راز شگفت انگیزی که سه هزار سال مخفی ماند

به گزارش باشگاه خبرنگاران ، شهر زیرزمینی نوش آباد به وسعت چهار کیلومتر مربع در سه طبقه که اصطلاحاً "اویی" نام دارد، در سال 1381 به همت پژوهشگران و همچنین کاوشگران محلی از جمله حسین میرزاجانی نوش آبادی کشف شد.


هر چند قدمت آن هنوز به طور دقیق مشخص نشده، اما سفالینه ها و آثار بدست آمده در این شهر زیرزمینی نشان می دهد که در زمان ساسانیان از آن استفاده می کرده اند و بعدها بدلیل وقوع سیل عظیمی که به "برزوکی" معروف بوده و خسارات جانی و مالی فراوانی به مردم وارد کرد، بسیاری از مردم از این شهر کوچ کردند و بدین ترتیب "اویی" هم به فراموشی سپرده شد تا اینکه پس از سال ها کشف و در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

 

 

اما کشف این شهر زیرزمینی خود حکایت جالبی دارد، بطوریکه یکی از اهالی محل تعریف می کند، هدف حفر چاه کوچکی در حیاط پشتی بود تا بدین وسیله مشکل فاضلاب خانگی خود را برطرف کند، اما غافل از اینکه با هر ضربه کلنگ به کشف راز بزرگ زندگی مخفیانه سه هزار سال پیش مردم شهری، در سه طبقه زیرزمین نزدیک تر می شود.

 


ضربه های بیل و کلنگ شدت گرفت تا اینکه به 10 متری چاه رسید، با آخرین ضربه، زیر پای مقنی در داخل چاه ریزش کرد و انگار چاه دهان باز کرد و با صدای مهیبی مقنی را با خود به سه هزار سال پیش برد، خبر به گوش اهالی محل رسید و‌ آن ها برای نجات وی، با استفاده از طناب و چراغ قوه وارد چاه و سپس دالانی عجیب و غریب در زیر چاه شده و مقنی را نجات دادند اما چون تصور کردند به قسمتی از قنات های شهری برخورده اند، درب آنرا پوشانده و به زندگی روزمره خود مشغول شدند تا اینکه سالیان بعد کشف شد.

 

 

بر اساس این گزارش، شهر نوش آباد کنونی در محلی قرار گرفته که در زمان قدیم، شهری پررونق از لحاظ تجاری و اقتصادی بوده و مجاورت آن با جاده ابریشم موقعیت مهم و سوق الجیشی برای آن ایجاد کرده بود و به همین نسبت چشم طمع یاغیان، راهزنان و دشمنان به اموال و جان مردمان آن دیار وجود داشته است.


بنابر این بنظر می رسد، حاکم و مردم شهر برای در امان ماندن از حملات احتمالی یاغیان و دشمنان اقدام به خلق چنین اثر و معماری هوشمندانه ای کرده اند.
چاه های مخفی در داخل زیرزمین منازل، انتهای تنور خانه ها و چاه هایی که دهانه آن را با ساخت آنجور در اسطبل احشام و چهارپایان استتار می کرده اند، از جمله شگردهایی بوده که مردمان وقت از آن ها برای ورود به پناهگاه زیرزمینی خود استفاده می کردها ند تا دشمن به وجود چنین پناهگاه عظیمی در زیرزمین پی نبرد.
این گزارش می افزاید: شهر زیرزمینی نوش آباد در سه طبقه بگونه ای تعبیه شده که غیر از ورودی اصلی، ارتفاع تمام قسمت های آن به اندازه قد طبیعی انسان یعنی بین 170 تا 180 سانتی متر است.
بر سطح دیوارها و در فواصل اندک، جای پیه سوز و در بعضی قسمت ها نیز درون دیوار، سکوهای کوتاهی جهت نشستن ایجاد شده که در برخی اتاق ها تبدیل به طاقچه جهت قرار دادن اشیاء بوده است.

