دیدار خامنه‌ای و دیپلمات سابق آمریکایی

جفری فلتمن، دپیلمات کهنه‌کار آمریکایی، و آیت‌الله خامنه‌ای در دو سوی دبیرکل سازمان ملل

اکبر گنجی (روزنامه نگار و پژوهشگر)

نزاع ایران و دولت‌های غربی در واقع باید نزاع ایران و آمریکا به شمار رود. درست است که چند موضوع (پرونده هسته‌ای، اسرائیل و فلسطین، تروریسم و حقوق بشر) مسائل اصلی نزاع را تشکیل می‌دهند، اما بدون توافق ایران و آمریکا این نزاع حل نخواهد شد. یک معادله معکوس اساس کار است: «بدون توافق آمریکا، طرف‌های ۵+۱ به هیچ توافقی با ایران دست نخواهندافت. هرگونه توافقی میان ایران و آمریکا، توافق ۵+۱ خواهد بود.»
 

مسئله هسته‌ای اینک به مهم‌ترین مسئله تبدیل شده است. اما این مسئله از طریق مذاکره مستقیم با آمریکا قابل حل است، نه راهی دیگر. واقعیت‌های امیدوارکننده بسیار است.


 

یکم- از سوی ایران: ایران عضو آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای است. ایران تحت نظارت و بازرسی آژانس قرار دارد. ایران چارچوب ان پی تی را پذیرفته است.


 

دوم- از سوی آمریکا: فضا آن چنان به تصویر کشیده می‌شود که گویی دولت آمریکا در پرونده هسته‌ای کاملاً علیه ایران عمل کرده است. اما این فضاسازی کاذب است. به شواهد و قرائن مهم زیر بنگرید:
 
 
۱-۱) ۱۶ نهاد اطلاعاتی آمریکا در سال ۲۰۰۷ (دوران ریاست جمهوری جرج بوش) اعلام کردند که ایران پس از سال ۲۰۰۳ هیچ گونه فعالیت نظامی در زمینه هسته‌ای نداشته است.
 
 
۲-۱) در سال ۲۰۱۱ (دوران ریاست جمهوری باراک اوباما) گزارش سال ۲۰۰۷ مجدداً مورد تأیید دولت آمریکا قرار گرفت.
 
 
۳-۱) در ۱۹ مرداد ۱۳۹۱ اهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، به رادیوی آن کشور گفت که ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا که در روزهای گذشته به اوباما ارائه شده است، وجود ماهیت نظامی در برنامه هسته‌ای ایران را تأیید می‌کند. باراک در ادامه افزود: «تا آن‌جایی که ما می‌دانیم گزارش جدید دیدگاه‌های آمریکا را به ما نزدیک‌تر کرده است...این گزارش مسئله ایران را حتی اضطراری‌تر کرده است.»
 
 
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید به سرعت واکنش نشان داد و در همان روز به رویترز گفت جمهوری اسلامی نه در آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای است و نه تاکنون تصمیمی در این باره گرفته است. وی افزود که ارزیابی‌ اطلاعاتی آمریکا از برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی تغییری نکرده و «ما بر این باوریم که به پشتوانه فشار بین‌المللی فزاینده بر تهران، هنوز زمان و فضا برای ادامه رویکرد دیپلماتیک وجود دارد.»[۱]
 
 
۴-۱) ۱۰ روز بعد در ۲۹ مرداد ۱۳۹۱، ژنرال دمپسی، رئیس ستاد ارتش آمریکا، که با رئیس ستاد ارتش اسرائیل دیدار کرده بود گفت که آمریکا و اسرائیل برداشت‌های متفاوتی از گزارش‌های امنیتی در مورد ایران دارند. این امری محتمل است که دو کشور با تحلیل و بررسی گزارش‌های یکسان به دو نتیجه‌گیری متفاوت برسند. او اضافه کرد که حمله به تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی فعالیت‌های این تأسیسات را به تعویق می‌اندازد اما آنها را متوقف نخواهد کرد.[۲]
 
