نیم بیشتر زنان آلمانی حاضرند از مادر شدن صرف‌نظر کنند

دولت آلمان بودجه زیادی صرف تشویق خانواده‌ها به بچه‌دار شدن می‌کند. ولی بچه‌های بیشتری زاده نمی‌شوند و زنان تمایلی به خانه‌نشین شدن ندارند. یک پژوهش به علل این پدیده پرداخته است.
 

اختصاص پول بیشتر به مادران و پدران برای بچه‌دار شدن، درست کردن مهدکودک‌های بیشتر و در نظر گرفتن امکانی برای ماندن پدرها در خانه، نتیجه‌چندانی در تغییر نظر زن‌ها نداده است. آمار زاد و ولد آلمانی‌ها در ۴۰ سال گذشته ثابت مانده و از رشدی ۱،۴ درصد در قبال هر زن، بالاتر نرفته است.


 

بچه‌دار شدن موضوع محوری نیست
 
چرا با وجود همه تلاش‌های دولت برای تشویق زنان به بچه‌دار شدن، آن‌ها اشتیاقی به این کار نشان نمی‌دهند؟ نتیجه پژوهش «موسسه فدرال برای تحقیقات جمعیتی» نشان می‌دهد که علت‌را باید در سایه برخی سنت‌ها بر مناسبات خانواده جستجو کرد. نقش زن در این مناسبات آن‌چیزی نیست که در خانواده قرن ۲۱ انتظارش می‌رود. تقسیم وظایف هنوز سنتی است.
 
برای بسیاری از آلمانی‌ها، شغل، سرگرمی‌ها و دوستان‌شان مهم‌تر از بچه‌دار شدن است. به عبارت دیگر، برای خیلی‌ها دیگر بچه‌دار شدن موضوع محوری نیست.
 
البته در نگاه جامعه آلمان نسبت به مسئله خانواده و نقش زن و مرد برای نگهداری از بچه پیشرفت زیادی شده است. پیشرفتی که هنوز باید ادامه پیدا کند. اگر به مناسبات ۵۰ سال پیش از این در خانواده آلمانی بنگریم، می‌بینیم که افراد جامعه تنها زمانی بالغ به شمار می‌‌آمدند که خانواده تشکیل داده و بچه‌دار شده باشند. امروزه دیگر فاکتور بچه‌دار شدن اهمیتی در رابطه‌ با پذیرفته شدن به عنوان یک انسان بالغ ندارد.
 
برعکس، خیلی‌ها از این می‌ترسند که مبادا داشتن بیش از دو فرزند نشانه عقب‌ماندگی باشد.
 
شغل‌ مهم‌تر، بچه کم‌تر
 
تحقیقات یاد شده هم‌چنین نشان می‌دهد که افرادی که به مدارج بالای تحصیلی و شغلی می‌رسند، اساسا تمایلی به بچه‌دار شدن ندارند و به کلی از آن صرف‌نظر می‌کنند. این پژوهش روشن می‌کند که مشکل تلفیق شغل و بچه به‌ ویژه برای زنان سرجای خود است.


در برخی خانواده‌های آلمانی هنوز تقسیم کار سنتی میان زن و مرد وجود دارد

 

 
زنان هم‌چنان با چالشی به نام تقسیم نیرو و انرژی میان کار و فرزند روبرو هستند و از میان این دو تنها یکی را انتخاب می‌کنند. بسیاری زنان به خصوص در غرب آلمان از روابط پدرسالارانه در خانواده و وظیفه نگهداری از بچه خلاص نشده‌اند.
 
تنها ۴۵ درصد زوج‌های آلمانی در فاصله سنی ۱۸ تا ۵۰ سال این‌گونه فکر می‌کنند که بچه‌دار شدن رضایت و شادمانی بیشتری به زندگی می‌بخشد.
 
در اروپا تنها ده کشور دیگر هستند که از نظر پایین بودن آمار زاد و ولد جلوتر از آلمان قرار می‌گیرند. لتونی با ۱،۱۷ کمترین رشد جمعیتی را دارد.
 
زنان آلمانی در دنیا اول‌اند!
 
