با مرگ طالبانی، چه بر سر عراق می آید؟

مجله"فورین پولیسی" چاپ آمریکا آینده عراق پس از مرگ رئیس جمهور"جلال طالبانی" که هم اکنون بدلیل سکته مغزی در بیمارستان بستری میباشد را مورد بررسی قرار داد. 

                                                


پایگاه خبری تحلیلی انتخاب : مجله"فورین پولیسی" چاپ آمریکا آینده عراق پس از مرگ رئیس جمهور"جلال طالبانی" که هم اکنون بدلیل سکته مغزی در بیمارستان بستری میباشد را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش سرویس بین الملل انتخاب ؛ "پیتر غالبریس" سفیر سابق آمریکا در کرواسی و نویسنده این گزارش که شفق نیوز هم آنرا مطالعه کرد،عقیده دارد که طالبانی تنها شخصیت سیاسی عراق است که توافقی و اتحاد گرا است.

وی که نویسنده کتاب "نهایت عراق" نیز میباشد،در مقاله اش از دوستی عمیق و 25 ساله اش با رئیس جمهور طالبانی میگوید و او را اولین رئیس جمهور عراقی توصیف کرد که پس از هزاران سال در کشوری که مهد تمدن بشمار میرود،از راه انتخابات دموکراتیک انتخاب شده است.

نویسنده،طالبانی را دارای شخصیتی یکسان قلمداد کرد و البته او را تنها شخص در میان نخبگان سیاسی از این لحاظ قلمداد کرد،وی افزود: او یک شخصیت قدرتمند کورد نیز باقی ماند و هنگامیکه از وطن صحبت میکرد منظورش اقلیم کوردستان بود و از حقوق اقلیم با در نظر گرفتن قانون اساسی عراق کاملاً دفاع کرد.

وی از سِمَت تشریفاتی خود بعنوان رئیس جمهور عراق،بهترین استفاده را کرد و شروع به کم کردن اختلافات میان شیعیان،سنیان و کوردان نمود،ضمن اینکه در آخرین وساطت خود موفق شد با تنظیم توافقنامه ای میان بغداد و اربیل،نیروهای مسلح  هر دو جانب را مجاب کند تا از از مناطق مورد نزاع و حوالی کرکوک عقب نشینی کنند.

او بارها نیز میان شیعیان و سنیان و حتی میان احزاب شیعه با شیعه میانجیگری کرد،او شخصیت منحصر بفردی دارد و گرمای خاصی به نشستها میدهد،او میهمانان خود را به گرمی در آغوش میگیرد و حتی در هنگام میهمانی و بر سر سفره غذا،خود شخصاً اقدام به پذیرائی از میهمانش مینماید.

این مسائل باعث میشود او شخصیت بدون جایگزینی باشد،اعتقادها بر این است که کوردان میخواهند یک شخصیت کورد دیگر را جایگزین او کنند،اما در حقیقت کوردان خواستار استمرار او در این سِمَت میباشند زیرا او شخصیت مسلطی بر رهبران سیاسی جدید عراق دارد ضمن اینکه مشکل عملی وجود دو رهبر کورد را نیز حل نمود.

اما امروز کوردان به منصب ریاست جمهوری اگر شخصیت دیگری جایگزین طالبانی شود اهمیت چندانی نمیدهند،آنها از حکومت عراق حقوق قانونی نفت و اجرای همه پرسی در مورد کرکوک و دیگر مناطق مورد نزاع را میخواهند ضمن اینکه نخست وزیر "نوری مالکی" را بزرگترین مانع در تحقیق این اهداف قلمداد میکنند و از عواقب میل به دیکتاتوری بیم دارند.

کوردان در صوتیکه قرار باشد شخص دیگری جایگزین طالبانی در منصب ریاست جمهوری شود؛ در صورتیکه خواهان درخواستهای آنان از مالکی باشد انعطاف پذیری هم نشان خواهند داد.

نویسنده مقاله به نقش رئیس جمهور در جلوگیری از سلب اعتماد از نخست وزیر "نوری مالکی" که احزاب کورد و طرفداران "ایاد علاوی" نخست وزیر سابق عراق به آن نزدیک شده بودند نیز اشاره ای می نماید.