 
۵-۱) ۱۲ روز بعد (دهم شهریور ۱۳۹۱) خبر مهم‌تری انتشارافت. ژنرال دمپسی در مصاحبه‌ای با گاردین ضمن مخالفت با حمله نظامی اسرائیل به ایران اعلام کرد: «در صورتی که آنها [اسرائیل] به چنین اقدامی دست بزنند، مایل نیستم همدست [این تهاجم] به شمار بیایم.»[۳]
 
 
۶-۱) در همین روز تایم خبر داد که پنتاگون در مانور مشترک با اسرائیل در ماه اکتبر نیروهای خود را از پنج هزار به یک هزار و ۵۰۰ تن کاهش می‌دهد تا مخالفت خود را با حمله نظامی به ایران اعلام دارد.[۴]
 
 
 
بدین ترتیب اقدامات گسترده و همه‌جانبه دولت اسرائیل برای بمباران تأسیسات هسته‌ای ایران از سوی آمریکا تاکنون شکست خورده است. میان تیم نتانیاهو- باراک و دولت اوباما درباره پرونده هسته‌ای ایران اختلاف نظر جدی وجود دارد. نتانیاهو بیش از یکسال است که در شیپور جنگ می‌دمد و تحریم‌های اقتصادی فلج‌کننده را کافی به شمار نمی‌آورد، اما اوباما تحریم‌ها را بسیار مؤثر دانسته و همچنان به راه حل دیپلماتیک می‌اندیشد. نتانیاهو نگران انتخاب مجدد اوباما است، چرا که او را فردی به شمار نمی‌آورد که فرمان حمله نظامی به ایران را صادر کند. اوباما برای ایران یک «فرصت» است که نباید آن را از دست دهد.
 
 
سوم- دیدار نویدبخش: اخیراً دو واقعه مهم در تهران روی داد. جفری فلتمن، معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل، در سفر بان کی‌مون به تهران همراه وی بود و در کلیه دیدارهای او، از جمله دیدار با آیت‌الله خامنه‌ای حضور داشت. او در کشورهای لبنان، اسرائیل، تونس، مجارستان و هائیتی به عنوان دیپلمات آمریکا خدمت کرده است. مدتی نیز معاون وزارت امور خارجه آمریکا بود. بان کی‌مون گفته است پیام‌هایی را که باید به ایران منتقل می‌شد، منتقل کرده است. ملاقات این دیپلمات بلندپایه پیشین آمریکا با آیت‌الله خامنه‌ای نشان داد که دیدار و گفت‌وگو با مقامات آمریکا جیز نیست و آنان لولوخورخوره هم نیستند. رسانه‌های اصولگرایان گفته‌اند که بان کی‌مون قصد سفر به ایران را نداشته، ولی به اصرار جفری فلتمن، تن به این سفر داده است. نمی‌دانیم در جلسه آنها با خامنه‌ای چه گذشته، اما نفس ملاقاتی در این سطح گامی به پیش است که باید از آن استقبال کرد.
 
 
واقعه دوم سخنرانی آیت‌الله خامنه‌ای در اجلاس افتتاحیه غیر متعهدها در نهم شهریور ۱۳۹۱، بود که گفت: «من تأکید می‌کنم که جمهورى اسلامى هرگز در پى تسلیحات هسته‌اى نیست، و نیز هرگز از حق ملت خود در استفاده صلح‌آمیز از انرژى هسته‌اى چشم‌پوشى نخواهد کرد. شعار ما "انرژى هسته‌اى براى همه، و سلاح هسته‌اى براى هیچ‌کس" است... ما شعار "خاورمیانه عارى از سلاح هسته‌اى" را مطرح کرده‌ایم و به آن پایبندیم. این به معنى چشم‌پوشى از حق بهره‌بردارى صلح‌آمیز از انرژى هسته‌اى و تولید سوخت هسته‌اى نیست.»[۵]
 
 
اگر این مدعیات صادق باشد، می‌توان با دولت آمریکا به مذاکره نشست و بر سر فرمولی جهت شفاف‌سازی که نگرانی‌های آنان را بر طرف سازد، توافق نمود. مطابق ان پی تی، غنی‌سازی اورانیوم و استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای حق کلیه اعضاست. پذیرش نظارت و بازرسی‌های سخت‌تر در شرایطی که ایران گرفتار تحریم‌های فلج‌کننده و احتمال حمله نظامی است، کاملاً عقلایی و به مصلحت ایران و ایرانیان است.
 
