منشور کوروش به آمریکا می رود

موزه بریتانیا منشور کوروش را برای نمایش در آمریکا در اختیار چند مرکز فرهنگی آن کشور قرار می دهد

لوح یا استوانه موسوم به منشور کوروش پارسی در چند شهر آمریکا به تماشا گذاشته می شود.


موزه بریتانیا اعلام کرده است که براساس توافق با مراکز فرهنگی و موزه هایی در آمریکا، منشور یا استوانه کوروش درماه مارس سال آینده به آمریکا می رود و در شهرهای واشنگتن، هوستون، نیویورک، سان فرانسیسکو و لوس آنجلس در معرض تماشا قرار می گیرد.

این نخستین بار است که منشور کوروش در آمریکا نمایش داده می شود هر چند نسخه ای از آن به عنوان یکی از نخستین اسناد تاریخی در از آزادی و مداراگری دینی و فرهنگی در ساختمان سازمان ملل متحد در نیویورک نصب شده است.

این لوح همراه با شانزده شیء دیگر تاریخی بخشی از نمایشگاهی با نام "استوانه کوروش در پارس باستان" را تشکیل می دهد و ابتکارات ایرانیان را در زمان حکومت هخامنشیان بر منطقه خاورنزدیک بین سال های ٥٥٠ تا ٣٣١ پیش از میلاد نشان می دهد.

امپراتوری هخامنشی با وحدت پارس و ماد توسط کوروش پارسی بنیانگذاری شد و با شکست ایرانیان در جنگ با اسکندر یونانی از میان رفت.

این نماینشگاه در گالری سکلر در واشنگتن، موزه هنرهای زیبا در هوستون، موزه هنری متروپولیتن نیویورک، موزه هنرهای آسیایی سان فرانسیسکو و موزه پل گتی در لوس آنجلس برگزار می شود و تا اکتبر سال ٢٠١٣ ادامه خواهد داشت.

منشور کوروش یک لوح سفال پخته است که پس از پیروزی کوروش بر فرمانروای بابل و فتح این سرزمین در سال ٥٣٩ پیش از میلاد نوشته و در سال ١٨٧٩ در عملیات باستانشناسی منطقه ای در جنوب عراق کنونی کشف شد و در اختیار موزه بریتانیا قرار گرفت.

از همان زمان، این شیء تاریخی در موزه بریتانیا به نمایش گذاشته شد اما در دهه های بعد، افزایش احساسات ملی گرایانه در ایران باعث جلب توجه بیشتر ایرانیان به این سند تاریخی شد تا جایی که گاه از بازگشت آن به ایران سخن رفته هرچند محل کشف آن در داخل ایران کنونی نبوده است.

متن این سند حاوی بیانیه کوروش در مورد صلاحیت او به عنوان فرمانروای مشروع بابل و اظهار بی اعتباری پادشاه قبلی این سرزمین است که در جنگ با ایرانیان شکست خورده بود.


ایرانیان کوروش هخامنشی را یکی از برجسته ترین شخصیت های تاریخ خود محسوب می کنند

به گفته تاریخشناسان، چنین اظهاراتی از سوی فرمانروایان منطقه بی سابقه نبوده است اما آنچه که به منشور کوروش اهمیت ویژه ای می بخشد، اقدامات اعلام شده او به عنوان فرمانروای جدید بابل است.

در این فرمان، دین و فرهنگ قوم مغلوب مورد تایید و احترام قرار گرفته و همچنین اعلام شده است که مردمی که پس از شکست از بابلیان، به عنوان برده به این سرزمین آورده شده بودند از آزادی دینی و فرهنگی برخوردار می شوند و می توانند به سرزمین اصلی خود بازگردند.

از نظر اسناد تاریخی، آزادی و اجازه بازگشت یهودیان به سرزمین آنان از جنبه های مهم منشور کوروش است زیرا این واقعه به طور مفصل در متون دینی یهودیان ثبت شده و کورش پارسی مورد ستایش شماری از پیامبران یهود قرار گرفته و از او به عنوان برگزیده خداوند یاد شده است.

منشور تفاهم

از زمان کشف و ترجمه متن منشور کوروش، این فرمان برای مردم مختلف مفهوم و معنای ویژه ای داشته است. پژوهشگران متون مذهبی یهودیان آن را سندی تاریخی در اثبات محتوای کتب مقدس خود دانسته اند و ایرانیان آن را نشانه مترقی بودن فرهنگ باستانی و مایه افتخار خود تلقی کرده اند.