 

 

یکی از شگفتی های معماری مجموعه اویی، کمبود نداشتن هوا در طبقات زیرزمین است بطوریکه تمام طبقات به صورت U شکل و با اختلاف ارتفاع از همدیگر و وجود کانال و چاه های باریک بوده که این نوع طراحی، باعث سرعت جریان هوا و تأمین اکسیژن مورد نیاز فضای داخل می شده است.
علاوه بر آن در هر طبقه قسمتی را به عنوان مطبخ برای پخت غذا طراحی کرده بودند که در صورت روشن کردن آتش دود حاصل از آن از طریق کانال باریکی به سطح زمین هدایت می شده و خروجی دود را در منازل خود طوری طراحی می کردند که دشمن تصور کند دود از اجاق منازل روی زمین خارج می شود.
اما مهمترین بخش هایی که باعث حیرت گردشگران و بازدید کنندگان می شود این است که در مسیرها راهروهایی فرعی حفاری شده بود که با ورود به آن و یا پیمودن مسیر دوباره به جای اول می رسیدند، در واقع اگر دشمن اقدام به تعقیب افراد می کرد، فرد مورد تعقیب می توانسته وارد اتاقی شود که در انتهای آن سوراخی وجود داشته باشد و با خروج از آن پشت سر  دشمن قرار گرفته و بدون اینکه مهاجمان وی را ببینید به مسیر خلاف جهت دشمن فرار کند.
لازم به ذکر است، دیوارهای داخل معماری حالت چسبندگی بخود گرفته و سبب استحکام و امنیت بنا شده است.
عظمت شهر زیرزمینی نوش آباد و شگفتی های آن بسیار بزرگتر و بیشتر از آن است که بتوان همه را در این گزارش گنجاند، برای درک راز شگفت انگیز یکی از عظیم ترین معماری دست کند بشر که فن آوری امروزی بطور دقیق و هوشمندانه در آن بکار رفته، باید آنرا از نزدیک دید، چرا که این راز شگفت انگیز سه هزار سال مخفیانه مانده و اکنون به رایگان در مقابل دیدگان گردشگران است تا با ورود به آن، آدرنالین خونشان جلوتر از خود وی در راهروهای باریک و عجیب آن به جریان بیافتد.

