ایران در نگاه میت رامنی، نامزد جمهوری خواهان آمریکا

رضا تقی زاده (تحلیلگر سیاسی)

سخن گفتن میت رامنی، نامزد جمهوری خواهان آمریکا، از «تجدید قدرت اقتصادی و بازسازی چهره مخدوش شده آمریکا» شعار های انتخاباتی او را تا حدودی شبیه به یاد آور شعار هایی ساخته است که ریگان در انتخابات ابتدای دهه ۸۰ بکار میبرد.
 


تاکید میت رامنی بر ضرورت افزایش توان و آمادگی نظامی آمریکا برای مقابله با بحرانهای جهانی به گونه ای یاد آور دوران جنگ سرد و رویارویی با اتحاد شوروی سابق است. در زمان رییس جمهوری رونالد ریگان اتحاد شوروی سقوط کرد و دوران جنگ سرد پایان یافت.

 
اگر چه میت رامنی برای انتخاب شدن به مقام رییس جمهوری در اکثر نظر سنجی های تازه  صورت گرفته شانه به شانه باراک اوباما قرار دارد، و در پاره ای از نظر خواهی ها حتی اندکی از وی جلو تر است، با این وجود به عنوان «چهره دوست داشتنی»، ۵۲ در صد مردم آمریکا اوباما را میپسندند و تنها ۳۲ در صد  رامنی را ترجیح میدهند.
 
اولویت اقتصاد بر سیاست      
 
 
در شرایط دشوار اقتصادی، عامل تعیین کننده در پیروزی و شکست نامزد های انتخاباتی آمریکا معمولا سیاستهای اقتصادی آنها است. در این زمینه اطمینان خاطر رای دهندگان آمریکایی به میت رامنی که یک سرمایه دار موفق و ثروتمند است به مراتب  بیشتر از باراک اوباما است.
 
در صد بالای بیکاری و کاهش چشمگیر رشد اقتصادی امریکا و همچنین افزایش نگران کننده میزان بدهی های دولتی طی سالهای اخیر دلسردی های عمیقی را در ایالات مختلف بر انگیخته است.
 
از این جهت سیاست و برنامه های اقتصادی، مقدم بر میزان محبوبیت شخصی نامزد ها و سیاست خارجی آنها، که بسیاری از رای دهندگان آمریکایی نسبت به آن بیگانه و بی علاقه اند، در پیروزی و شکست دو نامزد موثر خواهد بود.
 
با وجود الویت شماره یک برنامه های اقتصادی در طول فعالیتهای انتخاباتی، بعد از انجام انتخابات، مناسبات خارجی آمریکا در صدر خبر های روز قرار میگیرند.
 
سیاست خارجی رامنی

 
میت رامنی تا کنون بیش از عرضه خطوط روشن در سیاست خارجی مورد نظر خود، از سیاستهای اوباما در امور خارجی انتقاد بعمل آورده و خواستار شدت عمل بیشتری شده است. از این دیدگاه، میتوان سیاست خارجی رامنی را با سیاست خارجی اوباما در یک خط قرار داد وو تنها آنرا  پررنگ تر دید.
 
علاوه بر اظهار نظر های تبلیغاتی طی مبارزات مقدماتی انتخاباتی، میت رامنی و حزب جمهوری خواه سندی نیز انتشار داده اند با عنوان «قرن آمریکا» که در آن خطوط کلی سیاست خارجی وی مورد اشاره قرار گرفته است.
 
در این سند به تهدیدها یی که متوجه آمریکا است اشاره شده و به علایق و منافع آمریکا در صحنه جهانی پرداخته شده است. در این سند نسبت به رشد سریع قدرت چین و تلاش روسیه برای ایفای نقش در جهان ابراز نگرانی شده و از طبیعت اقتدار گرای حاکمیت سیاسی چین و سیطره حزب کمونیست در آن کشور انتقاد بعمل آمده است.
 
در مورد خاورمیانه، با تکرار واژه «خاورمیانه بزرگ» که در پایان دوره اول رییس جمهوری بوش مورد استفاده قرار گرفت و تغییر رژیمهای خودکامه منطقه را مد نظر داشت، میت رامنی ضمن انتقاد از دیکتاتوری های این بخش با اهمیت از جهان، بر ضرورت تغییر در این منطقه تاکید میکند.
 
استفاده از واژه «چراغ خطر روشن در جهان» در تعریف وضعیت جاری خاورمیانه، حاکی از تاکید میت رامنی بر وضعیت بحرانی منطقه است.
 
ایران و ملتهای وامانده  
 
شناخته شده ترین اظهار نظر میت رامنی در مورد ایران حمایت از «حمله نظامی برای متوقف کردن برنامه های اتمی تهران، و بروی میز بودن همه گزینه های در مقابله با جمهوری اسلامی» است.
 
در سند تنظیم شده سیاست خارجی میت رامنی، از کشورهایی مانند سومالی، یمن، افغانستان، پاکستان که با جنگ و فقر و بیکاری و بیماری دست در گریبان اند، به عنوان «کشور های درمانده و شکست خورده که پناه گاه تروریسم شده اند»، و از ایران، در کنار کره شمالی و ونزوئلا و کوبا، به «عنوان کشور های غیر قابل پیشبینی که صلح جهان را در خطر قرار داده اند»، یاد شده است.
 
