روزنامه اتریشی: روحانی گرگی در پوست ‌میش، یا اصلاح‌طلبی واقعی؟

با گزینش حسن روحانی به ریاست ‌جمهوری ایران روزنامه اتریشی "استاندارد" در تفسیری این پرسش را مطرح کرده که چگونه یک نماینده‌ی رژیمی سرکوبگر به اصلاحات روی می‌آورد؟ او شانس روحانی را بیشتر از اردوغان می‌داند.


تفسیر اریک فرای، مفسر روزنامه اتریشی استاندارد، پیرامون پیروزی انتخاباتی حسن روحانی در ایران و همزمانی آن با رویدادهای خشونت‌آمیز ترکیه با این جمله آغاز می‌شود: «شخصیت روحانی، اردوغان و شرکا از ایدئولوژی آن‌ها مهم‌تر است.»


این مفسر می‌نویسد: «پیروزی انتخاباتی حسن روحانی نامزد نسبتا معتدل انتخاباتی در ایران، یک پرسش جالب تاریخی و سیاسی را تازه می‌کند: چرا برخی از نمایندگان رژیم‌های سرکوبگر به رفرمیست‌هایی تبدیل می‌شوند که سرانجام کل سیستم را سرنگون می‌کنند؟ و چرا بعضی دیگر از حاملان امید باعث سرخوردگی می‌شوند و یا حتی به ایجادکنندگان موانع ارتجاعی تبدیل می‌شوند؟»

اریک فرای ادامه می‌دهد: «در شرایط فعلی نه تنها برای کارشناسان و روزنامه‌نگاران، بلکه برای رهبران کشورهای دیگر که می‌خواهند بدانند آیا با گرگی در پوست میش سروکار دارند یا یک اصلاح‌طلب واقعی، تحلیل موضوع بسیار دشوار است. زیرا تاریخ نشان می‌دهد که تغییر از داخل همواره به سرنگونی خشونت‌آمیز ارجحیت دارد. این اتفاق، اگر بیافتد، مسیر تاریخ را عوض می‌کند.»

سرنوشت اصلاح‌گران در تاریخ جهان

به نوشته‌ی مفسر اتریشی، تمرکز روی زمینه‌های ایدئولوژیک یا گذشته سیاسی این شخصیت‌ها یا گفته‌های پیشین آنان، به درک آنها کمک زیادی نمی‌کند. او استدلال می‌کند: «میخائیل گورباچف زمانی به‌همان اندازه کمونیست شسته‌ و رفته بود که بوریس یلسین. با این همه هردو با اتحاد شوروی قدیم خداحافظی کردند.»

اریک فرای، در دنباله تفسیر خود ضمن اشاره به تحولات آفریقای جنوبی می‌نویسد: «ویلم د کلارک هیچ تردیدی نسبت به نظام آپارتاید در آفریقای جنوبی نشان‌نمی‌داد، تا این که بار دیگر به قدرت رسید و در برابر آشتی‌طلب بزرگ نلسون ماندلا قرار گرفت.»


روزهای سخت اردوغان؛ خودمحوری‌های او نه از مذهب که از شخصیت او سرچشمه می‌گیرند



مفسر اتریشی دو مولفه را دارای نقش ویژه‌ای در چرخش شخصیت‌ها می‌داند: هوادارانی که به آن‌ها تکیه می‌کنند و شخصیت فردی خودشان. او توضیح می‌دهد:«کمونیست‌های اصلاح‌طلب سربه‌زیری مثل ایمره ناگی و آلکساندر دوبچک (رهبران کمونیست پیشین مجارستان و رومانی) زیر فشار توده‌ها به رزمندگان آزادی‌علیه حزب کمونیست تبدیل شدند. همچنین آمادگی یلسین برای بریدن از دیکتاتوری با تجربه اوت ۱۹۹۱ توضیح داده می‌شود که در حالی که روی تانک ایستاده بود نقش "قهرمان خیابان" را یافت.»

این لحظه‌ها سال‌های دراز بر سمینارهای ایدئولوژیک نقش بسته‌اند. اما کاراکترها مهم‌تر هستند. گرباچوف ایدآلیست و یلسین احساساتی، از هیجان به سمت مردم‌گرایی جذب شدند و هنگامی که به این مرحله رسیدند، به‌ دفاع غریزی از آن پرداختند. این کیفیتی درونی بود که زمانی مارگارت‌ تاچر سرسخت‌ و دست راستی در گرباچوف شناخته بود.

پوتین، اردوغان و شیائوپینگ

اریک فرای، در ادامه این بحث می‌نویسد: «ولادیمیر پوتین در سرشت خود یک کاراکتر خودکامه است که می‌کوشد کنترل کامل انسان‌‌ها و حوادث را در دست بگیرد. تنها در دموکراسی‌های تحکیم‌شده است که این تیپ‌ها ناگزیرند به مرزها احترام بگذارند. همین قاعده در مورد رجب طیب اردوغان نخست‌وزیر ترکیه نیز مصداق دارد که گرایش او به سرکوب کمتر با مذهب و بیشتر با شخصیت او ارتباط دارد.»

