فرار مغزها از ایران؛ حکایت همچنان باقی

شواهد نشان می دهد که موج خروج نخبگان و متخصصان از ایران همچنان ادامه دارد

ابراهیم خندان

روزنامه نگار

حسن حسینی معاون بنیاد ملی نخبگان گفته که ۳۰۸ نفر از دارندگان مدال المپیاد و ۳۵۰ نفر از برترین های آزمون سراسری از سال ۸۲ تا ۸۶ به خارج مهاجرت کرده اند.


آقای حسینی به خبرگزاری مهر گفته که از میان دارندگان مدال های المپیاد از سال ۸۲ تا ۸۶، تعداد ۷۱۲ نفر نیز در داخل کشور هستند و حدود ۱۴۰۰ نفر از کنکوری های برتر در این چهار سال نیز در داخل کشور مقیم هستند.


گزارش معاون بنیاد ملی نخبگان هیچ اشاره ای به آمار شش سال گذشته نمی کند و مشخص نیست که چه تعداد از نخبگان از کشور مهاجرت کرده اند.

به نظر می‌رسد مسئله مهاجرت جوانان تحصیل کرده از کشور هر سال از سال پیش پیچیده‌تر و حل آن ناممکن تر یا حداقل پر هزینه‌تر می‌شود. این در حالی است که به جز آمار تقریبی‌ که صندوق بین المللی پول در سال ۱۹۹۹ منتشر کرد و در آن ایران را صدر نشین جدول فرار مغزها در بین کشورهای در حال توسعه اعلام کرد، هیچ آمار رسمی و معتبری در این زمینه وجود ندارد و گروهی آنرا حداقل سالانه ۲۰۰ هزار نفر اعلام می‌کنند و دسته‌ای دیگر حد اکثر ۱۰۰ هزار نفر. اما فارغ از اینکه در هرساعت به تقریب ۲۳ نفر تحصیل کرده از کشور مهاجرت ‌کنند یا ۱۱ نفر، چیزی که همه به آن اذعان می‌کنند خسارت‌های جبران‌ناپذیر این کوچ برای ایران و آینده آن است.

برای مثال قاسم احمدی‌لاشکی نماینده نوشهر و چالوس و عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ، با انتقاد از بی‌توجهی به نخبگان المپیادی و کنکوری کشور، گفته است: پدیده فرار مغزها و مهاجرت نخبگان از مدت‌ها پیش به عنوان یک آسیب جدی در حوزه آموزش عالی مطرح بود که امروز گریبان جامعه علمی کشور را گرفته است. طی آمار و اطلاعات موجود از میان رتبه‌های ۱ تا ۱۰ کنکور از پانزده سال گذشته تاکنون، غالب این افراد مهاجرت کرده‌اند. پدیده فرار مغزها در سایه غفلت‌ دستگاه‌های مربوطه سیر صعودی گرفته و این امر نشان می دهد که نهادهایی مثل بنیاد ملی نخبگان و پارک‌های علم و فناوری وظایف خود را به خوبی انجام نداده‌اند و نتوانسته‌اند از پدیده مهاجرت نخبگان ممانعت کنند.

برخی از کارشناسان گفته‌های آقای لاشکی را تکرار حرف‌هایی می‌دانند که سالی یک بار و به نوبت بوسیله یکی از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بیان می‌شود و نشان دهنده رویکرد یا برنامه جدیدی نیست و بیشتر به رسمی برای این کمیسیون می‌ماند. برای مثال در سال ۱۳۹۱ عبدالوحید فیاضی نماینده نور ومحمودآباد، مهاجرت نخبگان را از بین رفتن سرمایه انسانی کشور خواند وگفت: هیچ سیاست جامع و عناصر فکری سازنده‌ای، برای حفظ نخبگان در کشور وجود ندارد.‌ وضعیت نامطلوب حمایت از ایده‌های پرداختی نخبگان در کشور، نشان دهنده نبود سیاست جامع و عناصر فکری سازنده، برای حفظ این افراد در کشور است.

یا در سال ۱۳۹۰ علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات ودلیجان گفت که آمار‌ها نگران کننده‌ است و دولت باید نیازهای حیاتی نخبگان را تامین کند تا مهاجرت‌ها متوقف شود متاسفانه بیشتر نخبگان کشور، با وجود اینکه مشکلات بسیاری را در حین تحصیل متحمل شده‌اند، نادیده گرفته می‌شوند و این مسئله انگیزه‌های آن‌ها را برای ماندن از بین می‌برد.