در حالی که برخی کشورهای اروپایی در سال‌های اخیر کمی در زمینه افزایش زاد و ولد تکان خورده‌اند، در آلمان تغییری بوجود نیامده است.  زنان آلمانی در میان زنانی که مخالف بچه‌دار شدن یا چشم‌پوشی از آن هستند،  مقام اول دنیا را به خود اختصاص داده‌اند.
 
زنان جوان آلمان تحصیلات بالاتری نسبت به مردان هم سن خود دارند ولی در بازار کار شانس کم‌تری. ۲۷ درصد زنان 

 

جوان آلمانی میان ۲۵ و ۳۴ سال مدرک تحصیلی در سطح دانشگاه یا کالج و یا آموزش حرفه‌ای دارند. این رقم در مورد مردان در این فاصله سنی ۲۵ درصد است.
 
نسبت زنان شاغل در ۲۰ سال گذشته در بسیاری کشورها پیشرفت چشمگیری داشته اما در آلمان، اتریش و سویس درصد زنانی که نیمه‌وقت کار می‌کنند بسیار بالاست. چیزی که تاثیری منفی روی درآمد و موفقیت شغلی آنان دارد.
 
درآمد زنان در سطوح متوسط شغلی ۲۲ درصد کمتر از مردهاست و در مشاغل آزاد حتی ۶۳ درصد! امری که بر بازنشستگی آن‌ها نیز تاثیر منفی دارد.
 
 برخی معتقدند برای تشویق زنان به بچه‌دار شدن باید شانس  آن‌ها برای ترکیب مادری با حفظ موقعیت و موفقیت شغلی را افزایش داد، با ساختن مهدکودک‌هایی با کیفیت بالا، تغییر سیستم مالیاتی برای زوج‌ها و از میان برداشتن قانونی که اخیرا تصویب شد و براساس آن به کسانی که در خانه از بچه‌های‌شان نگهداری می‌کنند، پول پرداخت می‌شود.

