وقتی براندازی و فروپاشی به هم گره می خورند

نبود سازماندهی میان نیروهای پراکنده مخالف نظام در درون جامعه واضح و آسیب رسان است. یک جریان برانداز بدون سازماندهی قدرت ندارد و بدون قدرت نیز نمی تواند نظام نامشروع و پراکنده از درون را سرنگون سازد. این ضعف مانع از شکل گیری جایگزین برای رژیم می شود.
میان سرنگونی و فروپاشی تفاوت است. سرنگونی یک رژیم بیانگر تلاشی است سازمان یافته و هدفمند از جانب مخالفانی که یک قدرت فاقد توانایی در دفاع از خویش را پایین می کشند و آن را جایگزین می کنند. فروپاشی یک رژیم اما به دلیل عملکرد خود حکمرانان است که او را با موقعیت عدم امکان حفظ قدرت مواجه می سازد. در نخستین، یک عامل بیرونی است که حاکمان را از قدرت محروم می کند و در واپسین، نظام از درون، روی خود فرو می ریزد. سقوط رژیم شاه در سال 1979 (1357) از نوع اول و سقوط حکومت اتحاد جماهیر شوروی در سال 1993 از نوع دوم است.

لازمه های سرنگون سازی

برای سرنگون سازی چند عامل مطرح است که نبود مشروعیت حاکمیت از آن جمله است. نظام هایی که فاقد پشتوانه ی اجتماعی فعال هستند مطلوب براندازی می باشند، زیرا نمی توانند در زمان هجوم مخالفان برای برانداختن آنها نیروی کافی را در درون جامعه برای شکستن وحدت براندازان فراهم سازند. به طور اصولی در نبود این مشروعیت است که نیروهای متضاد با حکومت شکل گرفته، توانایی کسب می کنند و در نهایت، در قالب یک نیروی برانداز وارد صحنه می شوند. انزوای اجتماعی حاکمیت بسترساز فرایندهای سازمان یافته ی کنار زدن آنها توسط مخالفانشان می باشد.

عنصر دوم ضعف های عملی درون حکومت است که سبب می شود نتوانن قدرت دفاع فعال از خویش را داشته باشد؛ یعنی توان مدیریت دفاعی را از دست می دهد. به طور معمول، تشتت درون حاکمیت، چند سویی عملکردهای جناح های حاکم، بی ثباتی ساختار رهبری و نیز ضعف روحیه ی مدافعان عملی یک رژیم – مانند نیروهای نظامی و انتظامی – پیام روشنی به مخالفان می رساند: این که رژیم حاکم رفتنی است و می توان تهاجم نهایی را آغاز کرد. شکاف در سنگر دفاعی هوس حمله می آفریند.

در مقام سوم باید از عامل قدرت سازماندهی مخالفین یاد کرد. هر چه این قدرت بیشتر باشد شانس موفقیت حرکت برانداز نیز بالاتر می رود. به طور کلی، این در سایه ی سازماندهی است که نیروهای ضد یک حاکمیت می توانند دستگاه حاکمیت را مورد هجوم هدفمند و منظم قرار داده و با فلج کردن نهادهای کارکردی آن، به سوی پایین کشیدن قدرتمداران نظام بروند. از طریق سازماندهی است که وحدت عمل و نیز جهت دهی هدایتگری تحقق می یابد و کارآمدی مخالفان به توانایی کافی برای جابجایی قدرت می رسد.

