نظام پرداختِ دستمزدها در دستگاهِ اداریِ هخامنشیان

"هاید ماری کخ" در فصل سوّم از کتابِ «از زبان داریوش» بحثی جالب در خصوص وضعیتِ دستمزدها در عهدِ هخامنشی بر پایه الواح "تختِ جمشید" دارد:«مزدِ کارگران عمدتاً بصورت جنسی پرداخت میشد و پایه ی اصلی محاسبه ی آن "جو"، و حداقل مزد یک مرد، 30 دقه (لیتر) جو در ماه بود ـ ـ ـ ـ روزانه یک دقه.» ولی این، همه استنتاج ِ "کخ" نیست؛ و نیمه بیان کردن ِ سخن اش، مانندِ گفتن ِ "لا اله" است بدونِ ذکر ِ "الا الله".

"کخ" در ادامه پژوهش اش چنین می‌آوَرد: «به جز این 30 لیتر جو در ماه (که حقوق پایه ی حداقل بود)، همه کارگران به عناوین و مناسبت‌های گوناگون، "اضافه درآمد" داشتند ـ ـ ـ ـ به طور منظم، هر دو ماه یک‌بار، یک لیتر جو و نیم لیتر شراب یا آب جو برای هر نفر؛ و یک بز یا گوسفند برای هر 30 نفر در ماه داده میشد. به این مقدار، باید دستمزد ویژه ای را که دیوان اداری به نام "کمک شاهانه" (عبارت از یک لیتر آردِ جوی اعلا و یا یک لیتر جوانه ی خشکِ جو در هر سه ماه + شراب ترش) به کارگران می‌داد، افزود. در میان "کمک‌های شاهانه" گاهی به میوه هم برمی‌خوریم. برای نمونه شماری از کارگران، ماهانه یک لیتر انجیر و برخی یک-سوم لیتر گردو گرفته‌اند. علاوه بر این اضافه پرداخت های همیشگی، پرداختی وجود داشت که به آن "پیش کشی" می‌گفتند. مثلاً زائوها 5 ماهِ تمام حقوق ویژه‌ای می‌گرفتند ـ ـ ـ برای نوزاد پسر، ماهانه یک کوزه 10 لیتری شراب یا آب جو، 20 لیتر جو، گندم و گاه آرد؛ و برای نوزاد دختر، نصف این مقدار پرداخت می‌شد. کارگران همچنین برای انجام کارهای سخت، با احتسابِ ضریبِ سختیِ کار، اضافه دستمزد دریافت می‌کرده اند. این پرداخت‌ها و اضافه‌پرداخت‌های مربوطه، فقط شامل کارگران و خدمتکاران ساده ـ بدون مهارت ـ می‌شد و اگر کسی می‌توانست مهارت خود را در کار بالا برد، میزان حقوق بیشتری دریافت می‌کرد؛ مثلاً در یک لوحه، کارگری 40 لیتر جویِ ماهانه (به جای 30 لیترِ نُرم) دریافت کرده است.

اسناد، نشان می‌دهد که مرد و زن برای انجام کارهایِ واحد و یکسان، مزدی برابر می‌گرفته اند. از بالاترین حقوق‌ها را بانوان مدیر و سرپرست دریافت می‌کرده‌اند ـ ـ ـ 50 لیتر جو در ماه + 30 لیتر شراب + یک-سوّم یک بز یا گوسفند.

به این ترتیب، امکان طبقه-بندیِ حقوق، بسیار متنوع بود و مجموعاً میتوان چنین برداشت کرد که نظام دیوانی هخامنشی میکوشید تا هرکس به اندازه ی کاری که انجام میدهد، مزد بگیرد. حقوقهای سازمانی ِ بالاتر مشتمل بر ماهانه 60 لیتر جو و 30 لیتر شراب میشد. کارمندی که "پیشکار کشاورزی" نامیده شده، ماهانه 60 تا 80 لیتر جو + یک و نیم بز/گوسفند حقوق داشت و حقوق کارمندان سرپرست خزانه و کارمندان ناظر هر کدام ماهانه 90 لیتر جو + 60 لیتر شراب + سه رأس بز/گوسفند بود. در الواح، جایی هم به جیره ی ساتراپ (حاکم- استاندار) هندوستان اشاره شده ـ ـ ـ 2100 لیتر جویِ ماهانه + 900 لیتر شراب. همه ی جیره ی این دست بلندپایگان و نیز  کارمندان رده بالا، مصرف شخصی آنها نبوده است و بخشی از آن ذخیره و انبار میشده و بخشی هم در بازار به فروش میرسیده است.

