آیا ۶۳ درصد ایرانیان مدافع ادامه برنامه هسته ای ایران هستند؟

به نظر می رسد نتایج نظرسنجی های تلفنی راجع به موضوعات "بسیار حساس" در کشورهایی چون ایران، ممکن است با ترکیب دیدگاه های واقعی شهروندان به کلی متفاوت باشد

حسین باستانی

بی بی سی

مطابق نظرسنجی جدید موسسه گالوپ، که از طریق تماس تلفنی تصادفی با هزار نفر از ساکنان ایران صورت گرفته، ۶۳ درصد پاسخ دهندگان موافق ادامه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی هستند.

این واقعیت قابل انکار نیست که در بسیاری از موارد، برآیند افکار عمومی ایرانیان با آنچه در خارج از این کشور تصور می شود یا در فضای مجازی جریان دارد متفاوت است. در عین حال، در نظرسنجی های موسسات شناخته شده ای چون گالوپ، "ضریب خطایی" نیز در نظر گرفته می شود که بر مبنای آن، نتایج نظرسنجی ممکن است درصدی با دیدگاه های واقعی شهروندان تفاوت داشته باشد.

با وجود این، به نظر می رسد نتایج نظرسنجی های تلفنی راجع به موضوعات "بسیار حساس" در کشورهایی چون ایران، به دلایلی مشخص ممکن است با ترکیب دیدگاه های واقعی شهروندان "به کلی" متفاوت باشد.

اگر تلفن منزل یک شهروند ایرانی، مثلا یک زن خانه دار، زنگ بزند و در سوی دیگر خط، فردی بگوید که از خارج از کشور تماس می گیرد و می خواهد نظر او را در مورد برنامه هسته ای ایران - که از چند سال پیش یکی از مهمترین خط قرمزهای حکومت ایران بوده – بداند، از او انتظار چه پاسخی را می توان داشت؟ در صورتی که مثلا این شهروند مایل نباشد که هزینه های اقصادی برنامه هسته ای و تحریم های مرتبط با آن بر خانواده اش سنگینی کند، تا چه حد می توان انتظار داشت که به صراحت این نظر را در گفتگو با فرد ناشناسی که می گوید از خارج زنگ می زند بیان کند؟

این پرسش، به ویژه از آنجا اهمیت می یابد که ظاهرا در ایران، این تصور در میان بسیاری از شهروندان وجود دارد که ممکن است آنچه در جریان مکالمات تلفنی و خصوصی بیان می شود، شنوندگان ناشناسی هم داشته باشد و در آینده، باعث تبعات ناخواسته شود.

تنها دو هفته پیش بود که رئیس قوه مجریه در صحن علنی مجلس، فایل مکالمه خصوصی برادر روسای دو قوه مقننه و قضاییه را برای "افشاگری" علیه این دو مقام ارشد حکومتی منتشر کرد و به نوعی نشان داد که در ایران، میزان مصونیت شهروندان در مقابل "شنود" تا چه حد ممکن است پایین باشد.

بدون تردید حکومت ایران امکان شنود مکالمات تلفنی همه یا اکثر شهروندان این کشور را ندارد. اما ظاهرا که وقتی پای تماس با خارج از ایران در میان باشد، میزان قابل توجهی از کنترل صورت می گیرد. به عنوان نمونه، بسیاری از شهروندان عادی، حتی در کوچکترین شهرهای ایران، گزارش کرده اند که در پی تماس مستقیم - و بدون استفاده از شماره های تلفنی واسط - با شبکه های تلویزیونی خارج از کشور، با هشدار تلفنی دستگاه امنیتی مواجه شده اند.