به خصوص در دوران پهلوی، که احساسات ملی گرایانه و افتخار به تاریخ ایران به خصوص در دوره امپراتوری پیش از اسلام تشویق می شد، منشور کوروش سندی در اثبات جنبه انسانی و فرهنگی تمدن باستانی ایران محسوب می شد و مورد ستایش قرار می گرفت.


آیت الله طباطبایی کوروش هخامنشی را یکی از شخصیت های مورد احترام در قرآن معرفی کرده است

پس از انقلاب اسلامی، رهبران جمهوری اسلامی ضمن محکوم شناختن ملی گرایی به عنوان یک نگرش سیاسی، فرهنگ و تمدن باستانی ایران را نیز مردود دانستند و حتی هدف حملات شدید قرار دادند.

کوروش هخامنشی یکی از قربانیان این برخورد بود. برخی از روحانیون سیاست اعلام شده کوروش در مداراگری دینی و رعایت حقوق بشر را گرایشی لیبرالی دانستند و برخی دیگر شخصیت او را هدف حمله قرار دادند و حتی نام او از یکی از خیابان های اصلی تهران برداشته شد.

با اینهمه، در آن زمان هم نه فقط ملی گرایان و حامیان تمدن و فرهنگ ایرانی، بلکه حتی برخی از دینداران نیز با استناد به متون مذهبی رعایت احترام این پادشاه باستانی را گوشزد کردند. از جمله مدارکی که مورد استناد آنان قرار گرفت، نظر آیت الله محمد حسین طباطبایی، از محققان دینی مورد احترام جمهوری اسلامی بود که در تفسیر خود از قرآن، کوروش را همان ذوالقرنین دانسته که در کتاب آسمانی مسلمانان از او با احترام ویژه ای یاد شده است.

با وجود برخورد تند جمهوری اسلامی با کوروش هخامنشی، در سال های اخیر این شخصیت باستانی بار دیگر مورد توجه برخی از مقامات ایران قرار گرفته و از جمله، دو سال پیش، براساس توافق موزه بریتانیا با سازمان های دولتی ایران، منشور کوروش برای مدتی در ایران به نمایش گذاشته شد.

پیش از آن، منشور کوروش تنها یک بار دیگر در دهه ١٣٥٠ خورشیدی به مناسبت جشن های دو هزار پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران توسط کوروش هخامنشی برای مدتی به ایران قرض داده شد هر چند تصاویر و نسخه هایی از این سند به عنوان نماد این جشن ها به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت.

محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری، در سخنانی به ستایش از کوروش پرداخت و او را الگویی برای مدیریت جهانی معرفی کرد که البته واکنش انتقادآمیز برخی از مقامات سیاسی و مذهبی جمهوری اسلامی را هم به دنبال آورد.


ستایش غیر عادی احمدی‌نژاد از کوروش ناخرسندی برخی از مقامات دولتی و مذهبی را برانگیخت

انگیزه آقای احمدی نژاد در توجه ویژه به کوروش، و به طور کلی، اهمیتی که ظاهرا برای تمدن و فرهنگ ایرانی قایل بوده، مشخص نیست اما به گفته برخی تحلیلگران، احتمالا در رقابت با نهادهای دیگر حکومتی، رئیس جمهوری در صدد جلب حمایت مردمی بوده است که، به اعتقاد او، قاعدتا از رویکرد فرهنگی جمهوری اسلامی ناخرسند بوده اند.

مشخص نیست که واکنش آمریکاییان نسبت به این سند تاریخی چه خواهد بود و آشنایی نزدیک با آن چه تاثیری بر استنباط آنان از ایرانیان خواهد گذاشت.

در حالیکه اختلاف سیاسی جاری بین ایران و آمریکا و برخی اقدامات داخلی و خارجی جمهوری اسلامی، تصویری نه چندان مطلوب از این کشور در اذهان برخی از آمریکاییان ایجاد کرده، این انتظار وجود دارد که نمایش پیشینه تمدتی و دیدگاه فرهنگی ایرانیان باستان بتواند دست کم تاثیری مثبت از نگرش مردم آمریکا نسبت به مردم ایران داشته باشد.

