ایران قرارداد کمک به ساخت خط لوله گاز به پاکستان را به حال تعلیق درآورد

امضای این قرار داد در آن زمان بین آصف علی زرداری، رئیس جمهوری وقت پاکستان و محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری سابق ایران، به امضا رسید

 ایران، پرداخت وام به پاکستان را در چارچوب توافق ساخت خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان را "معلق" کرده است.


بنابر آن قرارداد، انتظار می‌رفت که ایران برای ساخت این خط لوله ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار وام به پاکستان بپردازد.

در همین رابطه علی ماجدی، معاون وزیر نفت در امور بین‌الملل، گفته که ایران به دلیل تحریم‌ها نمی‌تواند بودجه احداث خط لوله در یک کشور دیگر را تامین کند.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران هم در این رابطه افزوده تا زمانی که هند و چین نخواهند بخشی از این پروژه باشند، احداث این خط لوله برای ایران توجیه اقتصادی ندارد. به گفته رسانه‌های ایرانی آقای زنگنه حدود یکماه پیش نیز در جمع خبرنگاران تاکید کرده بود که "امیدی" به این توافق ندارد

چند روز پیش نیز مقامات پاکستانی برای رایزنی با مقامات ایرانی در مورد این خط لوله به تهران آمده بودند. برخی از رسانه‌‌های ایرانی همزمان با این دیدار و به نقل از وزیر نفت ایران گفته بودند که تهران "با هرگونه ارزان فروشی گاز ایران" مخالف است.

احداث خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان مدتها محور مذاکرات مقامات دو کشور بود تا در نهایت و بعد از مدت‌ها تاخیر و با وجود مخالفت‌های پی در پی آمریکا، مراسم احداث خط لوله انتقال گاز ایران به پاکستان موسوم به "خط لوله صلح" با حضور روسای جمهوری دو کشور در اوایل ماه مارس سالجاری میلادی (اسفند سال ۱۳۹۱) کلیک برگزار شد.

امضای این قرار داد در آن زمان بین آصف علی زرداری، رئیس جمهوری وقت پاکستان و محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری سابق ایران، به امضا رسید.

خط لوله گاز در بخش ایرانی آن تا تقریبا نزدیک مرز با پاکستان تکمیل شده است اما در آنسوی مرز هیچ اقدامی صورت نگرفته است.

در همان زمان هم مقامات آمریکایی از طرق مختلف به اطلاع پاکستان رسانده بودند که که امضای این توافق‌نامه می‌تواند با مشکلاتی بویژه در چارچوب تحریمهای آمریکا علیه ایران مواجه شود.

اما مقامات پاکستان براین نکته تاکید داشتند که این توافق‌نامه بر اساس نیازهای ملی پاکستان است و مقامات آمریکایی اینگونه نیازها را درک خواهند کرد. پاکستان بشدت محتاج انرژی است و در ماههای مختلف سال می‌توان صف خودروها را در مقابل جایگاه‌های عرضه سوخت دید. در بسیاری از نقاط کشور نیز بویژه در تابستان برق تا حدود ۱۰ ساعت در روز قطع می‌شود.

از سوی دیگر البته امضای این قرارداد در آن زمان که ایران تحت تحریمهای شدید و بی‌سابقه آمریکا قرار گرفته بود، برای مقامات تهران می توانست برگ برنده‌ای باشد.



تحلیل


محمد وزیری



در همان زمان هم در هر دو کشور بر سر مشکلات این قرارداد نگرانیهایی وجود داشت. بسیاری در پاکستان بر این عقیده بودند که با روی کار آمدن دولت جدید در پاکستان این توافق نامه با مشکلاتی روبرو خواهد شد و در عین حال میزان کمک مالی ایران اگر حتی علیرغم تحریمها اجرایی شود، بدون حضور شرکتهای بزرگ نفت و گاز و نبود چین و هند عملی نیست.

در پاکستان در عین حال امیدهایی به خط لوله موسوم به "تاپی" بسته شده است که درصورت اجرایی شدن از حمایت آمریکا برخوردار است و در عمل ممکن است برای پاکستان ارزانتر نیز تمام شود. مسیر "تاپی" گاز را از ترکمنستان و از طریق افغانستان به پاکستان انتقال خواهد داد.

مخالفان در ایران نیز بر این عقیده بوده‌اند که نرخ توافق خرید گاز از سوی پاکستان واقعی نیست و از دولت آقای احمدی نژاد به دلیل امضای این توافق انتقاد می‌کردند.

مقامات پیشین دولت ایران انتقاد مخالفان که این قرارداد را صرفا سیاسی عنوان می کردند، رد کرده اند.
.

رأی دهید
compatriot - تورنتو - کانادا
هیچوقت به پاکستانی‌، بنگلادشی، هندی، چینی‌ و روس اعتماد نکن! یکی‌ از درسهای بزرگ زندگی‌!
یکشنبه 24 آذر 1392 - 00:25
romano - تهران - ایران
compatriot - تورنتو - کانادا اتفاقا این اشتباهه و این درسته با همه معامله بکن ، فکر منافع ملتت باش، سیاست داشته باش و دوست همه باش و احترام بزار اما اعتماد نکن! درس بزرگ زندگی!
یکشنبه 24 آذر 1392 - 07:20
کوین پارسی - تورنتو - کانادا
compatriot - تورنتو - کانادا: موافقم.
یکشنبه 24 آذر 1392 - 08:47
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
پاکستان کوره ای که خشتهای خام ساخته شده درلجنزاز تروریسم کور یعنی عربستان در آنجا پخته شده و به همه جا از جمله ایران صادر می شوند...دولت کار درستی انجام داده..
یکشنبه 24 آذر 1392 - 09:23
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.