 
سایت شبکه خبر تلویزیون حکومتی ایران، تیر‌ماه گذشته اقدام به برگزاری یک نظرسنجی اینترنتی - و البته غیرعلمی - از مخاطبان خود در مورد پرونده هسته ای کرد که ۶۳ درصد پاسخ دهندگان آن، به گزینه "توقف غنی سازی اورانیوم در مقابل لغو تدریجی تحریم های بین المللی" رای دادند


"احساس ناامنی" جاری در چنین فضایی، ممکن است در جریان یک نظرسنجی تلفنی، به همان اندازه که یک پدر یا مادر نگران سرنوشت خانواده را به محافظه کاری وا می دارد، حتی یک مخالف سرسخت حکومت را نیز – که ترجیح می دهد بابت مکالمه تلفنی با یک ناشناس هزینه ندهد – دچار خودسانسوری کند.

در چنین شرایطی است که نتایج نظرسنجی های تلفنی موسسات معتبری چون گالوپ، برخی اوقات حتی بعضا از نظرسنجی های موسسه های حکومتی ایران نیز محافظه کارانه تر به نظر می رسند. مثلا در خرداد ماه گذشته، گالوپ و هیات کارفرمایان رسانه ای (بی بی جی) در آمریکا، یک کلیک نظرسنجی تلفنی را در ایران انجام دادند که تنها ۶ درصد از شرکت کنندگان در آن گفته بودند به منابع خبری خارج از کشور رجوع می کنند و درمقابل، بیش از ۸۰ درصد منبع کسب اطلاعات خود را رادیو و تلویزیون حکومتی ایران عنوان کرده بودند.

این در حالی است که حتی خود صدا و سیمای ایران، در پی انجام یک نظرسنجی خیابانی در سال ۱۳۸۹ که نتایج آن بر روی پایگاه اطلاع رسانی این سازمان منتشر شده - و کاملا ممکن است که دارای جهت گیری به نفع این رسانه باشد - از رجوع بیش از ۴۵ درصد از مردم تهران به تلویزیون های ماهواره ای خبر داده است. نظرسنجی خیابانی جداگانه ای در این سال (ربیعی و اسماعیلی، ۱۳۸۹) که از قضا اخیرا به طور وسیع در سایت های محافظه کار بازتاب داشته، نشان می دهد که بیش از ۳۹ درصد از پاسخگویان برای کسب خبر به یک شبکه خبری خارج از ایران رجوع می کنند و "اطمینان به صداوسیما به نسبت سایت های اینترنتی و شبکه های ماهواره ای به شکل محسوسی کمتر شده است".

هرچند زمان نظرسنجی های فوق، با تحقیق مشترک بی جی جی و گالوپ دو سال تفاوت دارد و مکان انجام آنها نیز پایتخت ایران (و نه سرتاسر کشور) بوده، ولی مشکل می توان تصور کرد که این تفاوت ها، تنها دلیل فاصله بسیار شدید نتایج نظرسنجی های انجام شده از داخل و خارج ایران باشند.

در نظرسنجی های انجام شده در محیط های عمومی، حتی اگر پرسش شوندگان اطمینانی به سوال کنندگان نداشته باشند، نگرانی کمتری از بابت شناسایی هویت خود توسط آنان دارند. در نتیجه، حتی با وجود آنکه احتمالا در این گونه نظرسنجی ها هم درصدی از پاسخ دهندگان با محافظه کاری به پاسخگویی می پردازند، اما احتیاط آنها به مراتب کمتر از زمانی است که شماره تلفن آنها مورد استفاده پرسشگران قرار می گیرد. به ویژه آنکه پرسشگران مکان خود را خارج از کشور عنوان کرده و سوالاتی بپرسند که پاسخگویی به آنها ممکن است از نظر دستگاه های امنیتی ایران، به معنی "همکاری اطلاعاتی" با موسسات آمریکایی باشد.

البته همواره این امکان وجود دارد که شهروندانی که از خارج از کشور مورد نظرسنجی قرار می گیرند، با قطع کردن یک مکالمه نگران کننده خود را از شر ادامه گفتگو با پرسشگران رها کنند. دقیقا به همین علت است که نتایج نظرسنجی اخیر گالوپ در مورد پرونده هسته ای ایران، توضیح دهنده دیدگاه های کسانی بوده که حاضر شده اند به مکالمه تلفنی در مورد پرونده هسته ای ادامه بدهند و احتمال دارد یکی از دلایل ادامه گفتگو، نگرانی کمتر از بابت جواب هایی باشد که به سوال های نظرسنجی کنندگان می دهند.

