آیتالله خامنه ای و نهاد رهبری؛ بزرگترین بازنده انتخابات
رأی دهید
مهرداد لقمانی
مقامات جمهوری اسلامی در طول ۳۴ سال عمر این رژیم همواره در پی کوچک کردن دایره انتخاب مردم و حذف سلایق مخالف خود بودهاند، بزرگترین هراس سران رژیم از باز شدن فضای سیاسی در پی فشار جامعه مدنی و از دست دادن سکان رهبری و قدرت است، داشتن حق انتخاب، ذاتا برای خودکامگان تنشآفرین و با بسته و یکدست شدن فضای سیاسی در تعارض است.
تمام تلاش رژیم ایران در قبضه قدرت و بیخاصیت کردن انتخاب شهروندان از طریق تحمیل انتصابات و دون کردن منتخبین ملت است.
رهبر جمهوری اسلامی تا کنون نشان داده که هیچ علاقه و اعتقادی به نهادهای انتخابی و خرد جمعی نمایندگان مردم و شهروندان ندارد.
محدود کردن قدرت به خودیها و راندن سلایق مخالف از «امکان کاندید شدن» گامی است برای نشاندن شخصی ضعیف بر مسند ریاست جمهوری و تلاش برای مصادره و تفسیر قوانین بنابر میل خود، و در یک کلام، حذف آنچه از جمهوریت نظام باقی مانده است.
رژیم با دخالت گسترده و محدود کردن دامنه کاندیداها تلاش دارد انتخابات را از محتوا خالی کرده و مردم را ناامید و سرخورده از تاثیرگذاری، از صندوقهای رای براند.
بزرگترین دشمن مشارکت گسترده شهروندان در انتخابات، سران جمهوری اسلامی و در راس آن، آیتالله علی خامنه ای است. رهبری جمهوری اسلامی «حضور» در پای صندوق را میخواهد ولی تاثیرگذاری شهروندان در اداره کشور را بر نمیتابد. بنابراین ولو بر پایه رای سازی و تقلب آماری هم شده باید حضور «امت همیشه در صحنه» در پای صندوقهای رای را شبیهسازی کرد تا توهم رهبر مبنی بر پشتیبانی تودهای از او و سیاستهایی که نتیجه فلاکتباری داشتهاند، خدشهدار نشود.
بهرهبرداری از همراستایی برای تضعیف پایه های استبداد
پرسش اینجا است که استراتژی فعالین سیاسی و اجتماعی در برابر رژیم سرکوبگر و خودکامه و تلاش آن برای سوء استفاده از حضور مردم در پای صندوقهای رای، چه باید باشد.
روشن است که دعوت به تحریم انتخابات و عدم حضور در پای صندوقهای رای، خود به تنهایی، جامعه مدنی را به هدف خود نزدیکتر نمیکند و این خطر را دارد که با به انفعال کشاندن شهروندان، انرژی موجود در جامعه به هدر رفته و با خاموشی و بیتفاوتی جامعه مدنی، میدان برای یکهتازی انحصارطلبان بازتر شود.
فعالین اجتماعی و سیاسی باید در مورد انتخابات و تبعات آن «برنامه» داشته باشند، دعوت به تحریم به تنهایی «کارگشا» نیست. مردم خواهان زندگی بهتر و کاهش فشارهای اقتصادی و اجتماعی هستند، از این رو نمیتوان و نباید آنها را به خاطر رای دادن به کسی که «به نظر آنان» توان بهبود شرایط را دارد ملامت کرد.
انتخاب کردن حق مردم است، آنچه باید شهروندان را نسبت به آن آگاه کرد، خدشه دار شدن حقشان و این واقعیت است که دخل و تصرف گسترده سران رژیم در روند انتخابات و منع حضور تمامی سلیقههای سیاسی مانع تسلط خردورزی و شایستهسالاری در صحنه سیاستگذاری و مدیریت کشور شده و آینده و فرصتهای مردم و کشور را به خطر انداخته است.
گستره سیاسی را هرگز نباید برای یکهتازان و تکپنداران خالی کرد، اگر رای دادن بی تاثیر است کماکان باید در عرصه عمومی حضور داشت و گفتمان جامعه را تحت تاثیر قرار داد.