البته در سال ۱۳۸۹ این اظهار نگرانی‌ها با طرح لایحه‌ای هم همراه بود که هدف آن حمایت از نخبگان و جذب آنان در شرکت‌ها و موسسه‌های دانش بنیان بود. قدرت الله حسینی‌پور نماینده گچساران در آن دوره گفته‌بود که در لایحه جلوگیری از فرار مغزها و نخبگان سعی شده‌ است برای تمام عواملی که موجب فرار مغزها و نخبگان و افرادی که صاحب استعداد خاصی در زمینه علم و فناوری هستند راه‌حلی پیش‌بینی شود. بنابراین اگر دولت به خوبی این قانون را بعد از این‌که در صحن علنی با اخذ میزان بالای رأی تصویب و تبدیل به قانون شد، اجرا کند، ضمن تحقق اهداف سند چشم‌انداز، پیشرفت در زمینه‌های علمی و فناوری در جهت کاهش فرار مغزها و کسب رضایت بیشتر نخبگان و پژوهشگران هم قدم‌های خوبی برداشته خواهد شد.

به نظر کارشناسان با توجه به آمارهایی که هر از چند گاهی منتشر می‌شوند، این لایحه که در همان سال با عنوان "ﻗﺎﻧﻮن ﺣﻤﺎﯾﺖ از ﺷﺮﮐﺘﻬﺎ و ﻣﻮﺳﺴﺎت داﻧﺶ ﺑﻨﯿﺎن و ﺗﺠﺎری ﺳﺎزی ﻧﻮآورﯾﻬﺎ و اﺧﺘﺮاﻋﺎت" به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید و به دولت هم ابلاغ شد تاثیری در روند روبه رشد مهاجرت تحصیل کردگان جوان نداشته است.

آنها می‌گویند شاید بتوان سخنان آقای لاشکی را انتقاد از گفته‌های سید حسن حسینی معاون فرهنگی و امور نخبگان بنیاد ملی نخبگان، وابسته به معاونت علمی ریاست جمهوری و مسئول پی‌گیری حسن اجرای قانون فوق، دانست که سعی کرده‌بود با ارائه برخی از فعالیت های دفتر زیر نظرش وضعیت امروز ایران را بهتر از زمان پیش از ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد نشان دهد.
سردر دانشگاه صنعتی شریف



گزارشها نشان می دهد که تعداد زیادی از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف جذب دانشگاهها و موسسات خارجی می شوند



آقای حسینی فقط به آمار خروج دانشجویان نخبه و المپیادی‌ها در طی سال‌های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۶ اشاره می‌کند و نه به سال‌های پس از آن می پردازد و نه به نتایج اجرای قانون.

کارشناسان مسائل آموزشی معتقدند که هم مجلس و هم دولت مسئله مهاجرت صدها هزار نفره فارغ‌التحصیلان دانشگاهی را به خروج چند ده نفره المپیادی‌ها و دانشجویان ممتاز تقلیل داده و سعی می کنند که فقط در همان چارچوب به مشکل بپردازند. از نظر آنها خروج نخبگان دانشگاهی از یک کشور برای ادامه تحصیل یا تحقیق در کشوری دیگر پدیده‌ای متداول و مرسوم در همه کشورهاست اما مشکل این است که این افراد دیگر باز نمی گردند و علاوه بر آن مهاجرت تنها محدود به نخبگان نیست بلکه نیروهای متخصص بسیاری از کشور خارج می شوند.


چرا فرار مغزها

به پدیده مهاجرت گسترده تحصیل‌کردگان، دانشگاهیان و دانشمندان یک کشور یا جامعه به کشورهای دیگر، به اصطلاح فرار مغزها می‌گویند. جامعه شناسان معتقدند که مهاجرت متخصصان و تحصیل‌کردگان به دو دسته عوامل دافعه در جامعه مبدا و جاذبه در مقصد ارتباط دارد.

از مهمترین دافعه‌ها می‌توان به فاصله طبقاتی زیاد، نابرابری درامد و هزینه، بی قانونی و پارتی بازی، فرهنگ کاری ناکارامد، نبود آزادی، و بی عدالتی و از جاذبه‌های جامعه مقصد هم می‌توان به رفاه اجتماعی و اقتصادی، آزادی های سیاسی و اجتماعی، وجود فرصت‌های شغلی و امنیت شغلی، و نظام اموزشی کارآمد؛ اشاره کرد.

