پارچین از نگاه دانیلنکو، طراح اصلی کپسول انفجاری
رأی دهید
رضا تقی زاده (تحلیلگر مسائل ایران)
از دست یافتن آمریکا به بمب اتمی، هیچ یک از سازندگان بمب هستهای، از اتحاد شوروی سابق تا کره شمالی، بدون کمک خارجی به این وسیله مرگبار دست نیافتهاند. موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در واشینگتن طی تازهترین انتشارات خود در هفته جاری، نقش ویاچسلاو دانیلنکو، کارشناس اوکراینیالاصل اتحاد شوروی سابق، را در تلاش ایران برای دست یافتن به ماشه بمب اتمی مورد بررسی قرار داده است.
در همین حال پارچین و اقدامات اعلام نشده جمهوری اسلامی طی ۱۲ سال گذشته در این مرکز نظامی اینک به گره کور گفتوگوهای تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تبدیل شده است.
نویسنده این سطور طی دو نوشته قبلی به نقش دانیلنکو در طراحی و نظارت احتمالی بر ساخت کپسول مقاوم مخصوص انجام آزمایشهای انفجاری با قدرت بالا پرداخته است. در این نوشته، گزارش مرکز مطالعات و ترجمه فرازهایی از کتاب دانیلنکو مورد استفاده قرار گرفته است.
تخصص در تولید الماس
دانیلنکو متولد سال ۱۹۳۵ در اوکراین و متخصص تولید الماس مصنوعی با استفاده از فناوری نانو است. این فناوری نسبتا نو، با مداخله در ترکیب اولیه ماده در اندازههای اتم و مولکول، در ساخت مواد متفاوت و با ارزشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
دانیلنکو در زمان اتحاد شوروی سابق استخدام و در یک مرکز اتمی نزدیک به شهر چلیابینسک ۷۰ به کار مشغول شد. در این مرکز، ظریفسازی ماشههای انفجاری به ساخت الماس مصنوعی (کربن فشرده) منجر شد.
در حال حاضر دانیلنکو در جمهوری چک اداره یک شرکت تجاری موسوم به نانوگروپ را بر عهده دارد.
رفسنجانی، دانیلنکو و تکنولوژی نانو
با اطلاع از برنامههای ایران در زمینه اتمی، دانیلنکو در سال ۱۹۹۵ مستقلا تماسهایی را با جمهوری اسلامی برقرار ساخت. سفر هاشمی رفسنجانی در مقام رئیس دولت به روسیه و همچنین اطلاع از انعقاد قرارداد تکمیل رآکتور اتمی بوشهر بین تهران و مسکو را میتوان در ایجاد این گرایش موثر دانست.
هاشمی رفسنجانی که به گمان قوی در مقام رئیس دولت در مسیر تماسهای ابتدایی دانیلنکو و پیشنهادات او به ایران قرار داشت، به صورت مکرر از دستیابی ایران به نانو تکنولوژی تاکنون سخن گفته است.
در سال ۲۰۱۱ برای نخستین بار روزنامه واشینگتن پست در مقالهای به نقش دانیلنکو در برنامههای اتمی مشکوک ایران پرداخت.
این تلاشها در یک مرکز تحقیقات فیزیک مرتبط با سازمان انرژی اتمی ایران در فاصله سالهای ۱۹۹۶ آغاز شده و تا سال ۲۰۰۲ ادامه داشته است.
اما دانیلنکو این اتهامات را رد کرده و مدعی شد که کمک او به تهران تنها محدود به تولید الماس مصنوعی بوده است. اما داماد وی طی گفتوگوهای طولانی با مسئولان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و منابع اطلاعاتی غرب به روشنی از نقش دانیلنکو در تلاش ایران برای ساختن ماشه بمب اتمی یاد کرده است.
از الماس اتمی تا ماشه اتمی
در نوشتههای دانیلنکو میتوان به این نکته دست یافت که در اتحاد شوروی تکنولوژی تولید الماس مصنوعی در رابطه مستقیم با تکنولوژی تولید سلاحهای اتمی قرار داشته است. تکنولوژی تولید الماس مصنوعی نیز تا سالها محرمانه تلقی شده و بهشدت از انتشار آن پیشگیری میشد.
تخصص دانیلنکو در انجام انفجار با قدرت بالا است. حرارت و فشار ناشی از انفجار میتواند به ایجاد تراکم فوقالعاده در ماده منجر شود. با استفاده دوگانه از این تکنولوژی میتوان به شلیک نوترونی در قلب ماده و ایجاد واکنش زنجیرهای (انفجار اتمی) نیز دست زد.
کپسول جنجالی نصب شده در پارچین برای کنترل این نوع انفجارها و پوشاندن آلودگیهای ناشی از آن طراحی و ساخته شده بود. به روایت دانیلنکو و بر اساس فرازهایی مرتبط با موضوع کتاب سال ۲۰۰۳ وی، نمونههای بزرگتر از این گونه این کپسولها را به منظور انجام انفجار با قدرت از ۱۰۰ تا یک تن نیز در اتحاد شوروی سابق ساختهاند.