رأی دهید
ehsan1987 - تهران - ایران
این که مشکل حادی نیست یه خورد این قوانین سخت و دست پاگیر اقامت باسه مهاجرا بخصوص ایرانیا آسان تر کنن قول میدم مشکل کاهش جمعیت شون حل شه . خداییش یه اقامت دائم به من بدن قول میدم 4 ،5 تا بچه درست کنم تو خاک المان !
‌چهارشنبه 29 آذر 1391 - 23:39
espirit - اتویل - آلمان
تا جایی که من اینجا از دوستان و آشنایان آلمانی ام می دانم دوست دارند خیلی بچه دار شوند منتهی خیلی سخت شان است. اول اینکه همه را از ازدواج ترسانده اند و طلاق گرفتن اینجا خیلی گران است. تنهایی بچه بزرگ کردن هم راحت نیست. دوم اینکه کار گرفتن و کار را نگهداشتن اینجا بشدت دشوار شده. اینهایی که کار دارند دو دستی که چند دستی به آن چسبیده اند و خیلی هم می ترسند کارشان را از دست بدهند اگر که بچه دار شوند. مدام هم مجبورند کار اضافی بکنند. پیدا کردن مهدکودک هم اینجا معضل بزرگی است. بعضی ها هنوز بچه بدنیا نیامده اسم بچه را در مهد کودک ثبت می کنند! خلاصه محیط کاری آلمان بزرگترین مشکل است نه زنان آلمانی. اکثر دوستان من که بجه دار شدند خانمهایی هستند که شوهرشان در آمد نسبتاً خوبی دارند طوری اینکه چند سال در خانه ماندن و بچه نگهداشتن برایشان مقدور است. البته می دانند که برگشت به کار هر روز سختتر میشود....
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 00:18
exam292 - تهران - ایران
زن از رسالت واقعی خودش دور شده!!!
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 04:11
sir_djalireza - برلین - آلمان
واقعا خیلی وحشتناکه آمار آلمان، 50% بالغین بدون شریک زندگی ، زندگی میکنند که تو شهرهای بزرگ مثل برلین به 70% میرسه!!! خیلی ها هم تو 40 سالگی بچه دار میشوند که واسه فرزند خطرناک است ! هرچقدر هم دولت طرح تشویقی اجرا کند کسی گوش نمیدهد ! حتی آنگلا مرکل هم بچه ندارد ! این آمار 1.4 هم بیشتر خارجی های آلمان جورش را میکشند . زن های آلمانی چون بعد از جنگ جهانی و نبود مرد در کشور ،خودشون کشور رو ساختند، به هیچ وجه خانه نشین نمیشوند و هم پای مردها در تمامی مشاغل، حتی کارگر حمل و نقل و ساختمان سازی حضور دارند
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 02:27
goleshab - اوگسبورگ - المان
اکثرا بی‌ احساس و به فکر خوشگذرانی هستند تا به فکر بچه دار شدن واگر نه در این کشور همه جور امکانات برای افراد متفاوت زیاده ! این ملتی که من میبینم حاضرند هر کدام ۱۰ تا ساگ داشته باشند ولی‌ بچه دار نشوند در ضمن ناگفته نماند که حیوانات هم هزینهٔ بالایی‌ برای درمان دارند .
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 09:52
faghat zartosht - شیراز - ایران
ehsan1987 تهران ایران من اگه اقامتم بهم بدن حاضر نیستم حتی یه بچه هم داشته باشم.از بچه بدم میاد.چون بچه آخر و عاقبت درستی نداره.سر پیری ولت میکنه و میره.پس آدم دیوانست بشینه عمر و انرژیشو بذاره پای بچه!!!اقلا آدم برا خودش زندگی کنه که بیشتر برد کرده.اقلا نباختی.ازدواج هم این دوره زمونه کار اشتباهیه چه برسه به بچه دار شدن.گوش نگیری بهش میرسی شک نکن
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 11:23
elief - ایذه - ایران
espirit - اتویل - آلمان لازمه بفرماییدانقدرشعوروفهم دارندکه به این نتیجه رسیدندبه هردلیلی.امادرکشورماهرکه فقیرترفرزندبیشتر
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 12:08
mobareze khamoosh - پردیس - ایران
برای آدمهای بی‌ سواد و سطحی بچه دار شدن مثل غذا خوردن عادی و راحته،ولی‌ برای تحصیل کرده‌ها و متفکرین این کار مثل خیلی‌ از ابعاد دیگه زندگی‌ پیچیده میشه،اینه که بهتره بقای نسل رو به همون گروه اول واگذار کرد که به نحو احسن انجامش میدان،شوخی‌ نمیکنم،خیلی‌ بهتر از گروه دوم...
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 12:48
afc30 - تهران - ایران