شرایط کنونی ایران

اگر رژیم فعلی ایران را در پرتو سه عنصر بالا بیازماییم می توان گفت که عدم مشروعیت نظام تا حد قابل توجهی مبرز است. پس از جنبش سبز در سال 1388 رژیم جمهوری اسلامی تلاش زیادی را برای بازسازی این مشروعیت از دست رفته صورت داد؛ اما موفقیتی کسب نکرد1. نبود منابع مالی کافی برای خرید گسترده ی پشتیبانی مردم و فرسودگی دستگاه و گفتمان ایدئولوژیک نظام برای تولید انبوه باور در توده ها از دلایل اصلی این امر بودند. آلوده شدن دست حاکمیت به خون مردم به طور علنی و سرکوب خشن مخالفان را در عصر ارتباطات و ماهواره ها - که تصویر جنایت را همگانی می سازد –، باید از دلایل دیگر این عدم موفقیت دانست. جمهوری اسلامی کنونی دیگر قادر به ترمیم بستر توده ای خویش نیست.

چندپارگی درونی نظام نیز مشهود است. پدیداری خصلت مافیایی در ساختار نظام جای و جایگاهی برای یک دست سازی مجدد و همسو کردن نیروهای متفرق، که منافعی متضاد را نیز دنبال می کنند، نگذاشته است. رهبر نظام وجهه و کارآیی لازم برای ایجاد یک اتحاد تاکتیکی را نیز ندارد و همسوسازی استراتژیک برایش رویایی از دست رفته است. در سایه ی این موقعیت باید باور داشت که نشت این تشتت سیاسی به درون نهادهای امنیتی، انتظامی و اطلاعاتی می توانند به عنوان شواهدی بارز از ضربه پذیری نظام در راستای یک نگاه برانداز را نمایان سازد. شکاف و تَرک های اساسی در سد یک دست نظام نمایان است.

پیرامون عنصر سوم اما جای خالی به خوبی احساس می شود، نبود سازماندهی میان نیروهای پراکنده ی مخالف نظام در درون جامعه واضح و آسیب رسان است. یک جریان برانداز بدون سازماندهی قدرت ندارد و بدون قدرت نیز نمی تواند نظام نامشروع و پراکنده از درون را سرنگون سازد. این ضعف مانع از شکل گیری جایگزین برای رژیم می شود، هر چند که تلاش برای ساختن این جایگزین در خارج از کشور کم نیست، اما در نبود یک جای پای محکم که همان نیروهای سازمان یافته ی کنشگر است، به جایی نمی رسد.

دلیل دوام رژیم

پس، دلیل امید به سرنگونی رژیم کنونی حاکم بر ایران در دل بسیاری از ایرانیان به خاظر عدم مشروعیت آن و نیز اختلاف های داخلی نظام است و عامل عدم تحقق این امید اما چیزی نیست جز نبود توانایی عملی در جبهه ی گسترده ی مخالفان داخل و خارج از کشور که به دلیل نبود سازماندهی نمی توانند نیروهای خویش را پیرامون یک فرایند کاری مشخص برای برای براندازی هم کاسه سازند.

در حالی که در داخل سرکوب عامل مهمی در این زمینه است در خارج و در نبود فضای سرکوب هم تلاش زیادی برای جبران این نقیصه انجام نمی گیرد. بخش قابل توجهی از اپوزیسیون در نوعی گفتار گرایی و عمل گریزیِ عادت شده گرفتار است و به نظر می رسد که تمایلی برای برون رفت از این بن بست محتوایی و فلج عملی خویش ندارد. نازایی اپوزیسیون در این عرصه او را از ایفای نقش برانداز و جایگزین محروم ساخته است.

این موقعیت سبب شده است که براندازی نظام جمهوری اسلامی به امر سهل و ممتنع تبدیل شود. یعنی از یک سو رژیم مستعد برانداخته شدن است، زیرا مشروعیت و انسجام درونی ندارد، و از سوی دیگر، مخالفین آن، قدرت تجمیع نیرو و کارآمدی بالا از طریق امر سازماندهی را ندارند. شرایط قفل شده مانده است. به همین دلیل نیز عده ای که یا تشخیص درستی از وضعیت ندارند و یا عمل کردن روی سازماندهی اجتماعی مخالفان را دشوار و طولانی می دانند چشم امید خویش را به دخالت خارجی بسته اند تا بیاید و گره از کار همه بگشاید. کمبود کار خود در درون را با اثر کار بیگانگان از بیرون می خواهند جبران کنند.