تولید اراک
اطلاعات مربوط به طراحی و ساخت کپسول انفجاری از دو سال پیش در اختیار آژانس قرار گرفت. دانیلنکو یکی از منابع ثانوی این اطلاعات به شمار میرود.
کپسول یاد شده با طراحی دانیلنکو در سال ۲۰۰۰ در شهر صنعتی اراک تولید و سپس به صورت قطعات سنگین به پارچین حمل و (احتمالا) با نظارت دانیلنکو در پارچین نصب شده است.
تصاویر ماهوارهای که ظاهرا در سالهای بعد مورد بررسی قرار گرفته حاکی است که کپسول یاد شده ابتدا در محوطه باز قرار داشته، ولی متعاقبا با ساخت بنای مناسب در اطراف آن پوشیده شده است.
در ماه مارس سال ۲۰۱۱ آژانس موقعیت کپسول یاد شده را در پارچین مشخص ساخت و در ماه ژانویه سال جاری موضوع را با ایران در میان گذاشت.
بعد از اطلاع یافتن ایران از اطلاعات آژانس و موضوع کپسول نصب شده، فعالیتهای گسترده شستشو و انتقال خاک در پارچین آغاز شد. در ۳۰ اوت سال ۲۰۱۰ آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواست که نسبت به رفع ابهام پیرامون فعالیتهای مشکوک اتمی اقدام و اجازه بازرسی فوری از پارچین را صادر کند.
سابقه کار
دانیلنکو در فاصله سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ در مرکز اتمی شهر چلیابینسک- اتحاد شوروی سابق، به طراحی و ساخت کپسولهای انجام آزمایش انفجارهای با قدرت بالا مشغول بوده است.
دانیلنکو ظاهرا توسط دکتر عباس شاهمرادی استخدام و در مرکز تحقیقات فیزیک اتمی در تهران به کار مشغول میشود. گفته میشود که عباس شاهمرادی مستقلا یک برنامه اتمی موازی را به منظور دست یافتن به تکنولوژی انفجار اتمی هدایت میکرده است.
با عباس شاهمرادی در گذشته توسط نمایندگان آژانس انرژی اتمی گفتوگو به عمل آمده، ولی وی از دادن پاسخ به هر نوع پرسش در مورد هدایت برنامه اتمی تحت نظارت خود خودداری کرده است.
مشخصات کپسول پارچین
شهر صنعتی اراک یکی از مراکز ماشینسازی ایران است که همزمان با ماشینسازی تبریز (و شهر صنعتی قزوین) پیش از انقلاب تاسیس شده و واحدهای مختلف ماشینسازی را در خود جای داده است.
با استفاده از طراحی دانیلنکو و ظرفیتهای صنعتی موجود در شهر، «گروه صنعتی آذر»، در سال ۲۰۰۰ ساخت کپسول انفجاری نصب شده در پارچین را به پایان میبرد.
نقشه کپسول نصب شده در پارچین که از طریق یکی از کشورهای تعقیب کننده برنامههای اتمی ایران در اختیار خبرگزاری آسوشیتدپرس قرار گرفته، دارای شباهت کامل با یکی از کپسولهای ساخته شده در اتحاد شوروی سابق است که در کتاب سال ۲۰۰۳ دانیلنکو (انفجار و تولید الماس مصنوعی) مورد استناد و بررسی قرار گرفته است.
منابع جاسوسی غرب معتقدند که دانیلنکو کتاب یاد شده را بر اساس درسهای دانشگاهی و سخنرانیهای بسته و باز خود در ایران تنظیم کرده است.
در کتاب یادشده دانیلنکو مینویسد که در فاصله سال ۱۹۹۹ و۲۰۰۰ یک محفظه استوانهای (فولاد- بتونی) با ابعاد ۴.۶ متر در ۱۹ متر و گنجایش ۳۱۵ متر مکعب طراحی کرده که در درون آن امکان انجام آزمایشهای مکرر و استفاده از ۷۰ کیلوگرم مواد منفجره پرقدرت فراهم است.
پوشش داخلی این کپسول که انفجار داخل آن صورت میگیرد دارای ابعاد ۷.۶ متر در ۷.۶ متر مربع است. این مشخصات و مختصات با کپسول نصب شده در پارچین دارای مطابقت کامل است.
در صورت صدور اجازه بازدید از پارچین میتوان برای پارهای از ابهامهای موجود پیرامون برنامههای مشکوک اتمی ایران به پاسخهای قابل توجیه دست یافت، منجمله امکان استفاده از کپسول یاد شده برای تولید الماس اتمی!