مفسر اتریشی معتقد است که حتی سرکوب اعتراضات دانشجویی پکن در سال ۱۹۸۹ نیز کمتر با ایدئولوژی و بیشتر با طبیعت شیائوپینگ سروکار داشت که خواستار اصلاحات بود، اما تنها بر مبنای قواعد خودش.

در پایان این تفسیر "استاندارد" به این نتیجه می‌رسیم: «در همه حرکت‌های اصلاح‌طلبانه این پرسش مطرح می‌شود که آیا اصلاح‌طلبان قادر خواهند بود در برابر قدرت‌های کهنه بایستند؟ آینده برمه را تحت رهبری ژنرال اصلاح‌طلب پیشین تاین‌ساین به سختی می‌توان پیش‌بینی کرد. همچنین در مورد روحانی در ایران، زیرکی او در برخورد با قدرت نهائی یعنی علی خامنه‌ای دست کم همانقدر مهم است که اولویت‌های سیاسی او.»

مفسر اتریشی، در پایان همه این مقایسه‌های تاریخی ابراز امیدواری می‌کند: «این که روحانی از سوی یک جنبش اصلاحی قدرتمند بر مسند ریاست ‌جمهوری نشسته و مثل یک مرد توازن و آشتی ملی ظاهر شده است، سبب امیدواری است.»

او در نهایت شانس روحانی را در ایران بیش از رجب‌ طیب اردوغان در ترکیه می‌بیند.

