فروش ۶ و نیم میلیارد تومانی آثار هنری در حراجی تهران
بی بی سی : دومین حراج آثار هنری تهران جمعه شب گذشته برگزار شد و رکود بی سابقه ای در فروش آثار هنری در ایران به جا گذاشت: شش و نیم میلیارد تومان برای ۸۱ اثر هنری. در مراسم دو شب پیش آثار بسیاری از هنرمندان ایران از سهراب سپهری گرفته تا پرویز تناولی در قالب نقاشی، مجسمه و خطاطی عرضه شد و به چند برابر قیمت پایه فروخته شد.
مسعود آذر نگاهی دارد به این حراجی.
شب میلیاردی هنر مدرن ایرانی در تهران
اجرای حراج تهران را رضا کیانیان، بازیگر تئاتر و سینما بر عهده داشت
مجموعه ای از آثار هنرمندان ایرانی در یک حراجی در ایران در مجموع بیش از ۶.۵ میلیارد تومان فروخته شد.
جمعه شب، هفتم تیر در دومین "حراج تهران" که با حضور چهره های سرشناس فرهنگی و سیاسی برگزار شد، بیشترین رقم پرداختی از آن تابلویی از سهراب سپهری شد که ۷۰۰ میلیون تومان نصیب خود کرد.
این تابلو که از مجموعه "تنه درختان" بود و در سال ۱۳۴۹ نقاشی شده، با قیمت پایه ۳۰۰ میلیون تومان به حراج گذاشته شد.
در این حراجی همچنین تابلوی دیگری از سهراب سپهری، شاعر و نقاشی که در سال ۱۳۵۸ در گذشت، به رقم بیش از ۵۰۰ میلیون تومان به فروش رفت.
'بدون عنوان' از مجموعه 'تنه درختان' بود که با قیمت پایه ۳۰۰ میلیون به حراج گذاشته شد و بیش از دو برابر قیمت پایه به فروش رفت
پس از تابلوی سپهری، گرانترین اثری که فروخته شد یکی از مسجمه های مجموعه "هیچ" متعلق به پرویز تناولی بود که به قیمت ۵۶۰ میلیون تومان به فروش رفت.
در این حراجی بیش از ۸۰ اثر از هنرمندانی چون حسین زنده رودی، پرویز تناولی، هانیبال الخاص، محمد احصایی، عباس کیارستمی، پرویز کلانتری، بهمن محصص، مرتضی ممیز، آیدین آغداشلو و فریده لاشایی برای فروش عرضه شد که تعدادی از آنها بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان و در مجموع ۵ میلیارد ۵۴۵ میلیون تومان به فروش رسید.
آثار ارائه شده در این حراجی از پنج روز پیش از حراج، در هتل آزادی به نمایش گذاشته شده بودند.
اجرای این حراجی را رضا کیانیان، بازیگر تئاتر و سینما بر عهده داشت که یکی از آثار عکاسی او نیز در این مجموعه بود.
کیانیان درباره اجرا و اداره یک حراج گفت که قبلا در حراجی کریستی شرکت کرده و نحوه اجرای یک مجری حرفه ای حراج را بررسی کرده است.
او همچنین با اشاره به حضور چهره های سرشناس فرهنگی- سیاسی در این حراجی به روزنامه شرق گفت: "یکی از نکات امشب حضور چهرههای سیاسی در مراسم بود، چهرههایی که در گذشته پرهیز میکردند از اینکه در چنین برنامههایی شرکت کنند، اما الان در این حراج شرکت کردهاند و همین نشان میدهد که اگر در آینده کاری را برعهده بگیرند، از هنر حمایت خواهند کرد."
'غیر قابل پیش بینی'
مجسمه های هیچ پرویز تناولی طرفداران زیادی میان خریداران هنر مدرن ایران دارد
در حراجی جمعه شب کسانی چون احمد مسجد جامعی، عضو شورای شهر تهران، محمد علی زم، رئیس سابق حوزه هنری و محمد بهشتی، رئیس پیشین سازمان میراث فرهنگی حضور داشتند.
به گزارش وبسایت خبرآنلاین، علیرضا سمیع آذر، مدیر "حراج تهران" و رئیس پیشین موزه هنرهای معاصر تهران، استقبال از این حراج را "غیر قابل پیش بینی" خواند و گفت: "پیش بینی چنین موفقیتی را نداشتم، من فکر میکردم، اگر حراج تهران دو برابر سال پیش یعنی حدود ۴ میلیارد تومان بفروشد، موفقیت بزرگی خواهد بود و هر عددی بالای این عدد دستاورد درخشانی محسوب میشود، لذا رویای من رسیدن به عدد ۵ میلیارد تومان بود، اما امشب با نائل آمدن به عدد ۵.۶ میلیارد تومان اعلام می کنم که خودم هم از میزان اقبال قابل توجه خریداران آثار هنری به وجد آمده ام."
"با یقین اعلام می کنم که چنین موفقیتی حتی در معتبرترین حراجهای بین المللی نیز بسیار کم سابقه است. البته فروش ۱۰۰ درصدی همه آثار را هم باید در نظر بگیرد، خصوصا آن که این اتفاق دومین سال پیاپی است که رخ میدهد."
در این حراجی خریداران می توانستند به صورت حضوری، تلفنی و وکالتی قیمت پیشنهادی خود را اعلام کنند.
علیرضا سمیع آذر (چپ) و رضا کیانیان
آثار هنرمندان ایرانی در چند سال گذشته در حراجی های گوناگون در ایران و خارج از ایران خریداران زیادی پیدا کرده و تعدادی از آنها با قیمت های بالایی در حراجی ها به فروش رسیده است.
از جمله دو سال پیش یکی از آثار سهراب سپهری در حراجی ساتبی ۶۲۴ هزار دلار فروخته شد.
اما رکورد فروش یک اثر هنر مدرن ایرانی متعلق به کاری از پرویز تناولی است که در سال ۱۳۸۷ در حراجی کریستی در دوبی به قیمت بیش از ۲.۵ میلیون دلار فروخته شد.
سهراب سپهری، پرویز تناولی، شیرین نشاط، عباس کیارستمی و محمد احصایی از جمله هنرمندان مدرن ایرانی هستند که آثارشان در حراجی های خارج از ایران طرفداران زیادی دارد.