مشارکت فعال در روند گفتوگو و اعتراض به تبعیض و پایمال کردن حق انتخاب مردم با تحریم خاموش، متفاوت است. همصدایی منتقدان قدرت بر ضرورت برگزاری انتخابات آزاد میتواند زمینهای باشد بر پیوند دادن مطالبات قشر گستردهای از فعالین سیاسی و اجتماعی و لایههای مختلف جامعه. استراتژی انتخابات آزاد یک استراتژی فعال، تهاجمی و با توان بالا برای متحد کردن طیف کسترده ای از اپوزیسیون دمکراسیخواه است.
برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه مقدم است بر تغییر شکل حکومت و جابهجایی قدرت. تجربه بشری نشان داده که تاکنون هیچ حکومت خودکامهای پس از تن دادن به برگزاری انتخابات آزاد قادر به ادامه حیات خود نبوده است.
آنچه کمابیش مورد پذیرش طیف گستردهای از گروههای سیاسیست، این واقعیت است که نبود انتخابات آزاد (به معنی پذیرفته شده بینالمللی آن) بزرگترین مانع در تحقق مردم سالاری در ایران است. در عین حال این رویکرد هزینه نسبتا پایینی برای فعالین مدنی داخل کشور دارد و میتواند فصل مشترکی باشد بین منتقدین خارج از کشور و اصلاحطلبان داخلی. بهار اصلاحات و در پی آن جنبش سبز هر دو برخواسته از متن جامعه مدنی بودند، استراتژی انتخابات آزاد نیز برخواسته از همین مطالبات است.
صندوق رای و انتخابات آزاد بهترین استراتژی برای شکست انحصار و استبداد است. اولویت اول، شکست انحصار و برچیدن موانع مشارکت شهروندان است، اگر در دوره گذشته شعار ما «رای من کو؟» بود هم اکنون با شعار «کاندیدای من کو؟» میتوان به میدان آمد.
از سوی دیگر آنچه اصلاحطلبان غیر ساختار شکن باید به آن اگاه باشند، این است که حفظ ساز و کار کنونی و تلاش برای سوق دادن شهروندان به انتخاب میان بد و بدتر، بازی دو سر باخت است. نهایت این استراتژی، مسابقه به سمت صفر است؛ در هر دوره کیفیت کاندیداها پایینتر خواهد آمد و «انتخاب بد» دوره فعلی، در دور آینده، فرشته نجات تلقی خواهد شد. (در این دوره گروه محمود احمدی نژاد در نقش اپوزیسیون نظام نقش بازی میکند).
بزرگترین بازنده انتخابات: آیتالله خامنهای و نهاد رهبری
شخص آقای خامنهای و زیر شاخههای نهاد رهبری، بزرگترین مانع در برابر برگزاری انتخابات آزاد و گذار به سمت حکومتی پاسخگو و مردمسالار است؛ آنچه هم اکنون حتی بر بازیگران داخلی رژیم نیز آشکار شده، این واقعیت است که دخالت نهاد رهبری و شخص آقای خامنهای هزینه گزافی را بر کشور تحمیل و اداره و مدیریت امور اجرایی را به شدت مختل و ناکارآمد ساخته است.
تلاش آقای خامنهای در طی دوره زمامداریش این بوده که قدرت را بدون قبول مسولیت قبضه کرده، هزینه عملکرد خویش را به گردن مدیران اجرایی دولت انداخته و از زیر بار پاسخگویی و قبول پیامد اوامر خود شانه خالی کرده است. ابلاغ احکام حکومتی از پشت پرده، توصیه و پیامهای شفاهی مخفی و ارسال فرمان از طریق واسطه از این دست دخالتهای غیر مسئولانه هستند.
حال پس از چند دهه زمامداری ایشان و کشمکش مداوم با روسای جمهور سه دوره گذشته، نارسایی و تضاد ساختاری نظام «فرمانروایی مطلقه، بدون قبول هیچ گونه مسئولیت» بر همگان آشکار شده است.
هماکنون هیچ کدام از راهکارهای پیش روی آقای خامنهای چارهساز مشکلات او نیست، از یک سو انتخاب کاندیدایی قوی و دارای شم مدیریت، نفوذ رهبری در امور اجرایی را خواه ناخواه به چالش خواهد کشید، از سوی دیگر کاندیدایی ضعیف و مطیع از سوی بازیگران داخلی جدی گرفته نخواهند شد و به دلیل کم اقبالی داخلی در صحنه بین المللی نیز کمکی به ارتقا چهره رژیم و کم شدن فشارها نخواهد کرد.