 
تحریم‌های اقتصادی و پیامدهای ناگوار آنک واقعیت کتمان ناکردنی است. اما جنگ یک احتمال است. جهان اجتماعی، جهان ضروریات و ممکنات (احتمالات) است. زندگی فردی و جمعی، گشوده و انباشته از احتمالات است. احتمالات انواع گوناگونی دارند. سودآور و زیان‌آور. زیان‌آورها طیف وسیعی را تشکیل می‌دهند که از کم‌هزینه‌ها شروع شده و به سوی پرخطرها و فاجعه‌های بشری سوق می‌یابند. هر فردی با این احتمال سرما خوردن مواجه است. فرد کمی احتیاط می‌کند تا سرما نخورد. احتمال آلوده شدن به ایدز خطری است که فرد را به احتیاط بیشتری وادار می‌کند.
 
 
جنگ بدترین نوع خشونت است. جنگ محدود ایران و عراق چند صدهزار کشته، صدها هزار زخمی وک هزار میلیارد دلار خسارات برای کشور پدید آورد. اما اینک اگر ایران مورد تجاوز نظامی قرار گیرد، با جنگی محدود چون تجاوز عراق مواجه نخواهیم بود. پیامدهای این جنگ، کشته و زخمی و آواره شدن میلیون‌ها تن، نابودی زیرساخت‌های کشور و تجزیه ایران خواهد بود. «احتمال حمله نظامی به ایران» هر اندازه هم که باشد، با توجه به پیامدهای فاجعه‌بار آن، احتیاط عظیم و اقدامات پیشگیرانه بسیار می‌طلبد. در این شرایط، گفت‌وگوی مستقیم با دولت آمریکا و شفاف‌سازی و راست‌آزمایی تا بدان حد ضروری است که از وجوب آن باید سخن گفت.
 
 
اگر تنها هدف زمامداران جمهوری اسلامی استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای است، آنان نباید از نظارت و بازرسی‌های «ویژه» هراس داشته باشند. «ویژه» یعنی بیش از آنچه در عرف آژانس ساری و جاری است. برای اینکه خطر عظیم است.
 
 
آری آیت‌الله خامنه‌ای به دولت آمریکا اعتماد ندارد و از آنها می‌ترسد. او بارها و بارها گفته است که مسئله هسته‌ای، حقوق بشر و تروریسم «بهانه» است، آمریکا و دیگر دول غربی به دنبال سرنگونی جمهوری اسلامی هستند. شاید چنین باشد. شواهد و قرائنی دال بر این سودا می‌توان ارائه کرد. اما ایران می‌تواند گفت‌وگوی با آمریکا را آغاز کند و ضمن آن به طور شفاف به جهانیان بگوید که ما این گونه کنترل‌ها و نظارت‌های سفت و سخت را پذیرفته‌ایم و در مقابل نه تنها تحریم‌های اقتصادی باید لغو شود، بلکه نتیجه کنترل و نظارت سفت و سخت (ویژه) که عدم هرگونه شاهد و قرینه‌ای دال بر استفاده تسلیحاتی از برنامه هسته‌ای است، نیز باید اعلام شود.
 
 
توجه داشته باشیم که این هدفی دست‌یافتنی است. برای اینکه هیچ کس مدعی نیست که ایران دارای بمب اتمی است. نتانیاهو در آخرین اظهار نظر خود در ۱۲ شهریور ۹۱، می‌گوید: «به ایران نباید اجازه دستیابی به سلاح هسته‌ای داده شود.»[۶] پس محل نزاع پیشگیرانه است، نه آنکه ایران دارای تسلیحات هسته‌ای باشد. اما نهادهای اطلاعلاتی آمریکا اساساً منکر فعالیت‌های نظامی پس از سال ۲۰۰۳ هستند.
 