الواح "تخت جمشید" مربوط به زمان حکومت "خشیارشا" و حکومت "اردشیر اوّل"، اغلب از پرداخت نقره به کارگران (به جایِ پرداختِ حقوق بصورت جنسی) گواهی میدهد. پرداخت نقدی قطعاً مورد استقبال کارگران قرار گرفت، چون میتوانستند کالای مورد علاقه ی خود را خریداری نمایند. هر خانواده ای برای خود باغچه و زمینی داشته و محتمل است که بذر مورد نیاز برای کاشت را نیز از حکومت دریافت میکرده اند. برای نمونه، در یکی از لوح ها، قید شده که گروهی کارگر، 90 لیتر بذر جو گرفته اند. اشارات زیادی در دست است که کارگران، خود نیز صاحب احشام بوده اند. در صورت کافی نبودن مرتع برای تغذیه ی بز و گوسفند و ماکیان، از طرف دستگاه اداری به کارکنان جیره ی علوفه داده میشد. به این ترتیب، پرورش حیوانات در چارچوبی معین، بخشی از مخارج کارگران را تأمین میکرد.

همچنین در برخی نقاط، به کارگران ناهار میدادند. مثلاً در "خزانه"، آشپزهایِ زن برای نهار کارگران، غذایِ عمومی میپختند. بنابراین غذای ِ روزانه را هم باید به میزان حقوق افزود. پیوسته کوشش میشد تا به عناوین مختلف، دریافت-کنندگانِ حداقل دستمزد، با اضافه-پرداختهایی تأمین شوند و حداقل حقوق از آنچه در بین النهرین پیش از آن پرداخت می‌شد، بالاتر بود. در زمان داریوش، کمکهای پراکنده ی دولتی را نیز باید بر حقوق کارگران افزود. علاوه بر حق عیال و اولاد، زندگی این خانواده ها با کاشت و برداشت، پرورش ماکیان و درچارچوبی معین، با نگهداری بز و گوسفند تأمین میشد. هزینه ی لباس هم میتوانست بر عهده ی دربار باشد. به استناد اسناد، در کارگاه های شاهی ِ "خزانه"، به جز لباس های مجلل، لباسهای کاملاً معمولی نیز دوخته میشد که به احتمال زیاد مورد مصرف کارگران و کارکنان بود.

در کنار مردمی که در خدمت دولت بودند، بی شمار پیشه وران و بازرگانان آزاد و همچنین کشاورزان و مالکین بزرگ نیز قرار داشتند که به سهم خود از خدمتکاران خاص استفاده میکردند.


پی‌نوشت:

 پیش از این، در اینجا، اشاره داشته ام که سرکار خانم "لیلا کوچکی کیا" پژوهش ارزنده ای در ارتباط با الواح خشتی ِ تخت جمشید دارند و طی ِ رساله ای، جدولی از "نام و شغل ِ افراد"، "نوع ِ کالا"، و "مکانِ جغرافیایی" ارائه نموده اند.   لینک دانلودِ جدول  

با نگاهی دقیق به جدول ِ مذکور -در نام ِ افراد دریافت کننده ی دستمزدها- دانسته میشود که مثلاً در ردیف های 85 و 87 و 91 و 346  نام یک کارگر، همزمان در چند لوح ِ مختلف ذکر شده، و کالاهای مختلفی را به عنوان دستمزد دریافت کرده است. بنابراین، سطحی نگری خواهد بود اگر که در یک لوح خشتی، دستمزد کارگری را صرفاً "جو" نوشته اند، همان یک لوح را تعیین کننده ی کل دستمزد آن فرد دانسته، و چنین برداشت نمود که هیچ کالای دیگری را همزمان دریافت نمیکرده است. کاملاً ممکن بوده که یک کارگر، ماهانه کالاهای متنوعی دریافت کند و حساب آن ها نه در یک لوح واحد، که در شماری از الواح مضبوط باشد.