مشکل جمهوری اسلامی عمیق و ذاتی است؛ در واقع پیوند ایده «ولی فقیه»، که در روش و تفکر ریشه در قرون وسطی داشته، به ساختار حکومت مدرن «جمهوری»، موجب پدید آمدن دوگانگی و تضاد ساختاری گشته است، جبر زمانه و میل باطنی جامعه ایران به ارزشهای مدرن و جهانی فاصله و عمق این شکاف را روز به روز بیشتر کرده، مدیران مورد تایید همین نظام، به محض پا گذاشتن در عرصه اجرا ناگزیر با نهادهای موازی متصل به ولی فقیه درگیر میشوند.
آشکاری این نقصان بهترین فرصت برای اتحاد تاکتیکی میان طیف کستردهای از منتقدان قدرت را فراهم آورده است. کاهش قدرت و نفوذ نهاد رهبری و زیرشاخههای نظامی و پلیسی آن، و کنار گذاردن شخص آقای خامنهای از مدیریت سیاسی کشور نخستین قدم در راه زنده کردن انتخابات و مدیریت اجرایی در کشور است. با باز شدن نسبی فضای سیاسی میتوان امید به حرکت دوباره جنبش مدنی کشورمان بست.
بیان آرزو «برنامه» نیست
باید توجه داشت که راهکار مبارزه فعال با استبداد، نیازمند برنامهریزی است.
جایگزینی نظام فعلی با حکومتی مردم سالار و پاسخگو «آرزوی» بسیاری از فعالین جامعه مدنی ایران است، ولی این «آرزو» نمیتواند جایگزین برنامه گام به گام برای رسیدن به هدف باشد.
به بیان دیگر فعالین اجتماعی باید نسبت به واقعیات موجود در جامعه و تبعات «اتخاذ تاکتیکهای مطرح شده از سوی آنان» توسط شهروندان بیاندیشند.
در شرایط کنونی که جامعه مدنی زیر سرکوب و فشار شدید نهادهای امنیتی رژیم قرار دارد، هر گونه حرکت فراگیر نیازمند باز شدن نسبی فضای سیاسی است؛ در واقع بهتر است به جای بیان آمال و آرزوها، برای گام بعدی برنامه ریخت، هزینه سرکوب رژیم را بالا برد (کاری که خارج نشینان با تقاضا از کشورهای آزاد برای شناسایی عوامل سرکوب به عنوان ناقضین حقوق بشر، میتوانند انجام دهند)، و تلاش کرد تا پلی بین مطالبات داخل و خارج برقرار شده تا میان گروه های مختلف همفکری و همگرایی عملی ایجاد شود.
باید از هر فرصت پیش آمده سود جست، سیاست یعنی هنر استفاده کردن از ممکنها، پافشاری بر آرزوهای دست نیافتنی در مقطع کنونی به هدر دادن منابع محدود منتقدین قدرت است.
از سوی دیگر مبارزه با تمامیتخواهی رژیم مستبد خود به تنهایی میزانی برای سنجش آزادیخواهی اپوزیسیون نیست. آنچه ما را از مستبدین جدا میکند پایبندی به باز کردن دایره انتخاب مردم و قایل بودن به حقوق مخالفین خود است، گفتمان مبتنی برایدیولوژیهای بسته و تمامیت خواه را باید به کنار نهاد و وارد تعامل و گفتگو با گرایشهای مخالف خود شد.
باید هزینه «محدود کردن انتخاب مردم» را بالا برد. جنبش سبز بدون تقلب گسترده و دخالت آشکار نهاد رهبری در انتخابات گذشته متولد نمیشد، هر چالشی برای رژیم به معنای تنگتر شدن دایره خودیها و پیوستن متحدان دیروز به منتقدان و راندهشدگان امروز است. همین انتخابات «نیم بند و نمایشی» بهترین ابزار برای به چالش کشیدن نهادهای غیر انتخابی و «مسولیت ناپذیر» رژیم است.
