اجرای اپرایی از واگنر در دوسلدرف به دلیل مضمونش متوقف شد
اجرای اپرایی بحثبرانگیز از ریشارد واگنر در یکی از سالنهای اصلی اپرای آلمان به دلیل داشتن صحنههایی برآشفته کننده ازحضور نازیها بر روی سن، متوقف شد.
کمپانی رینپور، که در دوسلدرف قرار دارد، اعلام کرد بعد از اولین اجراهای اپرای «تنهویزر» برخی از تماشاگران آزرده خاطر به فوریتهای پزشکی نیاز پیدا کردند.
با این حال تولید کننده این اجرا حاضر نشد لحن اپرا را که داستان آن در یک اردوگاه کار اجباری در دوران هولوکاست میگذشت، تغییر دهد.
هم اکنون اجرای اپرای تنهویز متوقف و برنامههای آن فقط به اجرای کنسرت محدود شده است.
در بیانیه منتشر شده از طرف دوچه اپرا، ذکر شده «بعد از در نظر گرفتن تمام بحثهای مطرح شده به این نتیجه رسیدیم که برای تاثیر عمیق این اثر هنری نمیتوانیم توجیه قابل قبولی پیدا کنیم.»
در ادامه این بیانیه آمده است «ما بر این باور هستیم که برخی از صحنهها (به ویژه صحنههای تیراندازی) به شدت واقعگرایانه به اجرا درآمدند» که همین امر موجب «وارد آمدن فشارهای روحی و جسمی» به برخی از تماشاگران شد.
بر اساس اطلاعات ذکر شده در این بیانیه، با وجود «گفتوگوهای فشرده» با «بروکهارد کوزمینسکی»، کارگردان آلمانی این اپرا، برای ایجاد تغییرات امکانپذیر «او به دلایل هنری حاضر به انجام این تغییرات نشد».
خانه اپرا در این باره گفت: « البته ما باید ـ و از نظر قانونی هم وظیفه داریم ـ به آزادی هنری کارگردان احترام بگذاریم.»
مدیر این خانه اپرا عنوان کرد آنها از ابتدا حدس میزدند که «موضوع و شیوه اجرای» این اثر کوزمینسکی «مناقشهبرانگیز» باشد.
به گزارش روزنامههای محلی، در شب اجرای افتتاحیه اپرا که در تعطیلات آخر هفته گذشته انجام شد «تظاهراتی خشونتآمیز» علیه آن صورت گرفت.
مایکل زنتیـهیسه، رئیس جامعه یهودیان دوسلدرف به آسوشیتدپرس گفت: «برخی از تماشاگران، این اجرا را هو کردند و در زمان ترک سالن در اعتراض به آن، درها را به هم کوبیدند.»
او این اجرا از اپرای تنهویزر را «بیمزه و نامشروع» خواند.
اپرای اصلی تنهویزر که داستان آن در آلمان سدههای میانی میگذرد برای اولین بار در سال ۱۸۴۵ در درسدن اجرا شد.
داستان این اپرا بر اساس تصنیفی سنتی بود درباره شاعری به نام تنهویزر و یک مسابقه آواز خواندن در قصر وارتبورگ.
جشنهای ۲۰۰ سالگی واگنر
امسال جشنهای ۲۰۰ سالگی ریچارد واگنر، آهنگساز آلمانی برگزار خواهد شد و به همین مناسبت بسیاری از سالنهای اپرای این کشور و دیگر کشورهای جهان میزبان آثاری از او خواهند بود.
از جمله این اجراها میتوان از برنامههای ویژه مرکز «ساوت بنک» نام برد که در آن، از جمله، اجرای اورتور «خوانندگان استاد نورنبرگ» و «تریستان و ایزولده» در ماه مه روی صحنه میرود.
اما بیشترین این اجراها در شهر زادگاه او «لایپزیگ» و شهر «بایروت» به روی صحنه خواهند رفت که بیشترین نزدیکی را با آثارش دارند. واگنر در زمان حیات خود جشنواره بایروت را پایهگذاری کرد و به همین دلیل این جشنواره امسال شاهد اجراهای متعددی از آثار او خواهد بود.