معلوم نیست آمریکاییان با توجه به شرایط کنونی ایران، از جمله اتهام نقض حقوق بشر، فقدان مداراگری دینی و سیاسی و چهره ای که از جمهوری اسلامی ارائه شده، نسبت به منشور کوروش چه واکنشی خواهند داشت اما این امیدواری وجود دارد که نگرش آنان دست کم در مورد ملت ایران، تعدیل یابد.

نمایشگاه "لوح کوروش در پارس باستان" با همکاری بنیاد میراث ایران برگزار می شود و نیل مک گرگور، مدیر موزه بریتانیا، ضمن قدردانی از همکاری این بنیاد و مقامات آمریکایی، گفته است: "اشیاء می توانند به گونه ای منحصر به فرد از ورای زمان و مکان سخن بگویند" و افزوده است که لازم است محتوای این سند تاریخی "به شکلی هرچه گسترده تر در دسترس مردم قرار گیرد."

رأی دهید
bita-gh - لیدز - انگلستان
بخواب کورش که ما همگی‌ خوابیم
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 10:05
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
لطفا کوروش را به متجاوزان به خاک ایران و قرآن نچسبانید!!!این حقه‌ها قدیمی‌ شده البته نه برای افلیج‌های اسلامی-!!
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 10:38
faryade.abi - دوحه - قطر
درود فراوان بر پیامبر وپادشاه بزرگ الهی، کورش هخامنشی کلمه ی هخا به معنای خدا ست هخامنشی یعنی رفتارو اخلاق خدا پسند کورش کبیر فرزند کمبوجیه اول فرزند کورش اول پسر چیش پیش و چیش پیش پسر هخامنش جد بزرگ همه ی ما هخامنشیان است.خداوند در قران کریم از پیامبر خود کورش میخواهد اهریمن و شیاطین را نابود کند و از او 2 بار به نیکی و احترام یاد کرده است کورش به زبان آریایی باستان میگوید "ادم کورش خشای ثی ی هخامنی شی ی" یعنی من هستم کورش شاه هخامنشی درود بر ایرانیان هخا منشی. یامولا علی.
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 12:21
m.es.n - ابهر - ایران
کوروش توهمی بیش نیست این داستانها قبلا واسه تیغ زدن این ملت ساختن
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 12:50
robinsson77 - استکهلم - سوئد
با عرض معذرت، وقتی اسم این منشوره میاد کهیر میزنم. ما هم فقط چسبیدیم به این استوانه و باد به غبغب میندازیم و ادعامون گوش فلک رو ترکونده. در صورتیکه بعد از صدها سال تازە رسیدیم به خامنەای و احمدی انتر. یه نگاه اجمالی به تیتر خبرها و اینهمه بی عدالتی و قتلهای دولتی و ناموسی و غیرناموسی و .... و دست آخر داعیەی فرهنگ و شهامت و خود گنده بینی. کوروش خودش جهانگشا بود و استعمارگر. ای بابا .. بچسبیم به شرایط کنونی.
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 15:48
kian iran - واشینگتن - امریکا
اگه هم داستانی برای تیغ زدن این ملت ساخته باشن اون داستان شیعه است نه کوروش که همه مورخان بزرگ دنیا به نیکی ازش یاد کردن. لطفاً از روی تعصبات پان ترکیتون حرف نزنید. البته با این گفته موافقم که افتخار کردن به گذشته دردی رو دوا نمیکنه و باید ببینیم که حالا چی هستیم.
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 17:49
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
m.es.n - ابهر - ایران. بابا پورپیرار پانترک----- این ز‌ر ز‌ر را کرد چون از ملا پول گرفت تکرار نکن!! اگر به مرام کوروش باقی‌ بودیم عرب وحشی دزد قاتل نمی‌توانست در ۱۴۰۰ سال پیش و ۱۳۵۷ دودمان ایرانی‌ را بر با د دهد!!جهان برای این مرد احترام قائل هست!!! به حرف گربه سیاه باران نمی‌‌آید!!!
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 23:58
