اقدام کانادا راه را برای قطع رابطه سایر کشورها با ایران باز می کند؟

نادر صدیقی

در پی قطع روابط دیپلماتیک کانادا با دولت ایران، خبرگزاری مهر به نقل از یک عضو ارشد مجلس شورای اسلامی، از احتمال بسته شدن سفارتخانه های بیشتر در تهران خبر داد.
 


خبر روز دوشنبه این خبرگزاری، به نقل از حسین سبحانی نیا عضو کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.

 
روز دوشنبه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی این گزارش را که به رامین مهمانپرست، سخنگوی این وزارتخانه نسبت داده شده بود، برداشت غیر دقیق از سخنان وی عنوان کرد. با این حال تاکید بر چنین احتمالی نشانه نگرانی مقام های دولت ایران تلقی می شود.
 
حسین علیزاده، دیپلمات پیشین در هلسینکی و عضو سابق دفتر منافع ایران در مصر با اشاره به سخنان عضو ارشد کمیته سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اگر چه احتمال پیروی برخی کشورها از کانادا را بعید نمی داند، ولی می گوید نشانه هایی از این امر در دست نیست.
 
حسین علیزاده: آقای سبحانی نیا به نکته درستی انگشت گذاشته اند برای اینکه اقدامات دولت کانادا به عنوان یکی از کشورهایی که وزنه ای است، چه به عنوان عضوی از اعضای ناتو و چه به عنوان عضوی از اعضای گروه هشت کشور صنعتی جهان، برای تعلیق روابطش با جمهوری اسلامی پیامدهایی در پی خواهد داشت. هنوز اخباری دال بر اینکه آیا چنین تصمیمی از سوی کشور دیگری گرفته شده، درز نکرده و نشانه هایی از این دست وجود ندارد. اما این اتفاق دور از انتظار نیست به خاطر اینکه در اطلاعیه ای که وزارت امور خارجه کانادا صادر کرد یکی از موارد قطع رابطه را مسئله عدم امنیت دیپلمات ها در تهران اعلام کرد.»
 
ولی علی گرانمایه، دیگر دیپلمات پیشین ایرانی و پژوهشگر روابط بین الملل در دانشگاه لندن معتقد است که در شرایط فعلی گسست رابطه دیپلماتیک با دولت ایران دور از انتظار می نماید.
 
علی گرانمایه: هیچ دلیل خاصی در شرایط کنونی وجود ندارد که تعدادی از کشورها بخواهند تصمیم مشترکی با کانادا برای قطع رابطه با ایران بگیرند. البته در سال های گذشته کشورهای اروپایی برای حمایت از یکی از کشورهای اروپایی که با ایران بر اثر موضوعاتی مثل سلمان رشدی یا موضوع دادگاه میکونوس، با ایران قطع رابطه کرده بود، از آن کشور پیروی کردند.
 ولی در شرایط کنونی که جامعه بین المللی منتظر مذاکرات آینده بین گروه ۱+۵ و ایران است، من تردید دارم که کشورهای غربی بخواهند اعلام کنند که در این شرایط از رویه کانادا پیروی می کنند و روابط شان را با ایران قطع خواهند کرد.»
 
حسین سبحانی نیا، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرگزاری مهر، با اشاره به حضور رامین مهمانپرست ، سخنگوی وزارت خارجه ایران در جلسه کمیسیون، از پاسخ مسئولان وزارت امور خارجه به اقدام کانادا سخن گفته ولی آنچه بیش و پیش از چنین پاسخ احتمالی مورد توجه تحلیل گران قرار گرفته است، پیامدهایی است که از گسست روابط دیپلماتیک ناشی می شود.
 
آقای گرانمایه در بررسی چنین پیامدهایی به سقوط فوری و چشمگیر ارزش پول ایران در برابر ارزهای خارجی اشاره می کند.
 
علی گرانمایه: در درجه اول تاثیر روانی دارد و طبعا فشاری که به روی مردم می آید به دولت منتقل خواهد شد. البته برخی هم بر این اعتقادند که اوضاع عادی است و هیچ خبری هم نیست. ولی ما شاهد فشارها هستیم.
 اینکه مردم به بازار ارز هجوم می برند و به این صورت ارز خارجی افزایش قیمت پیدا می کند نشانه یک بحران روانی است که یکی از دلایلش همین عکس العمل کشورهای خارجی نسبت به ایران است.»
 