رأی دهید
persianshadow1 - برایتون - انگلستان
جالب بود ممنون، حالا نوش آباد کجا هست؟
شنبه 3 فروردين 1392 - 12:56
persianlover - لندن - انگلستان
آدرسش کجا میشه؟
شنبه 3 فروردين 1392 - 13:25
jengir - سئول - كره
آقا جون نوش آباد کجاست؟؟؟؟؟ خوب بنویسین که تو کاشانه..!!
شنبه 3 فروردين 1392 - 13:37
محبت خدا - ایران - ایران
خدایا نظر کن به ایران و ایرانیان .
شنبه 3 فروردين 1392 - 13:59
alimoradi0098 - بیرمنگهام - انگلستان
نوش أباد کجاى ایران هست. ؟؟؟؟؟ لطفاً کسى میدونه بهم بگه.
شنبه 3 فروردين 1392 - 13:42
ernakola - کرمان - ایران
با سلام جناب آقای برایتون...هرکجا باشه فقط دیوارها و ستونهای خشک و خالیش باقی مانده........اگه لوازم و اشیاء بجا مانده در آن را خواستی ببینی تشریف ببر موزه های فرانسه ........
شنبه 3 فروردين 1392 - 15:11
yyazdan - زوریخ - سوئیس
با درود،این شهر در 14 کیلومتری در شمال کاشان قرار دارد،حوالی اران و بیدگل.
شنبه 3 فروردين 1392 - 15:35
alireza kamseda arani - آران و بیدگل - ایران
نوش آباد شهریه در مرکز ایران و از توابع شهرستان آران و بیدگل. برای رسیدن به این شهر در اولین قدم باید از به آران و بیدگل بیاین. بعد از رسیدن به آران و بیدگل از میدان ولیعصر به طرف بلوار شهید شمس آبادی حرکت کنین. انتهای بلوار می شه شهر نوش آباد.
شنبه 3 فروردين 1392 - 16:14
همایون خدای صبر - اسلو - نروژ
ایکاش کشف نمیشد/ دو روز دیگه میشه پاتوق و جای خواب معتادها و کارتن خوابا. پراز زباله و کثافت . حیف شد کشف شد
شنبه 3 فروردين 1392 - 18:28
a.ahooraei - کلن - آلمان
mashady - منچستر - انگلیس----این پاسخ شماست در رابطه با حمله با آرامگاه کوروش--مشهدی مطمینی بابات جزو اون چشم بادامی ها نیست که از فرط گرسنگی و وحشیگری به سرزمین ایران هجوم آوردند و صدقه سر ما ایرانی الاصل ها آدم شدید و حالا که دوباره شکمتون سیر و دو قدم از خاک ایران دور شدید میخوای آثار پیشینگان ما را نابود کنید؟ آخه بی عقل مگه کوروش با ...شماها رفت و آمدی داشته که اینقدر زیر فشار عقده هاتون دارید می ترکید؟ برید ...از این سرزمین ول کنید ایران را برای ایرانی ها نه غربتی های آمده از ماوراءانهر و صحرای بدویان تازی.
شنبه 3 فروردين 1392 - 18:33
mi cielo - کاراکاس - ونزوئلا
یه شهر زیر پاشون بوده و اینهمه سال اتفاقی نیفتاده حالا ما میخوایم مترو بزنیم چه بلاهایی که سر ملت نمیاد.
شنبه 3 فروردين 1392 - 20:57
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
تعجب اینجاست که این مردمان باهوش و توانا چرا آنقدر ابله کوتاه فکر و نادان شدند و اختیارشون به دست یک عده آخوند متحجر و عقب مانده دادنند , ظاهرا" بایستی از عوارض تهاجم دین اسلام باشد.
شنبه 3 فروردين 1392 - 21:52
exam292 - تهران - ایران
Royan - کالیفرنیا - آمریکا/ نکته اینجاست که مردم ایران براساس همین هوش، بهترین راه رو انتخاب کردن که از درک امثال شماها خارجه!!!
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 06:37
روشنگر - تهران - ایران
5 کیلومتری کاشان
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 06:37
exam292 - تهران - ایران
Royan - کالیفرنیا - آمریکا/ نکته اینجاست که مردم ایران براساس همین هوش، بهترین راه رو انتخاب کردن که از درک امثال شماها خارجه!!!
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 06:37
smart292 - ونکوور - کانادا
حتما از دست حمله عربها و اسلام عصر حجر به زیر زمین پناه بردند.شاید هم امام زمان جمکران در آنجا دیده شده است. یا مخفی شده است تا دست آخوند‌ها به او نرسد.او هم از دست آخوند‌ها به زیر زمین پناه برده است.
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 18:46
saljog - سوئد - سوئد
نزدیک دشت مغان آذربایجان است.
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 19:00
anti-US - مونترئال - کانادا
خدا کنه ترکان نگند که اینو هم اونا درست کردند :) . این اسلام با ما چه کرد ...
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 20:47
a.ahooraei - کلن - آلمان
saljog- سوئد --- اگر احیاناً اون نزدیکى ها که اسم بردى چیزی پیدا شد و یا آثار باستانی هویدا شد، مطمئن باش از آل و اجداد سلجوقیان نخواهد بود ، چرا که سلجوقیان سابقه کمتر ٨٠٠ سال و در زیر لواى دیگران را دارند.
یکشنبه 4 فروردين 1392 - 20:58
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
exam292 - تهران - ایران/ اگر همه مردم ایران مثل تو مغز شون را به کار بیندازند و برداشت شون از"بهترین" وضعیت "فعلی" ایران باشد که دیگه باید فاتحه هوش و ذکاوت را در ایران خواند بیخود نیست که به این روز افتادند و صداشون هم در نمی یاد , احتمالا یه مشکل زنتیکی پیدا کردنند , بعضی از پژوهشگران بر این باورند که دین یک بیماری روانی است و شاید سرایت این بیماری در ایران باعث مسخ و منگ شدن مردم و عدم درک شرایط شون شده.
دوشنبه 5 فروردين 1392 - 00:58
exam292 - تهران - ایران
Royan - کالیفرنیا - آمریکا/از نظر شما، "بهترین" یعنی فرهنگ غرب!!! ارزانی خودتون باشه! از نظر ما "بهترین" یعنی، فرهنگ اصیل اسلامی است که هنوز با اون خیلی فاصله داریم.
‌سه شنبه 6 فروردين 1392 - 06:29
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.