nader46 - لندن - انگلیس
بعضی‌‌ها فکر می‌کنن با فارسی نوشتن می‌تونن به عنوان ایرانی‌ کوروش کبیر را زیر سوال ببرن،،دو پا‌های بی‌ خاصیتی که نه شرف دارن نه رگ و ریشه،،کسانی‌ که به کوروش بزرگ توهین میکنند از ساندیسی بسیجی‌‌ها و حتا از شکنجه گران اطلاعات و آخوندها هم کثیف تر هستند،،اگر می‌خواهید شخصیت بزرگ و تاریخی مثل کورش را نقد کنید،خب خبر مرگتون مثل آدم و منطقی و با رفرنس وبدون غرض و عقده ،حرفتون را بزنید ،،نه اینکه مثل ... که فقط از ایرانی‌ بودن فارسی‌ نوشتن را بلد هست، توهین کنه و آنچه لایق خود بی‌ لیاقتش هست را به این انسان و ابر مرد تاریخ بگه،،ننگ و شرم بر امثال خائنین به ایران‌زمین،
‌چهارشنبه 8 آذر 1391 - 22:53
robinsson77 - استکهلم - سوئد
nader46 - لندن - انگلیس" حاجی طرز حرف زدنت احتیاج به آوردن فاکت و رفرنس و این مزخرفات نداره. شرافتی رو که تو و همفکریات به لحاظ لغوی معنیش کردین، همونیه که گریبانگیر مردم بدبختی شده که فکر میکنن همه چی هستند و دیگه احتیاجی به مبارزه و به روز کردن فرهنگ و یاد گرفتن و تمرین دمکراسی ندارن. همین مزخرفات تکرار شده که ما الان ته چاهیم. یه نگاه به متن پر از کین و نفرتت بکنی میفهمی که این همون شرافتیه که تو داری ازش دم میزنی و الان همون ملت با این تراوشات مغزی، در گ..ه و لجن گرفتار شدن. ما اگه واقعآ صاحب اونهمه علم و معرفت و فهمیدگی و حقوق بشر بودیم الان واسه خودمون صاحب تمدن مدرن و پرقدرتی میبودیم که هرکسی نمیتونست در جهت منافعش از اون سوءاستفاده کنه و نه اعراب و نه نوادگان اونا که سیستم آخوندیسم باشه میتونستن الان حکومت کنن. مثل تو نمیگم خبر دفنت، اما میگم برو یه نگاه دیگه به وضعیت کنونی بنداز، اگه اون تعصب خشکت بهت راه داد، قضاوت کن. نه من، بلکه همه ما باید سعی کنیم تفکر و فرهنگی رو یاد بگیریم که بتونیم از وضعیت فعلی دربیایم.
‌پنجشنبه 9 آذر 1391 - 14:31
robinsson77 - استکهلم - سوئد
گیرییییم پدرت بود فاضل، از فضل پدر تو را چه حاصل؟!!
‌پنجشنبه 9 آذر 1391 - 14:34
a.ahooraei - کلن - آلمان
گویند که پدر بود فاضل .......... از فضل پدر تو را چه حاصل؟. درسته که باید مفتخر باشیم که گذشتگان بزرگی داشتیم اما حالا کجا وایستادیم و چی هستیم؟ تو را به جدتون قسم بیشتر به حال و کنون توجه بفرمایید و سعی کنید از افترا و تهمت به همدیگه و برداشتن چماق بر سر انگشتان خویش و علیه دیگران فحش و ناسزا تایپ کردن ، اجتناب کنید و در راه مبارزه با این غارتگران همصدا و هم رأی باشید تا این زباله ها را از صحنه سیاست ایران جاروب کنید.
‌پنجشنبه 9 آذر 1391 - 16:45
sepherdad - سیدنی - استرالیا
nader46 - لندن - انگلیس. نادر جان آفرین برای این درک و فهم شما! انهای که میگن پس چرا الان اینجور هستیم آدمهای نادانی هستن که انتظار دارن همیشه در بر یک پاشنه بچرخد, همین آمریکا مگر همان امریکای ۵۰ سال پیش هست?! که این ابلهان انتظارن دارن ایران همان ایران ۲۵۰۰ سال پیش باشد!!? آمریکا به زودی یک کشور اسلامی و عربی‌ میشود!
جمعه 10 آذر 1391 - 07:40
robinsson77 - استکهلم - سوئد
sepherdad - سیدنی - استرالیا)) یعنی دمت گرم با این تحلیل جوکیت! جددآ جملات پرفهم و عمیقی رو بکار بردی که نشونەی بینش و تیزبینی سیاسی و گذر از جهالت سیاسی داره!!! امیدوارم امریکا هم به زودی تبدیل به یک کشور اسلامی و عربی بشه!!!!! هاهاها
شنبه 11 آذر 1391 - 14:40
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.