در این راه باید گام به گام حرکت کرد، نخستین هدف باید تضعیف نهادهای انتصابی و غیر انتخابی و کوتاه کردن دست آنها از مدیریت سیاسی و اجرایی کشور باشد. باید با نیروهای ریزش کرده رژیم و آنهایی که در خارج از حلقه قدرت قرار گرفتهاند وارد گفتوگو شد و آنان را ترغیب به وارد شدن به چرخه نیروهای دموکراسیخواه کرد. بهترین راه کاهش هزینه گذر از استبداد فعلی، قانع کردن نیروهای داخل حکومت به این واقعیت است که در رژیم فعلی هیچ ضمانتی برای آینده هیچ کدام از آنان نیست و اگر آینده بهتری برای خود، فرزندانشان و ایران میخواهند، بهترین گزینه، جدایی از حلقه بسته و در حال ذوب «نظام» و پیوستن به طیف گسترده و رو به رشد دموکراسیخواهان است.
آزاد10 - آلمان - المان
نویسنده را نمیشناسم ولی خوب نوشته. به زحمت بشود به ساختار منطقی مطلب ایرادی گرفت. کاملا موافقم.
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 15:29
Kamran631 - لیون - فرانسه
بزرگترین هراس سید علی گدا، ولی وقیح همان عدم مشارکت مردم در انتخابات است، که در این صورت او به یک بازنده مفلوک تبدیل خواهد شد که نه در خارج طرفدار دارد ( به جز اربابانش، روسیه و چین !! ) و نه در داخل کشور !! این فرصت تاریخی را از دست ندهیم، شرکت در انتخابات یعنی اینکه موافق هستیم که این رژیم تو سرمان بزند !! و با تحریم آن, رژیم و ولی وقیح به شدت نزد اربابانشان منزوی خواهند شد و تصمیم دیگری در باره آنها گرفته خواهد شد !!
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 15:08
فضول میرزا - استكهلم - سوئد
آخه آخوند رو چه به اداره مملکت؟ همین که بتواند مزایای ورود به خلا با پای چپ را ثابت کند، هنر کرده است!
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 15:57
God666 - تهران - ایران
بازنده این انتخابات کسى نیست جز مردم .با رأی دادن سید على اشغال میفهمه که هر بلایی سر مردم بیاره کسى اخً هم نمیکه و در واقع جلى تر و قساخ تر میشه مردم ایران با تحریم انتخابات باید یه سیلى محکم بزنن تو صورت رهبر و باعث وحشت سید على باشن نه اینکه با رفتن به انتخابات خیال سید على راحت بشه و فکر کنه که این مردم همون مردم ٣٠سال قبل هستن و خیلى راحت رام میشن.مردم کم بلا سر این اخوندا سر ما نیاوردن نذاریم یه مشت بیره مرد بیسواد اینده جوانهای ما رو نابود کنن همه میدونیم که اخوندا کارى براى مردم نمیکنن این همه بلا سرمون اوردن یه بار هم که شده از خودمون کمى غیرت نشون بدیم و مخالفت مدنى کنیم اون وقته که لرزه به جونه اخوندا میوفته .همه این کاندیداها همشون همون بسیجیها و دولتی هایی هستن که هزاران بلا مثل کهریزک سر ما اوردن اینها به فکر مردم نیستن اینها همه از یه خانواده به اسم اخوند هستن که ما مردم ایران رو دشمن خودشون میدونن جونکه ما از جنس اونها نیستیم یه أقلیت که به اکثریت حکومت میکنن .با تحریم انتخابات مشت محکمى میزنیم به صورت این أقلیت
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 16:01
God666 - تهران - ایران
هر کسىً که این مقاله رو نوشته یا خیلى خر بوده یا اینکه خودش مزدور حکومت اخوندى اخه أحمق مردم برن به جی رأى بدن رأى دادن مردم یعنى تأیید حکومت اخوندى مکه بین کاندیداها فرقى هم هست هر کسى که انتخاب بشه باید راهى رو بره که أحمدى نزاد رفت تازه أحمدى نزاد تو همه اینها خیلى با شهامت تر بود که بعضى وقتها یه جیزای مخالف خواست حکومت میکفت أینها که بدون أجازه رهبرى اب هم نمیتونن بخورن مثلا اینها میخوان اقتصاد رو درست کنن یا اینکه براى مردم ازادى بیارن یا اینکه براى مردم کارى کنن مشکل ما سیستم حکومت اخوندى و همه مدیونیم که اخوند دیکه جایکاهى تو مردم نداره و تو این ٣٥سال خودش رو نشون داده این انتخابات هم هیج تاثیرى نداره جون مشکل ولایت وقیح و نوع حکومت و با برکزارى انتخابات اخوندا فقط به ظاهر خودشون مشروعیت مدین با تحریم انتخابات این مشروعیت ظاهرى از اخوند کرفته میشه
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 15:42
mehr47 - تهران - ایران
تا این جنایت کاران دسترسی به شیر نفت بی زبان را دارند و تا مردم ما از زیر بیرق اصل و فرع جمهوری اسلامی بیرون نیامده ایم... کلا ما مردم بازنده ایم.
