه 16 دي 1392 - 02:56
srdash - تبریز - ایران
باباشماروبخدابس کنیداین دعواهاوحرفهایه قلمبه وسلمبه که ازخودتان درمی کنیداین حرفهابرای هیچ کس آب ونان نشده وجزنفاق ودشمنی وجنگ داخلی کاردیگه ای نداره همه مابرادریم وبرابروبایددست دردست هم برای آبادانی ایران بکوشیم واله من شعارنمیدم خودم اهل آذربایجانم وهمیشه بادوستانی که به فکرتجزیه وجدایی آذربایجان ازایران هستندمخالفت میکنم آخه باباماهاچه مرگمون شده عوض اینکه به فکرفردای فرزندانمان وطنمان باشیم اینگونه بجان هم افتادیم وداریم فارس وترک وکرد...می کنیم واقعابرای خودمان متاسفم.
دوشنبه 16 دي 1392 - 07:28
ktkntiuk - مونيخ - المان
razmandeh - استکهلم - سوئد. تو یاد بگیر که سوئدی رو به لهجه فارسی صحبت نکنی، نون بربری پیشکشت دادا!.
دوشنبه 16 دي 1392 - 07:31
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
واقعیت متفاوت از افسانه است. 1. در حالت کلی تفاوت نژادی یک افسا نه است.از لحاظ بیولوژیکی و ژنتیکی ژنوم همه انسانهای کره زمین به طور شگفت انگیزی شبیه و همسان است (این به این معنی است که برتری نژادی چیز موهومی است). 2. از لحاظ جامعه شناختی و فرهنگی نیز در طول تاریخ اقوام ایرانی آنقدر با هم ممزوج شده اند که تصور پیدا کردن قومی با ویژگیهای سره در ایران کاملا خطاست. این به طریق اولی در مورد فارسها و ترکها صادق است چرا که اکثریت غالب جمعیت ایران را این دو قوم تشکیل میدهند.ودر طول صدها سال کنار هم زیسته اند و وصلت کرده اند و بده بستانهای ژنتیکی و فرهنگی و اجتماعی با هم انجام داده اند.
دوشنبه 16 دي 1392 - 08:17
shivaa - تهران - ایران
کسروی در این مورد مقاله خوبی داره.صفویه هم کرد تبارند و نه ترک تبار
دوشنبه 16 دي 1392 - 11:28
nimaaa - نیویورک - امریکا
ukguy4u - لندن - بریتانیا. چیزی که امروز همه دنیا در موردش صحبت میکنن و حتی سازمان ملل صدها بیانیه در موردش صادر کرده رو میگی شستشوی مغزی. بهتره قبل از اینکه در مورد چیزی حرف بزنی در موردش تحقیق کنی اتفاقا شما هستی که خودت رو به .. زدی.
دوشنبه 16 دي 1392 - 11:28
oghab - هلسينكي - فنلاند
ﺳﺮﺩاﺵ ﺗﺒﺮﻳﺰ اﻳﺮاﻥ ..ﺩﺭﻭﺩ ﺑﻪ ﺷﺮﻓﺖ ...ﻣﻦ ﻫﻢ ﺁﺫﺭﻱ ﻫﺴﺘﻢ ..ﻭاﻳﻦ ﻋﻘﻴﺪﻩ ﺭا ﺩاﺭﻡ ﻛﻪ ﻫﺮ ﻓﺎﺭﺱ ﻳﺎ ﺗﺮﻙ ﺯﺑﺎﻥ ﻳﺎ ﻛﻮﺭﺩ ﻳﺎ .... ﺑﻪ ﻓﻜﺮ ﺗﺠﺰﻳﻪ ﺑﺎﺷﻨﺪ ...ﻭاﻗﻌﺎ ﺟﺰﻭ ﻋﻮاﻡ ﻛﻞ اﻟﻨﻌﺎﻡ ﻳﻌﻨﻲ ﭼﻬﺎﺭﭘﺎﻳﺎﻥ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ..
دوشنبه 16 دي 1392 - 12:40
nimaaa - نیویورک - امریکا
srdash - تبریز - ایران. ببین همشهری من فارسها مثل شما فکر نمکنند اونها ایران فقط متعلق به خودشون میدونند به قومیت مردم آذربایجان توهین میکنند کشور به صورت مرکزیت اداره میشه تبعیض بیداد میکنه سعی کن اینها رو بفهمی
دوشنبه 16 دي 1392 - 13:35
عاشق تبریز - تبریز - ایران
من از اینکه اذرئ هستم افتخار میکنم و به ایران و اقوامهائ دیگر..از لر کرد عرب بلوچ وووووهمه را دوست دارم..و خوشحالم که همه ما بجز زبان مادرئ پارسئ هم داریم که را بهم وصل کرده.و زیبائ ایران ما به همین قومهاست که داریم کنار هم زندگئ میکنم و باعث افتخار هست...درود بر همه ایرانیهائ عزیز..