فروپاشی ممکن تر؟

در حالی که حکایت براندازی در بن بست نبود سازماندهی گرفتار و نیروهای برانداز به درجازدن مشغولند، سناریو دوم اضمحلال حاکمیت، یعنی فروپاشی رژیم از درون خویش، در حال تقویت است. سوء مدیریت سه دهه ای، چپاول های مافیایی، شکل گیری باندهای فرا قانونی و تعمیق فساد همه جانبه ی قدرت از جمله دلایلی است که حکومت را با موقعیتی آن چنان دشوار روبرو ساخته که فرضیه ی فروپاشی را به شدت قویتر و محتمل تر از براندازی ساخته است.

یکی از جناح های درون حاکمیت که حرف اول را می زند با دنبال کردن فعالیت های هسته ای - قانونی و فراقانونی - سبب خشم جامعه ی بین المللی شده است. تلاش این جناح آن است که با کسب (قدرت) تولید سلاح هسته ای امکان فشارآوردن سرنوشت ساز بر نظام از بیرون را، که به دلیل سوء مدیریت بر امور اقتصادی، سیاسی و بین المللی برانگیخته می شود، دفع کند. اما اصرار بر کسب توان تولید سلاح هسته ای با خود فشارهایی را که نظام می ترسید در آینده بر سرش آید هم اکنون به وی تحمیل کرده است. اقتصاد دولتی که زیر فشار مدیریت غیر تخصصی و فساد و رشوه خواری و مافیاگری در حال اضمحلال بود اینک با ضربه های پیاپی تحریم ها روبروست. رژیم آن قدر به تامین امنیت درازمدت خود علاقمند بود که حتی حیات خود را به زیر سوال برده است.

حاصل این فشارها و سوء مدیریت ها اقتصاد دولتی ایران را به سوی خط قرمز تامین یا عدم تامین نیازهای بدیهی جامعه سوق داده است. هر گونه ضعف جدی در پرداخت دستمزدها، یارانه ها و نیز تامین نیازهای ضروری جامعه می تواند واکنش سخت لایه های محروم جامعه را به دنبال داشته است. واکنشی با ماهیت شورشی که تبلور خشم ناشی از محرومیت و گرسنگی است. این شورش ها در صورت پیوند خوردن با نارضایتی عمومی و سه دهه ای مردم می تواند تبدیل به یک حرکت برانداز شود. شورش در یک جامعه استبدادی همیشه ظرفیت بالقوه ی تبدیل به جنبش را دارد. عنصر پیوندساز میان این دو نیز «سازماندهی» است.

در این سناریو دوم قیام برانداز در ابتدا حاصل کار فکر شده، برنامه ریزی شده و سازمان یافته ی مخالفان نیست، بلکه نتیجه ی طبیعی خیزش میلیون ها گرسنه و محروم و تحقیر شده است برای پایان بخشیدن به وضعیتی که به آنها فشاری غیر قابل تحمل را وادار می سازد. این وضعیت را عملکرد حکومت تولد بخشیده است. شورش گرسنگان که پتانسیل تبدیل شدن به قیام برانداز را دارد به دلیل خالی شدن سفره ها و معده هاست و به همین دلیل هم از رادیکالیسم بالایی برخوردار است. ترکیب اسیدهای معده و سازماندهی می تواند به این قیام برانداز تبلور بخشد.