رأی دهید
samuk66 - لندن - انگلستان
هر چی‌ باشه از احمدی نژاد و این جلیلی یا حدادِ عادل بهتره.
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 01:13
faranak-montreal - مونترال - کانادا
به ما ایرانیهای خارج نشین ربطی نداره چون ما اونجا زندگی نمیکنیم (به قوله داخل نشینها ما از بیرون میگیم لنگش کن )هرکی ناراضی هاست خودش راهش را پیدا کنه .باسه دیگه هی گفتن شما خارج نشینها چکاره ما هستید ما خدمون میدونیم .
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 03:39
raha1984 - هامبورگ - المان
۱۰۰٪ گرگی در پوست میش !
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 07:49
karkas - اصفهان - ایران
بیشتر شبیه کفتار هست تا گرگ..................
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 08:50
zpirooz - آخن - آلمان
من که دلیلی‌ برای رای دادن و تأیید این سیستم ندیدم اما اگه روحانی‌ آدم باشه همه جوره باش موافق میشم
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 11:14
dara20 - تهران - ايران
روحانی زباله‌ای نظیر سایر سرکردگان و گماشتگان رژیم کثیف اسلامی است و زمان این مطلب را به همگی‌ ثابت خواهد کرد.
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 10:52
مهرداد بهار - تهران - ایران
فرانک جان: نظرات شما عزیزان هم مهمه چون همه ایرانی هستیم. ولی گاهی بعضی از عزیزان ساکن خارج، یادشون میره اوضاع ایران چه جوریه؟ مثلا انتظار دارن خاتمی، موسوی، کروبی یا همین روحانی یهو بیاد بگه: حجاب آزاد! اعدام ممنوع! برابری مطلق قانونی زن و مرد! خامنه ای باید زندان بشه!. چون این خواسته ها براورده نمیشه، میان اینجا به مردمی که برای بهبود وضع زندگیشون میرن به کسی رای میدن که عاقلتر و نرم تر هست، فحش میدن که شماها نمیفهمین، شماها بیسوادین و از این حرفا! . درصورتیکه افراد تحصیلکرده در ایران اصلا جمعیتشون از هموطنان تحصیلکرده خارج کمتر که نیست، بسیار هم بیشتره. چون عده زیادی کار فیزیکی و مشاغل خاص رو به جون نمیخرن که فقط از ایران خارج بشن!. ما با شمت دعوا که نداریم هیچ: مخلصتونم هستیم و برای همتون آرزوی بهروزی و سلامت و موفقیت داریم. به امید ایران آزاد!
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 11:54
Bozgar - کولالمپور - مالزی
برای زودپز یک سوپاپ گذاشتن ،هر وقت خواست بترکه و خطر ناک بشه ،بخارش بزنه بیرون ، ایشون همونه
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 13:21
exam292 - تهران - ایران
raha1984 - هامبورگ - المان/samuk66 - لندن - انگلستان/حضور پرشور و شعور مردم در 24خرذاذ، پاسخی به امثال شماهاست...
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 13:43
کبالت - کرج - ایران
خدا کنه میش نباشه چون میش و بز وگاو زیاد داریم گرگ بودنش زیاد مهم نیست مهم اینه که کیارو میخواد تکه پاره کنه ما هم البته باید احتیاطا چوب بدست حاضر باشیم کبلائی.
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 15:54
shahab46 - هانوفر - المان
این خارجی‌ فهمید مردم ایران نفهمیدند و رفتند سر صندوق
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 16:44
کبالت - کرج - ایران
اگزام-333-تهران- مومن خدا خفه مون کردی با این حضور پر شکوه و شعور و شور و مور امروز خود آقا تشکر فرمودن از مخالفین نظام که رفتن رای دادن اونم بدون هیچ دلیلی شما هم از ضد انقلاب تشکر جات بکن خلاص کبلائی.
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 20:29
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
مهرداد بهار - تهران - ایران/ آقا مهرداد موضوع اینه که جماعت خارج نیشین هم میگه بعضی از مردم داخل ایران یادشون میره که آخوند کیه و کله اش چطوری کار میکنه و هدفش چیه و از آخوند انتظار برگذاری دمکراسی و آزادی و آزاد کردن زندانیان سیاسی و موسوی و کروبی داره نه عزیز هزار تا آخوند با یه آخوند فرقی نمیکند اولی همون کاری میکند که آخری میکند مگه آخوند مخ اش فلج شده که منافع خودش را به نفع ملت زیر پا بذاره همه اینهائی که از نظام دفاع میکنند بخاطر حفظ منافعشون است نه به خاطر نظام اسلامی و جهانی کردن اسلام و نه شرقی ونه غربی . منافع آخوند و بچه آخوند فقط اگه الان کمی نرم برخورد میکند باز هم برای حفظ نظام است که در خطر سقوط است نه برای دل مردم , ملت باید بدانند که اینها از حرکت یکپارچه مردمی وحشت دارند ولی متاسفانه این ملت به قدرت خودش اعتماد نداره.
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 20:44
faranak-montreal - مونترال - کانادا
Mr Mehrdad سال ۷۶ من اونجا دانشجو بودم به چشم خودم همه چیز را دیدم ام باز مردم به کمک نیامدن ، ۸۸ برای تمدید پاسپورتم ایران بودم ۶ ماه هیچوقت تظاهرات میدان فردوسی یادم نمیره ه باز هم مردم هماهنگ نبودند یادمه گاهی مغازدارها میگفتن این تظاهرات ما را از کسب کار انداخته ، تو کشور خودمون شهروند درجه ۲ هستیم اول مذهبیها و فلسطین بعد مردم ایران ، اینجا تو کانادا اگه سوادت بیشتره over qualify هستی اگه کمتره سابقه کانادایی نداری ، تو ایران که همه فکر میکنن اینجا عشقو هاله ، اگه ما باهم یکم منطقی بودیم نیازی به بدبختی ۸۰ میلیون ایرانی داخل خارج نبود .اونجا خفقان اینجا هم نژادپرستی
‌چهارشنبه 5 تير 1392 - 21:28
aram. - کردستان - ایران
روحانی خودشم نمیدونه چیه...چون هنوز براش تصمیم نگرفتن...
‌پنجشنبه 6 تير 1392 - 18:18
ali1111 - تهران - ایران
جواب اون دوست اون بالا: ۱- انقدر خارج و داخل نکنید!(اکثر خارج نشینان ۲ ملیته هستند)! البته که برای من خارج نشین اونقدر فرقی‌ نداره کی‌ تو سر اون عده‌ بزنه؟!! جلیلی یا روحانی؟!!!! اون ملت خود به حاکمیت نظام رای دادند!! با این استدلال همیشگی‌ که بین بد و بدتر باید یکی‌ را انتخاب کرد؟!!! همه جای دنیا مردم رای میدهند که رییس جمهور انتخاب میکنند و در ایران همه رای میدهند که یک نفر انتخاب نشه؟!!! ۲-در رابطه با این همه تحصیل‌کرده در ایران اگر اینجا هم تو هر دهاتی یک دانشگاه آزاد می‌زدند بیشتر از اونجا تحصیل‌کرده داشت؟!!! برای همین است که شغل اون تحصیل‌کرده‌ها در خارج خیلی‌ متفاوت با تحصیلشون است (نه‌ همه)!!!!! ۳- بخدا اگر میتوانستید هیتچکدم یک روز تو اونجا نمی‌‌ماندید.. این حرف‌ها را بگذارید کنار.
‌پنجشنبه 6 تير 1392 - 23:08
exam292 - تهران - ایران
کبالت - کرج - ایران/Royan - کالیفرنیا - آمریکا/اون بعضی ها در ایران، همون جمعیت حداکثری است که در 24خرداد به جهان نشون دادن از انقلابشون دفاع میکنن ولی هضم این موضوع واسه شماها سخته!!!...
‌سه شنبه 11 تير 1392 - 12:05
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.