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 16:28
bardia.kaviani - زوریخ - سوییس
تو خودت را مانند یک امام و پیامبر می دانی و معجزه ات هم چیزی جز دروغگویی نیست.
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 16:34
ذک گرجی - فررارا - ایتالیا
ولایت فقه فقط چلاق نیست بلکه سرطان مشروعیت دارد وبا انتخابات می حواهد سرطان مشروعیت خود را درمان کند ولی ایندفعه کور خوانده است ایندفعه از ان دفعه ها نیست چون هیچ کس به این ولایت فقه قاتل وچلاق وبی لیاقت وبی سواد وگدا رای نخواهد داد واو از این سرطان مشروعیت نجاد نخواهد یافت مخصوصا با حذف اکبر شاه سرطان به تمام بدنه قدرت نفوذ کرده است وبزودی این ملت اگاه ایران با جوانانش این غده سرطانی ولایت فقه را با اتش خشم خود خواهند سوزاند واز حامیانش می خواهم هر چه زودتر دست از حمایت بر دارند چون اگر چنین نکنند انها هم در اتش عبا وریش این ولایت فقه چلاق قاتل وتریاکی خواهند سوخت
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 16:51
Edalate.eslami - تهران - ایران
أن که شما در ایینه میبینى حضرت امام در خشت خام بیند
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 18:28
Edalate.eslami - تهران - ایران
أن که شما در ایینه میبینى حضرت امام در خشت خام بیند
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 18:28
kabootar - لاهور - پاکستان
باید نفوذی ها را افزایش داد ورانده شدگان را جذب کرد.
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 19:10
perspolis123456789 - پراگ - چک
آقای سلطنت طلب الکی خودتو قاطیه مسائل ایران نکن.مردم ایران از حکومت اسلامی دل خوشی ندران تازه از حکومت شیعه اگر حکومت وهابی و سنی بود که واویلا. اگه قرار باشه از بین بد و بدتر انتخاب کنیم همون حکومت شیعه ۱۰۰۰ ارزش داره به تکفیریها و وهابیهای سلفی. خوب یا بد شیعه به مرور زمان کمی رنگ و بوی ایرانی به خودش گرفته ولی عمری ،وهابی ،سلفی که دشمنان خونی ایرانیان هستند رو چی میگی. سلفیسم و وهابیسم هیچ گاه در خاک پاک ایران زمین ریشه نخواهد دوند
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 19:44
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
در این مقاله به نکته قابل تاملی اشاره شده که آن است تحریم انتخابات نباید باعث رکود و خاموش شدن مردم شود بلکه باید باعث همدلی و اتحاد مردم از هر قشر و گروه شود و تنها حلقه پیروان خامنه یی بمانند و خودش!! ۳۴ سال است که با مردم فریبی و فریب جامعه بین و الملل میخواهند نشان دهند که اقشار مختلف همه در پذیرش حکومت ولایت فقیه متحدند، اکنون که همه چیز روشن شده بهترین زمان برای اتحاد مردم ایران بدون سایه شوم ولایتِ فقیه است، ایرانیان باید در این مرحله بزرگ همه متحد باشند تا دوباره واژه ملت را از نو بسازند، این مرحله به اسانی به چنگ نیامده قدرش را بدانیم و شانس و فرصتِ خود را پوچ نکنیم. ابتکار عملش را و چگونگی آان را خود به دست بگیریم تا در اینجا خوراک مأمورن و جاسسان رژیم نشود و بر علیه خودمان استفاده کنند، اصل که رسیدن به جایگاه ملت است اگر رعایت شود فرعیات آن سلیقهای و متنوع خواهد بود تا به عنوان یک فرمول لوو نرود و به بهره برداری برسد.