بدیهی است که شورش ها در کشورهایی که حاکمیت از مشروعیت بخشی از جامعه و نیز از انسجام درونی برخوردار است نمی تواند تا مرز یک حرکت برانداز پیش رود. در ایران کنونی اما حاکمیت نه مشروعیت دارد و نه انسجام درون ساختاری خویش را؛ به همین دلیل، آغاز شورش ها می تواند سبب پایان عمر رژیم شود. این مورد به ما می آموزد که سقوط رژیم ها همیشه و به طور مکانیکی از یک فرمول تمام عیار – یا سرنگون سازی یا فروپاشی از درون – مانند دو مثال انقلاب ایران و سقوط امپراطوری شوروی پیروی نمی کند، در مواقعی ممکن است ترکیبی از عناصر موجود هر دو، جبران کننده ی عوامل ناموجود معادله ی تغییر باشند. به عبارت دیگر در زمان هایی چند جزء معادله براندازی با برخی از اجزاء فروپاشی ترکیب می شوند و حاصل آن کنار زدن رژیم حاکم می شود.2 در کشورهای مانند ایران که ساختارهای سیاسی، اقتصادی و حتی اجتماعی درهم تنیده و بی سامان است نباید خیلی به دنبال فرمول های شسته و رفته ی تغییر باشیم. شکل های متفاوت و بدیع دگرگون سازی می توانند ظهور کنند و به ثمر نشینند.

در نظر گرفتن این احتمال می تواند چشم انداز روشن تری در مقابل مردم و مخالفان در ایران قرار دهد.

1 تلاش حکومت در این باره از همان سال 1388 و با راهپیمایی فرمایشی و ناموفق نهم دی آغاز شد و ادامه داشته و دارد. بدون نتیجه ای درخشان و به دلایلی که در متن به آن اشاره شده است.

2 دقت کنیم و این امر را به هیچ وجه به صورت جبری و مکانیکی قلمداد نکنیم. همیشه نقش و اراده ی افراد و نیروهای کنشگر جامعه نقش اصلی را در این فرایند پیچیده ایفاء می کند.