آقای علیزاده، دیگر دیپلمات پیشین ایرانی نیز عقیده مشابهی دارد و نخستین پیامد گسست های دیپلماتیک را عرصه اقتصادی و داد و ستدهای بازرگانی می داند.
 
حسین علیزاده: در وهله اول آسیب ها متوجه بنگاه های اقتصادی کشور و بعد از آن متوجه خانوارها خواهد شد.

رأی دهید
samuk66 - لندن - انگلستان
این کار درسته نه مثل اوباما که با تحریم مردمو بدبخت کرده!!!!اوباما یه .. .رامنی ۲۰۱۲
‌چهارشنبه 22 شهريور 1391 - 09:50
golly47 - فرانکفورت - المان
کشورها دیگر که دنبال دلیل میگردند بهترین دلیل اینست رژیم اسلامی بزور قوأعد ۱۴۰۰ سال پیش را به مردمان امروز تحمیل می‌کند !! پس از انتخابات ۸۸ و کشتار ملت مقبولیت ندارد و به زوره اسلحه حکومت می‌کند و ....
‌چهارشنبه 22 شهريور 1391 - 12:29
بت شکن - مونترال - کانادا
به احتمال زیاد کشور بعدی دانمارک هست که ۳ سال پیش یک مشت "خس و خاشاک" واقعی‌ در مقابل سفارتش تجمع نموده و شعار مرگ بر دانمارک را سر می‌دادند. ولی‌ این روزها رژیم بد جوری از سفارتخانه‌ها پاسداری و پاچه خواری می‌کند تا مبادا بهانه‌ای به دست غربی‌ها بیفتد برای بستن سفارت خانه هایشان!!
‌چهارشنبه 22 شهريور 1391 - 13:43
kaweh2009 - تورنتو - کانادا
حق با شما ‌ست. امیدوارم اتحادیه اروپا یاد بگیر از کانادا. من معتقد نیستم که واسه ملت بد شد. چون حداقل وقتی‌ میری ترکیه اونا بهتر با ایرانیا رفتار می‌کنن تا کار کنان سفارت ایران. چون من وقتی‌ رفتم سفارت کانادا در تهران و بد از مدتی‌ مجبور بودم به ترکیه برم واسه کاری . در مقایسه کار سفارت کانادا رو در ترکیه بهتر دیدم. اینه که کلا حتا واسه ملت هم بد نشد ،، اتفاقا بیشتر کانادا هوای ملت رو خواهد داشت . فقط باید کمک کنید دولت کانادارو و اسامی ساندیس خور‌ها رو بهشون بدیم که زودتر جمعشون کنن از این مملکت! . تنها چیزی که منو ناراحت می‌کنه اینه که مقامات دولتی به واسطهٔ کارهای بین المللی که براشون پیش میاد متاسفانه میتوننن ویزا بگیرن و رفت‌و آمد کنن ،، حتا راحت تر از مردم عادی،، امیدوارم این موضوع هم زودتر از جانبه کشور‌های قوی مثل اروپا و آمریکا حل بشه! هرچی‌ میخوان برن گوا تهٔ ملا ، مالدیو، اندونزی ، ترکمنستان .
‌چهارشنبه 22 شهريور 1391 - 20:52
time-to-say-goodbye - تورنتو - کانادا
امیدوارم همشون هر چه زودتر ببندن
‌چهارشنبه 22 شهريور 1391 - 21:27
babak khoramdin - لیورپول - انگلستان
شرو ورنگید بابا مگه این رژیمو آمریکا و غرب نیاوردش ایران آوردنش و همه چیز مردم ایران تدریجا در این ۳۵ سال گرفتن ازشون حتی غرورشنو الان هم میخوان از ایران یک کرهٔ شمالی بسازن که بازاره فروش سلاح شون بیشتر از این‌ها گرم بشه با عربها و این وسط فقط ایران و مردم ایران قربانی شدن فقط و فقط به خاطره نفت و پول عربها که تو جیب آمریکا میره هر وقت هم که بخوان با بهانه‌های مختلف تبدیلش خواهند کرد به عراق و افغانستان
‌چهارشنبه 22 شهريور 1391 - 21:34
Shadan Shirin Sokhan - هایدلبرگ - آلمان
(@)-هر کشوری که همانند کشور کانادا و انگلیس دست به این عمل بشر دوستانه بزند و با ملت مظلوم و ستمدیده ایران همگام و همصدا بشود ، ملت ایران از آنها حمایت میکنند و دست دوستی‌ را بطرف آنها دراز خواهند کرد !
‌پنجشنبه 23 شهريور 1391 - 01:59
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.