تحریم دو شرکت ایرانی ازسوی شورای امنیت به دلیل «ارسال سلاح به سوریه»
رأی دهید
تالار شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک
شورای امنیت سازمان ملل پنجشنبه ۲۰ دسامبر دو شرکت ایرانی را که با «ارسال سلاح به دولت سوریه» تحریمهای سازمان ملل را نقض کردهاند، تحریم کرد.
کارگروه نظارت بر اجرای تحریمها در کمیته تحریمهای ایران در شورای امنیت شرکتهای «حمل ونقل هوایی یاس ایر» و «واردات و صادرات ساد» به فهرست تحریمها علیه این کشور اضافه کرده است.
سوزان رایس، سفیر آمریکا در سازمان ملل، از این اقدام استقبال کرده و در بیانیهای گفت که این دو شرکت که کمیته تحریم ایران در شورای امنیت آنها را در فهرست سیاه خود قرار داده «بهطور قابل توجهی تسلیحات ایرانی را بهطور قاچاق به برخی کشورها ازجمله سوریه ارسال کرده بودند».
او افزود: شرکت یاس ایر و شرکت واردات و صادرات ساد مسئول ارسال مهمات، تفنگ، مسلسل، خمپاره و دیگر تجهیزات نظامی از ایران به سوریه بودند.
خانم رایس تاکید کرد: تصمیم این کمیته نگرانیهای فزاینده بینالمللی را درمورد استفاده ایران از بخشهای حملونقل به عنوان راهی برای صدور سلاح و دیگر فعالیتهای غیرقانونی ناقض تحریمهای سازمان ملل را نشان میدهد.
سفیر آمریکا در سازمان ملل افزود: تمام کشورها باید تلاشهای خود را برای ردیابی، جلوگیری، بازرسی و توقیف هرگونه محموله تسلیحاتی ایران را ازطریق زمینی، دریایی یا هوایی دوبرابر کنند.
کارگروه نظارت بر اجرای تحریمها در کمیته تحریمهای ایران در شورای امنیت سازمان ملل پیش از این توصیه کرده بود که این کمیته شرکت حملونقل هوایی یاس و شرکت واردات و صادرات ساد و یک شرکت دیگر را در فهرست تحریمهای سازمان ملل قرار دهد.
شورای امنیت سازمان ملل تاکنون چهار مورد تحریم علیه ایران به دلیل خودداری این کشور از توقف غنیسازی اورانیوم وضع کرده است که به گفته آمریکا و متحدانش احتمالا با ساخت سلاح هستهای درارتباط است. اما ایران این اتهام را رد کرده و با خودداری از توقف غنیسازی اورانیوم، اهداف برنامه هستهایاش را صلحآمیز اعلام کرده است.
طبق تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران، این کشور از صادرات سلاح منع شده است.
پیش از این در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۲ (اول تیر ۱۳۹۱) کمیتهای در شورای امنیت با انتشار گزارشی اعلام کرد که ایران در یک سال گذشته دوبار سلاح به سوریه و یک بار برای شبهنظامیان طالبان در افغانستان فرستاده و تحریمهای سازمان ملل را نقض کرده است.
شورای امنیت سازمان ملل در شرایطی این دو شرکت ایرانی را تحریم کرده که پیش از این شورای ملی سوریه، بزرگترین گروه مخالفان بشار اسد رئیسجمهور، چند ماه پیش در بیانیهای اعلام کرد که جمهوری اسلامی به انتقال میلیاردها دلار به حساب حکومت سوریه و سپاه پاسداران به کمک نظامی و دخالت در امور داخلی این کشور متهم است.
مخالفان دمشق دولت ایران را به حمایت از حکومت بشار اسد در سرکوب معترضان سوری متهم کردهاند.
بحران سوریه از مارس ۲۰۱۱ با تظاهرات معترضان برای ایجاد اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد مالی و اقتصادی در تشکیلات حکومتی شروع شد. فعالان حقوق بشر ماه نوامبر اعلام کردند که در اعتراضهای سوریه دستکم ۴۰ هزار نفر کشته شدهاند.
مقامهای نظامی ایران واکنشهای متناقضی به اتهام حمایت این کشور از سوریه نشان دادهاند؛ حسن فیروزآبادی، رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران، گفته است که ایران دخالتی در اتفاقات سوریه ندارد و از سوریه حمایت «معنوی» می کند. اما اسماعیل قاآنی، جانشین فرمانده سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران، «حضور فیزیکی و غیرفیزیکی ایران در درگیریهای سوریه» را تائید کرده بود.