در عین حال، این احتمال نیز وجود دارد که تماس تلفنی پرسشگری ناشناس در مورد پرونده هسته ای، یک شهروند محتاط را دچار این نگرانی کند که طرف گفتگوی یک نهاد حکومتی ایران است و در نتیجه، بهترین شیوه رفع خطر را ادامه گفتگو و ارائه پاسخ های محافظه کارانه بداند.

حتی اگر چنین تصوری مبتنی بر واقعیت نباشد، "احساس ناامنی" شهروندان در جریان مکالمات تلفنی می تواند بر نحوه مواجهه آنها با نظرسنجی های تلفنی تاثیر داشته باشد. درست به همان شیوه که تاثیر تصورات اثبات نشده و احتمالا غیرمعتبری چون "تاثیر مهر شرکت در انتخابات بر شناسنامه داوطلبان کنکور"، سال هاست که بر رفتار بخشی از خانواده های داوطلبان ورود به دانشگاه ها در ایران تاثیر می گذارد.

با توجه به مجوعه چنین شواهدی، احتمالا باید پیش از هر گونه قضاوت در مورد نتایج نظرسنجی گالوپ در مورد پرونده هسته ای ایران، به این سوال مهم پاسخ داده شود که استفاده از روش نظرسنجی تلفنی از خارج از ایران، به ویژه در خصوص موضوعاتی که جزو خط قرمزهای حکومتی تلقی می شوند، به طور کلی تا چه میزان قابل اعتماد است.

تا زمانی که تکلیف این ابهام اساسی روشن نشود، انجام پی در پی نظرسنجی های تلفنی برای پی بردن به دیدگاه های شهروندان ایران، ممکن است به ارائه تصاویری از جامعه ایران بینجامد که لزوما، تناسبی با واقعیت ندارند.