به طور کلی باور آنها این است که سرمایه انسان متفکر اندیشه اوست و می خواهد در جایی که زندگی می کند مطرح باشد مانند سرمایه گذاری که پول خود را در جایی سرمایه گذاری می کند که تضمین سود و بازپرداخت داشته باشد.

فرار مغزها نه پدیده جدیدی است و نه مختص به کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته. در طی تاریخ بارها مهاجرت نخبگان از کشوری به کشور دیگر اتفاق افتاده است. همانطور که امروز شاهد خروج متخصصان از ایران هستیم روزی نیز همین کشور مقصد نهایی صنعتگران و دانشمندان از کشورهای دور و نزدیک بوده است. همین‌طور در خبرها می‌خوانیم که به عنوان مثال بریتانیا که یکی از مقاصد مهاجرین ایرانی است، نیز به دلایل اقتصادی شاهد مهاجرت متخصصانش به مقصد دیگر کشورهای اروپایی یا آمریکاست.

پس مهاجرت به تنهایی نگران کننده نیست بلکه این کوچ دائم و بدون برگشت مهاجرین است که تبعات سنگین مالی برای کشور مبدا به همراه دارد. این کشورها از دو سو دچار زیان می‌شوند؛ هم سرمایه گذاری پیشین برای تربیت نیروی متخصص را از دست می‌دهند و هم از سودآوری بالقوه آنها در اقتصاد کشور محروم می‌شوند. برای مثال بر اساس برآورد صندوق بین المللی پول، ایران با خروج سالیانه ۱۵۰ هزار تحصیل کرده، حدود ۵۰ میلیارد دلار متضرر می‌شود.


موضع مسئولان

مسئولان کشور در مقابل این مسئله مواضع مختلف و گاه متناقضی دارند. محمود احمدی نژاد بطورکلی منکر چنین مشکلی است. فرهاد دانشجو وزیر علوم آنرا جنجال رسانه‌ای و تبلیغی غرب علیه ایران می‌داند. تعدادی از مدیران حتی مدعی معکوس شدن روند مهاجرت در سال‌های اخیر شده‌اند و افزایش تعداد دانشجویان خارجی در کشور را به عنوان شاهد این مدعا ذکر می‌کنند.

گروهی دیگر از مدیران نیز مهاجرت دانشجویان و نخبگان و تحصیل کردگان را فرصت قلمداد می‌کنند و نه تهدید. تعدادی از مسئولان نیز نگرانی‌هایی از جنس عقیدتی دارند و مشکلشان رعایت نشدن مسایل فرهنگی در خارج از کشور است. آنها بخصوص نگران دانشجویان نخبه‌ای هستند که در دانشگاه‌های خارجی مشغول به تحصیل شده‌اند. آنها می‌گویند دانشجویان در برخی از کشورها از نظر فرهنگی در بدترین وضعیت به سر می‌برند و مورد هجمه سنگین فرهنگی هستند و باید فکری برای آن کرد.


راه‌هایی برای تبدیل فرار مغزها به قرار مغزها

همه کشورهای درگیر مشکل مهاجرت مغزها برای غلبه بر این مسئله راه‌های مختلفی را طراحی یا پیدا کرده‌اند که بطور عمده مبتنی برکاهش تهدیدات داخلی و افزایش فرصت‌های جدید رشد و جذابیت‌های اقتصادی است. اما به نظر کارشناسان، در ایران سیاست یکپارچه و معینی در این زمینه وجود ندارد و هر گروهی بسته به سلایق یا دیدگاه عقیدتی یا سیاسی خود به‌ سویی می‌رود و سازی متفاوت کوک می‌کند و بعید است که نتیجه چندانی به بار آورد. آنها برخی از این سیاست‌ها را اینگونه معرفی می‌کنند:

- تشویق نخبگان به تجاری سازی یافته‌های پژوهشی شان در پارک‌های فناوری و شرکت‌های دانش بنیان.

- اهدای وام‌های ازدواج و مسکن بوسیله دفتر امور نخبگان.

- تغییر تعاریف و واژگان برای کاستن از بار و تاثیر منفی آمار خروج مغزها.

- ترساندن خانواده‌ها از محیط خارج از کشور با فعالیت‌های تبلیغی. جدیدترین این اقدامات تهیه و پخش فیلم‌های مستندی همچون میراث آلبرتا بوده است که به مخاطب القا می‌کند که وضعیت نخبگان ایرانی در کشورهای دیگر از نظر فرهنگی بسیار تاسف برانگیز است.

