پیام تبریکی که اسرائیل را غافلگیر کرد
پیام منتسب به روحانی برای خوانندگان اسرائیلی غیرمنظره بود
کامبیز فتاحی
بیبیسی، بیت المقدس
انتشار پیام تبریک سال نو به "همه یهودیان" در حساب کاربری توئیتر ثبت شده به نام حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، برای بسیاری از اسرائیلیها اقدامی غیرمنتظره بوده است.
این پیام تبریک جهانی به یهودیان طبیعتا شامل حال شش میلیون شهروند یهودی اسرائیل نیز میشود که در این کشور و در سرزمینهای اشغالی فلسطینیان زندگی میکنند و حداقل پس از انقلاب ایران و قطع روابط دو کشور، پیام تبریکی از یک مقام ارشد جمهوری اسلامی دریافت نکرده بودند.
تل اشنایدر، روزنامه نگار و وبلاگ نویس در تل آویو میگوید که مردم در اسرائیل هنوز سخنان تند محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری سابق ایران، را به یاد دارند که هولوکاست را نفی و محو شدن اسرائیل از صفحه روزگار را پیشبینی میکرد.
خانم اشنایدر به بیبی سی فارسی میگوید: "من تعجب کردم. اول باورم نمیشد که این حساب کاربری رئیسجمهوری ایران باشد. ما در اسرائیل عادت نداریم که یک چنین تبریکاتی از مقامهای ایرانی دریافت کنیم. پیام خوشحال کنندهای است. امیدوارم که حقیقت داشته باشد."
تکذیب خبر تبریک
خبرگزاری فارس به نقل از محمدرضا صادق، که او را یک مشاور رئیس جمهوری معرفی میکند، نوشته است که طرفداران حسن روحانی در جریان مبارزات انتخاباتی در اینترنت صفحاتی را با اسامی نزدیک به آقای روحانی راهاندازی و با نام او فعالیت میکردند.
او تاکید کرده است که "حسن روحانی حساب توئیتر ندارد.
اما تل اشنایدر میگوید که حتی اگر حامیان آقای روحانی چنین پیام تبریکی فرستاده باشند باز هم این پیام مهم است.
او میگوید: "ما باید بفهمیم که آیا خود حسن روحانی بوده که این پیام تبریک را منتشر کرده یا یکی از دستیارانش. حتی اگر یک دستیار یا یکی از چهرههای جوانی که دور و برش هستند این کار را انجام داده باشد، باز هم پیام خوبی است.»
امروز اولین روز سال ۵۷۷۴ یهودی است و به خاطر تعطیلات عید، روزنامههای عبری زبان اسرائیل منتشر نمیشوند اما سایتهای دو روزنامه هاآرتص و جروزالم پست درباره پیام تبریک منتسب به رئیسجمهوری ایران خبررسانی کردهاند.
تبریک نوروز
در بین مقامهای ارشد اسرائیل، شیمون پرز، رئیسجمهوری این کشور، هر سال نوروز را به مردم ایران و جامعه ایرانیان در اسرائیل تبریک میگوید.
پرز (راست) با تبریک نوروز به ایرانیان بین دولت و مردم ایران تمایز میگذارد اما نتانیاهو چنین تمایزی را در نظر ندارد
مقامهای ایرانی که موجودیت اسرائیل را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت نمیشناسند و از آن به عنوان رژیم صهیونیستی یاد میکنند، هیچگاه پیام متقابل و صریحی به مردم اسرائیل نفرستادهاند.
آقای پرز در عین حال تاکید دارد که اسرائیل بین مردم و حکومت ایران فرق میگذارد و برای تاریخ و تمدن ایران احترام قایل است. اما یک چنین اظهاراتی به ندرت از زبان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، شنیده میشود.
نخست وزیر راستگرای اسرائیل عمدتا بر برنامه اتمی ایران تمرکز کرده است و مقابله با آن را مهمترین اولویت سیاست خارجی دولت خود میداند.
دولت آقای نتانیاهو هنوز به پیام تبریکی که به حسن روحانی نسبت داده شده واکنشی نشان نداده است و به احتمال زیاد آن را نادیده خواهد گرفت.
هنوز روشن نیست که در روزهای آینده پیام تبریک منتسب به آقای روحانی تا چه اندازه جایی در افکار عمومی اسرائیل خواهد داشت.
این روزها مردم در اسرائیل چندان توجهی به مساله ایران ندارند شاید به این دلیل که رسانهها عمدتا بر مشکلات اقتصادی و حمله احتمالی آمریکا به سوریه تمرکز کردهاند.
وجهه حسن روحانی در اسرائیل
انتظارات از حسن روحانی در اسرائیل بالا نیست. گروهی معتقدند که حتی اگر او یک سیاستمدار میانهرو و معتدل ایرانی هم باشد، در نهایت در حوزههای هستهای و استراتژیک از جمله حمایت ایران از گروه حزبالله لبنان یا حکومت سوریه، این آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و نه رئیسجمهوری است که حرف آخر را میزند.
بعضی از چهرههای راستگرا حتی معتقدند که وجهه ملایمتر و تاکید آقای روحانی بر تعامل سازنده در عرصه بینالمللی کار را بر اسرائیل سختتر خواهد کرد.
برخی کارشناسان اسرائیلی یادآور میشوند که روحانی مجاز به تصمیم گیری در مورد مسایل مورد علاقه اسرائیل نیست
دن شوفتان، رئیس مرکز مطالعات امنیت ملی دانشگاه حیفا، به بیبی سی فارسی میگوید: "ما احمدینژاد را داشتیم که در پی تسلیحات هستهای بود و به اسرائیل ناسزا میگفت، اما الان رئیسجمهوری در ایران داریم که ظاهرا میانه روست اما به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای ادامه میدهد. در نتیجه خطری که با آن رو به رو هستیم فرقی نکرده اما چهرهاش خندان شده است."
ایران برنامه اتمی خود را صلح آمیز و ادامه آن را حق مسلم مردم ایران میداند، هرچند رئیسجمهوری ایران بر حل مناقشه اتمی از طریق شفافسازی و تعامل با غرب تاکید دارد.
تعامل با غرب اما نخست وزیر اسرائیل را نگران میکند. آقای نتانیاهو پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات، او را گرگی در لباس میش توصیف کرد که غرب نباید به شعار اعتدالش اعتماد کند.
این اظهارات با انتقاد افرایم هالوی، رییس پیشین سازمان جاسوسی موساد مواجه شد که گفته است این حرف که مهم نیست در تهران چه کسی بر سر قدرت باشد چرا که ایران برنامه اتمیاش را متوقف نخواهد کرد باعث خواهد شد که اسرائیل نفوذش را در روند تعامل احتمالی غرب و ایران از دست بدهد.
در این میان عدهای نیز در اسرائیل معتقدند هنوز زود است که درباره رئیسجمهوری ایران قضاوت شود.
تل آشنایدر میگوید: "وجهه ملایمتر خوب است اما کافی نیست. باید دید که در عمل چکار خواهد کرد."