کورش عرفانی

خبرنامه گویا

رأی دهید
brother - لندن - انگلیس
شتر در خواب بیند پنبه دانه گهی لپ لپ خورد گهی دانه دانه ، بنازم قدرت ایران زمین را که داره تبدیل میشه به یک امپراطوری،
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 14:35
soghote_regim - وینا - امریکا
brother - لندن - انگلیس . .. . .. بی هویت . ساندیسخور جیره خور . ای بیوطن تو اگر کمی .. اجتماعی . سیاسی و فرهنگی میداشتی میدیدی که تا فرو پاشی این رژیم تحجر جمهوری اسلامی زیاد فاصله ای باقی نمانده و باستناد نوشتار خودت ( شتر در خواب بیند پنبه دانه . ) نیم نگاهی به عاقبت سران عراق . لیبی و در آینده نزدیک سوریه بیانداز خواهی دید عاقبت تو و اربابان کثیفت چیست . ننگ بر حکومت ضد مردمی ج. اسلامی مرگ بر خامنه ای . احمدی نژاد . رفسنجانی . خاتمی . جنتی و . بر قرار باد حکومت سکولار مردمی و ایرانی آزاد
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 15:20
پسرى از نژاد پارس - ملبورن - استرالیا
برادر-لندن-انگلستان:دو زار بده اش به همین خیال باش! امپراطوریى که روى خون مردم بنا بشه با خون مردم شسته مى شه و مى ره!
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 15:22
reality check - تهران - ایران
حکومت ایران مجموعه ای از بدترین های جهان است از اپارتاید افریقای جنوبی ؛ توتالیتر شوروی سابق وا استبداد چین و کره شمالی تا فاشیسم هیتلری بعلاوه استبداد مذهبی زمان رنسانس در اروپا .پوسیدگی از درون وضربه پذیری از بیرون سرنوشتی است که این حکومت ها پیش رو دارند.در خوش بینانه ترین حالت هم با هیچ اصلاحاتی نمیشود همچین بنای کجی را مرمت کرد .چون در حال ریختن است!
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 15:23
سيامك - وپرتال - المان
Brother عزیز همینقدر که تو ایران قدرتمند خودت را گذاشتى و اومدى تو انگلیس کوچک و ضعیف زندگى میکنى نشانگر منطق سیاسى بالا ى توست و البته شاید هم بیانگر بیسواد بودنت. اگر تو ایران بودى شاید تا حدودى حرفهات را باور میکردم یا میگذاشتم به حساب غرور و میهن پرستى ات.ولى الان یا دارى حرف .. میزنى یا خودت را کردى الت دست حکومت. 
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 16:27
من حرف حساب می زنم - تهران - ایران
brother - لندن - انگلیس. تو دوباره بلند بلند فکر کردی .. !!!!!راستی اون امپراطوری که میگی علی شیره ای چلاق الدوله مافنگی السلطنه است!!!؟؟؟؟
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 16:27
amir-amir - تورنتو - كانادا
به امید نابودى امپراطورى پوشالى جمهورى اسلامى
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 16:59
لا مذهب - دورتموند - المان
brother. .. گلوت...
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 17:44
بیژن ۲ - کرمان - ایران
این رژیم فاسد و کثیف و همه طرفداران مزدورش بالاخره از بین خواهند رفت و مردمان ایران طعم شیرین آزادی را خواهند چشید
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 18:14
massoudoslo - اسلو - نروژ
آت اشغال های ج . الکی اسلامی سعی میکنن که خودشون رو به حس ناسیونالیستی ایرانیان آویزون کنند که مثلا اینان ایران و ایرانی هستند و نه قاتلین و دزدان نوادگان غارت گران مدینه که تو ی این ۳۳ سال ناموس و شرافت ملت ایران رو به توبره کشیدند طوری که حتا ایرانیان در خیابان ها و شهر و دیار مادری و پدری با زن و بچه های خود هم نمیتوانند راحت و امن راه بروند . شما ایران و ایرانی نیستید اگر بودید ایران را به فحشا و فقر نمیکشیدید شما نوکران و دزدان ج .دزد اسلامی هستید . ج . اسلامی را لنگ در هوا زجه کشان به زودی بر سرش گریه و زاری خاهید کرد ولی آنچه که در آخر میماند بلند و سر افراز ایرانیان هستند . استقلال آزادی جمهوری ایرانی!.