 


منبع:

"از زبان داریوش"، نوشته ی "هاید ماری کخ"، ترجمه ی "پرویز رجبی"، نشر کارنگ، چاپ سیزدهم، آبان 1387، ص 60-70.

رأی دهید
shahab46 - هانوفر - المان
هر چی‌ آنها رشته کردند بعد از اسلام پنبه شد
شنبه 13 آبان 1391 - 22:11
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
قابل توجه آبجی‌ زینب!!!!!! فاطی صلواتی و همکارش مشهدی!!
شنبه 13 آبان 1391 - 22:51
be_pa_khaste - هارلم - هلند
مادر کورش اصالتاً از قوم کرد بود مدرسه اصالتاً کرد بود .تاریخ هست بخونید
شنبه 13 آبان 1391 - 22:57
behzad a - آمستردام - هلند
ولن کنید این گذشته مزخرفو
شنبه 13 آبان 1391 - 22:42
PARVANE1 - برنموث - انگلستان
بهزاد راست میگه، گذشته مزخرفه، حال را بچسبید که از گذشتهٔ مزخرف هم مزخرف تره.!!!!!!!!! واقعا که........
یکشنبه 14 آبان 1391 - 00:28
atosa-salavati - خمین - ایران
اینا جیریه غذای است که ظاهراً به کارکنان دربار یا سربازان داده میشد چون در دوران هخامنشی هیچ شهری بنا ٔپل دیوار.. (اگر هست بگید شاید من نمیدونم)ساخت نشده هر چه شهر یا بنا به جا مانده دوران ماد‌ها بابل ها.. هست.تو همین کتیبه‌ها هست که تنها بابل چهار بار بر علیه هخامنشیان شورش کرد، حتا پارسا هم شورش کردند و به سختی سرکوپ شدند.
یکشنبه 14 آبان 1391 - 00:46
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
behzad a - آمستردام - هلند/ پس چرا خودت دودستی به 1400 سالی گذشته ای که اصلا به ایران مربوط نیست چسبیدی , اتفاقا باید گذشته ایران را دائم مرور کرد شاید ایرانیان به خودشون بیایند و بفهمند که اسلام آنها را چقدر تغییر داد و به چه ذلالتی کشاند.
یکشنبه 14 آبان 1391 - 02:01
رهبر ما سید علی - تهران - ایران
این چه ربطی‌ به اسلام داره رویان ، هر چیزیو به اسلام ربط میدن ، معلوم نیست ایرانی‌ میگی‌ از کالیفرنیا هستی‌ .. هر اتفاقی‌ میوفته همرو به اسلام نسبت نده معلوم نیست اسلام چیکارت کرده که خاطره بد داری .
یکشنبه 14 آبان 1391 - 02:30
sepherdad - سیدنی - استرالیا
آتوسا‌صلواتی - خمین - ایران. تو که گفتی دروغه!! اگه دروغه دیگه انها بر علیه کی شورش میکردن!
یکشنبه 14 آبان 1391 - 04:49
kian iran - واشینگتن - امریکا
تنها کسانی به گذشته پر افتخار یک ملت میگن مزخرف !!! که خودشون عقده داشتن همچین گذشته ای رو دارن
یکشنبه 14 آبان 1391 - 05:12
sepherdad - سیدنی - استرالیا
بهزاد ا - آمستردام - هلند. تو چی‌ خوندی که به تاریخ و باستان شناسی‌ میگی‌ مزخرف! تخصص خودت چی‌ هست؟ در ضمن همین الان هم جز تاریخ حساب میشی‌! چشم به هم بزنی‌ مرگت فرا میرسه!
یکشنبه 14 آبان 1391 - 07:14
ARTEMIS-SW - .پاريس - فرانسه