رأی دهید
shsal - تهران - ایران
من که مخالفم ، این آخوندا باید با هسته خرما بازی کنن
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 10:32
Faryade_Khamoosh - آخن - آلمان
۱۰۰% چون فکر می‌کنن که داشتن انرژی هسته‌ای یعنی ابرقدرت بودن. یعنی‌ که دیگه اونجای تکنولوژی رو پاره کردن. متاسفانه هر چی‌ کشور بدبخت تره، در جستجوی چیزی هست که بتونه بهش بنازه. وگرنه شما در کشور‌های پیشرفته و واقعا پیشرفته هیچ وقت همچین چیزی رو مشاهده نمی‌کنین که ملتشون بگن، ما افتخار می‌کنیم که مثلا اتومبیل بنز میسازیم یا بزرگترین صادرکننده در دنیا هستیم. این افتخارات پیش پا افتاده مثل گٔل زدن ایران به آمریکا در جام جهانی‌ فرانسه، منحصر میشه به کشور‌های ضعیف. متاسفانه. از اینرو من فکر می‌کنم که همینطور باشه. مردم % بسیار بالاشون افتخار می‌کنن به داشتن انرژی هسته‌ای و همینطور تقصیر اصلی‌ مشکلات اقتصادی در کشور رو تحریم کشور‌های غربی می‌دانند که از قدیم و ندیم چشم دیدن ایران و ایرانی‌ رو نداشته و ندارند و نمیخوان که ایران پیشرفت کنه :)
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 10:58
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
من فکر میکنم از 63% بیشتر باشد...روحیات ایرانیها را میدونیم که...زیر حرف زور نمی روند...به نظر من با نهایت دقت و درایت و دور اندیشی بایداز منافع ملی مان دفاع کنیم و در مورد هسته ای کوتاه نییایم .امریکا و انگلیس با مدل توسعه ژاپن مشکلی ندارند که علی رغم قدرت اقتصادی و پیشرفت تکنولوژیک در صحنه بین الملل هنوز هم یک کشور طفیلی محسوب میشود....مشکل امریکا با مدل توسعه چینی است که می خواهد بطور متوازن در همه حوزه ها پیشرفت کند و قراین نشان میدهند که فدرت بلا منازع در دهه های اینده خواهد بود. ز . ز.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 11:27
yas abi - ببرسل - لز
اره باستانی جون، ۲ ساعت هم که دلیل ببافی نمیتونی‌ انکار کنی‌ که اکثر مردم ایران فارغ از اعتقادات سیاسی و دینی، با ادامه فعالیت هسته‌ی موافقند. حتا سلطنت طلبان هم در این یک مورد جزو حامیان فعالیت‌های هسته‌ی هستند. شما سرتن را زیر برف کنید و دائم بگوید نه. حرف قدرتهای دنیا در این مورد حرف غیر منطقی‌ و زور است و ملت زیر بار زور نمی‌رود.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 11:56
ramin-cph - کپنهاگ - دانمارک
بستگی داره چه موقعی نظر سنگی‌ انجام بشه تو ایران :. ۱-تو خماری و قبل از زدن تریاک..نتیجه =بی‌خیال هرچی‌ اتم . ۲-بد از کشیدن دو سه بست تریاک ...نتیجه =‌ای همچین بد هم نیست برنامه اتمی‌ . ۳-تو نشگی با شکم پر .. نتیجه این که آقا همه کارشناس برنامه اتمی‌ ، سیاست مدار و مدافع بمب اتم.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 11:59
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی. خواب دیدی خیر باشه عزیز دل برادر!!! نوشتی‌<<<روحیات ایرانیها را میدونیم که...زیر حرف زور نمی روند!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 12:31
piki82 - تورین - ایتالیا
yas abi - ببرسل - لز. مردم ایران زیر بار حرف زور نمیرن ???? D: مطمئنی ????? نه عزیزم بیخود اکثرا اکثرا نکنید !
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 12:41
farhad352 - تهران - ایران
این نظر سنجی بی اساس و کودکانه است چون ملت ایران فقط این معدود شرکت کننده نیستند و تازه اگر هم باشند معلوم نیست تعهد و سر سپردگی شان به تازی های حاکم تا چه حد است. بهتر است دوباره و از اکثریت مردم گرسنه و بیمار و معتاد و تن فروش به خاطر مایحتاج روزانه این نظر سنجی دوباره تجدید شود تا میزان و درجه درستی آن به اثبات رسد.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 13:00
morid - بوشهر - ایران
چون واقعیت را گفته.گالوپ که همیشه معتبر بود!! ایندففعه نا معتبر شد؟؟؟ واقعا امریکا و میکرونوکراش کاملا از بالانس خارج شده اند. چه میکنند این مردم آزاده و دانشمند ایران زمین!
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 15:32
آزادی برای ایران - اشتوتگارت - آلمان
نظر سنجی!!!!!!!!. مگه ایرن جامعه دموکراتیک داره که تلفنی نظر سنجی کنید؟