موسیقیدان ضد یهود
ریشارد واگنر از موسیقیدانهای ضدیهود افراطی بود و به همین دلیل هیتلر یکی از معروفترین طرفدار آثار او به شمار میرفت. همین عوامل موجب شده است اجرای اپراهای او در آلمان با مشکلاتی همراه باشد.
این اولین بار نیست که اجرای یکی از آثار این آهنگساز با جنجال همراه میشود. سال گذشته «اگنی نیکیتن»، خواننده باریتون روسی، در پی یکی از جنجالهای مربوط به اجرای آثار واگنر مجبور شد از ادامه اجرای نقش اصلی اپرای «هلندی سرگردان» دست بردارد.
جنجالها بر سر آن اجرا زمانی شکل گرفت که مشخص شد خواننده روسی در دوران جوانی، زمانی که در یک گروه هویمتال روسی فعالیت میکرد، خالکوبی بزرگی از صلیب شکسته بر روی سینهاش داشته است.
این اپرا قرار بود سال گذشته در جشنواره بایروت اجرا شود اما وقتی که عکسی از خواننده روسی در دوران جوانی در روزنامهها به چاپ رسید، تمام برنامهها تغییر کرد. هر چند او بعدها با خالکوبی بزرگتری تلاش کرد آن صلیب شکسته را محو کند اما تصویرهای دوران جوانی، او را از رسیدن به افتخار اجرای یکی از معروفترین اپراهای جهان باز داشت.
در همان جشنواره نمایشگاهی با عنوان «صداهای خاموش شده» برگزار شد. در آن نمایشگاه نام و سرگذشت موسیقدانانی بر روی صفحههای فلزی حک شده بود که در دوران هولوکاست کشته یا مجبور به فرار شدند.
آدولف هیتلر از جوانی به موسیقی واگنر عشق میورزید
نمایشگاه «صداهای خاموش شده» یکی از نشانههای تلاش بازماندگان خانواده واگنر برای مقابله با چهره یهودستیز این آهنگساز بود. خانواده واگنر مسئولیت برگزاری جشنواره سالانه «بایروت» را بر عهده دارد و شاید با ویژه برنامههای امسال با مشکلات بیشتری روبرو شود.
دردسر در تل آویو
یکی دیگر از اجراهای دردسرساز آثار واگنر در سال گذشته به برنامه اجرای آثار او در دانشگاه تلآویو مربوط میشد. در ابتدا بنا بود کنسرت اجرای آثار ریشارد واگنر در سالن بزرگ دانشگاه تلآویو برگزار شود اما این کنسرت لغو شد. ریاست دانشگاه درباره دلیل لغو کنسرت عنوان کرد:« این کنسرت احساسات مردم اسرائیل به طور کلی و به ویژه احساسات بازماندگان هولوکاست را جریحهدار میکند.»
آثار این آهنگساز در اسرائیل به ندرت اجرا شده است و زمانی که دنیل بارنبویم، رهبر ارکستر آرژانتینیـ اسرائیلی، یکی از آثار او را در سال ۲۰۰۱ در اورشلیم اجرا کرد با اعتراض شدید محافل متعصب یهودی مواجه شد.
تمام این محدودیتها و جنجالها بر سر اجرای آثار واگنر موجب شد، مدتی پیش وقتی اپرای ملی ولز اجرایی از «خوانندگان استاد نورنبرگ» را در شهر کاردیف روی صحنه برد، برخی از بازدیدکنندگان آلمانی به کمپانی اجرا کننده اپرا برای گرامیداشتن فرهنگ آلمان و اجرای اثری سنتی تبریک گفتند؛ چرا که به عقیده آنان اجرای این اثر در کشور آلمان به سادگی امکانپذیر نیست.
ریشارد واگنر در دنیای موسیقی کلاسیک به عنوان ادامه دهنده راه لودویگ ون بتهوون شناخته میشود. او تاثیر فراوانی بر موسیقی مدرن اروپا و ساخت موسیقی فیلم در قرن بیستم داشت. با این حال عقاید یهودستیزانهای که او در برخی نوشتههای خود ابراز کرده، موجب شده اجرای بسیاری از آثار او با حاشیههای فراوان همراه شود. او عقیده داشت که آهنگسازان یهودیتبار از خلاقیت اصیل بیبهره هستند.