پنجشنبه 9 خرداد 1392 - 18:37
کبالت - کرج - ایران
دوستان گرامی منم چون با نظر نویسنده با توجه به شرایط کنونی سیاسی و اجتماعی و سطح مطالبات مردمی موافقم بنابر این با تو جه به تاکتیک های مبارزاتی مخصوص ملت خودمان و کمترین هزینه یک برنامه مبارزاتی در چند مرحله تدوین کردم که امیدوارم در کوتاهترین مدت به آزادی ایران ما منجر بشه و در صورت موافقت دوستان نظر خود رو کتمان نکنن...1-شعار مبارزات سال 88 رای من کو 2-سال92 کاندیدای من کو(پیشنهاد استاد لقمانی)3-شعار سال96 صندوق من کو 4-...سال1400-رئیس جمهور من کو 5-....سال1404-انتخابات من کو 6-...سال1408-جمهوریت من کو 7-....سال 1412-ای بابا مملکت من کو ..8-...سال1416 من کجام ؟ اینجا کجاس؟ها بلاخره آزاد شدیم کبلائی.
جمعه 10 خرداد 1392 - 12:53
ذک گرجی - فررارا - ایتالیا
اقای کبالت اینطوری صد سال مثله گوسفند وخر زنگی کردیم ودغ مرگ شدیم بهتر نبود از روز اول مثله شیر می جنگیدیم ومی مردیم وحالا بقیه نسل ما خوب زندگی می کردند
جمعه 10 خرداد 1392 - 17:52
کبالت - کرج - ایران
یه سئوال که همیشه طرفدارای تقدس صندوق میپرسن و من جواب خاصی براش ندارم چون احتیاجی به جواب نداره اینه که خوب رای نمیدی بعدش میخوای چکار کنی همین سئوال رو اینطورهم میشه مطرح کرد خوب شما رای دادی بعدش چی مثلا توقع داری روحانی ولایت فقیه رو برداره یا دستی به سر و روش بکشه و شیکترش کنه یا دریچه ای بسوی دموکراسی برات باز کنه تو وارد بشی و تبدیلش کنی به دروازه به همین راحتی سپاه و حوزه هم بشینن نگات کنن نه عزیزم اینجا اروپای شرقی و کره و اسپانیا و آمریکای جنوبی نیست اونا دیکتاتور های زمینی بودن شما با مردان آسمونی طرفی اول باید از آسمون بیاریشون پائین بعد بقول خودت اصلاحشون کنی خیلی کار سختی در پیش داری با این خیل مردم که هنوز دستشون و چشمشون به آسمونه خدا صبرت بده کبلائی.
جمعه 10 خرداد 1392 - 21:54
exam292 - تهران - ایران
کبالت - کرج - ایران/اصلا خودت میفهمی داری چی میگی؟!! فقط داری آب تو آسیاب دشمن میریزی!!!
شنبه 11 خرداد 1392 - 14:21
کبالت - کرج - ایران
اگزام- از این طرفا تو بگو اگزام این دوره کی به نظر نزدیکتره به کی دخیل باید ببندیم راست و حسینی بگو ها کلک نزن.
شنبه 11 خرداد 1392 - 22:00
exam292 - تهران - ایران
کبالت - کرج - ایران/خیلی به مخت فشار نیار و روز انتخابات، تو خونه بگیر بخواب! نکنه به زور ببرنت سر صندوق رای .....
سه شنبه 14 خرداد 1392 - 07:40
کبالت - کرج - ایران
اگزام -داداش قسمت دادم گوش نکردی اما اون روز تو خونه نمیتونم بخوابم چون تو یکی از حوزه ها مامورم چه کنم پول خوبی میدن اما سر صندوق فکر کنم یه چرت حسابی بزنم .شماره حوزه رو نپرس چون بهت نمیگم اصلا فکر کن خالی بندیه.
سه شنبه 14 خرداد 1392 - 17:26
exam292 - تهران - ایران
کبالت - کرج - ایران/چه شود؟!!! ماموری که آب در آسیاب دشمن میریزه!!! اسمش میشه خائن وطن فروش!!!!
چهارشنبه 15 خرداد 1392 - 04:10
کبالت - کرج - ایران
اگزام -دستت درد نکنه دیگه چیز خوبی که بدرد من بخوره نداری ؟ کبلائی
چهارشنبه 15 خرداد 1392 - 16:46
exam292 - تهران - ایران
کبالت - کرج - ایران/راستی حلال و حرام در منطق شما معنی داره؟!!!
پنجشنبه 16 خرداد 1392 - 12:08