همسر ضعیفه ی پورپیرار خائن یا احتمالا خودش!! با نام فاطی صلواتی!!!!!! اندک زمانیست به این سایت فرستاده شده و وظیفه آش خر کردن بی‌ وطن هاست!! ولی‌ کور خوانده اید عهد بوق نیست که کسی‌ چرندیات تو و همکارات مشهدی را باور کند جز کاسه لیسان در بار ملا و اسلام!!
یکشنبه 14 آبان 1391 - 09:18
mahshahr - ونکوور - کانادا
اونایی که در برابر 200درصد رشد قیمتا، تصمیم میگیرن 15درصد به دستمزد کاا رگر و کاارمند اضافه کنند، بخوونن
یکشنبه 14 آبان 1391 - 09:42
golly47 - فرانکفورت - المان
شماها همان لیاقت توسری خوردن از آخوند ...نشور را دارید ( دین پایین تنه )
یکشنبه 14 آبان 1391 - 10:52
golly47 - فرانکفورت - المان
مادامی که سیاستمداران خاورمیانه عمدتا در مقولات مذهبی می‌اندیشند و عمل می‌کنند، دمکراسی در خاورمیانه هیچ شانسی ندارد و مردم این منطقه باید هزینه‌ی سنگینی بپردازند.
یکشنبه 14 آبان 1391 - 11:33
اینترنت ندیده - کرمان - ایران
atosa-salavati - خمین - ایران به خود بیا هیچگاه دور نیست گر به خود آیی خدایی
یکشنبه 14 آبان 1391 - 12:09
ayda2031 - قم - ایران
چون بیشتر شبیه طنز بود البته این داستان ادامه دارد بعد از سوتین آریایی و لوح فشرده هخامنشی و چک و فیش و حقوقی و موبایل هخامنشی منتظر اختراعات بعدی در کل دنیا هستند تا مدل هخامنشی و آریایی ان هم به بازار ارائه شود
یکشنبه 14 آبان 1391 - 18:56
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
رهبر ما سید علی - تهران - ایران /همش به اسلام مربوط نمیشه امثال تو هم در به ذلت و خفت کشیدن یه ملت متمدن موثر هستند ، تًف تو روی بی‌ شرم و حیا رهبر چلاقت، به جای اینکه اینجا با تمدن مبارزه کنی‌ برو از حق زنان و کودکانی که توی انفرادی مورد شکنجه قرار میگیرند دفاع کن برو بزن تو دهان نامردانی که به نسرین ستوده تهمت میزنند ، برو ثابت کن دین داری و دینت هم به حق هست با کوچک کردن تاریخ ایران , اسلام بزرگ نخواد شد ayda2031 - قم - ایران با تو هم هستم.
دوشنبه 15 آبان 1391 - 00:42
ayda2031 - قم - ایران
2500سال پیش که خشایار شاه در تخت جمشید حکمرانی میکرد . در زیر زمین تخت جمشید محل اختراع واکنشافات بود که با حمله اسکندر همه مدارک و فرمولها ی اختراعات و اکتشافات را با خود به اروپا برد برای همین اروپا پیشرفت کرده و حتی فرمول نژاد آریایی را هم از ما دوزدیدند و خون و ژنهای مغز مارا برای تکثیر ژن آریایی به اروپا بردن با حمله مغولها به ایران همان کار اسکندر. چنگیز خان هم انجام داد ولی در عوض تمام مدارک ما را به ژاپنیها فروخت برای همین ژاپنیها پیشرفت کردن تا ما کم کم عرب (احمق) شویم ......... من تمام عربهای دنیا وایران معذرت میخواهم که کلمه عرب را بکار بردم همان احمق درسته
دوشنبه 15 آبان 1391 - 07:49
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.