وی می افزاید: حکومت اقلیم کوردستان و توان نظامی پیشمرگه نیز به موضع قدرتی در مقابله با مالکی تبدیل شده،اقتصاد شکوفا و روابط مناسب خارجی بخصوص با ترکیه همسایه نیز مزید بر علت است،در حالیکه مالکی با همتای ترک خود"رجب طیب اردوغان" روابط خوبی ندارد و بغداد نیز در اربیل نفوذی ندارد.

نویسنده سپس به نقش طالبانی و بارزانی در زمان جنگ طائفه ای اشاره نمود که این دو شخصیت مهم کورد توانستند پناهگاه ایمنی برای مسیحیان و دیگر کسانی که از این جنگ گریختند،ایجاد کنند ضمن اینکه ارتباط طالبانی با سران سنی مذهب حتی قبل از قرار گرفتنش در پست ریاست جمهوری را مهم دانست زیرا باعث شد آنها احساس نکنند که در حاشیه قرار گرفته اند.

نویسنده در پایان می افزاید: درست است که شخصیتهای فراوانی میتوانند جایگزین رئیس جمهور شوند،اما طالبانی جای خالی را در عراق بجای میگذارد که هیچکدام از شخصیتهای سیاسی در عراق نمیتواند این جای خالی را پر کند.