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 17:29
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران
هموطن عزیز و گرامی آقای کوروش عرفانی. متن مقاله شما رو کامل خوندم. نمیدونم دقیقا کی هستی و از کجا این مقاله رو نوشتی, کجایی هستی, به چی اعتقاد داری. تنها چیزی که تشخیص دادم اینه که از شرایط مردم ایران خبر نداری و تاریخ رو خوب نخوندی. از مردم نیستی و بین شهرستانی ها و روستایی ها و پابرهنگان این ملت زندگی نکردی. اگه ایران هستی, ساکن تهرانی و احتمالا نیمه شمالی شهر..!. خوب کامنت های بعدی من رو بخون تا بهت بگم این چیزایی که به نام ملت نوشتی , از نظر یکی از فرزندان این ملت چقدر صحت داره
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 18:00
metti - تهران - ایران
brother لندن انگلیس رژیم منحوس و کثیف و فاسد خامنه ای پست وطن فروش اگر قدرت داشت مثل سگ به عرب های خلیج فارس باج نمی داد و توسط اونها تحقیر نمی شد بیچاره نا اگاه خبر نداری اربابِ شیطان صفتت خامنه ای ضحاک چه جوری .... مالیه امارات و قطر و عربستان و میکنه که نظارن امریکا بهتون حمله کنه
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 18:02
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران
اما در مورد خودم. یک دانشجوی خوابگاهی هستم و در خوابگاه ما از تمام ایران هستند.. از لر و کرد و گیلکی و آذری و فارس و غیره.. سی و چهار سال پیش بعد از 2500 سال نظام سلطه شاهنشاهی انقلاب کردیم. انقلابی که به مزاج مستکبران خوش نیامد , از هر طرف تحریم شدیم تا این جنگ هم بر ما تحمیل شد. روزانه صدها دلار بابت تاخیر در بارگیری کشتی ها میدادیم, رییس جمهورمان را ترور کردند, سکوی های نفتی هدف موشکها بودند, از نظر اقتصادی در بدترین شرایط ممکن بودیم. ولی این ملت غیور و همین مستضعفانی که چشم امید به ترکیب اسید معده شان با سازماندهی برای براندازی بستی نه تنها از فرط گرسنگی شورش نکردند بلکه جوانانشان را برای دفاع از میهن در مقابل استکبار فرستادند و حالا خون همین شهدا و شهدای انقلاب اسلامی ایران دلیل دوام رژیمی هستند که سی و چهار ساله به زعم این سفاتان تهی عامل تروریسم و محور شرارت در منطقه است. ای کاش یکبار با حوصله وصیت نامه های این شهدا رو میخوندی تا ببینی اون چیزی که این ملت براش انقلاب کرده خیلی باارزش تر از سفره ها و معده هاست.
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 18:40
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران
درباره انتخابات 88 و حوادث بعد از آن که چشم امید شما برای فروپاشی است و به قول شما حاکمیت دستش به خون مردم آلوده شد اون هم بطور علنی. فقط چندتا سوال رو میپرسم هموطن. در این انتخابات 40 میلیون ایرانی شرکت کردند و رکورد بی سابقه ای از خودشون به جاگذاشتن و احمدی نژاد با اکثریت آرا رییس جمهور اعلام شد. موسوی گفت تقلب شده و طرفدارانش و کسانی که به او رای دادند به دعوت او به خیابان ها ریختند. اگر در انتخابات آمریکا و دیگر کشورهای جهان نامزدی که رای نیاورده بدون دلایل محکم اعلام تقلب کند قانون چه راهی رو پیش بینی کرده؟ و چه برخوردی باهاش میشه؟ آیا همین وزارت و همین ستاد بنی صدر رو رییس جمهور اعلام نکرد؟ یا علی رغم اینکه رهبر نظرش رو ناطق نوری بود خاتمی رو رییس جمهور اعلام نکرد و یا کروبی و قس علی هذا. پلیس هر کشوری در قبال شورش ها و اعتراضات چه برخوردی میکنه؟. آیا حمله به یک مقر نظامی مثل پلیس یا پایگاه های بسیج که دارای مهمات و اسلحه هستند در همین آمریکا حکم تیر ندارد؟. اگه قرار باشه بخاطر اعتراضات این چنینی حکومت ها متزلزل بشوند پس باید شاهد سرنگونی همه حکومت ها باشیم..
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 18:58
sourena.de - اشتوتگارت - آلمان