- ایجاد موانع اقتصادی یا عدم توجه به مشکلات اقتصادی دانشجویان ایرانی شاغل به تحصیل در خارج برای مجبور کردن آنها به بازگشت به کشور یا ممانعت در خروج دانشجویان جدید.

- مشوق‌های فرهنگی در قالب قدردانی از نخبگان در مناسبت‌های مختلف. مانند معرفی و قدردانی از جوانان نخبه در گروه‌های مختلف در جشنواره علی اکبر که به مناسبت تولد حضرت علی اکبر برگزار می‌شود.

سوالی که کارشناسان از مسئولان می‌پرسند این است که آیا آنها واقعاً فکر می‌کنند با این سیاست‌ها می‌توانند جلوی مهاجرت نخبگان را بگیرند؟

رأی دهید
mashhabib - کبک - کانادا
مشگل ما فرار مغزها نیست بلکه ماندن .....س مغزهاست؟؟!!
شنبه 29 تير 1392 - 16:11
sourena.de - اشتوتگارت - آلمان
نخبه به چه دردی میخوره؟!!! نخبه یعنی دردسر بیشتر برای برادران شاغل در کهریزک و اوین. خدا احمد جنتی و سد علی گدا رو برای مردم ایران حفظ کنه.
شنبه 29 تير 1392 - 16:41
Shahin.Orel - تهران - ایران
شیر زن ایرانی هم یکی از همین مغز هاست ، فرار کرد رفت سوئد نمیدونم مغزش ایران موند یا سوئدی ها واسه دفاع از ارزش های مدنی کشورشون پسش فرستان !
شنبه 29 تير 1392 - 16:35
razmandeh - استکهلم - سوئد
امام خمینی ملعون : بگذارید بروند !! همان بهتر است که این مغزهای فاسد بروند !!! اینو خمینی در جواب بازرگان وقتی‌ سال ۵۹ گفت : باید جلو فرار مغزها را گرفت اینها آینده ایرنند ؛ تًف به روحت ‌ای خمینی
شنبه 29 تير 1392 - 16:19
مراد درشوری - ویله - دانمارک
شما حوزه‌ها را حفظ بکنید، بچه درس خون می‌خواهید چکار، بیسیجی درد که نیازتون را حل می‌کنه. چه اسمی هم به آن طویله‌ها گذشتند حوزه علمیه، خیل عالم تربیت دادید!
شنبه 29 تير 1392 - 23:32
sandalikhali110 - تهران - ایران
خامنه ای کلاتو بنداز بالاتر با نظرات نزدیکت به یه دزد و جانی کثافت نژاد
شنبه 29 تير 1392 - 21:58
Adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران
هموطن عزیز از سوئد،امام خمینی گفت : این مغزهایی که برای اجانب کار کردند، این مغزهایی که جزء سازمان امنیت بودند، بگذار فرار کنند.ج10 ص82. نه دانشجویان !!. تو رو خدا شما که صحیفه امام رو میخونید، درست بخونید. بعد از مدت ها دوباره اومدم که توی سایت نظر بذارم بازم تخطئه! بازم تهمت! بابا خسته نمی شید..
شنبه 29 تير 1392 - 21:01
birmingham - شیراز - ایران
آره من هر چی‌ ایرانی‌ اینجا میبینم فقط حمّال هستن پس می‌شه بگی‌ فرار حمّال‌ها نه مغز‌ها
شنبه 29 تير 1392 - 23:49
anti-US - مونترئال - کانادا
هی نگید فرار مغزها؛ انگار که چه خبره! مگه کسانی که با نمره تافل و جی-ار-ای و دو تا مقاله از یه دانشگاه پذیرش میگیرند اونقدر نخبه-اند که به این پدیده بگیم فرار مغزها؟! تازه این گفته باعث میشه فکر کنیم هر کی از ایران میره، مغزه، و هر کی توی ایران میمونه، مغز نیست. این حرف کلا اشتباهه. خیلیها توی خارج هستند که هیچی بارشون نیست. بنده خودم دیدم.
یکشنبه 30 تير 1392 - 03:49
shirzan - برلین - آلمان
Adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران/ اولا صحیفه امام یعنی چی عرب زاده که کلمه فارسی اش رو بکار نمی بری دوما حرفهای خمینی رو ولش کن عملش رو بعد از سی و چند سال ببین که ت ......... زده به تمام مملکت
یکشنبه 30 تير 1392 - 07:22
kolah-ghermezi - ونکوور - کانادا