 
گزارش‌های آژانس فقط از چند مورد «مشکوک» و دارای «کاربرد دوگانه» سخن می‌گویند. همان گونه که راه بهشت از جهنم نمی‌گذرد، راه مصالحه نیز از ۵+۱ نمی‌گذرد. توافق نتیجه مذاکره مستقیم ایران و آمریکا است. گفت‌وگوی مستقیم در بالاترین سطح، برقراری ارتباط رسمی و گشایش سفارتخانه‌ها چاره کار است. پیامبر اسلام با مشرکان مذاکره می‌کرد. اما نه زمامداران آمریکا مشرکند، نه زمامداران ایران پیامبر. هراس از مذاکره بلادلیل است، مگر آنکه آیت‌الله خامنه‌ای به خود و زیردستانش اعتماد نداشته باشد.
 
پاورقی‌ها:
 
۱- رجوع شود به گزارش‌های رادیو فردا و دویچه‌وله.
 
۲- رجوع شود به گزارش دویچه‌وله.
 
۳- رجوع شود به گزارش رادیو فردا.
 
۴- رجوع شود به گزارش رادیو فردا.
 
۵- رجوع شود به گزارش وب‌سایت رسمی آیت‌الله خامنه‌ای.
 
۶- رجوع شود به گزارش بی‌بی‌سی فارسی.

رأی دهید
Sheema - تورانتو - کانادا
میبینید که "اکبر پونز" ( سرچ کنید تو گوگل ) چطور از هر فرصتی برای عقده گشایی استفاده میکنه. این شیاد تلاش میکنه به همه القا کنه که حمله امریکا موجب میشه میلیون ها نفر کشته بشن و اینطور داره لولو خور خوره درس میکنه ، حمله امریکا خیلی هدفمنده و بمب ها با ماهواره هدایت میشن و صاف میخورن به اهدافی که از محیط های شهری دور هستن چون محرمانه هستند . به نظر من شاید حتا ۱۰۰ نفر غیر نظامی کشته نشن.
جمعه 17 شهريور 1391 - 04:28
Sheema - تورانتو - کانادا
اکبر پونز چقدر شبیه نیاک حرف میزنه دقت میکنید؟
جمعه 17 شهريور 1391 - 04:34
بت شکن - مونترال - کانادا
در دادگاه‌های کانادا، وقتی‌ ۲ طرف دعوی شواهد و یا اسنادی دال بر محکومیت طرف مقابل نداشته باشند و برای قاضی هم تشخیص ادعای طرفین مشکل باشد، قاضی با سین جیم کردن طرفین شروع می‌کند به بررسی سوابق آنها، هر کدام از طرفین که دروغ بگوید و واقعیات را پنهان کند به همان مشکوک و احتمالاً وی را محکوم می‌کند. حال در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای ایران هیچ کدام از ما نمی‌‌دانیم که ایران راست میگوید یا نه، ولی‌ همین که در مقابل چشم ۷۰ میلیون ایرانی‌ و ۷ میلیارد مردم جهان، حقوق بشر را زیر پا گذشته و آن را کتمان می‌کند نتیجه میگیریم که ادعا‌های ایران در هر زمینه‌ای مزخرف، باطل و غیر قابل عتماد هست!!
جمعه 17 شهريور 1391 - 09:40
persianlover - لندن - انگلستان
Sheema - تورانتو - کانادا @ تو عراق هم دقیقا 99 نفر کشته شدن.
جمعه 17 شهريور 1391 - 11:58
khoda boze - تبریز - ایران
خدایا اگه وجود دآری .زود تر یکاری بکن ما این خوک را به چراغهای برق آویزون کنیم خامنه ای پوفیوز
جمعه 17 شهريور 1391 - 12:02
birmingham - شیراز - ایران
اون دست راستی‌ چرا اینجور نشسته یا ترسیده یا توالت داره دقت کنین
جمعه 17 شهريور 1391 - 20:17
Sheema - تورانتو - کانادا
persianlover - لندن - انگلستان /// به نظر میرسه اطلاعاتت در این مورد خیلی کمه: ۱- جنگ عراق تکنولوژی ۹ سال پیش امریکا بود ۲-اون اشغال زمینی بود ۳- جنگ عراق دو مرحله داشت: ۱-اشغال که تو دو سه هفته انجام شد و غیر نظامی توش زیاد کشته نشد ۲-مسائل بعد از اون که عوامل متعددی توش دخیل بود - اگه تو این همه مدت ازش مطلع نیستی من ترجیح میدم که قانع نشی .
شنبه 18 شهريور 1391 - 01:56
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.