بیاعتنایی سران سه قوه به هشدار رهبر جمهوری اسلامی
به رغم هشدار صریح رهبر جمهوری اسلامی به سران سه قوه در مورد علنی نکردن اختلافها انتقادهای متقابل هر روز شدیدتر میشود. علی لاریجانی، هفتم دی عامل اصلی اوضاع بحرانی کشور را "ضعف در مدیریت اجرایی" خواند.
حدود دو ماه پیش و در پی نامههای تندی که میان محمود احمدینژاد و رئیس قوه قضاییه صادق لاریجانی رد و بدل شد رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای در سخنان کمسابقهای به سران سه قوه هشدار داد اختلافها را علنی نکنند.
خامنهای دهم آبانماه به "مسئولان به ویژه سران سه قوه" اخطار کرد "از هرگونه کشاندن اختلافها به میان مردم خودداری کنند و بدانند از امروز تا روز انتخابات، هر کسی که بخواهد از احساسات مردم در جهت اختلافات استفاده کند، قطعاً به کشور خیانت کرده است."
«خودشان را به نفهمی میزنند»
محمود احمدینژاد در هفتهی گذشته، به ویژه در سخنرانی ۲۹ آذر و در گفتگوی تلویزیونی شنبهشب، دوم دیماه مجلس و قوه قضاییه را به دخالت در کار دولت و مختل کردن برنامههای اقتصادی دستگاه اجرایی، و ممانعت از برخورد با بدهکاران بانکی متهم کرده است.
کنایهها و اتهامهای احمدینژاد به قوه قضاییه با واکنش صادق لاریجانی روبرو شد که بدون نام بردن از او به کسانی اشاره کرد که "خودشان را به نفهمی میزنند."
رئیس مجلس نیز روز پنجشنبه، ۷ دی در دو نشست، در جلسه علنی مجلس و در پرسش و پاسخ با دانشجویان بسیجی، با نقل سخنانی از محمود احمدینژاد، سیاستهای دولت را عامل رکود تولید و کشاورزی و افزایش تورم و بیکاری خواند.
بخش بزرگی از سخنان لاریجانی در دیدار با دانشجویان به عواقب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها مربوط میشد که احمدینژاد مدعی است دولت آمادهی انجام آن است اما مجلس جلوی کار را گرفته.
«احمدینژاد خلافگویی میکند»
به گزارش خبرگزاری ایسنا، احمدینژاد ۲۹ آذر در مراسم دومین سالروز اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها میگوید که هدفمندی یارانهها به شرطی موفق خواهد بود که «این قطار یک راننده داشته باشد؛ چراکه اقتصاد را از دوجا نمیتوان هدایت کرد.»
رئیس دولت با بیان اینکه "ما سال پیش نتوانستیم مرحله دوم هدفمندی را اجرا کنیم، امسال نیز نتوانستیم" مسئولیت این کار را متوجه مجلس کرد: «زمانی که یک قانون در طول سال ۱۱ بار عوض میشود، نمیتوان آن قانون را اجرا کرد.»
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی مجلس لاریجانی عصر پنجشنبه در دیدار با دانشجویان بسیجی بدون نام بردن از احمدینژاد او را تلویحا به خلافگویی متهم میکند و میگوید مجلس مصوبهای در مورد منع اجرای فاز دوم هدفمند کردن یارانهها در سال جاری داشته که دولت نیز در جریان آن بوده است.
رئیس مجلس گفت: «البته در تدوین و اجرای این طرح دولت هم با ما هم نظر بود، حالا اگر چیز دیگری در این رابطه میگویند ما نمیدانیم. ما جلسه گذاشتیم و در جلسه گفتند ما قبول داریم فاز دوم اجرایی نشود. اما بعد از آن میآیند و میگویند که مجلس در این رابطه دست ما را بسته است.»
واردات بیرویه، ضربه به تولید داخلی
علی لاریجانی تاکید رئیس و اعضای دولت که "علت تمام مشکلات اقتصادی کشور" را تحریم عنوان میکنند رد میکند و میافزاید "از نظر ما مسائل اصلی کشور در حوزه اقتصاد رونق بخشی به تولید کشور، ایجاد ثبات برای تولید و جلوگیری از واردات بیرویه در زمینه کشاورزی، دامداری و صنعت در کشور است."
لاریجانی ظاهرا با اشاره به سخنان احمدینژاد در گفتگوی تلویزیونی که مدعی شده بود با اجرای طرح هدفمندی یارانهها "اهداف پیش بینی شده برای تولید، نهادینه شد و رشد پیدا کرد" میپرسد: «سوال من این است که چه ارزیابی از تولید کشور دارید؟ وضع تولید کشور الان خوب نیست. غیر از کارخانجات بزرگ کارخانجات متوسط و کوچک وضع خوبی ندارند.»
روسای سه قوه توجهای به توصیههای رهبر جمهوری اسلامی ندارند
رئیس مجلس یکی از مشکلات کنونی را واردات بیرویه کالا عنوان میکند که از ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار در سالهای قبل به ۶۰ تا ۷۰ میلیارد دلار در دوران دولت نهم و دهم افزایش یافته است: «شما دروازهها را باز کرده و خیل جنسهای چینی وارد کردهاید، که این اقدام موجب تعطیلی کفشدوزیها و لباسدوزیها شده است. که به طور حتم این کارها بیکاری را در کشور تشدید میکند و اینها عزت کشور را زیر سوال میبرد.»
«کشمکشهای تازه بین قوا»
همزمان با این انتقادها، اعتراض به برکناری غیرمنتظره وزیر بهداشت و درمان، مرضیه وحید دستجردی توسط احمدینژاد نیز افزایش یافته است. احمد توکلی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس روز جمعه ۸ دی برکناری وزیر بهداشت شش ماه پیش از پایان کار دولت دهم را موجب "رواج بیاعتمادی بین مردم و دولت و بین نخبگان و دولت" عنوان کرد.
توکلی تصمیمهای اخیر رئیس دولت را به سرپیچی از دستورات رهبر جمهوری اسلامی تعبیر میکند: «چگونه آقای احمدینژاد به خود اجازه میدهد که در اوان انتخابات با تغیرات پی در پی و التهاب آفرین باز هم مدعی باشد که دیگراناند که با اختلافاندازی خلاف دستور مطاع رهبری عمل میکنند.»
به گفتهی احمد توکلی "با روحیه این دولت ، نقض قانون پیش میآید، نتیجه این حادثه کشمکش تازهای است بین قوا و بیثباتی متعاقب آن که دودش به چشم مردم میرود."
ظاهرا با توجه به همین رفتار است که لاریجانی گفته: « در این وضعیت باید همگرایی داخل را افزایش داد و از نظر سیاست داخلی باید همبستگیها را کاملتر کرد.»
رئیس مجلس با بیان این که "متأسفانه رفتارهای بعضی از مدیران ما بلاوجه دعوا درست میکند" هشدار میدهد "نگذاریم شکافهایی در کشور به واگرایی بینجامد."