رأی دهید
kutol - ارومیه - ایران
من چند وقت پیش به کردستان عراق رفته بودم...از پیشرفت و آزادی در آنجا متحیر شدم.. تا ۱۰ سال دیگه شاهد دبی دوم در کردستان خواهیم بود....واقعا که انگار اصلا در این کشور جنگی نبود است...همه چیز در حد استاندارد‌های اروپایست...کمتر ماشینی پیدا میکنی‌ که از ۲۰۰۵ مدلش پایینتر باشه....امیدوارم هر چی‌ زودتر آقای طالبانی خوب شوند...
‌چهارشنبه 6 دي 1391 - 14:36
aziz iran - کپنهاک - دانمارک
اینهم مفتخوری بمانند اسلافش .....هیچ اتفاق خاصی نخواهد افتاد همانگونه هزاران هزار بهتر از این مردند و هیچی دنیا نشد......
‌چهارشنبه 6 دي 1391 - 16:59
shirvan - اربیل - عراق
ایران با مرگ طالبانی یه متهدشو از دست میده، آقای طالبانی میانه رو هست، جانشینی با سوادی مثل برهم ساله داره که در آمریکا رشد کرده بسیار دموکراتیک هست،، بازم مثل همیشه ایران و دست نشاندش مالیکی با آقای برهم ساله مخالفن، که این مخالفتها برای کردها بی‌ ارزشن، به کسی‌ باج نمیدن مخصوصا اگه زور گو باشن.
‌چهارشنبه 6 دي 1391 - 19:53
rezgar - لینشوپینگ - سوئد
. جلال طالبانی رهبری وطن دوست و تمام زندگیس را در مبارزه برای رسیدن به حقوق انسانی تمام مردم عراق بخصوص کردها گذراند. امیدوارام جانشینی همچون طالبانی در عراق وجود داشته باشد که در خدمت ازادی و دمکراسی باشد.
‌چهارشنبه 6 دي 1391 - 20:28
مانش رومشکانی - کرماشان - ایران
aziz iran-دانمارک هموطن عزیز میتوانی لطف کنی لیست و مقدار اموالی را که طالبانی از جیب شما خورده است اعلام کنید که دلیل مفتخور بودن ایشان را بفهمیم.متاسفانه خیلی از هموطنان ما هنوز یاد نگرفته اند که حرف بی ارزش زدن نه فقط هیچ سودی ندارد بلکه روان خود شخص را سیاه و منفی میکند.ایا واقعا خودتان از این روش فکر کردن و حرف زدنتان خسته نمیشوید؟
‌چهارشنبه 6 دي 1391 - 20:47
سهند Sahand - تورونتو - کانادا
جلال طالبانى در تمام عمر ٨٠ ساله خودش چماق به دست حکومتهاى منطقه بود. سال ١٩٦٦ رسما به دستبوسى صدام جنایتکار رفت و پیشمرگ مسلمان شد ( اصطلاح کردى آن یعنى جاش) . طى سالهاى دهه ٩٠ میلادى دستش به خون بیش از ٥٠٠ نفر اپوزیسیون ایرانى در خاک کردستان عراق ، آغشته شد. سال ٢٠٠١ و با دستور مستقیم ایران کمونیستها را به خاک و خون کشید. از طالبانى فرصت طلبتر، مصلحت طلبتر، چاپلوستر و نوکرتر در تمام طول عمرم ندیدم. اى کاش روزى که دادگاههاى مردمى این جنایتکاران را محاکمه مى کنند، جلال طالبانى هم در آنجا حضور داشت.
‌پنجشنبه 7 دي 1391 - 00:47
kobalt - کرج - ایران
بهترین وضعیت برای عراق تجزیه است این تکه های قومی و مذهبی با تف به هم چسبیدن ...سهند-کانادا-یعنی این طالبانی وقتی یا الله گفته وبدنیا اومده سریع چماق دستش گرفته بقیه آمار ارقامتم لابد به همین درستیه تا اونجا که من اطلاع دارم برودرای کمونیست به هرجا و هر جنبشی پا گذاشتن با پرچم سرخ اون مکان وزمان رو قهوای فرمودن
‌پنجشنبه 7 دي 1391 - 05:36
kobalt - کرج - ایران
بهترین وضعیت برای عراق تجزیه است این تکه های قومی و مذهبی با تف به هم چسبیدن ...سهند-کانادا-یعنی این طالبانی وقتی یا الله گفته وبدنیا اومده سریع چماق دستش گرفته بقیه آمار ارقامتم لابد به همین درستیه تا اونجا که من اطلاع دارم برودرای کمونیست به هرجا و هر جنبشی پا گذاشتن با پرچم سرخ اون مکان وزمان رو قهوای فرمودن
‌پنجشنبه 7 دي 1391 - 05:58
invincible - مینستا - آمریکا
دیروز در عراق ۲۵۰،۰۰۰ نفر بر علیه مالکی نخست وزیر دست نشاندهٔ دولت ایران تظاهرات داشتن ولیکن خبرگزاریها هیچ اخباری از آن ندادند مثل اینه که دولت اوباما مالکی قاتل رو می‌خواد نگاه داره تا نفت عراق رو راحت تر بدزده، خوشبختانه بد از سوریه نوبت عراق و ایران هست که مردومشون آزاد و خندان بشند، هموطنان هر چه میتونید دولت کثیف آخوندها رو افشا کنید و با گردهمایی مردم ایران رو یاری دهید--- درود بر مردم ایران-مرگ بر خامنه‌ای
‌پنجشنبه 7 دي 1391 - 09:32
FARAHNOUSH - ساری - ایران
kobalt - کرج - ایران. ایا شما در این مسئله برای ایران هم موافقید !؟بزارید مردم عراق برای خودشون تصمیم بگیرند نه ما !!! . بهتر ما اتیش بیار معرکه نشیم !.
‌پنجشنبه 7 دي 1391 - 22:48
rezgar - لینشوپینگ - سوئد