دوشنبه 16 دي 1392 - 17:17
اذرئ ایرانئ اصل - باکو - ایران
nimaaa - نیویورک - امریکا....اقا شما حرف بیخود میزنئ ..و نمیخواد تفرقه بندازئ..ما همه اهل ایرانیم .و در ضمن فارس کیه ایران تشکیل شده از من اذرئ لر کرد عرب بلوچ ترکمن.ووووووو..پس تو سعئ بفهم .که ادعا دارئ تو دمکراسئ هستئ...اخرین بارت باشه....
دوشنبه 16 دي 1392 - 17:22
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
nimaaa - نیویورک - امریکا....به نظر من گردن کلفت ترین و پر نفوذ ترین قوم در ایران شما ترکها هستید که این هم مرهون سخت کوشی خود ترکها است....آیا یک آذری در ایران به صرف ترک بودن برای طی مدارج شغلی یا کاری بامانعی مواجه می شود؟ اصلا و ابدا....تضییع حقوق در نسبت و مقایسه با دیگران بهتر فهیده میشود ...ترکها را با بلوچها و کردها مقایسه کنید... ممکن است به بی توجهی به زبان ترکی اشاره بکنید که این هم جالب بدانید که خود ترکها بیشترین کمک را برای بسط و گسترش زبان فارسی کردند: مولوی و نظامی گنجوی ترک تبار بودندولی به فارسی شعر می گفتند. اکثر حکومتهای بعد از اسلام در ایرن ترک بودند ولی زبان درباری آنها فارسی بوده ختی در دربار عثمانی...در دوران معاصر تقی زاده تبریزی(وزیز فرهنگ دوران مشروطه) --کسروی و خیلی از ترکها در راه اعتلای فارسی کوشیده اند....
دوشنبه 16 دي 1392 - 17:33
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
nimaaa - نیویورک - امریکا....به نظر من گردن کلفت ترین و پر نفوذ ترین قوم در ایران شما ترکها هستید که این هم مرهون سخت کوشی خود ترکها است....آیا یک آذری در ایران به صرف ترک بودن برای طی مدارج شغلی یا کاری بامانعی مواجه می شود؟ اصلا و ابدا....تضییع حقوق در نسبت و مقایسه با دیگران بهتر فهیده میشود ...ترکها را با بلوچها و کردها مقایسه کنید... ممکن است به بی توجهی به زبان ترکی اشاره بکنید که این هم جالب بدانید که خود ترکها بیشترین کمک را برای بسط و گسترش زبان فارسی کردند: مولوی و نظامی گنجوی ترک تبار بودندولی به فارسی شعر می گفتند. اکثر حکومتهای بعد از اسلام در ایرن ترک بودند ولی زبان درباری آنها فارسی بوده ختی در دربار عثمانی...در دوران معاصر تقی زاده تبریزی(وزیز فرهنگ دوران مشروطه) --کسروی و خیلی از ترکها در راه اعتلای فارسی کوشیده اند....
دوشنبه 16 دي 1392 - 17:34
Atabay2021 - خوی - ایران
مطلب زیرکانه یکطرفه است هرچند نگرش کم رنگ دلسوزانه ای دارد اماسؤالاتی هست که جواب می خواهند: دلیل تشابه زبان سومریان قدیم با زبات ترکی آذربایجان چیست؟ میتانی ها، لولوبی ها، مانناها، اورارتوها و .. چه کسانی بودند؟ ارتباط رسمی شدن زبان فارسی در ایران و سیاست انگلیسی ها چیست؟ چرا باید عمده بودجه های عمرانی کشور در مناطق فارس نشین خرج شود و مناطق ترک نشین مورد قهر و غضب دولت مردان فارس قرار بگیرند؟ چرا صدها کانال تلویزیونی و رادیویی 24 ساعته آذربایجان را مورد تهاجم فرهنگی فارس ها و افغانی ها قرار داده اند؟ در ترکیب حکومتی با توجه به نسبت جمعیتی کشور چند دولت مرد ترک زبان وجود دارد (حتی از نوع ماهیت گم کرده اش) ؟ چرا آذربایجان پر آب عمدا به کویر تبدیل می شود و کویر مرکزی ایران برعکس؟ ........ ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
دوشنبه 16 دي 1392 - 18:26
salar67 - تبریز - ایران
اونایی که میگن زبان مردم اذربایجان بعد از حمله مغول ترک شدن به این نکته ساده توجه کنن که 80 سال توهین وتحقیر با کمک انواع رسانه های سمعی وبصری نتونستن زبان مردم اذربایجانرو تغییر بده حالا چطور بقول نژاد ژرستای فارس قوم وحشی مغول تونستن زبان ابا واجداد مارو تغییر بدن خودتون قضاوت کنید در ثانی حداقل چندین نسل قبل از مارو که احوالاتشونو دیدیم وشنیدیم ترک بودن واین امروز وظیفه ماست که از زبان مادریمون در مقابل این همه هجمه دفاع کنیم که اگر این کارو نکنیم به گذشتگان خود خیانت کردیم
دوشنبه 16 دي 1392 - 18:43
sepherdad - سیدنی - استرالیا
البته مصر با زور شمشر عرب زبانشون عربی شد، بقیه کشورها رو هم که نگاه کنی با زور ارتش دشمناشون تغییر زبان دادن، زبان سیاپوستها فرانسوی یا انگلیسی نبود!!!،مردم آزاربایگان ترک نیستن چون چهره قفقازی دارن.