adamkoki از اسمت معلومه که چطور کوک میشی و نیازی به جوابگویی به مزخرفاتت نیست!!!
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 19:22
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران
آخرین چیزی که میخوام خطاب به این هموطن عزیز بگم اینه که اگر ایرانی هستی و دلت برای ایران می تپد که غیر از این هم نیست, بدون خیلی وقته که ما انقلاب کردیم. خیلی وقت پیش شورش کردیم و مشروعیت بدست آوردیم. حالا به جای اینکه صحبت از سرنگونی و فروپاشی حکومت کنی و از جایگزینی رژیمی بگی که معلوم نیست چه گلی میخواد به سر مردم بزنه! بیا و کشورت رو بساز و اقتصادش رو سر و سامان بده. دوست عزیز, اسلام و انقلاب و این حکومت از هیچکس نخواسته که پارتی بازی کنه, از هیچکس نخواستند که اختلاس سه هزار میلیاردی کنند, دزدی کنند, آدم بکشند..اگه افراد ریاکاری میان و در لباس مسئولین و به اسم اسلام و انقلاب دزدی میکنند از این مردم نیستن اینها دشمن این نظام و مردم هستند. فقط کافیه چشاتو باز کنی و از خودت بپرسی که این رژیم چکار کرده که این همه دشمن داریم. آیا توی کشورهای دیگه اصلا اختلاس یا پارتی بازی نمیشه. اصلا زندانی سیاسی ندارن , همشون مهربان هستن , همه چی عالیه! فقط اینجا بدبختی هست. دعا میکنم که خدایا کمکمون کن..
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 19:23
perser68 - فلوریدا - امریکا
adamkokiآدم کوکی تهران هفت چنار ایران. اسمی که برای خودت انتخاب کردی کاملا با ذهنه مالیخولیایی تو جوره!اصلا چیزی ندارم که برات بگم فقط برو خودتو درمان کن!
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 21:22
perser68 - فلوریدا - امریکا
تشکر بسیار از نویسنده این متن!
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 21:26
metti - تهران - ایران
adamkoki تهران هفت چنار ایران ژستِ حق به جانب نگیر وطن فروش تمام ثروت های این مردم رو مخصوصا همون طبقه ای که ادعا میکنی ازشون هستی توسط دزدهای کثیفی برده شده که نمونش سه هزار میلیارد و زمین خواری لاریجانی و دزدی رحیمی و ابوالحسن فقیه و ... که تو خودت از همه بهتر میدونی خامنه ای کثافت با بی شعوری و نادانی با قتلهای زنجیره ای با سرکوب با باجهای سنگین دادن به روسیه و چین و برزیل وترکیه و اعراب عرضه موضع گرفتن در قبال جزایر ایرانی رو نداره..مردم گول این ضر ضر های تو و رهبر شیطان صفتتو نمی خورن
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 20:51
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران/ این شر و ور ها دیگه ملت را خام نمی کنه برو خودت سیاه کن نمیخواد کلاغ را رنگ کنی به جای قناری بفروشی.
یکشنبه 19 شهريور 1391 - 22:36
parvaz 1 - پلیموس - انگلیس
adamkoki - بین ما مردم ایران و این حکومت اسلام رودخانه ای از خون در جریان است و تا زمانی که همه ی اربابان تو را از سید علی چلاق گرفته تا رفسنجانی و مموتی و خاتمی و محسن رضایی و دار و دسته آخوندها و سران سپاه و بسیج و اطلاعات و وووو و تمام نیروهای دزد و سرکوبگر و خوناشام این رژیم ضد بشری را که طی ۳۴ سال صدها هزار ایرانی را کشتند و تمام ثروت ایران را دزدیدند و حتی از فروختن آب و خاک ایران دریغ نکردند٬ همه شان را به قبرستانهای سمَیَه و رَقَیَه و سکینه و زهرا و ... نفرستیم٬ آرام نخواهیم گرفت
دوشنبه 20 شهريور 1391 - 05:14
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران
دوستان لطف کردند بجای جواب دادن ترجیح دادن فحش بدن! اولا این اسم آدم کوکی , اسم یکی از آلبوم های یه خواننده است ( چشم نخورید با این همه هوش و زکاوت ) تازه الآنم انتخاب نکردم بلکه شش هفت سال پیش اون زمانی که کاربرانی چون "Eteraaz" و "مرد خشمگین" از تهران اینجا نظر میدادند و با نظراتشون دهن هرچی ضدانقلاب و ضد دین رو بسته بودند من عضو این سایت بودم. دوما دوست عزیزم "metti" از تهران, خداوکیلی این چیزایی که نوشتی از قتلهای زنجیره ای تا باجهای سنگین به روسیه و چین و.. از کجا فهمیدی؟! آیا به صحت این حرفا ایمان داری. عزیزدلم صحبت من اینه که بیشتر اتهاماتی که به جمهوری اسلامی میزنن از سوی رسانه هایی است که منافعشون در مخالفت با جمهوری اسلامی است. دوست عزیزم "royan" از کالیفرنیا , کلاغ رو اگر هم رنگ کنن بازم تابلوهه که کلاغه! اون گنجشکه که رنگ میکنن جای قناری میفروشن. در کل نظراتت جالبه. آیندت روشنه!
دوشنبه 20 شهريور 1391 - 09:30
reality check - تهران - ایران
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران شما گفته اید که بیشتر اتهاماتی که به جمهوری اسلامی میزنن از سوی رسانه هایی است که منافعشون در مخالفت با جمهوری اسلامی است . این که خصلت سیاست است کاری که خود جمهوری اسلامی هم بارها کرده .ولی بحث سر این کلمه اتهامات!و مشروعیت ان نظام جمهوری است. شما صحبت از نظامی میکنید که اولین اصل قانون اساسی ان ولایت فقیه است این یعنی توهین به شعور بقیه انسانها و بت پرستی.و ثانیا اصلا نام جهموری( اسلامی )خود یعنی عدم مشروعیت چون اقلیتهای مذهبی یا کسانی که باورهای اسلامی ندارند به هر دلیلی مورد ظلم قرار گرفته اند .حاکمیتی کامل است که بتواند حقوق همه را در بگیرد و در حال حاضر چیزی نیست جز دموکراسی البته در کنارش حقوق بشر برای پایمال نشدن اقلیتی که ممکن است زیر پای اکثریت دیده نشوند وله شوند.
دوشنبه 20 شهريور 1391 - 12:07
reality check - تهران - ایران
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران در همه کشورها اختلاس، پارتی بازی ،زندانی سیاسی ،تبعیضات مذهبی وجنسی ،ظلم و اجحاف هست هیچ کشوری اید ه ال نیست ولی دقیقا بر اساس میزان و درصد این موارد ذکر شده در بالا است که میتوان به دیکتاتور بودن و دموکراتیک بودن یک حکومت پی برد در مورد ایران نگاهی به امار بیندازید .در ثانی گیریم بر فرض محال در همه جا مخالفان را پلیس می زند پس ما هم باید بزنیم نخیر باید ببینیم که این مخالفان چه میگویند و اصلا ریشه یابی کنیم که علت مخالفت چه هست .در نظامهای دموکراسی قوانینی هست که دست مسئولین برای سوءاستفاده از موقعیتشان تا حد امکان میبندد ولی در ایران قوانین تا حد امکان باز میگذارد قضیه برعکس است.خودتان نگاهی به ترمینولوژی سیاسی که احمدی نژاد موقع سخن رانی بکار می برد (البته میدانیم که برای تحسین عوام است که این خود یک فریب است) به عنوان ارشدترین مقام سیاسی بیندازید که دست کمی از کامنتهای خاله زنکی شبکه های اجتماعی ندارد و بعد در مورد اوضاع واحوال سیاسی اجتماعی ایران قضاوت بیطرفانه! کنید.
دوشنبه 20 شهريور 1391 - 12:43
brother - لندن - انگلیس
adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران هموطن گرامی کامنتایت جالب بود ولی ممنون از اینکه مستقیما عرفانی را خطاب قرار دادی و این مخالفین خاین و بی سر و پا را ادم حساب نکردی
دوشنبه 20 شهريور 1391 - 17:26
Azadikhah - تكسل - هلند
نمی‌شه گفت همهٔ مواردی که در این مقاله گفته شده حقیقت نداره. adamkoki - تهران - هفت چنار - ایران :عزیز بهتر هست ریشه انقلاب ۵۷،جنگ ایران و عراق رو اول ببینی چی‌ بوده و این جوانان مملکت قربانی چی‌ شدند من برای همشون احترام قائل هستم که از نزدیکان خودم هم در این جانباختگان وجود دارند.این اتهامها رو فقط رسانه‌های مخالف نمیزنند و خود افراد دست اندر کار این جریانات گفته اند مثل قتلهای زنجیرهٔ و دزدیهای کلان سران رژیم ایران،کمک‌های بلا عوض به کشورهای عربی‌ و غیر عربی‌ و ... پس چیزی که عیان است چه حاجت به بیان است.
دوشنبه 20 شهريور 1391 - 18:12
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.