سهند sahand _ تورنتو _ کاندا؟!!جلال طالبانی هر انچه از دستش برامد برای حق حقوق انسانها انجام داد طالبانی انسانی انقلابی و مبارز بود که به حرف انسانهای بی خود مثل تو خراب نمیشود اینکه جلال طالبانی را متهم میکنید و مبارزاتش را نادیده میگیرید و منفی قضاوت میکنید و به یک نوع اورا ترور شخصیتی میکنید بسی اشتباه میکنید. تو حتی در مورد چیزهای که بر علیه او نوشتید اشتباه زیاد کردید مثلا" در عراق پدیده ای به نام پیشمرگ مسلمان وجود نداشته و حدود 300 نفر توسط تروریستهای جمهوری اسلامی در عراق ترور شدندو سال 2000 بود که 5 نفر از اعضای حزب کمونیست کارگری عراق و ایران توسط اداره اسایش (اطلاعات) در سلیمانیه کشته شدن یکی از این 5 نفر ایرانی بود. سهند هرگاه خواستید اسم جلال طالبانی را بیاورید دهنتان را مسوک بزنید.
جمعه 8 دي 1391 - 01:34
سهند Sahand - تورونتو - کانادا
اسلامى بود،. درش شکى نیست و به حق امثال شما و حمه رسول کریمى( همشهرى شما در سوئد) باید هم .. مالى جلال طالبانى و دیگر احزاب ناسیونالیست منطقه را بکنید. یادتون رفت که همین جلال طالبانى بود که سال ١٩٩٦ لشکر پاسداران جهل و خرافه اسلامى( ٢٠٠٠ پاسدار) را با تمام تجهیزات جنگى تا دم در مقراتتون در عمق ٢٥٠ کیلومترى خاک کردستان عراق اسکورت نمود و از بام تا شام با توپ و کاتیوشا مقراتتون را بمباران کردو لام تا کام جرأت نکردید به قول کردها از گل نازکتر نثار جلال جونتون بکنید. چه جور هم واسش چرب زبانى مى کنید و اعداد و ارقام ترورها را به دلخواه خودتون کم و زیاد میکند و به جلال جونت ارفاق میکنى که نخیر ٣٠٠ نفر ترور شده نه ٥٠٠ تا، اونهم تروریستهاى جمهورى اسلامى بودند نه جلال جون. نه بابا فک کنم من اشتباه حالیم شده، کسانى که ٥ نفر کادر حزب دمکرات که دوتاشون کمیته مرکزى بودند را در پست بازرسى شهر کوى سنجق عراق داخل ماشین به گلوله بستند و به هر کدامشان نزدیک به ٧٠ گلوله زدند، لابد سردار محسن رضائى بود که در عمق ٢٥٠ کیلومترى خاک کردستان داشته براى حکومت کارتونى جلال جونت نگهبانى میداده؟!
جمعه 8 دي 1391 - 06:52
سهند Sahand - تورونتو - کانادا
با این حرفها دارى سر خودت رو شیره میمالى و نمیتونى تاریخ جنایتکارانه این رهبر جانى رو عوض کنى. با چه رویى میخواى بگى که حمله به مقرات کمونیستها کار تروریستهاى . ج م اسلامى بود اونهم تو روز روشن جلوى دهها مقر احزاب مختلف، بعد از چند هفته محاصره مقراتشون و قطع آب و برق و تدارکات و تلفن مقرات کمونیستها و به گروگان گرفتن چند نفر از اعضاى رهبرى حزب به هنگام مذاکره و آنهم در وزارت داخلى حزب جلال جونت، و کشتار ٥ تن از سرنشینان ماشین تدارکات کمونیستها جلوى چشمان مردم سلیمانیه و پاک کردن محل ترور این افراد در عرض ٢٠ دقیقه با استفاده از ماشین آتشنشانى و جرثقیل، اینها همه و همه لابد کار آقا محسن رضائى بوده اونهم در قلب شهر سلیمانیه. به شما حق میدم که اینجور براش سینه سپر میکنید ، چون الانش هم با پول و پله جلال جونت دارید تو کردستان عراق مفت میخورید و به ریش خانواده هاى ترور شده اپوزیسیون ایرانى مى خندید. با این چاپلوسیها نمیتوند تاریخ رو از دید نسل آینده و خانواده هاى این عزیران ترور شده پنهان کنید .
جمعه 8 دي 1391 - 06:53
سهند Sahand - تورونتو - کانادا
این دو تا پست آخرم خطاب به بچه دمکراتى لینشوپینگ بود که متأسفانه خط اولش به این مظمون حذف شده ( جناب آقاى رزگار لینشوپینگ اینکه جلال طالبانى تمام عمرش نوکر چماق به دست جمهورى اسلامى بود،. درش شکى نیست) . و اما جناب آقا یا خانم Cobalt از کرج ، امار و ارقامى که من تو پست قبلى در مورد خوشخدمتیهاى جلال تالبانى به ج م اسلامى نوشتم کوشه کوچکى از کار و فعالیت این ابر مرد کرد زبان بود که متاسفانه در بدو تولد حکومت به اصطلاح کردى در کردستان عراق در دامان ننگین ج م اسلامى افتاد و شروع کرد به خوشخدمتى. حالا اگر چماق چرخانى ایشان به مذاق شما و رئیس بسیج محله تون خوش نیومده دیگر تقصیر من نیست. اینکه کمونیستها همه جا رو قهوه اى فرمودند به نظرم اغراق مى فرمائید چون اونها بعضى جاهاى خاص رو قهوه اى میکنند از جمله بیت رهبرى و و ج م اسلامى و نوکرهاشونه نه جاى دیگه عزیز دل برادر!
جمعه 8 دي 1391 - 13:27
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.