greentree - تهران - ایران
اگه ایران رهبری دموکرات و مردم دوست داشت همه آرزوی ایران هستهای رو داشتند ،،ولی حالا که اوباشهای ضد مردمی و اسلامی میخواند به بمب هستهای برسند خبر وحشتناکی هست چرا که اینها میخواند تا میتونند عمر حکومت رو زیاد کنند و به مردم ایران ظلم کنند
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 16:01
greentree - تهران - ایران
حیف ایرانی دانشمند که برای اوباشهای اسلامی کار کنه یا برای آخونده متقلب و دروغگو عمرش رو تلف کنه ،،از این فعالیت هستهای چی نسیب مردم ایران میشه؟
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 16:03
brother - لندن - انگلیس
تفی زاده خاین و به اصطلاح تحلیلگر و وطن فروش . چه رویی داری با این تحلیلهایت . ما یادمان نرفته زمانی که مجری bbc از شما راجع به غلظت اورانیم ۲۰٪ توسط ایران سوال کرد با سر وصدای زیاد گفتی امکان ندارد ایران بتواند همچین کاری کند چون غلظت اورانیم ۲۰٪ تکنولوژی بسیار بالایی را لازم دارد و حتی مواد ساخت سانتریفیوژهایش نیز محدود و در اختیار چند کشوردر دنیا است که مخالف ایران هستند. بعد همه دیدیم که ایران نه تنها به ان تکنولوژی بلکه به تکنولوژی های پیشرفته تر دست یافته ، خودت خیانتت کم نبود دخترت را فرستادی بی بی سی تا جیره هات بیشتر شود و خیانتت تکمیل تر شود.
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 16:36
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
خوب حالا که چی؟ اگه این رژیم ضد مردمی نبود که همه با هم همکاری می کردند که سلاح حایی بسازند که هیچ اجنبی جرآت کج نگاه کردن به خاک و مملکت ما را نداشته باشه.
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 17:13
hossein-87 - تهران - ایران
وقتی پرسی تو سریال نیکیتا ماشه اتمی گیرش اومد، چرا ایران نداشته باشه؟لول!
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 19:09
tehran_london - لندن - انگلستان
من تا الان مخالف داشتن بمب اتمی بودم ولی بعد از اینکه فهمیدم امریکا بدنبال تجزیه ایران و جدا کردن آذربایجان از ایران هست دوست دارم ایران هرچه سریعتر بمب هسته ای بسازه تا دیگه هر کشور ی جرات نکنه فکر تجزیه ایران به سرش بزنه.
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 20:21
Error404 - فرایبورگ - آلمان
a .ahooraei -دوسلدورف -آلمان - ببخشید شما وقتی میری بیرون ، کولتی، چاقویی ، چماقی یا چیزی می بندی به کمرت که کسی جرات نکنه بهت چپ نگاه کنه ؟ یا امنیت ملی رو مدیون قانون هستی ؟ قبل از این که چیزی بگی ،یکم فکر کن آقای اهورایی !
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 21:19
ali1111 - تهران - ایران
تهران_لندن - لندن - انگلستان. دوست عزیز فکر نمیکنم با خواندن ۲ خط در این زمینه در این سایت قرار باشه همچین موضعی بگیریم و سریعاً رو عقیده ما اثر گذارد. صحت این قضیه اصلا معلوم نیست و سلاح هستهای در دست آخوندها وضع را عوض یا بهتر نمیکند، بلکه خرابتر میکند.
پنجشنبه 30 شهريور 1391 - 23:54
brother - لندن - انگلیس
tehran_london - لندن - انگلستان،هموطن گرامی ، چیزی که همه مردم ایران در حال حاضر دوست دارند، ولی خاینین و جاسوسان و کاسه لیسان غربی برای منافع کثیف شخصی و سازمانی خود حاضر به نابودی ایران هستند و اب به اسیاب دشمن ایران می ریزند
جمعه 31 شهريور 1391 - 04:43
brother - لندن - انگلیس
ali1111 - تهران - ایران دوست عزیز امیدوارم به عقیده فقط باشد ، این (جمله که سلاح اتم در دست اخوند خرابتر یا خطرناک است )، جمله ای است که بی بی سی و مخالفین قسم خورده ایرانی بکار میبرند تا مطمین شوند ایران سلاح اتمی ندارد انوقت براحتی به ایران حمله کنند اگر به اخبار دقت کنی برای غرب حتی حقوق بشر ایران هم ای روزها زیاد مهم نیست غرب تمام هم و غمش را گذاشته تا جلوی توان هسته ای ایران را بگیرد بقول خودشان اگر روزی تصمیم گرفتند حمله کنند ایران توان ساخت سلاح اتمی برای دفاع از خودش را نداشته باشد جدا از اینکه خودم متوجه شدم این موضوع را یکی از دوستان سابق و سران سازمان مخالف ایرانی برایم گفت. بامید ایران اتمی و قدتمند
جمعه 31 شهريور 1391 - 04:57
golden ari - ایران - تهران
tehran_london - لندن - انگلستان. اینرا آویزه گوشت کن برای همیشه و تا عمر داری یادت نره که اگر این رژیم به بمب اتمی دست پیدا کنه رحم به ایران و ایرانی نخواهد کرد و وضعیت سوریه در ایران ولی میلیون برابر بدتر اتفاق خواهد افتاد، یعنی از زمین و هوا تمام ایران را به گلوله خواهد بست. و به قول علیرضا نوریزاده تا هزاران سال بر خرابههای ایران باید گریه کنیم،
جمعه 31 شهريور 1391 - 11:01