من هم حاضر نیستم هیچ وقت بچه دارشم حیف عمرو زندگی ادم نیست سر بچه تلف شه. ایرانی ها هم یکم باید از المانیها یاد بگیرند یه نفر دیگه رو بیاریم تو این دنیای کثیف که چی بشه که می خوایم حس مادر شدن خودمونو ارضا کنیم ؟. مگه خودمون بزرگ شدیم چی شدیم برا مادر و پدرامون که بچمون بخواد بکنه. اصلا بچه دار شدن در کل کار اشتباهی هست.
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 14:43
حقیقتجو - دوسلدورف - آلمان
زنان اسقلال مالی پیدا کردند و از اسارت جیره خواری مردها خارج شدند و با ارزش جدید و موقعیت خود به آزادیها و حقوقهای تازه ای هم رسیدند در یک دمکراسی و البته برای حقوقشان مبارزه هم کردند. خیلی ها معتقدند که زنها برایشان امروزه سختتر شده چونکه قبلاً اگر فقط خانه دار و بچه دار بودند حالا در کنارش شاغل هم هستند و این دو جور فشار و استرس ناشی از آن خیلی زنها را مریض هم کرد و میکند. این دلیل دیگر برای ترجیح دادن به شاغل بودن است تا کار پر زحمت بچه داری و خانه داری. دردسرهای زیاد بچه داری، بچه داری بعنوان عامل فقیر شدن حساب میشود که تا 18 سالگی به هزاران یورو میرسد. در قدیم دلیل بچه زیاد داشتن مردم تضمین و بیمه کردن آینده شان در دوران پیری بوده ولی الان از بیمه درمانی و حقوق پیری گرفته تا خانه های نگهداری سالمندان و امکانات رفاهی برای باز نشسته ها و پیرها زیاد شده که مردم دیگر از بی بچه گی نمی ترسند. کمرنگ شدن نقش مذهب در جامعه، قرص زد حامله گی و آزادی سکس، راحت طلبی و خوشی و سرگرمی تلویزیونی و اینترنتی مردم زیاد شده و دلایل دیگر در جامعه مدرن امروزی.
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 18:04
حقیقتجو - دوسلدورف - آلمان
sir_djalireza- برلین- آلمان- اگر آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان بچه ندارد ولی بجایش خانم وزیرش اورزولا فون د لا ین ( Ursula von der Leyen ) که قبلاً وزیر بهداشت و خانواده بود ولی الان وزیر کار است 7 بچه دارد، دو پسر، پنج دختر و شغل به این پر مسئولیتی وزیری هم دارد و همه هم ازش میپرسند که برای 7 بچه هایش پس کی وقت دارد. آخر این خانم در شوهای سیاسی و غیره در تلویزیون مدام حضور هم دارد و عاشق دوربین تلویزیون است. برای همین او معروف به مادر کلاغ سیاه است ( Rabenmutter ). البته این اصطلاح را برای خیلی از زنان شاغل بکار میبرند برای اینکه مسیحی های سنتی مثل مذاهب دیگر معتقدند زن بچه دار که شد باید در خانه بماند و فقط بچه داری کند و گرنه میشود مادر کلاغ سیاه ( بدلیل رفتار کلاغ که به جوجه اش که هنوز پرواز کردن را یاد نگرفته از لانه اش بیرون میاندازد تا پرواز کردن را یاد بگیرد و خصائل منفی دیگر به مادربدی کلاغ نسبت میدهند ). اگر به تاریخ حقوق زنان در آلمان بنگرید زمانی که جامعه نیاز به نیروی کاری زنان داشت و زنان وارد بازار کار و تولید خصوصاً صنعتی شدند. در ادامه
‌پنجشنبه 30 آذر 1391 - 17:31
massoudoslo - اسلو - نروژ
اون قسمت از غربی ها اگه بچه دار نمیشن دلیل بزرگشون اینه که میدونن بچه حق و حقوقش چیه و چون بچه ها رو دوست دارن و سختی ها و خطرات زندگی برای بچه ها رو هم واقفند دلشون نمیاد بچه ایی درست کنند اونم فقط برا دل خودشون و بعد بچه با سختی و مشکلات و بد بختی های زندگی اذیت بشه . غربی ها و یا مثلا اروپایی ها خیلی بچه هاشون رو دوست دارن مثل بقیه والدین تو دنیا .غربی ها رو باید فهمید تا بشه در موردشون نظر داد .
جمعه 1 دي 1391 - 09:57
goleshab - اوگسبورگ - المان
افک۳۰ - تهران - ایران - در یک جمله باید بگم که دلیل اینکه خیلی‌ها دلشون نمیخواد بچه دار شوند ، به بی‌ خاصیتی و تنبلی و تن لشی هم بستگی داره . وگر نه تمام انسانهای تحصیل کرده و شاغل چراغ زندگیشون خاموش نیست و به خوبی‌ تونستند از پس همه چیز خیلی‌ خوب بر بیایند !!!!!!!!!!!!!!!
جمعه 1 دي 1391 - 10:28
exam292 - تهران - ایران
حقیقتجو - دوسلدورف - آلمان: با نگاهی که تو به موضوع داری یه سوال مطرح میشه! زنی که دیگه علاقه ای به تشکیل خانواده و داشتن بچه نداره، هدف از این همه تحمل سختیهای کار و .. چه معنایی میتونه داشته باشه؟! اصلا هدف از زندگی، چی میتونه باشه؟!
شنبه 2 دي 1391 - 06:30
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.