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 15:35
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
نه برادر بزرگوار...خواب ندیدم....یک واقعیت است...دکتر عبدالحسین زرینکوب حتی اقبال ایرانیان به سمت مذهب تشیع را نیز ملهم از این روحیه می‌بیند. به این معنی‌ که چون اسلام توسط قوّه قهریه وارد ایران شد. ایرانیها با زیرکی هر چه تمام خواستند به اسلام وارداتی‌ صبغه ایرانی‌ بدهند.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 15:34
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه-نه برادر بزرگوار...خواب ندیدم....یک واقعیت است...دکتر عبدالحسین زرینکوب حتی اقبال ایرانیان به سمت مذهب تشیع را نیز ملهم از این روحیه می‌بیند. به این معنی‌ که چون اسلام توسط قوّه قهریه وارد ایران شد. ایرانیها با زیرکی هر چه تمام خواستند به اسلام وارداتی‌ صبغه ایرانی‌ بدهند.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 16:39
Gaagol - دالاس - آمریکا
۶۳‏ درصد موافقن اما اون ۹۹ درصد باقیمونده یه سری مطرب و رقاص و فریب خورده فراری هستن که مخالف نظام هستن
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 16:53
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی. اولا خواهر بزرگوار هستم نه برادر!! در ثانی‌ وقتی‌ دینی وارد کشوری میشود می کشد سر میبرد و به زنانش تجاوز کرده و ۱۴۳۴ سال میماند!!!!! و وقتی‌ رو به ضعف میرود با یک جهش ۱۸۰ درجه یی دوباره عقب گرد نظامی!!! به منشأ عربستان می‌کند ۱۳۵۷---!!!!! من این ملت را مبارزه اگر نمیدانم-- در ثانی‌ این ‌شیعه ی ایرانی‌ با خرافات چند برابر شده که بیشتر در لجن‌زار فرو رفت!!!اکثریت ملت را میگویم صد البته اقلیتی هم هستند که ایرانی‌ باقی‌ مانده اند ولی‌ در زندانی با دستان و پاهای بسته!!
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 18:33
آزاد10 - آلمان - المان
موسسه معتبری مثل گالوپ قطعا این مسائل پیش پا افتاده رو در نظرسنجیش در نظر میگیره. من در تماس با خانواده در ایران هیچ نگرانی از طرف آنها ندیدم ولی در آلمان و در محیط کار اجازه صحبت کردن درباره برخی مسائل کاری از طریق تلفن رو ندارم.
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 20:31
فریدون شیرازی - شیراز - ایران
یک سازمان نظر سنجی امریکا از حمایت 63 درصدی مردم از برنامه هسته ای خبر میدهد!!! صدا و سیمای ایران، در پی انجام یک نظرسنجی خیابانی در سال ۱۳۸۹ از رجوع بیش از ۴۵ درصد از مردم تهران به تلویزیون های ماهواره ای خبر داده است.این حیوانهای امریکایی با مردم ایران و فرهنگ ایران مشکل دارند و قصد خرابی اش را دارند.این حیوان های دو پا بزرگترین برنده/ بودن حکومت اخوندها هستند و بزرگترین حامی رژیم جمهوری اسلامی.ساختن فیلم 300/تعطیلی برنامه پارازیت/اخراج اقای چالنگی/دم تکان دادن برای رژیم و درخواست مذاکره هر وقت مردم بصدا در می ایند نشان میدهد این حیوانات با ما مخالفند نه با رژیم و میخواهند بزور مردم را طرفدار رژیم نشان دهند
دوشنبه 23 بهمن 1391 - 21:55
vahidtaheri - کوالالامپور - مالزی
ARTEMIS-SW - .پاریس - فرانسه...گفته هایتان فاقد انسجام معنایی می یاشند...متوجه منظورتان نشدم....
‌سه شنبه 24 بهمن 1391 - 05:04
آزادی برای ایران - اشتوتگارت - آلمان
فریدون شیرازی - شیراز - ایران. دمت گرم.
‌سه شنبه 24 بهمن 1391 - 10:20
Azadikhah - تكسل - هلند
گالوپ چطور چنین مزخرفی را کشف کرده وقتی دها برابر بودجه و زمان اتمام نیروگاه قبل . ازانقلاب زیمنس المان را ج ا به روسیه باج داده وهرگزهم روسیه ان رابه اتمام نخواهدرساند. مردم مگرکور و کرند که نفهمیدن اصلا نیروگاهی در کا رنخواهد بود .مردم ایران به این نظر سنجی های دروغین و فریبکارانه امریکایی و خارجی دیگر احتیاج ندارد گری سینک هم یک امریکایی میباشد که خودش را برای اخوندها و جمهوری اسلامی در امریکا تیکه پاره میکند مردم ایران هوشیار تر از این هستند که دیگر گول این حرکات را بخورند. لعنت بر خمینی و مزدورانش در داخل و خارج مرگ بر اصل ولایت فقیه
‌چهارشنبه 25 بهمن 1391 - 13:07
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.