دوست عزیز شما خودتون و دور و بری‌هاتون رو دیدین و با اون نخبه‌ها اشتباه گرفتین،،،،اگه مغزت پوک نبود می‌فهمیدی که چند در صد از کارکنان ناسا همین نخبه‌ها ی ایرانی هستند،،چون حمّال همیشه با حمّال معاشرت میکنه به خاطر همینه که زیاد حمال میبیبی،،،نه فکر کردی نخبها دور بر امثال مثل تو می‌پرند؟؟/
یکشنبه 30 تير 1392 - 08:03
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
birmingham - شیراز - ایران مردک خائن نوشتی همه ی ایرانیان اینجا حمال هستند-من کامنتهایت را قبلا دیده‌ام--- ایرانی‌ نیستی‌ یک حمال از یک کشور خارج از ایران هستی‌ و یا یک آینه ی تمام قد در مقابل توست!!!!!
یکشنبه 30 تير 1392 - 09:54
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
birmingham - شیراز - ایران در ضمن حمال کلمه ی عربی‌ از وطنت عربستان و به فارسی باربر است و شرف یک باربر یک میلیون برابر تو!!!
یکشنبه 30 تير 1392 - 09:56
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
۲۲ دانشمند ناسا ایرانی‌---ایرانیان مهاجرت کرده بخصوص دهه ی ۸۰ میلادی به آمریکا و اروپا جزو خوشنام ترین پناهندگان به غرب---- این را خود ملتهای غرب معترف هستند البته تعداد کمی‌ حقّه باز اسلامی رژیمی‌ و توله‌های آخوندها به این روند مثبت صدمه زده اند!!! ولی‌ هرگز روی آن قسمت روشن خللی وارد نشده به کوری چشم ملا هوادارانش و هر چه پان بی‌ مغز خیانتکار است مثل ...... بالا!!!
یکشنبه 30 تير 1392 - 14:44
حقیقتجو - دوسلدورف - آلمان
دوستانی که میل دارند بدانند خمینی ابلیس فریبکار چه اراجیفی در زمینه فرار مغزها گفته متن کامل سخنرانی اش را در لینک زیر بخوانند و قضاوت کنند که این کفتار پیر ضد ایرانی مرتجع با اسلام عقب مانده اش چطور فکر میکرده و چی گفته؟ ( https://www.psyop.ir/?p=4205 ) آمار چند وقت پیش خود دولت ایران که ضرر اقتصادی ناشی از فرار مغزها سالانه بیش از 50 میلیارد دلار است. خب این سرمایه که از کشور فرار میکند به جیب کشورهای غربی میرود و بیشتر به اقتصاد آنها کمک میشود یا نه آنهم دراز مدت؟ اصلاً در همان ایران میدانند تا دیپلم و بعدش آخر دوره تحصیل دانشگاهی برای یک جوان تا به تخصصی برسد چقدر برای جامعه ایرانی هزینه دربر دارد؟ حالا جوامع غربی خیلی راحت بدون اینکه حتی یک دلار هم خرج کرده باشند با دادن اقامت از سرمایه انسانی و تخصصی ایرانی استفاده میبرند. رژیم اسلامی که ایران را تبدیل به زندان اسلامی کرده موفق نمی شود آدم مغز دار را نگه دارد و سید علی ابله میماند و نوچه های مزدورش! طرفداران رژیم اگر راست میگویند فقط برای یکرروز تمام مرزهای ایران را باز بگذارند و خواهند دید چند میلیون از ایران فرار میکنند؟
یکشنبه 30 تير 1392 - 17:34
anti-US - مونترئال - کانادا
kolah-ghermezi - ونکوور - کانادا: کسانی که توی ناسا کار میکنند و بقیه ایرانیهایی که بیرون از ایران کاری کردند چند درصد از جامعه ایرانیهای خارج رو میسازند؟! بنده خودم خارج کشورم، و به خودم اجازه نمیدم که به دوروبریهام و خودم پسوند نخبه /مغز بدم! ما هم یه دانشجویی هستیم مثل بقیه توی ایران؛ کار شاقی نکردیم که اینجوری خودمون رو تحویل میگیریم! بله کسانی که برجسته-اند، چه توی ایران و چه بیرونش، مغزند. بنابراین، فرار مغزها افراط در توصیف یک پدیده است. همین
دوشنبه 31 تير 1392 - 01:52
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.