دوشنبه 16 دي 1392 - 19:36
nimaaa - نیویورک - امریکا
اذرئ ایرانئ اصل - باکو - ایران. بهتر اول ادب یاد بگیری بعدش بیای اینترنت من با مانقوردها و ساتقین های مثل تو هیچ حرفی ندارم بار اخرت باشه اینجوری حرف میزنی اگه خیلی خودت رو ایرانی میدونی بهتر برگردی ایران اذربایجان برای امسال تو جایی نداره
دوشنبه 16 دي 1392 - 19:36
nimaaa - نیویورک - امریکا
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی. دوست عزیز از کامنت شما ممنونم و بیانات شما همه واقعیت است.اما واقعیتهای دیگری هم وجود دارند و من بحثم بیشتر در مورد اعتدال و نقض حقوق بشر هست که در ایران امروزی رعایت نمیشود از اشنایی با شما بسیار خوشحال شدم
دوشنبه 16 دي 1392 - 19:41
atila1111 - هیلرود - دانمارک
اذری ایرانی اصل.باکو. اذربایجان را نجس نکن .برگرد ایران
دوشنبه 16 دي 1392 - 22:08
تیردادسورنا - ایران - ایران
آقایان پان ترکیسم ، آیا در ایران کنونی فقط حق و حقوق ترکها پایمال میشه؟ ترکها حق دارند مسجد خودشان را در هر کجا خواستند بسازند اما اهل سنت چی؟ خوب که به کامنتهای شما نگاه کنیم میشه فهمید آکنده از نفرت و نژادپرستیه فراموش کردید که همون صفویان با ساخت مذهب شیعه به قتل عام مردم ایران پرداختند؟ ترکها چه در زمان قاجار و چه در زمان پهلوی و چه در جمهوری اسلامی همیشه عالی ترین پستها را در اختیار داشتند و دارند اما کدام بلوچ و سنی در ایران پست و مقامی داشته اند؟ در ثانی زمان نژاد و زبان و مذهب در دنیای متمدن بسر آمده! اگه چهارتا جوک و توهینی هم به ترکها میشه متاسفانه توسط همون تهرانیهای ترک تباره!
سه شنبه 17 دي 1392 - 09:27
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
nimaaa - نیویورک - امریکا...با سلام و احترام متقابل...
سه شنبه 17 دي 1392 - 14:30
vurujak - لندن - بریتانیا
مقلهای آبکی مثل این فقط به اختلافات دامن میزنن. از عنوان مقاله معلوم هست که نویسنده بیطرف نمیتونه باشه. بدون مرجع و کاملا به روش غیر علمی. سوال: چرا نویسنده یک مقاله با این عنوان که ایران مرکزی چطور فارس زبان شد ننوشته؟ این که زبان پیش فرض آزربایجان رو فارسی بدونیم و بعد ترکی شدنش رو بحث کنیم خود غرض ورزی هست. این کارها بایستی توسط زبانشناسان و با ارائه مستندات علمی انجام بشه. و برای همهٔ زبانها از جمله فارسی.
سه شنبه 17 دي 1392 - 14:30
persianshadow1 - برایتون - انگلستان
با کمال احترام به دوستان وطن دوست آذربایجانی باید بگم با خواندن نظرات پان ترکها تنها چیزی که به مشام میاد نژاد پرستی و عقب ماندگی و عقدههای سرکوب شده است. این بد بختها بی عرضگی و بیسوادیشون رو میخوان گردن اقوام دیگر ایرانی بیاندازند، اقوامی که خودشون در حال حاضر بیشترین آزار و اذیت رو دارند از این رژیم میبینند،اینها دشمنیشون فقط با فارسها نیست، با کردها هم دشمن هستند، اگر به عربها ،بختیاریها، لرها ، و بلوچها هم نزدیک بودند، با اونها هم دشمنی میکردند.
پنجشنبه 19 دي 1392 - 09:59
آتیلا قشقایی - کپنهاک - دانمارک
اگر دفاع از حق و حقوق زبانی و فرهنگی تورکی پانتورکیسمی هست پس در ایران میلونها پان ترک داریم و من هم یک پان ترک هستم
جمعه 20 دي 1392 - 19:09