میت رامنی جمهوری اسلامی در ایران را تهدید مستقیم علیه امنیت و منافع ملی و ارزشهای مورد احترام و علاقه آمریکا معرفی میکند و مدعی است که برنامه اتمی ایران و ایجاد شبکه هایی برای سامان دادن و تدارک فعالیتهای غیر قانونی توسط رهبران کنونی ایران، صلح منطقه را در خطر قرار داده است.
 
میت رامنی در این سند بر انکار حقوق فردی و اجتماعی و آزادی های سیاسی  مردم ایران و بی اعتنایی به نیاز های رفاهی آنها توسط نظام کنونی  تاکید و از آن انتقاد میکند.  
 
 
در یک جمع بندی کلی از روش و عملکرد حاکمیت سیاسی ایران، میت رامنی تا حدودی در قالب رونالد ریگان در دهه هشتاد ظاهر میشود.
 
در آن زمان آزادی ۵۲ آمریکایی گروگان گرفته شده در تهران داغ ترین موضوع سیاسی روز جهان بود. حمله نظامی نیروهای آمریکایی برای نجات گروگانها با وزیدن توفان شن در طبس شکست خورده بود. آیت الله خمینی رهبر مذهبی وقت ایران دست یافتن به یک توافق کلی با ریگان را به معامله با جیمی کارتر دمکرات ترجیح داد و آزادی گروگانها را تا روز به قدرت رسیدن ریگان معلق گذاشت.
 

رأی دهید
togyan - لندن - انگليس
یانکی = میت رامنی
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 09:45
baran828 - تهران - ایران
حالا گیوه هاتو دربیار بذار از راه برسی بعد افاضات کن .ایرانو با چی عوضی گرفتی؟!از همینجا معلومه چه آدم سطحی و بیمحتوایی هستی.
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 10:22
پریستوک - تهران - ایران
خوبه حیوونکی خمینی حداقل دیگه این قد از کاتر حیا کرده که طفلی روش نشده بعد از دریافت رشوه ی 150 میلیون دلاری باج جدیدی بخواد و صبر کرده تا برای آزادی گروگان ها باج بعدی رو از ریگان بخواد. فکر کنید کاتر مادر مرده بعد از گروگانگیری چه حالی شده و تازه فهمیده چه ماری و تو آستین پرورونده!
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 10:16
نه اینوریا نه اونوریا - بازل - سوئیس
حالا شما بیا تو گود زورخونه انوقت مثل بزرگترات میفهمی که نباید با کبریت بازی کنی.تو هم سواری میدی
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 13:19
Hamid1970 - ارواین - امریکا
فقط اباما
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 17:42
kabootar - لاهور - پاکستان
ایران و ملتهای وامانده ....این بدترین حالته ممکنه
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 18:09
kurosh_alman - فرانکفورت - آلمان
درود بر رامنی.. مرگ بر مزدور و جمهوری اسلامی کثیف اسلامی
دوشنبه 13 شهريور 1391 - 22:24
bohlul-zeman-Jedeed - لندن - انگلستان
این نقشه کارتر بود که پنجمین پایگاه اومریکار را در بحرین انجام داد و همیشه خودش را بعنوان نیو برن کریستیان یا همان تازه مسیهیی شده یا بدنیا آمده و خود را مذهبی‌ میداند. این شخص پایه گذار ناا بودی کشورها و به سلطه کشیدن کشورهای افریقایی و خاورمیانه از طریق استفاده از کلمه آزادی است. اگر به خاطر داشته باشید حدود دو ماه قبل از فروپاشی حکومت شاه در حالی که جام شراب یا کوفت دیگری را با شاه بالا میزد ایران را ‌یک کشور امن خواند.
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 05:26
senator x - تهران - ایران
این (میت) هم خ..... سرمایه داره. ..آمریکا, اگه مثل سایر ممالک اروپا ,سرت تو لاک خودت باشه و گرفتاری غول آسای بیکاری و اقتصادورشکسته ات را برطرف کنی, بزرگترین خدمت را به300ملیون آمریکائی کردی. اگه تو بیل زنی,یه بیل برای خودت بزن.توکه اجازه دادی سرمایه دارآمریکائی سرمایه اش را ببرد چین و آن کشور را ابرقدرت اقتصادی کند, از سیاست چیزی حالیت نیست.فقط زورت بملت بدبخت خودت رسیده که باید برای آب خوردن هم مالیات بده.سیاست مدارآمریکائی تو فقط در فیلمهای سینمائی درجنگ پیروز بودی. در ویتنام ,درکره,درعراق,درافغانستان,شکست خوردی اگه ایران هم بیائی,مفتضح تر شکست میخوری,بملت و مملکت خودت برس. بچه خوبی باش و بگو چــشــم.
‌سه شنبه 14 شهريور 1391 - 08:04
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.